Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

blackPanther Magyarország Hardverek, Hibaelhárítás, Problémamegoldás Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

Típus-, gyártó-specifikus hibaelhárítás

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Itt olyan Laptopok/Note-, Netbook vagy PC típusokat sorolunk fel, amelyek a típusukra jellemzőt problémát hordoznak magukkal, de könnyedén orvosolhatóak vagy kikerülhetőek.

AMD/ATI Radeon R.. 9xxx

Nincs grafikus felület és a /var/log/Xorg.0.log -ban ezt látjuk (crtl+alt+F2 terminálon be tudunk jelentkezni, majd futtassuk az mc-t, navigáljunk a /var/log mappába és F3-al nyissuk meg az Xorg.0.log fájlt) :

A kártya rossz kimeneten akarja megjeleníteni a grafikus felületet, a mellékelt képen láthatjuk a megoldást.

Xeon VGA

Az Intel Xeon v2/3rd VGA esetében a telepítés után a Plasma és egyes elemek nem reagálnak a kattintásra. ALT+TAB billentyű általában működni látszik.

Nyomjuk meg az ALT+Shift+f12 gombokat a Compozit (effektek) kikapcsolásához. Amennyiben az asztali elemek ragálnak ezután a képen látható módon állítsuk be az OpenGL-t és a Sync-et.

Ha nem regál továbbra sem, ALT+f2 gombokkal lépjünk ki terminálba, loginoljunk be root joggal és adjuk ki a ‘killall Xorg’ parancsot.

Ekkor az X kiszolgáló újraindul. Lépjünk be a felhasználónevünkkel és első adandó alkalommal kapcsoljuk ki a Compozitot az ATL+Shift + f12 gombokkal.

HP vagy csak Ralink – Wifi (rt3290)

Nem található vezeték nélküli (wifi/wireless) hálózat a telepítés, frissítés vagy újraindítás után. Lényeges tudni, hogy ez nem a blackPanther OS hibája, hanem a hardverre jellemző “viselkedés”.

A rendszernaplóban jellegzetes hibaüzenet: “WPDMA TX/RX busy”.

Állítsuk le a gépet, vegyük ki az akku-t  pár másodpercre és indítsuk újra.

Lenovo – E31

Sikeres telepítést követően nagyon lassú indítás vagy nem indul el.

A telepítést követően újra a telepítő médiára bootoljunk rá, majd az indítóképernyő megjelenésekor adjuk meg az indítási paramétert úgy, hogy a Live telepítő már a telepített rendszert indítsa el.

Ez volt a telepítőbe beállítva:

Erre módosítsuk úgy, hogy az sdYX helyére a saját rendszerpartíciónkat adjuk meg. Ha alaptelepítést és automata helyfoglalást választottunk akkor a rendszer az ‘sda1’ helyre került.

Ebben az esetben így kell módosítani:

Az [enter] leütése után a telepített rendszer azonnal elindul. Nyissunk egy konzolt, váltsunk rendszergazdai (root) jogokra és készítsünk egy új indítási ramdiszket, az alábbi lépésekkel:

Ezt követően szabályosan indítsuk újra a gépet és már normális indítási sebességet kapunk.

Samsung Mini

A rendszer telepítése után lassú Plasma felület várható a nagyon gyenge VGA-kártya miatt. A probléma egy kis türelemmel gyorsan orvosolható, indítsuk el a “Rendszerbeállítások” programot, ugorjunk a “Monitor & Kijelző” menüpontra és az “Összeállító” fülön állítsuk át

 

 

Realtek RTL8723AE

Erre a Wireless eszközre jellemző, hogy nem kapcsolódik, vagy leszakad a kapcsolat, esetenként lassú az átvitel.

Egyes laptopok esetében ki kell kapcsolni a Secure boot opciót itt: System Configuration->Boot options -> Disable Secure boot.

Az alábbi eszközöknél is hasonló problémák szoktak lenni: RTL8723СERTL8723BERTL8723SE (más típusnál a meghajtó neve is változik az rtl8723ae -ről rtl8723ce/be/se stb-re)

Véglegesítsük, hogy a beállítások már induláskor betöltődjenek

Egyes típusoknál elegendő az alábbi kapcsoló

Ha a modul betöltődik hiba nélkül de nem működik a hálózat keresése akkor elképzelhető, hogy antennát kell váltani az alábbi opcióval:

Amennyiben nem működik próbáljuk ki az ‘ant_sel=1’ vagy ‘ant_sel=0’ opciókat is. Ha sikeres volt a meghajtó és az opció választás, véglgesíthetjük így

A meghajtóprogram további opcionális kapcsolókat is biztosít

Qualcomm Atheros AR9285

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match