Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

blackPanther Magyarország Hardverek, Hibaelhárítás, Problémamegoldás Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Itt olyan Laptopok/Note-, Netbook vagy PC típusokat sorolunk fel, amelyek a típusukra jellemzőt problémát hordoznak magukkal, de könnyedén orvosolhatóak vagy kikerülhetőek.

AMD/ATI Radeon R.. 9xxx

Nincs grafikus felület és a /var/loIntel Corporation Centrino Ultimate-N 6300g/Xorg.0.log -ban ezt látjuk (crtl+alt+F2 terminálon be tudunk jelentkezni, majd futtassuk az mc-t, navigáljunk a /var/log mappába és F3-al nyissuk meg az Xorg.0.log fájlt) :

A kártya rossz kimeneten akarja megjeleníteni a grafikus felületet, a mellékelt képen láthatjuk a megoldást.


Xeon VGA

Az Intel Xeon v2/3rd VGA esetében a telepítés után a Plasma és egyes elemek nem reagálnak a kattintásra. ALT+TAB billentyű általában működni látszik.

Nyomjuk meg az ALT+Shift+f12 gombokat a Compozit (effektek) kikapcsolásához. Amennyiben az asztali elemek ragálnak ezután a képen látható módon állítsuk be az OpenGL-t és a Sync-et.

Ha nem regál továbbra sem, ALT+f2 gombokkal lépjünk ki terminálba, loginoljunk be root joggal és adjuk ki a ‘killall Xorg’ parancsot.

Ekkor az X kiszolgáló újraindul. Lépjünk be a felhasználónevünkkel és első adandó alkalommal kapcsoljuk ki a Compozitot az ATL+Shift + f12 gombokkal.

Asus

Asus K50I laptopok esetében a telepítés közben a képen látható vagy egyéb véletlenszerű hiba történik. mint mikor a Laptop memóriája hibás, vagy a CPU túlmelegszik. Ebben az esetben a laptopon BIOS frissítést kell végezni a telepítés előtt!

Más verziók esetében, ha nem áll le a gép, vagy újraindításkor nem indul újra.  A probléma megoldásához indítsuk el a rendszerbeállításokat, lépjünk a rendszerbetöltő menüpontra, és a felbukkanó ablakban válasszuk a “Grub-customizer” programot. Amikor a “customizer” elindult, az “Általános beállítások” fülön keressük meg a “Kernel paraméterek” mezőt, és egészítsük ki képen is látható:  “idle=poll” paramtéerrel, majd mentsük el a változtatásokat és indítsuk újra a számítógépet.

Ha NVIDIA kártyával szerelt a gép és a felbontással gondjaink vannak, adjuk még hozzá a: nouveau.modeset=0 paramétert a Grub paraméter mezőbe!


DELL Inspiron 15xx (1501)

A BIOS hibája miatt nem áll le a gép, vagy újraindításkor nem indul újra.  A probléma megoldásához indítsuk el a rendszerbeállításokat, lépjünk a rendszerbetöltő menüpontra, és a felbukkanó ablakban válasszuk a “Grub-customizer” programot. Amikor a “customizer” elindult, az “Általános beállítások” fülön keressük meg a “Kernel paraméterek” mezőt, és egészítsük ki képen is látható:  “idle=poll” paramtéerrel, majd mentsük el a változtatásokat és indítsuk újra a számítógépet.

DELL Latitude E5520 (E55xx)

Szintén leállítási és újraindítási probléma esetén:

A paraméterket kombinálhatjuk is, akár külön-külön is megadhatjuk. Ha kézzel szerkesztjük akkor az /etc/default/grub fájlba adjuk meg, mentsük el és futtassuk az update-grub parancsot.


HP vagy csak Ralink – Wifi (rt3290)

Nem található vezeték nélküli (wifi/wireless) hálózat a telepítés, frissítés vagy újraindítás után. Lényeges tudni, hogy ez nem a blackPanther OS hibája, hanem a hardverre jellemző “viselkedés”.

A rendszernaplóban jellegzetes hibaüzenet: “WPDMA TX/RX busy”.

Állítsuk le a gépet, vegyük ki az akku-t  pár másodpercre és indítsuk újra.


Lenovo – C340/S?40

Az alapértelmezett vezérlő a készülék BIOS-ban az Intel Rapid Storage Technology (IRST) . A telepítő nem látja az adattárolót csak az USB eszközt. A megoldás a BIOS-t frissíteni kell:

Amennyiben a BIOS frissítése sem oldja meg, vagy nincs mód a BIOS frissítésre, a BIOS-ban az adattárolónak beállított ‘RST’ módot át kell váltani ‘AHCI’ módra, és a lemezt szükség szerint újra kell particionálni.

Indításkor a rendszer lassú, vagy szétesik a kép?

  • A BIOS-ban állítsuk a “Graphic Device” menüpontot [UMA Graphic] módba

Lenovo – E31

( blackPanther OS v16.2SE-ig!) Sikeres telepítést követően nagyon lassú indítás vagy nem indul el.

A telepítést követően újra a telepítő médiára bootoljunk rá, majd az indítóképernyő megjelenésekor adjuk meg az indítási paramétert úgy, hogy a Live telepítő már a telepített rendszert indítsa el.

Ez volt a telepítőbe beállítva:

Erre módosítsuk úgy, hogy az sdYX helyére a saját rendszerpartíciónkat adjuk meg. Ha alaptelepítést és automata helyfoglalást választottunk akkor a rendszer az ‘sda1’ helyre került.

Ebben az esetben így kell módosítani:

Az [enter] leütése után a telepített rendszer azonnal elindul. Nyissunk egy konzolt, váltsunk rendszergazdai (root) jogokra és készítsünk egy új indítási ramdiszket, az alábbi lépésekkel:

Ezt követően szabályosan indítsuk újra a gépet és már normális indítási sebességet kapunk.


Samsung NP300 sorozat

A gép ESC billentyűre ugyan beadja az indítási sorrend választásának lehetőségét, de az USB kiválasztás után csak a ‘Welcome to Grub!” felirat jelenik meg, a teljes grub képernyő nem. Bármelyik opciót választjuk az alapbeállításokkal a gép elkezdi az bootolást az alapbeállításokkal, így az USB eszközről is. Ez egy BIOS hiba, a megoldás az F9 billentyű lenyomása a gép bekapcsolása után! Ekkor megjelenik a teljes Grub indítóképernyő, és az opciók is.


Samsung Mini

A rendszer telepítése után lassú Plasma felület várható a nagyon gyenge VGA-kártya miatt. A probléma egy kis türelemmel gyorsan orvosolható, indítsuk el a “Rendszerbeállítások” programot, ugorjunk a “Monitor & Kijelző” menüpontra és az “Összeállító” fülön állítsuk át

 

 


Broadcom 4313

Figyelem! A Broadcom kártyákból több változat is készült, így az eszközt pontosan be kell azonosítani, mert nem minden kártyánál ez az eljárás. Csak azzal tudtuk tesztelni ami a rendelkezésünkre állt. lspci -vnn | grep -i network

A blackPanther OS telepítőlemez tartalmazza a broadcom-wl meghajtót amit az újabb WIFI eszközök igényelnek, viszont a korábbi változatok nem jól működnek ezzel a meghajtóval. Ezért le kell tiltani a BCM4313-hoz, így:

1.) Távolítsuk el az újabb meghajtót a telepített rendszerről:

2.) Root joggal adjuk hozzá az /etc/modprobe.d/blacklist.conf végére az alábbiakat:

3.) adjuk meg a megfelelő meghajtót (drivert)

4.) Adjuk hozzá véglegesen az /etc/modprobe.conf fájl szerkesztésével, amennyiben benne van a sima wl vagy broadcom-wl sor, azokat töröljük.

Megjegyzés:
Egyes DELL gépeknél el kell távolítani két modult is, szükség szerint adjuk hozzá a blacklist-hez ezeket is:


Intel Corporation  Centrino-N 6200

A kártya jellemzően nem akar csatlakozni a hálózatra. Ez a kártya az első N-es próbálkozások között volt, de nem túl jól sikerült. A megoldáshoz, futtasd ezt a parancsot, és indítsd újra a számítógépet:


Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300

A tesztekhez próbáljuk meg, még az előtt, hogy a NetworkManager letiltaná

Amennyiben sikeresen kapcsolódott, véglegesíthetjük így

Kapcsolódó: https://pastebin.com/vmyJ0AHZ


Realtek Wireless meghajtók

rtl8192ce, rtl8192se, rtl8192de, rtl8188ee, rtl8192ee, rtl8723ae, rtl8723be, rtl8821ae

Programcsomag neve:  dkms-rtlwifi-new  (4.18.16 kernelig tesztelve)

Gyenge jel vagy kapcsolati hibák
/etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
==============================
options rtl8723be fwlps=N ips=N swlps=N swenc=Y disable_watchdog=1 ant_sel=X

HP laptopon elég volt az alábbi beállítást elvégezni:

Ha a jel gyenge akkor cseréld le ant_sel=2 -re

Szakértőknek:
Újraindítás után megnézhetjük, hogy melyik antenna van csatlakoztatva az eszközhöz. Értelemszerűen azzal az antennával lesz eredményes a hálózatok keresése amelyik csatalkoztatva van. Ezért külön-külön töltsük be a meghajtó-modlult és így teszteljük a keresést:

Ha nincs eredményes keresés akkor most a kettes antennához töltjük be a meghajtót.


Realtek RTL8723AE

Erre a Wireless eszközre jellemző, hogy nem kapcsolódik, vagy leszakad a kapcsolat, esetenként lassú az átvitel.

Egyes laptopok esetében ki kell kapcsolni a Secure boot opciót itt: System Configuration->Boot options -> Disable Secure boot.

Az alábbi eszközöknél is hasonló problémák szoktak lenni: RTL8723СERTL8723BERTL8723SE (más típusnál a meghajtó neve is változik az rtl8723ae -ről rtl8723ce/be/se stb-re)

Véglegesítsük, hogy a beállítások már induláskor betöltődjenek

Egyes típusoknál elegendő az alábbi kapcsoló

Ha a modul betöltődik hiba nélkül de nem működik a hálózat keresése akkor elképzelhető, hogy antennát kell váltani az alábbi opcióval:

Amennyiben nem működik próbáljuk ki az ‘ant_sel=1’ vagy ‘ant_sel=0’ opciókat is. Ha sikeres volt a meghajtó és az opció választás, véglgesíthetjük így

A meghajtóprogram további opcionális kapcsolókat is biztosít


Qualcomm Atheros AR9285

Multifunkciós nyomtató és szkennerek

Medion

Medion USB szkenner MD 9705-höz szükséged van egy firmware-ra. Ezt a meghajtóprogramot a Windows meghajtóból lehet kinyerni.

USB ID (azonosító:

A Windows meghajtó innen tölthetp le http://download.medion.com/downloads/treiber/scamd9705w9xxp.exe

Ezután ki kell csomagolni belőle a firmware-t és be kell másolni a SANE mappájába:

Mustek

BearPaw 2400CU

A sane-gt68xx firmware kell neki amit innen szerezhetsz be: sane-gt68xx-firmware

Majd a letöltött “akarmi.usb” állományokat másold be ide: /usr/share/sane/gt68xx

Amikor újracsatlakoztatod az eszközt a firmware betöltődik…

Samsung

Az eszköz nyomtatóként jól működik, de a szkenner használatához be kell állítanunk a Sane-t! A kedvenc szerkesztőnkkel adjuk hozzá az eszkönek megfelelő és alább látható “usb 0x…….” értéket a xerox_mfp.conf konfigfájlhoz

Megnyitás konzolban: mcedit /etc/sane.d/xerox_mfp.conf.

  • Samsung XPress C480Fn

  • Samsung SCX-3200

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match