Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Partíció létrehozása, formázása

blackPanther Projekt Hardverek Partíció létrehozása, formázása

Partíció létrehozása, formázása

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Alapvető információk a megértéshez!

Particionálás: a merevlemezt particionálással több logikai meghajtóra oszthatjuk fel. Ezek a partíciók fizikailag egy lemezen vannak, azonban az operációs rendszer több meghajtóként érzékeli és kezeli őket. Tehát a partíció a merevlemez egy logikailag különálló darabja, melyet az adatok szervezésére használunk. A particionálás műveletét a rendszerprogram telepítése kezdetén szokták végrehajtani.

Formattálás: ahhoz, hogy a mágneslemezeken lévő mágneses réteg, vagy digitális egy eszköz alkalmas legyen adatok tárolására, létre kell hozni a tároláshoz szükséges rendszert. Ezt formattálásnak nevezzük. Formattáláskor jönnek létre a sávok, szektorok. A formattálást egy bizonyos partícióra hajtjuk végre. Formattáláskor az adott partíción lévő fájlok törlődnek, bár egyes technikákkal visszaállíthatóak.

Trim: “A TRIM elvileg egy szabványos SATA utasítás, ami jelzi a vezérlő felé, hogy az adott adat valóban törölhető. Ha az SSD vezérlője tudja, hogy az adat törölhető, akkor felszabadíthatja a TRIM nélkül csak felülírhatóként megjelölt területeket, ennek következtében pedig az új SSD sebességével folytatódhat az írás.”  A blackPanther OS fejlesztései közé tartozott a trimmelés automatizálása, ez a folyamat a blackPanther OS rendszer indításakor automatikusan végbemegy hetente egyszer – ha engedélyezve van -, nincs szükség más külső programra, beállításra.

Fájlrendszer: ahhoz, hogy fájlokat tároljunk egy merevlemezen, a PC-nek fájlrendszerre van szüksége, amely megadja a fájl nevét, helyét (hasonlít egy katalógusra). Minden partíciónak megvan a saját személyi katalógusa, az állománykiosztási tábla (File Allocation Table, FAT vagy Master File Table, (MFT)).  A FAT fájlrendszerek hátránya az NTFS-szel, vagy a blackPanther OS -ben használt naplózó (ExtX, ReiserFS, stb) fájlrendszerekkel szemben, hogy egy fájl mérete maximum 4 GB lehet.  (Wikipedia)

Több helyen olvashatjátok, hogy “MBR partíciós táblaezt hibás! Kezeljétek úgy, hogy MSDOS partíciós tábla, MBR -al (Master Boot Record). Tehát az MBR a partíciós tábla elején helyezkedik el, és nem a partíció típusát jelöli!

Partíciók létrehozása a telepített rendszerben

Rendszerbeállíŧások > Merevlemezek > Plasma partíciókezelő (javasolt)

Amennyiben particionálást akarunk végezni, az egyik választás a Plasma partíciókezelője. Jól átlátható és egyszerű a felépítése.  Az elindítása után válasszuk ki figyelmesen a meghajtót amelyiken a műveleteket akarjuk elvégezni. A kiválasztáskor megjelenik az eszköz aktuális állapota, partíció információi és az elvégezhető műveletek a műveleti (jobb klikk) menüben is.

A képeken az USB eszközökre javasolt partíció formátumot láthatjátok, de rendszerpartíció esetén az Ext4, ReiserFS vagy hasonló nagy teljesítményű naplózó fájlrendszer a javasolt, GPT partíciós táblával (GPT csak a 16.2 utáni változatban támogatott).

Egyéni partíciók létrehozása telepítővel

Mikor nem az automata módot választjuk, hanem mi adjuk meg a telepítés helyét.

USB eszközök

Nem csak a merevlemezek esetében fontos tényező a jó állapotú partíciós tábla, hanem az USB eszközök esetében is. Ha a partíciós tábla hibás, akkor az adatvesztés előre borítékolható.

Az USB eszközök esetében jellemző felhasználói hiba, hogy a felhasználó nem választja le az eszközt a rendszerből mielőtt az eltávolítaná!

A leválasztási műveletet mindig el kell végezni függetlenül attól, hogy épp milyen rendszeren használtuk az USB eszközünket.

Figyelem! A Linux alapú rendszerekre jellemző, hogy az adatok másolása – főként a rámásolás – még az ismert folyamatjelzők 100%-os állapota után is tartanak. Így abba a hibába is eshetünk, hogy még másolás közben távolítjuk el az USB eszközt ami egyenes út a partíció sérüléséhez. A leválasztás után várjunk pár másodpercet (állapotjelző Led, vagy a ‘sync‘ parancs segítségünkre lehet), majd utána húzzuk csak ki a gépből.

Figyelem! Az NTFS a Microsoft zárt formátuma. Bár egy magyar programozónak köszönhetően írható és olvasható a fájlrendszer, minden esetben javasoljuk a fájlrendszer használatának elkerülését, az ilyen jellegű fájlrendszer módosítását kizárólag Windows alól javasolt elvégezni.

A partíciókról, fájlrendszerekről írtunk a kézikönyvben is!

Olvasd el, hogy megértsd az alapokat. Ha már mindent elolvastál és megnéztél de még mindig nem érted, akkor kérdezd meg a felhasználókat a Facebook csoportban!

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match