Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Típus-, gyártóspecifikus beállítás, hibaelhárítás

blackPanther Projekt Hardverek, Hibaelhárítás, Problémamegoldás Típus-, gyártóspecifikus beállítás, hibaelhárítás

Típus-, gyártóspecifikus beállítás, hibaelhárítás

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A típusspecifikus/gyártóspecifikus hibaelhárítás oldalon olyan Laptopok/Note-, Netbook vagy PC típusokat sorolunk fel, amelyek a típusukra jellemzőt problémát hordoznak magukkal, de könnyedén orvosolhatóak vagy kikerülhetőek. Ezeket a problémákat úgy tudjuk elkerülni, hogy még vásárlás előtt tájékozódunk arról, hogy mely eszközök a jól támogatottak a Linux kernel által, vagy viszünk magunkkal egy blackPanther OS Live telepítőt, és így a helyszínen ki tudjuk próbálni a gépet.

Eszközlista

Elképzelhető, hogy az itt felsorolt megoldások más hardverek esetében is működnek…

 Acer Aspire 3 A315

Ennek a sorozatnak a BIOS-a, nem támogatja a blackPanther OS telepítő fájlrendszerét, a gép GPT partíció formátumot engedélyez, ezét nem fogja elkezdeni a boot folyamatot az USB eszközről. [ részletek ]

Acer Aspire E5

Az indítási szakaszban vagy tty terminálon még működik a billentyűzed/érintőpad, de a grafikus felület indítása után nem. Ez a probléma az 5.6.x rendszermag után jelentkezhet.  A megoldás, hogy hozzunk létre egy fájlt itt: /etc/udev/rules.d/99-acer-libinput.rules ezzel a tartalommal:


Majd indítsuk újra a számítógépet…

Acer Aspire E ES1-512

A gépet nem lehet kikapcsolni vagy random lefagy

  1. ) A BIOS beállításokban disable -re kell állítani “xHCI support (external USB 3.0 controller)” menüpontot
  2. ) Frissítsük a BIOS-t
  3. ) Az  /etc/default/grub fájlt nyissuk meg és add hozzá ezt: pci=nocrs, ez így fog kinézni:
  4. Amennyiben ez sem oldotta meg a kikpacsolást, adjuk hozzá a további paramétereket is: noapic irqpoll így

Figyelem: A Grub módosítása után futtatni kell az ‘update-grub‘ parancsot root joggal, egyébként a beállítások nem érvényesülnek!

Acer Predator

Supervisor jelszó beállítása:

 1. F2Lépjen be a BIOS-beállításokba a rendszerindítási gomb megnyomása után
 2. Lépjen a Biztonság lapra.
 3. Válassza a Felügyeleti jelszó beállítása opciót.
 4. Írja be az új jelszót.
 5. Lépjen ki a BIOS-beállításból a változtatások mentéséhez.

Az NVMe mód megváltoztatása (előfordulhat, hogy ez nem lehetséges, amíg be nem állítja a felügyeleti jelszót):

 1. F2Lépjen be a BIOS-beállításokba a rendszerindítási gomb megnyomása után
 2. Adja meg a felügyelő jelszavát.
 3. Navigáljon a  lapra.
 4. Üss Ctrl+s. Megjelenik a SATA mód opció .
 5. Állítsa a SATA módot AHCI- ra .
 6. Lépjen ki a BIOS-beállítás mentési beállításaiból.

A mód gomb és a ventilátorsebesség figyelése nem működik egyes játék laptopokon

Ha laptopja a predator sense v4 vagy újabb alkalmazást használta Windowson, de a mód gomb és a ventilátorsebesség figyelése nem működik Linuxon, be kell állítani acer_wmi.predator_v4=1 a kernelmodul paraméterét, a funkciók engedélyezéséhez. Az üzemmódbillentyűk viselkedését pedig megváltoztathatja (turbó mód váltása vagy az egyes módok között) a gombbal acer_wmi.cycle_gaming_thermal_profile

Egy másik megoldás a Thermal-profilok kezeléséhez telepítsd az alábbi csomagokat (ez a csomag háttérszolgáltatásként fut, indításkor letiltja az acer_wmi modult!):

Acer Flaky Secure Boot

Egyes modellek sajátos Secure Boot implementációval rendelkeznek, amely a következő megoldást igényli a telepítési adathordozó sikeres indításához:

 1. A tiszta lappal kezdéshez törölje a megbízható rendszerbetöltőket a Biztonságos rendszerindítás beállításainál
 2. Mentés, újraindítás, visszatérés az UEFI-hez
 3. Adja hozzá a rendszerbetöltőt megbízható UEFI-fájlként
  1. Ha egy fájlt megbízható rendszerbetöltőként szeretne hozzáadni, előfordulhat, hogy be kell állítania egy felügyeleti jelszót: ne veszítse el
 4. Mentés, újraindítás, visszatérés az UEFI-hez
 5. Letiltja a Biztonságos rendszerindítást
 6. A rendszerbetöltőnek most akkor is meg kell jelennie a listában, ha a Secure Boot le van tiltva

Előfordulhat, hogy ezeket a lépéseket minden firmware-frissítésnél meg kell ismételnie.


AMD/ATI Radeon R.. 9xxx

A kártya rossz kimeneten akarja megjeleníteni a grafikus felületet, a mellékelt képen láthatjuk a megoldást. Nincs grafikus felület és a /var/loIntel Corporation Centrino Ultimate-N 6300g/Xorg.0.log -ban ezt látjuk (crtl+alt+F2 terminálon be tudunk jelentkezni, majd futtassuk az mc-t, navigáljunk a /var/log mappába és F3-al nyissuk meg az Xorg.0.log fájlt) :


AMD-Vi error: unable to write to iommu perf counter

Az IOMMU egy olyan, az integrált vagy különálló chipset-ben elhelyezett címfordítási és védelmi funkció, amely felprogramozása után teljesítményveszteség nélkül teszi lehetővé, hogy a virtualizált operációs rendszerek közvetlenül és egymástól védetten kezeljék az egyes eszközöket

Ha ez az üzenet megjelenik valószínűleg a BIOS-ban tiltva van a virtualizáció!

Az IOMMU kernel paraméterek a 6.x kernel előtt

Dokumentáció itt érhető el

Az IOMMU kernel paraméterek a 6.x kernel után

Dokumentáció  itt érhető el

OMMU-egység jelenléte esetén (annak felprogramozása után) a virtuális és a host driverek egyenrangúak, közvetlenül a hardverért versengenek. Az IOMMU-egység dönti el, mely hardvereket láthatja egyáltalán egy-egy operációs rendszer, illetve azok írási/olvasási kérései mely memóriaterületekkel köthetők össze illetve melyek szabálytalanok. Az AMD megoldása szimplán IOMMU, míg az Intelé VT-d (Virtualization Technology for Directed I/O) névre hallgat…

Asus/Asus Prime

Az alaplap BIOS-ban engedélyezni kell a “Launch CSM” (Compatibility Support Module) opciót, és ki kell kapcsolni a FastBoot-ot, illetve a SecureBoot-ot. Egyes ASUS alaplapoknál inaktív a CSM menüpont! Ekkor az alábbiakat kell tenni, hogy bootolni lehessen USB-ről:

 • Válassza az “Other OS” lehetőséget az “OS Type” alatt.
 • A PK kulcsot törölni kell (platformkulcs)
 • Töröld az összes biztonságos indítókulcsot
 • Tiltsa le a gyors indítást (FastBoot)
 • Adj meg egy Administrator jelszót a bios-nak

Figyelem! Ha ezek után sem aktív a “Launc CSM” menü akkor a BIOS-t frissíteni kell, mert hibás. A gyártól oldalán a termékhez elérhető a frissítés amit Az EzFlash menüből elvégezhetsz ha letöltötted egy Fat32 területre.

Figyelem! Az Intel i5 Socket 1200-as lapokba integrált videoeszközökhöz minimum az 5.6.x sorozatú kernel szükséges!

Asus laptop billentyűzet / érintőpad

Amennyiben nem működik a billentyűzet / touchpad a laptopon, csatlakoztatni kell egy külső eszközt és szerkesszük meg, vagy hozzuk létre az alábbi fájlt: /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.confa következő tartalommal:

Majd indítsuk újra a számítógépet.

Egy másik lehetőség….>Intel Corporation HD Graphics

A grafikus felület vagy az effektek megakadnak, lefagynak akkor használjuk a következő kernel paramétereket:

Panel Self Refresh (PSR), a power saving feature used by Intel iGPUs is known to cause flickering in some instances FS#49628 FS#49371 FS#50605. A temporary solution is to disable this feature using the kernel parameter i915.enable_psr=0. A kernel modul paramétereit rögzíthetjük akár kombinálva is a szükséges kapcsolókat: Az /etc/modprobe.d/i915.conf fájl tartalma:

Az alábbi paranccsal megkaphatjuk, hogy az Intel meghajtó milyen paramétereket használ jelenleg:


Xeon VGA

Az Intel Xeon v2/3rd VGA esetében a telepítés után a Plasma és egyes elemek nem reagálnak a kattintásra. ALT+TAB billentyű általában működni látszik. Nyomjuk meg az ALT+Shift+f12 gombokat a Compozit (effektek) kikapcsolásához. Amennyiben az asztali elemek ragálnak ezután a képen látható módon állítsuk be az OpenGL-t és a Sync-et. Ha nem regál továbbra sem, ALT+f2 gombokkal lépjünk ki terminálba, loginoljunk be root joggal és adjuk ki a ‘killall Xorg’ parancsot.

Ekkor az X kiszolgáló újraindul. Lépjünk be a felhasználónevünkkel és első adandó alkalommal kapcsoljuk ki a Compozitot az ATL+Shift + f12 gombokkal.

Asus K50I

Asus K50I laptopok esetében a telepítés közben a képen látható vagy egyéb véletlenszerű hiba történik. mint mikor a Laptop memóriája hibás, vagy a CPU túlmelegszik. Ebben az esetben a laptopon BIOS frissítést kell végezni a telepítés előtt! Más verziók esetében, ha nem áll le a gép, vagy újraindításkor nem indul újra.  A probléma megoldásához indítsuk el a rendszerbeállításokat, lépjünk a rendszerbetöltő menüpontra, és a felbukkanó ablakban válasszuk a “Grub-customizer” programot. Amikor a “customizer” elindult, az “Általános beállítások” fülön keressük meg a “Kernel paraméterek” mezőt, és egészítsük ki képen is látható:  “idle=poll” paramtéerrel, majd mentsük el a változtatásokat és indítsuk újra a számítógépet.

Ha NVIDIA kártyával szerelt a gép és a felbontással gondjaink vannak, adjuk még hozzá a: nouveau.modeset=0 paramétert a Grub paraméter mezőbe!

Asus UX430UA

A gép hangjával probléma van akkor ezt a paramétert kell beállítani és újra kell indítani a gépet


Conexant Intel HDA audio

A mikrofon és a fejhallgató csatlakozójának hangerő-szabályozása soha nem jelenik meg a sok rendelkezésre álló keverőben, még az alsamixerben sem. A mikrofon és a fejhallgató hangszórói csak be- vagy kikapcsolhatók, ez a script megoldás lehet

DELL Inspiron 15xx (1501)

A BIOS hibája miatt nem áll le a gép, vagy újraindításkor nem indul újra.  A probléma megoldásához indítsuk el a rendszerbeállításokat, lépjünk a rendszerbetöltő menüpontra, és a felbukkanó ablakban válasszuk a “Grub-customizer” programot. Amikor a “customizer” elindult, az “Általános beállítások” fülön keressük meg a “Kernel paraméterek” mezőt, és egészítsük ki képen is látható:  “idle=poll” paramtéerrel, majd mentsük el a változtatásokat és indítsuk újra a számítógépet.

DELL Latitude E5520 (E55xx)

Szintén leállítási és újraindítási probléma esetén:

A paraméterket kombinálhatjuk is, akár külön-külön is megadhatjuk. Ha kézzel szerkesztjük akkor az /etc/default/grub fájlba adjuk meg, mentsük el és futtassuk az update-grub parancsot.


Elan Touchpad (Elantech érintőpad)

Egyes laptopok az Elantech érintőpadjával lettek szerelve. Ez a típus régóta problémákat okoz a Linux alapú rendszerek felhasználónak, és persze a fejlesztőknek, mivel random leáll a működése, részben vagy egészben. Mielőtt nekiállsz, próbál ki:

 • Rendszerbeállítások >Beviteli eszközök > Érintőpad – a beállításokban kapcsold ki/be a görgetést, mentsd el 2x a beállításokat. Vagy:
 • Egy másik rendszermagot!

Az érintőpad görgetés nem megy, de az érintőpad működik, az alábbi beállítást kell alkalmazni, majd újraindítani a gépet

Valószínűleg ezután a “Rendszerbeállítások > Beviteli eszközök > Érintőtábla “ menüpontban új beállításokat is alkalmazni kell.

Hibakereséshez segítség

Átmentei megoldás lehet, ha nem működik (root joggal kell futtatni):

Grub paraméter (indítás előtt adjuk meg  indítási paraméternek):


Intel Tiger Lake-H HD Audio

Egyes kártyákhoz a sof-firmware külön szükséges, de mindenképp olvasd el a figyelmeztetéseket a gyártó oldalán. A blackPanther OS.en a sof-firmware csomag biztosítja a RPM-ben a firmware készletet. Telepítés után újra kell indítani a számítógépet.

Probléma esetén, hibakeresés, paraméterezés: Ha a kernel változik akkor a kernel paramétereket kell módosítani, az /etc/default/grub fájlban pl:

ha ez nem segít akkor:

A paramétereket lehet kombinálni is.

5.x kernel vagy ennél újabbak esetén új illesztőprogram került a kernelbe, ami nem működik együtt a korábbi meghajtóval ezért érdemes megpróbálni , hogy az új illesztőprogram snd_sof_pci_intel_tgl támogatja-e a belső digitális mikrofont

További megoldásokért kattints ide


HP vagy csak Ralink – Wifi (rt3290)

Nem található vezeték nélküli (wifi/wireless) hálózat a telepítés, frissítés vagy újraindítás után. Lényeges tudni, hogy ez nem a blackPanther OS hibája, hanem a hardverre jellemző “viselkedés”. A rendszernaplóban jellegzetes hibaüzenet: “WPDMA TX/RX busy”. Állítsuk le a gépet, vegyük ki az akku-t  pár másodpercre és indítsuk újra.


HP Probook

Alvó állapot után nem működik az egér és/vagy a billentyűzet?

A BIOS-ban engedélyezni kell a “perifériák ébresztése a fedél felnyitása után” menüpontot (a képen). Amennyiben ezt követően is fenn áll a probléma, frissítsük a BIOS-t.

Egyes típusoknál próbálhatjuk grub paraméterrel is indítani, így: /etc/default/grub -ba add hozzá “atkbd.reset


Lenovo – C340/S?40

Az alapértelmezett vezérlő a készülék BIOS-ban az Intel Rapid Storage Technology (IRST) . A telepítő nem látja az adattárolót csak az USB eszközt. A megoldás a BIOS-t frissíteni kell:

Amennyiben a BIOS frissítése sem oldja meg, vagy nincs mód a BIOS frissítésre, a BIOS-ban az adattárolónak beállított ‘RST’ módot át kell váltani ‘AHCI’ módra, és a lemezt szükség szerint újra kell particionálni. Indításkor a rendszer lassú, vagy szétesik a kép?

 • A BIOS-ban állítsuk a “Graphic Device” menüpontot [UMA Graphic] módba

Lenovo – E31

( blackPanther OS v16.2SE-ig!) Sikeres telepítést követően nagyon lassú indítás vagy nem indul el. A telepítést követően újra a telepítő médiára bootoljunk rá, majd az indítóképernyő megjelenésekor adjuk meg az indítási paramétert úgy, hogy a Live telepítő már a telepített rendszert indítsa el. Ez volt a telepítőbe beállítva:

Erre módosítsuk úgy, hogy az sdYX helyére a saját rendszerpartíciónkat adjuk meg. Ha alaptelepítést és automata helyfoglalást választottunk akkor a rendszer az ‘sda1’ helyre került. Ebben az esetben így kell módosítani:

Az [enter] leütése után a telepített rendszer azonnal elindul. Nyissunk egy konzolt, váltsunk rendszergazdai (root) jogokra és készítsünk egy új indítási ramdiszket, az alábbi lépésekkel:

Ezt követően szabályosan indítsuk újra a gépet és már normális indítási sebességet kapunk.

Lenovo (Laptop)

Nincs hang az 5.6.x (uname -r) vagy ezt követő kernellel (v18.1SE frissített vagy az utáni változaton)

Hozz létre egy fájlt itt:

/etc/modprobe.d/audio.conf

Ezzel a tartalommal, majd indítsd újra a gépet:

Lenovo 3xx

A mikrofon zajt rögzít, torz A 5.x kernel előtt az alábbi paraméter segíthet, futtasd root joggal ezt egy sorba írva egy konzolban, és indíts újra a gépet.

5.x vagy újabb kernelek esetén a Pulse hangrendszer automatikus hangerő-vezérlésének kikapcsolása lehet megoldás 1.) Ugorj a  /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths mappába 2.) Minden “analog-input*.conf” fájlban módosítsd “volume = merge” bejegyzést “volume = zero” (vagy off) értékre az alábbi blokkok alatt:

[Element Internal Mic Boost] [Element Dock Mic Boost] [Element Int Mic Boost] [Element Mic Boost]

A módosításokat az alábbi fájlokban kell elvégezni:

/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-dock-mic.conf

/usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-front-mic.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-headphone-mic.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-headset-mic.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic-always.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-internal-mic.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-mic.conf /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-input-rear-mic.conf

Hangkeverő érték megadása induláskor (amennyiben ez is elegendő)

Hozz létre egy fájlt az alábbi értékkel a felhasználói fiókodba így:


MSI GP75

 • HDMI porton nincs kép

Az MSI gépekben úgynevezett “Hardwired” Nvidia kártya van ezért az xranr kimeneten nem HDMI-1 portot hanem Virtual1 kimenetet látunk. A működéshez szükség van a következő csomagra és függőségeikre: bumblebee-config-gui Ez telepíteni fogja az Nvidia meghajtót és a Bumblebee alkalmazáskezelőt is. Amennyiben újraindítás után még mindig probléma van a HDMI porttal, futtassuk a következő parancsot (-f kapcsoló nem engedi, hogy a háttérben fusson):

 • Nincs hang a belső hangszórón csak a fülhallgató kimeneten.

Az alább módosítást kell elvégezni a következő fájlon: /usr/share/pulseaudio/alsa-mixer/paths/analog-output-speaker.conf A fájlban a volume=off értéket “merge“-re kell állítani majd indítsd újra a számítógépet.

[ Element Headphone]
switch = off
volume = merge


Samsung NP300 sorozat

A gép ESC billentyűre ugyan beadja az indítási sorrend választásának lehetőségét, de az USB kiválasztás után csak a ‘Welcome to Grub!” felirat jelenik meg, a teljes grub képernyő nem. Bármelyik opciót választjuk az alapbeállításokkal a gép elkezdi az bootolást az alapbeállításokkal, így az USB eszközről is. Ez egy BIOS hiba, a megoldás az F9 billentyű lenyomása a gép bekapcsolása után! Ekkor megjelenik a teljes Grub indítóképernyő, és az opciók is.


Samsung Mini

A rendszer telepítése után lassú Plasma felület várható a nagyon gyenge VGA-kártya miatt. A probléma egy kis türelemmel gyorsan orvosolható, indítsuk el a “Rendszerbeállítások” programot, ugorjunk a “Monitor & Kijelző” menüpontra és az “Összeállító” fülön állítsuk át


– Wifi (vezetéknélküli) hálózati eszköztípusok

Asus N13 C1 (0b05:18f1)

A meghajtót utólag kell telepíteni

 Broadcom BCM43142

Az eszköz a broadcom-wl meghajtóval működik, ha nincs telepítve vagy kernelt frissítettünk, akkor telepítsük!

Broadcom 4313

Figyelem! A Broadcom kártyákból több változat is készült, így az eszközt pontosan be kell azonosítani, mert nem minden kártyánál ez az eljárás. Csak azzal tudtuk tesztelni ami a rendelkezésünkre állt. lspci -vnn | grep -i network A blackPanther OS telepítőlemez tartalmazza a broadcom-wl meghajtót amit az újabb WIFI eszközök igényelnek, viszont a korábbi változatok nem jól működnek ezzel a meghajtóval. Ezért le kell tiltani a BCM4313-hoz, így: 1.) Távolítsuk el az újabb meghajtót a telepített rendszerről:

2.) Root joggal adjuk hozzá az /etc/modprobe.d/blacklist.conf végére az alábbiakat:

3.) adjuk meg a megfelelő meghajtót (drivert)

4.) Adjuk hozzá véglegesen az /etc/modprobe.conf fájl szerkesztésével, amennyiben benne van a sima wl vagy broadcom-wl sor, azokat töröljük.

Megjegyzés: Egyes DELL gépeknél el kell távolítani két modult is, szükség szerint adjuk hozzá a blacklist-hez ezeket is:

Broadcom 43162

Ez az eszköz nem sikerült a Broadcom-nak, és jól működő meghajtót sem tudott készíteni hozzá. A WL kernelmodullal nem működik, ezért el kell távolítani az újabb meghajtót

Ezt követően teszteljük a b43 kernelmodullal

Amennyiben nem talál hálózatokat, az Ndiswrapper lehet az utolsó megoldás. Az Ndiswrapper-ről az alábbi cikkben olvashatsz:


Intel Corporation  Centrino-N 6200

A kártya jellemzően nem akar csatlakozni a hálózatra. Ez a kártya az első N-es próbálkozások között volt, de nem túl jól sikerült. A megoldáshoz, futtasd ezt a parancsot, és indítsd újra a számítógépet:


Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300

A tesztekhez próbáljuk meg, még az előtt, hogy a NetworkManager letiltaná

vagy

Amennyiben sikeresen kapcsolódott, véglegesíthetjük, hogy a megfelelő beállítást elmentjük itt, például:

Kapcsolódó: https://pastebin.com/vmyJ0AHZ


Realtek Wireless meghajtók

rtl8192ce, rtl8192se, rtl8192de, rtl8188ee, rtl8192ee, rtl8723ae, rtl8723be, rtl8821ae Programcsomag neve:  dkms-rtlwifi-new  (4.18.16 kernelig tesztelve)

Gyenge jel vagy kapcsolati hibák

/etc/modprobe.d/rtl8723be.conf

HP laptopon elég volt az alábbi beállítást elvégezni:

Ha a jel gyenge akkor cseréld le ant_sel=2 -re Szakértőknek: Újraindítás után megnézhetjük, hogy melyik antenna van csatlakoztatva az eszközhöz. Értelemszerűen azzal az antennával lesz eredményes a hálózatok keresése amelyik csatalkoztatva van. Ezért külön-külön töltsük be a meghajtó-modlult és így teszteljük a keresést:

Ha nincs eredményes keresés akkor most a kettes antennához töltjük be a meghajtót.


Realtek RTL8723AE

Erre a Wireless eszközre jellemző, hogy nem kapcsolódik, vagy leszakad a kapcsolat, esetenként lassú az átvitel. Egyes laptopok esetében ki kell kapcsolni a Secure boot opciót itt: System Configuration->Boot options -> Disable Secure boot.

Az alábbi eszközöknél is hasonló problémák szoktak lenni: RTL8723СERTL8723BERTL8723SE (más típusnál a meghajtó neve is változik az rtl8723ae -ről rtl8723ce/be/se stb-re)

Véglegesítsük, hogy a beállítások már induláskor betöltődjenek

Egyes típusoknál elegendő az alábbi kapcsoló

Ha a modul betöltődik hiba nélkül de nem működik a hálózat keresése akkor elképzelhető, hogy antennát kell váltani az alábbi opcióval:

Amennyiben nem működik próbáljuk ki az ‘ant_sel=1’ vagy ‘ant_sel=0’ opciókat is. Ha sikeres volt a meghajtó és az opció választás, véglgesíthetjük így

A meghajtóprogram további opcionális kapcsolókat is biztosít

Realtek 8811/8812/8814/8821 UA

Ezeket a meghajtókat egy csomagba vontuk össze.  A meghajtócsomag neve: dkms-rtl88XXua Realtek 88XXAU meghajtó v5.6.4.2 monitor és frame injection móddal. A meghajtócsomag a következő gyártók eszközeit támogatja még:


Qualcomm Atheros AR9285

TP-Link

Archer T2U Plus ac600

Az eszköz a Realtek chip-jét kapta (rtl8812ua) ! Ehhez a chip-készlethez több meghajtó is elérhető, használd a csomagkereses rtl88 kulcsszót a listához. A 2020 áprilisi frissítés után a javasolt meghajtó a listából: dkms-rlt88XXua

 – Multifunkciós nyomtatók és szkennerek

Medion

Medion USB szkenner MD 9705-höz szükséged van egy firmware-ra. Ezt a meghajtóprogramot a Windows meghajtóból lehet kinyerni. USB ID (azonosító:

A Windows meghajtó innen tölthetp le http://download.medion.com/downloads/treiber/scamd9705w9xxp.exe Ezután ki kell csomagolni belőle a firmware-t és be kell másolni a SANE mappájába:

Mustek

BearPaw 2400CU

A sane-gt68xx firmware kell neki amit innen szerezhetsz be: sane-gt68xx-firmware Majd a letöltött “akarmi.usb” állományokat másold be ide: /usr/share/sane/gt68xx Amikor újracsatlakoztatod az eszközt a firmware betöltődik…

Samsung

Az eszköz nyomtatóként jól működik, de a szkenner használatához be kell állítanunk a Sane-t! A kedvenc szerkesztőnkkel adjuk hozzá az eszkönek megfelelő és alább látható “usb 0x…….” értéket a xerox_mfp.conf konfigfájlhoz Megnyitás konzolban: mcedit /etc/sane.d/xerox_mfp.conf.

 • Samsung XPress C480Fn

 • Samsung SCX-3200

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match