Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Nem indul a telepítőről…

Nem indul a telepítőről…

Nem indul a telepítőről…

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A blackPanther OS telepítőt elkészítettük az “Indítható (Bootolható) USB készítése” cikk alapján, de nem indul róla a számítógép, nem találja a gép az eszközt, vagy az indítási folyamat megáll.

A cikk elején leszögezném, hogy a hiba nem a telepítőben van! Ez azért kizárható, mert mi minden nap használjuk a telepítőt és nem tudnánk elvégezni a munkánkat, ha az hibás lenne. 

Secure Boot blokkolja

Amikor ezt a képernyőt látod a PC BIOS-a blokkolja a telepítőmédia használatát, mert nem kapcsoltad a ki a “Secure Boot” opciót.

Ez az értesítésablak HP laptopokra jellemző.

Mielőtt továbblépnél, még az alábbi oldalakat el kell olvasnod:
Első indítás előkészítése

Ez a figyelmeztetés az Acer laptopokra jellemző, és a “Secure Boot” nincs kikapcsolva! A kikapcsolása akkor lehetséges, ha egy “Supervisor” jelszót beállítunk a BIOS-ban.  Nézd meg a lépésről-lépésre videót ezen a linken!

Mielőtt továbblépnél, még az alábbi oldalakat el kell olvasnod:
Első indítás előkészítése

A Secure Boot tiltása nélkül csak MBR módban lehet telepíteni a rendszert.

Tipikus médiahiba

A felhasználókra jellemző, hogy a kíváncsiságuk odáig terjed, hogy végül egy kidobott, kinőtt, elavult hardvert vesznek elő a suffniból, hogy a rendszert kipróbálják. Persze ez többnyire sehova sem vezet! A blackPanther OS is korszerű hardverekre készült, a régi gépekre való telepítése gyakorlati ismerteket igényel!

Az esetek 70%.-ban felhasználói hiba áll a háttérben, 20%-ban sérült a telepítő állomány, és 10% körül az adathordozóval lehet probléma. valahonnan csípj le 1-2%-ot, mert ekkora eséllyel elképzelhető valamilyen hardver kompatibilitási probléma. Tény, hogy van ilyen is, viszont nekünk 16+ év alatt nem sikerült olyan géppel, eszközzel találkoznunk, amire a megfelelő tudás birtokában, ne lehetett volna feltelepíteni egy blackPanther OS-t.

A hibás működést jelezd a hibakövető rendszerünkben! Olyan hiba amiről mi nem tudunk, csak neked okoz problémát.

Asus P5VD2 alaplapoknál tapasztalható probléma, amely az alábbi paraméterrel orvosolható: pci=nomsi,noaer

Az “/etc/default/grub” fájlba írjuk be indítás után, hogy véglegesítsük:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash vga=792 pci=nomsi,noaer

Futtassuk az “update-grub” parancsot végül

Gigabyte alaplapoknál tapasztalható és a BIOS frissítve van, akkor az alábbi paraméterrel orvosolható:  acpi=off

Az “/etc/default/grub” fájlba írjuk be indítás után, hogy véglegesítsük:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash vga=792 acpi=off

Futtassuk az “update-grub” parancsot végül

Az indítási paramétereket kombinálhatjuk  is. A használható paraméterek megértéséhez és használatához olvasd el az alábbi cikket: Indítási paraméterek

Amit tudni kell, hogy a hibás ISO -k (illetve egyes  fejlesztői változatok) önmagukban hordozhatják a problémát, és sikeres írás esetén is, hibákba ütközhetünk, vagy hibás működést tapasztalhatunk. Amennyiben rendelkezel a hiba felismeréséhez szükséges tudással, viszonylag könnyedén megtalálod a probléma forrását, hiszen számtalan hasznos információt láthatsz a képernyőn. Amennyiben, nem érted a képernyőre kiírt üzeneteket, azokat a “valamiket” küldd el egy olyan felhasználónak, aki gyakorlott ezen a területen. Erre az egyik megoldás a felhasználói csoport a Facebook-on.

A problémák a következők lehetnek:

 • Hiába minden figyelmeztetés, olyan programot használtál ami nem képes DD módban kiírni az ISO-t az USB eszközre

  Bár ez a telepítés előtti állapotra jellemző, mindig használd az általunk tesztelt programokat! [itt éred el őket] Van olyan USB eszköz amelyre ha kiírod a tömörített ISO-t, az hibásan lesz csak olvasható. Erre a megoldás az eszköz cseréje, nincs alternatíva.

 • A PC nem minden USB portról képes indulni

  Már a legtöbb számítógépben több USB port is található, főleg a hordozható gépek esetében jellemző az, hogy a gép nem minden USB portról bootol. Az indításhoz használható portok az úgynevezett Power USB portok. Ezért azt javasaoljuk, hogy más portokba is próbáljuk meg az indítást.

 • Nem található az USB eszköz az indítható eszközök listájában

  Az alább problémák lehetnek:
  – EFI vagy Secure boot aktív, kapcsold ki (v18.1 előtti változatok nem támogatják az EFI-t)
  – Le van tiltva az USB port a bios-ban (ettől még az operációs rendszer látja és kezeli), engedélyezd

 • Az eszköz villog, vagy a listában is megtalálható de nem indul el róla a rendszer, vagyis nem bootol rá a gép

  Tapasztalataink szerint egyes USB eszközök vagy eredetileg sem képesek a rendszer indítására, vagy a ‘romlásuk’ közrejátszik ebben. Kingston pendrive-ról úgy ~250 telepítést csináltunk a tesztelések alatt, majd az egyik pillanatról a másikra nem volt többet hajlandó bootolható eszközként működni. Azóta is így van. Adattárolásra még jó.

 • A telepítő elkezdi az indulást de megáll

  Valószínűleg hibás a média, a port, a telepítő sérült. A telepítő egy “hardcompressed” képfájl, ami a memóriába kerül feltöltésre, ez komoly processzorműveletet igényel. Azok a gépek amelyek ebbe “belefagynak”, minden esetben valamilyen hardver hibát tükröznek.

 • A telepítő üdvözlő képernyője megjelenik de az [ enter ] után nem megy tovább

  Hibás telepítőmédia, hibás telepítőeszköz, memória, esetleg egy VGA eszközprobléma állhat fenn

 • A telepítő elkezdi a betöltést de nem jelenik meg a grafikus felület

  A telepítő nagyjából ~5GB ez XZ-vel van tömörítve, amit a Processzornak úgy kell kitömörítenie, hogy egy ramdisk-et szétbontva, elindít egy mini-rendszert ami már képes majd az egész rendszert és hardvereket elérni. Ha ez a folyamat megáll, akkor vagy hibás a telepítő, vagy a hardver, vagy a VGA kártya kompatibilitás, esetleg meghajtó probléma áll fenn.

  A legfőbb kérdés, hogy az ESC vagy F2 leütése után van-e további információ az indításról.   A részletekhez nézd meg a “Nincs kép…” cikket a tudásbázisban.

 • A telepítő elkezdi a betöltést de kikapcsol a monitor egy idő után

  Ez a probléma általában az ócska monitoroknál és hibás monitorkábelnél jellemző. A probléma megoldásához olvasd el a Nincs kép…” cikket a tudásbázisban.

Minden esetben hasznos lehet számunkra, ha probléma merül fel, akkor beszédes módban indítsuk a telepítőt, hogy lássuk a háttér-folyamatokat, vagy a folyamatok indításakor zajló eseményeket, amelyek tájékoztatnak bennünket arról, hogy milyen hibával állunk szemben.

 • Asus – vagy más – laptopok esetében hibaüzenettel megáll a telepítő

Asus laptopok esetén előforduló probléma lehet, hogy telepítés közben a telepítőprogram hibával leáll, de nincs vagy túl kevés a hibajelentés üzenet.  Típusspecifikus hibával vagy a hibaelhárítással kapcsolatban olvasd el a “Típusspecifikus hibaelhárítás” című bejegyzésünket is, ott részletezzük és mutatjuk be a megoldásokat!

 • Hiányzó telepítési, particionálási menüpontok esetén

Lépj a “Mi ez amit látok, ez hiba?!” oldalra az alább látható linken, és folytasd az olvasást….

Kapcsolódó tudásanyag:

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match