Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

blackPanther Magyarország Hasznos, ISO lemezkép Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.
Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Adatletöltés után nagyon sokan átugorják ezt a lépést, pedig sokszor egy nagy állomány letöltésekor megszakadhat a kapcsolat és újrakezdjük vagy folytatjuk a letöltéseket. Ilyenkor az adatállományok ki vannak téve fragmentációnak, ami hibás működéshez vezethet. A letöltés végeztével állomány gyors ellenőrzésére a feltöltő – készítő – által megadott ellenőrzőösszegek  (= ujjlenyomat vagy hash) kiváló megoldást nyújthatnak. Ezeket az ellenőrzőösszegeket többféle módon is összevethetjük, itt most csak a rendszertelepítő ellenőrzéséhez nyújtunk segítséget. Aki érdeklődik a titkosítási algoritmusok után, az innen indulva tájékozódhat. 


Mi a feltöltéskor a letölthető ISO állományok mellett elhelyezünk olyan azonos nevű fájlokat is, amelyek a kiterjesztésükben térnek csak el. A kiterjesztésük a fájlt tartalmazó ellenőrzőösszeg algoritmusára utal.

Tehát a gyakorlatban így néznek ki a fájlok:

  • A letölthető állomány : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).iso
  • Az ellenőrző MD5 összeg : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).md5
  • Az ellenőrző SHA1 összeg : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).sha1

Grafikus megoldások

Indítsuk el a Dolphin-fájkezelőt, kattintsunk a letöltés helyére és a jobb egérgombbal kattintva (jobb kezes egérnél) válasszuk a tulajdonságok menüpontot, az előugró ablakon pedig a “Checksums” (ellenőrzőösszegek) fület. Ezt követően annyi lekérést csinálhatunk ahány checksum alkalmazás van telepítve. A képen látható, hogy egyetlen kattintással lekérhetjük vagy akár ellenőrizhetjük is a meglévő checksum-kat.

 

Dolphin-terminálból

Kattintsunk  a letöltés helyére, majd nyomjuk meg az F4 gombot ami lenyitja a Dolphin terminálját. Itt közvetlenül is futtathatjuk az ellenőrzés parancsait, mint ahogy a képen is bemutatjuk.

Ha több állományunk van, figyeljünk arra, hogy ne keverjük össze őket. A Dolphin-ból megfogva az állományt, a terminálba is lehet “ejteni”, így beillesztve az állomány nevét, könnyebb annak kezelése.

 

 

ISO írási forma kiválasztása

A másik megoldás lehet a K3B (vagy egyéb média-égető) program. Az ‘Eszközök > Képmás írása’ menüben megnyitva az ISO állományt, annak ellenőrző összege megjelenik az ablakban.

 

 

Az ellenőrző MD5 összeg megjelenítése K3b-ben

Ellenőrzés Windows alatt

Itt egy útmutatót is olvashatszt : https://www.fat.bme.hu/student/letolt.html

Itt kedvedre válogathatsz a programok között: http://www.softpedia.com/hubs/Checksum-Verifiers/

Az digitális ujjlenyomatok ellenőrzése parancssorból:

A telepített és a live rendszer is tartalmazza a szükséges programokat. Lépjünk egy fájlkezelőbe oda ahova letöltöttük az ISO állományt és az MD5 állományt. Ha egy konzolból csináljuk az ellenőrzést akkor az alábbiakat kell tennünk:

Az ellenőrzést elvégezhetjük úgy is, hogy böngészőben megnyitjuk az md5 állományt, mivel csak egy egyszerű txt fájl, és az ott látott összeget összevetjük az alábbi parancs eredményével


 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match