Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Az első indítás (boot) előkészítése

blackPanther Magyarország ISO lemezkép, Rendszertelepítés Az első indítás (boot) előkészítése
Az első indítás (boot) előkészítése

Az első indítás (boot) előkészítése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Attól függetlenül, hogy a letöltött blackPanther OS telepítőt milyen adathordozóról akarjuk telepíteni, a számítógépen el kell végeznünk pár alapvető beállítást! Ez a lépés elkerülhetetlen, ha kihagyjuk nem fogjuk tudni elindítani a telepítőt akkor sem, ha rendelkezünk egy jól kiírt adathordozóval (USB adathordozó, CD/DVD lemez).

Első javasolt lépés, hogy lépjünk be a gépünk BIOS rendszerébe. Erre egy funkcióbillentyű ad lehetőséget, az esetek többségében az éppen bekapcsolt PC első képernyőin meg is jelenítik. Gépenként eltérő funkció billentyűt használnak, ezért ezt meg kell keresnünk. Nem kell aggódnunk, ha nem látjuk sehol, próbáljuk meg az alábbi billentyűket nyomjuk le amikor a PC bekapcsol: F2, F12, Del

v18.1-nél korábbi változatok esetén: ha beléptünk a BIOS-ba, mindenképp javasolt, az EFI (UEFI) kikapcsolása, majd válasszuk a “Legacy” vagy “Compatible” boot opció egyikét.

Boot order, avagy az indítási sorrend beállítása. Ezen fog múlni, hogy a PC az indítást a telepítő vagy Live rendszerről kezdi-e. Gyártóként – bios típusonként – eltérő kinézetű és elhelyezkedésű lehet ez a menüpont, de a funkciója ugyanaz. Keressük meg és arra az adathordozóra állítsuk át az indítási sorrendet, amelyiken a blackPanther OS telepítőnk található. A példánkban USB-pendrive adathordozót mutatunk.

Figyelem! A legtöbb BIOS csak azután jeleníti meg az USB eszközt mint választható opciót, ha az már csatlakoztatva van a számítógéphez, és a BIOS felismerte.

Egyes PC-k esetében az indítási sorrend funkcióbillentyűvel is változtatható, ha nem akarjuk véglegesíteni ezt a beállítást. Ebben az esetben vagy a kézikönyvében vagy az első képernyőn – ahol a BIOS funkciógomb is – megjelenítésre kerül. Általában az alábbiak egyike szokott lenni: ESC, F8, F11

Amennyiben helyesen jártunk el, a behelyezett telepítő médiáról indításkor azonnal az alábbi  – kiadásonként eltérő – képernyő egyike fogad bennünket!

Nem UEFI-s indítási képernyő

Hogy itt melyiket válasszuk az attól függ mit akarunk tenni, milyen a gépünk lesz-e fennakadás az indítás során. A részletekért nézd meg az “Indítási opciók” vagy a “Hibaelhárítás” cikkeket is. Normális esetben csak nyomjuk meg az Enter billentyűt.

A telepítőlemez nem csak a rendszer telepítésére szolgál, hanem helyreállító-rendszerként is funkcionálhat. A rendszerbetöltés sérülése esetén a kiírt ISO állomány felhasználható a rendszerünk indítására, vagy adatmentésre is, hiszen teljes funkcionalitással rendelkezik Live-módban is.

A részletekhez olvasd el a kapcsolódó cikkeket:

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match