Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Rendszerbetöltő (bootloader)

Rendszerbetöltő (bootloader)

Rendszerbetöltő (bootloader)

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Alapok

boot loader az operációs rendszer elsőként induló programja. Feladata a bootolás, vagyis a kernel háttértárolóról történő betöltése és elindítása. Ezután kezdődik a szolgáltatások elindítása (melyet tágabb értelemben a bootolás részének tekintünk). A háttértároló rendszerint merevlemez, de lehet CDpendriveSSDhálózat, stb. (Wikipédia)

A rendszerbetöltőt ismerheted úgy is, hogy: systemloader, bootloader, windows-loader, Ntrl, grub, lilo, EFI, UEFI, stb.

Normális esetben nem kell különösebben foglalkozunk ezzel a programmal és folyamattal, mert a telepített rendszer biztosítja, a telepítéskor automatikusan kiírásra kerül az adathordozó megfelelő helyére (MSDOS partíció esetén a Master Boot Record-ba, GPT partíciós EFI rendszer esetén a /BOOT/EFI partícióra) .Mikor bekapcsoljuk a gépet és megjelenik  a BIOS után pár …. (pont), esetleg “Loading…” vagy  hasonló felirat, majd a rendszer elkezdi a boot szakaszt, akkor tudjuk, hogy a rendszerbetöltőnk elvégezte a dolgát.

Rendszerbetöltő rendszerválasztó, üdvözlő képernyője speciális lehetőségekkel

A pánik akkor szokott lenni, amikor “Operating System Not Found”  felirat fogad bennünket egy indításkor vagy újraindításkor.

Figyelem! A Windows telepítő és a Windows-frissítések tönkre tehetik a rendszerbetöltőt! Mindig legyen kéznél egy helyreállítóeszköz, pl.: blackPanther OS telepítő.

Továbbá:
az Ubuntu (és forkjai pl.: LinuxMint) esetében tapasztaltuk, hogy olyan Grub-ot használnak, amely fragmentálhatja a Master boot record-ot, és a blackPanther OS Grub kiírását
. Ezért ha más rendszerünk is van Grub-al, a blackPanther OS rendszerbetöltőt vagy hagyjuk ki, vagy ne a MBR-ba tegyük, hanem a /boot vagy / partícióra. Ezután a másik rendszerben kell felvennünk az indítható rendszerek közé majd a blackPanther OS-t.

Azok akik sportszerűen telepítenek különböző rendszereket (distro-hopperek), váltogatják őket, előbb utóbb belefutnak a rendszerbetöltő működési problémáiba. Az ok nagyon egyszerű, minden egyes újraíráskor szemetelhet a korábbi program, ezért volt javasolt a MBR-esetében a kezdőszektor ürítése. Az EFI rendszerek esetében másképp van, mert a rendszerbetöltést egy lemezképből végzi a rendszer, ami nagyobb biztonsággal indítja el a gépünket ugyan, de súlyos biztonsági problémákat rejthet magában. De erről majd a rendszerbiztonság c. fejezetben olvashattok.

Amennyiben több rendszert indítunk a gépünkön (dualboot, multiboot, stb), javasolt olyan rendszerbetöltőt használni, ami kompatibilis minden rendszerrel, a legjobb egy rendszerfüggetlen bootloader, vagy legalább olyat válasszunk, ami csak az elsődleges rendszertől függ, vagyis ahhoz tartozik.

Akkor, ha a blackPanther OS-t akarjuk használni arra is, hogy más rendszereket indítsunk el, a 16.x vagy korábbi sorozat esetén javasolt a telepítés előtt az MBR ( a Master Boot Record-ot) kitakarítani. Az ezzel kapcsolatos teendőket, részleteket itt találod

Rendszerbetölő beállításai

Tehát, ha a blackPanther OS az elsődleges rendszered, akkor a rendszer saját bootloader-je (Grub2) képes arra, hogy más rendszert is elindítson.  A Grub ugyan a rendszer alapértelmezett rendszerbetöltője, de használhatunk helyette másik programot is. Az egyik ilyen lehetőség a

A tartalom érdekes dolgokkal folytatódik, de be kell jelentkezned az olvasásához!

Partíció létrehozása szakértő módban

1. lépés: az USB eszköz teljes tisztítótörlése

2. lépés: GPT. partíció létrehozása (MSDOS is lehetne, de nem biztos, hogy az EFI rendszer azt tudja használni)

3. lépés: EFI partíció létrehozása

4. lépés: LVM partíció az EFI után

A végeredménynek így kell kinéznie:

Más rendszerekre is elérhető többféle rendszerbetöltő program,  például :

Windows

MacOSX

Rendszerfüggelten:

  • rEFInd  (blackPanther OS-en: telepites refind)
  • G.a,g,
  • Plop

Virtuális Adathordozó indítása:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match