Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Nem indul telepítés után…

blackPanther Projekt Hibaelhárítás Nem indul telepítés után…

Nem indul telepítés után…

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Sikeres telepítés után nem indul el a blackPanther OS rendszerünk?!

Az alapok

 • HDD = Hard Disk Drive (Merevlemez, forgó mechanikával rendelkező, mágneses elven működő adattároló)
 • SSD = Solid State Drive (Korszerűbb, sokkal gyorsabb, mechanikai alkatrészek nélküli, memória-chip alapú adattároló)
 • BIOS = Basic Input Output System (alapvető be/kimenti rendszer)
 • UEFI = Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) felületet. Az EFI boot új funkciókat kínál, beleértve a gyorsabb indítást és a jobb biztonságot. Helyettesíti a BIOS-t (alapvető bemeneti–kimeneti rendszer)

Az alábbi hibák valószínűsíthetőek:

 • Rossz terület lett kiválasztva a rendszerbetöltő helyének

A rendszerbetöltő helye a telepítéstől függ. Ha a blackPanther OS van egyedül a gépünkön és nincs egyéb rendszerbetöltő (systemloader) telepítve, akkor DOS partíció esetén Master Boot Record-ba (MBR) telepítjük a Grub2 rendszerbetöltőt, GPT partíció esetén, ha EFI rendszerű a gép, akkor a /boot partícióra. Figyelem! GPT partíció esetén EFI (UEFI) indítási módra van szükségünk ami csak a 16.2 utáni változatban érhető el. Ilyen esetben szükségünk van egy 100-300MB-os Fat32 formátumú ‘boot’ partícióra is, mint első partíció.

 • A merevlemez nem rendelkezik “boot-flag” el (nem bootolható, nem aktív a partíció az adattárolón)

Az alábbi okok miatt: A partíció törlése, korábban más pozícióban levő adathordozóra lett telepítve a rendszer, rejtett vagy nem aktív partíció volt rajt. Particionáláskor, telepítés előtt javasolt, hogy ellenőrizd a “boot-flag”-et.

Figyelem!  Az EFI boot esetében szükséges külön indítási (boot) partíció, és boot flag-el kell ellátni (régebbi változatokon külön a ‘BOOT’ mellett be kell jelölni az ‘ESP’ opciót is). Ideális méret legalább 250MB, a csatolási pontja /boot/efi! A telepítés menetéről több videó-útmutatót találsz a hivatalos Youtube csatornánkon!

 • Egy másik eszköz az elsődleges a boot (indítási) sorrendben.

Más adattároló is van a gépünkben, vagy az indítási sorrendben nincs benn az az adattároló amelyikre telepítettük a blackPanther OS-t. Esetleg egy USB eszköz – adathordozó vagy telefon – van csatlakoztatva!

Lépj be a BIOS-ba és ellenőrizd!

Ezzel kapcsolatos információkat az “Első indítás előkészítése” cikkben találsz. Állítsd be az indítási módot EFI/UEFI-re, és ne LEGACY legyen.

 

 • Rossz helyre került, vagy nincs rendszerbetöltő, mert a telepítés egy másodlagos adathordozóra történt

Amennyiben a blackPanther OS-t egy külön adathordozóra (nem az elsőre) telepítetted, akkor nem fog elindulni a blackPanther OS, mert a Windows nem szeret mást kezelni, saját magán kívül. Ahhoz, hogy másodlagos lemezről indítsd a blackPanther OS-t:

   1. a blackPanther OS telepítésekor a rendszerbetöltőt az első lemezre kell telepíteni és /boot/efi-be kell csatolni, függetlenül attól, hogy az alaprendszer egy másik adathordozón van, pl.: /dev/sdb1 => /
   2. egy rendszerfüggetlen rendszerbetöltőt kell használni
 • Nem kapcsoltad ki a Fastboot/Secure boot -ot, 32bit esetén az UEFI-t tiltatni kell

A részletekhez nézd meg az “Első indítás előkészítése” fejezetet! 32 bites rendszer esetén (18.1 előtt) amennyiben a PC BIOS funkciói között nem található “Legacy”, vagy UEFI kikapcsolási mód, esetleg a BIOS-hoz nincs közvetlen hozzáférés, akkor arra a gépre csak a blackPanther OS v17.x utáni változat telepíthető! A v16.2 vagy korábbi változatok, nem indíthatóak EFI-vel, csak akkor, ha már telepítve van egy EFI képes rendszerbetöltő, tehát egy másik ilyen rendszer. Az egyszerűség kedvéért próbáld ki a blackPanther OS v18.1 vagy újabb verzióját.

   • Operating system not found

Esetleg az előző rendszered egy Ubuntu/LinuxMint származék volt? Mindkét rendszer Grub-ja egyedileg patch-elt, eltér a blackPanther OS-ben található szabványos Grub2 -től, és nem mindig lehet felülírni a Master Boot Record-ot Ubuntu-ék után, vagy aktiválni a partíciókat. A megoldás a MasterBoot Record (MBR) törlése és a Grub2 újratelepítése.

Figyelem! Egyes Laptopok esetében a BIOS igényli egy üres FAT32 (~100-300MB-os) partíció meglétét (Windows recovery helyét). Hozzuk létre és hagyjuk figyelmen kívül, vagy használjuk /boot partíciónak.

   • Telepítés után még mindig a Windows indul el

Ebben az esetben a lemez első szektorai fragmentáltak lehetnek, vagy zárolva volt a lemez a Windows által, épp partíció típust váltottál, de még a MBR partíció adatai benn vannak a lemez elejében, és nem lehetett így kiírni a Grub-ot.  A jellemző az esetek zömében az első képen is látható aktív boot-flag és esp-flag hiánya! Vagy, hogy nem az EFI partíción van, és nem lehet több efi-partíció. A megoldás egyszerű, és több lehetőség is van:

   1. A telepítőlemezzel elindítjuk a telepített rendszert, úgy , hogy root=/dev/a_lemezed_helye (pl.: /dev/sda2) megadod az indítandó rendszert, vagy
   2. A BIOS-ban kiválasztod, hogy a blackPanther OS induljon! És mikor elindult a lemezen található rendszer (NEM A LIVE!), a “Beállítóközpont > Rendszerbetöltő” menüre kattintsunk, és válasszuk a “BootDrake-Grubkezelőt” és állítsuk be újra, írjuk ki vele a Grub-ot a megfelelő helyre. (Figyelem! A program létrehoz egy új initrd-t is, ez pedig lassú folyamat, addig az ablak nem válaszol, de nem fagy le!)
   3. Vagy törlöd a lemezt, és teljes tisztítás után újra kell telepíteni
 • Telepítés után nem látom a Windows-t az indítható rendszerek listájában csak a blackPanther OS indul el.

A részleges tudás és a figyelmetlenség könnyen vezethet olyan helyzethez, hogy a Windows-t nem látod a listában. A probléma az, hogy a rendszered korábban nem EFI módban volt telepítve, de a BIOS-ban nincs letiltva az EFI. A blackPanther OS telepítő automatikusan felismeri az EFI-t és ennek megfelelően indítja el a telepítőt.  A lehetőségek:

 • Itt még dönthetsz úgy, hogy nincs is rá szükséged, az adatokat az indított blackPanther OS-ből eléred és átmásolhatod. Ha törölöd a Windows partíciót, bármikor újraformázhatod és becsatolhatod akár /home partíciónak is. Ha úgy döntesz, hogy kell a Windows is, akkor el kell döntened, hogy mit csinálsz.
 • Egy rendszerbetöltő, Windows helyreállító lemezzel megjavíthatod a Windows-t de a blackPanther OS törlésre kerül, nem lesz indítható
 • Újratelepíted a blackPanther OS-t de kapcsold ki az EFI-t a BIOS-ban először.
 • Újratelepíted a Windows-t már EFI módban, de a bootoloadert tönkre fogja tenni, ezért a blackPanther-t recovery-be indítsd el a telepítőről, majd ki kell írni a bootloader-t újra. (vagy telepítsd újra azt is)

Ne frusztráld magad, ha nem érted a leírtakat! Egyszerűen kérdezd meg azokat, kik már százszor telepítették a blackPanther OS-t!

További információkért nézd meg még az alábbiakat a tudásbázisban:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match