Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Mi ez amit látok?! Ez hiba?

blackPanther Magyarország Hibaelhárítás Mi ez amit látok?! Ez hiba?

Mi ez amit látok?! Ez hiba?

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A rendszerhasználat során találkozhatunk olyan történéssel amiről nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi is az amit látunk, esetleg egy hardver problémával, vagy szoftverhibával állunk-e szemben. Összeszedünk itt pár olyan eseményt, melyek segítségetekre lesznek abban, hogy közelebb kerüljetek a hiba megoldáshoz vagy, hogy mi a teendőtök. 

A telepítőmédiával kapcsolatos problémákra magyarázatot az alábbi cikkben találsz !

A főszabály! Soha ne a kidobott, romos gépedre akard ráerőszakolni a blackPanthert OS-t, arra rakjad csak fel a Windows 10-et. 😉

0.)

Az alábbi képen látható ellentmondás valójában nem “hiba” hanem felhasználói ismeretek hiánya, de azt eredményezi, hogy nincsenek meg a telepíthetőségi menüpontok!

Erre a felhasználói, vagyis inkább rendszergazdai hibára több megoldás is van.

  1. Vagy EFI nélküli módban kell indítani  telepítőt és úgy telepíteni a blackPanther OS-t, vagy
  2. A lemezt törölni és létrehozni a szabályos GPT/EFI lemezt ahogy a második képen is látszik.

Elérhetetlen lemezek, hiányzó telepítési módok a Windows által zárolt lemez következményei is lehetnek. Amennyiben a Windows-ban be van kapcsolva a hibernálás, vagy szabálytalanul lett leállítva, a lemezeket zárolja! Szabályosan állítsd le a gépet, szükség szerint futtasd a Scandisk-et a Windows-ban.

1.)

 Megáll az indításkor a rendszer betöltése a képen is látható helyen (Control-D to continue:).   Ez egy “recovery (helyreállító) mód”!  Akkor jelenik meg, ha kritikus probléma merült fel. Add meg a rendszergazdai (root) jelszót és így beenged a rendszer.

Ezt követően futtassuk a ‘hibanaplo’ parancsot (16.2 előtt journalctl -xe) . A megjelenített hibanaplóban pirossal vannak kiemelve a hibák és PageUp/Down gombokkal tudunk fel/le mozogni a megjelenített tartalomban. Ctrl+C gombokkal ki tudunk lépni.

2.)

Ha egy ilyen hibaüzenetet látunk a monitoron vagy a rendszer naplóban, akkor bizony hardver hibával, az adathordozó vagy a port hibájával állunk szembe. Azonnal mentsük le az adathordozó tartalmát ha még nem tettük!

 

3.)

Az alábbi képen egy tipikus optikai eszközhibát látunk. Ebben az esetben kiderült, hogy maga az optikai lemez volt a hibás, de ugyanezt a hibát tapasztalhatjuk akkor is, ha maga az optikai eszköz CD/DVD-rom rossz, vagy akkor is, ha az ISO képfájl például hibás volt (ezért javasolt az MD5/SHA1 ellenőrzés!), vagy hibás írásmódot választottunk.

Illetve ha a telepítőmédia CD/DVD lemez hibája is okozhatja.

4.)

Ezen a képen látható hiba, nagy valószínűséggel a hordozható eszköz (pendrive) meghibásodása okozza. Hasonló működést produkálhat az is, hagy egy hibás ISO-képfájlt írunk rá egy eszközre. Ha ilyennel találkozunk első dolgunk legyen az MD5 / SHA1 ujjlenyomatok ellenőrzése. Amennyiben az adatok egyeznek, a pendrive-t cserélni kell.

5.)

A képen a hibakimenetből értelmezhető, hogy a rendszerbetöltő elkészítése sikertelen volt. Ez egy tipikus merevlemez probléma. Főként akkor jelentkezhet , ha már a sokadik különböző rendszert próbáltuk telepíteni. Bár a rendszerbetöltő telepítése nem sikerült, a már telepített rendszer elindítható a telepítő média segítségével és ezt követően orvosolható a probléma a MBR tisztításával és a Grub újratelepítésével.

A részletekért nézd meg a “Sérült rendszer indítása” és a “Nem indul telepítés után” szócikkeket.

6.)

Indulás után furán néz ki az asztal vagy nem lehet bezárni az alkalmazást, esetleg az oldalsáv túl nagy méretű?
Az alábbi képen egy tipikus olyan hiba látható amikor az adatok teljes beolvasása sikertelen volt az adathordozóról, de hasonló eredményt produkálhat egy hibás VGA meghajtó program is. Ilyenkor első körben kapcsoljuk ki a számítógépet és próbáljuk meg újra az indítást. Ha a probléma továbbra is fenn áll, akkor a VESA módban indított telepítő segíthet, vagy jelentsük le a hibajegyeknél a problémát és mellékeljük a PC hardver felépítését is (listaz hw).

7.)

Az alábbi képen az indítási szakaszban megáll a rendszer beöltése. A probléma oka a sérült fájlrendszer! A rendszerünk az adatok megvédése érdekében megállítja a betöltési folyamatot és tájékoztat bennünket a hiba okáról, illetve javaslatot tesz a hiba megoldására.

A javaslat, hogy a live rendszerünk alól futtassuk az “fsck /dev/sdX” parancsot (az sdX -et be kell helyettesítenünk a saját root fájlrendszerünk eszköznevével, pl: sda1 További részletek itt), de mentsük az adatainkat vagy akár az egész partíciót mielőtt fájlrendszer javításba kezdünk.

Lassú indítás, lassú fájlrendszer, lefagyó felületnek ez a jellemző oka:

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match