Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Nem indul telepítés után…

blackPanther Magyarország Hibaelhárítás Nem indul telepítés után…

Nem indul telepítés után…

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Sikeres telepítés után nem indul el a blackPanther OS rendszerünk?!

Az alapok

 • HDD = Hard Disk Drive (Merevlemez, forgó mechanikával rendelkező, mágneses elven működő adattároló)
 • SSD = Solid State Drive (Korszerűbb, sokkal gyorsabb, mechanikai alkatrészek nélküli, memória-chip alapú adattároló)
 • BIOS = Basic Input Output System (alapvető be/kimenti rendszer)

Az alábbi hibák valószínűsíthetőek:

 • Rossz terület lett kiválasztva a rendszerbetöltő helyének

A rendszerbetöltő helye a telepítéstől függ. Ha a blackPanther OS van egyedül a gépünkön és nincs egyéb rendszerbetöltő (systemloader) telepítve, akkor a Master Boot Record-ba (MBR) telepítjük a Grub2 rendszerbetöltőt.
Figyelem! GPT partíció esetén EFI indítási módra van szükségünk ami csak a 16.2 utáni változatban érhető el. Ilyen esetben szükségünk van egy 100-300MB-os Fat32 formátumú ‘boot’ partícióra is, mint első partíció.

 • A merevlemez nem rendelkezik “boot-flag” el (nem bootolható, nem aktív a partíció az adattárolón)

Az alábbi okok miatt: A partíció törlése, korábban más pozícióban levő adathordozóra lett telepítve a rendszer, rejtett vagy nem aktív partíció volt rajt. Particionáláskor, telepítés előtt javasolt, hogy ellenőrizd a “boot-flag”-et.

Figyelem!  Az EFI boot esetében szükséges külön indítási (boot) partíció, arra pedig a ‘BOOT’ mellett be kell jelölni az ‘ESP’ opciót is. Ideális méret 250MB, a csatolási pontja /boot/efi!

A telepítés menetéről több videó-útmutatót találsz a hivatalos Youtube csatornánkon. 

 • Egy másik eszköz az elsődleges a boot sorrendben.

Más adattároló is van a gépünkben, vagy az indítási sorrendben nincs benn az az adattároló amelyikre telepítettük a blackPanther OS-t. Esetleg egy USB eszköz – adathordozó vagy telefon – van csatlakoztatva!

Lépj be a BIOS-ba és ellenőrizd!

Ezzel kapcsolatos információkat az “Első indítás előkészítése” cikkben találsz.

 • Nem kapcsoltad ki a Fastboot/Secure boot -ot, 32bit esetén az UEFI-t

A részletekhez nézd meg az “Első indítás előkészítése” fejezetet! 32 bites rendszer esetén (18.1 előtt) amennyiben a PC BIOS funkciói között nem található “Legacy”, vagy UEFI kikapcsolási mód, esetleg a BIOS-hoz nincs közvetlen hozzáférés, akkor arra a gépre csak a blackPanther OS v17.x utáni változat telepíthető! A v16.2 vagy korábbi változatok, nem indíthatóak EFI-vel, csak akkor, ha már telepítve van egy EFI képes rendszerbetöltő, tehát egy másik ilyen rendszer. Az egyszerűség kedvéért próbáld ki a blackPanther OS v18.1 vagy újabb verzióját.

 • Operating system not found

Esetleg az előző rendszered egy Ubuntu/LinuxMint származék volt? Mindkét rendszer Grub-ja egyedileg patch-elt, eltér a blackPanther OS-ben található szabványos Grub2 -től, és nem mindig lehet felülírni a Master Boot Record-ot Ubuntu-ék után, vagy aktiválni a partíciókat. A megoldás a MasterBoot Record (MBR) törlése és a Grub2 újratelepítése.
Figyelem! Egyes Laptopok esetében a BIOS igényli egy üres FAT32 (~100-300MB-os) partíció meglétét. Hozzuk létre és hagyjuk figyelmen kívül, vagy használjuk /boot partíciónak.

 • Telepítés után még mindig a Windows indul el

Ebben az esetben a lemez első szektorai fragmentáltak lehetnek, vagy zárolva volt a lemez a Windows által, épp partíció típust váltottál, de még a MBR partíció adatai benn vannak a lemez elejében, és nem lehetett így kiírni a Grub-ot. A megoldás egyszerű, és több lehetőség is van:

 1. A telepítőlemezzel elindítjuk a telepített rendszert, úgy , hogy root=/dev/a_lemezed_helye (pl.: /dev/sda2) megadod az indítandó rendszert, vagy
 2. A BIOS-ban kiválasztod, hogy a blackPanther OS induljon elÉs mikor elindult a rendszer, a “Beállítóközpont > Rendszerbetöltő” menüre kattintsunk, és válasszuk a “BootDrake-Grubkezelőt” és állítsuk be újra, írjuk ki vele a Grub-ot a megfelelő helyre. (Figyelem! A program létrehoz egy új initrd-t is, ez pedig lassú folyamat, addig az ablak nem válaszol, de nem fagy le!)
 3. Vagy törlöd a lemezt, és teljes tisztítás után újra kell telepíteni

További információkért nézd meg még az alábbiakat a tudásbázisban:

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match