Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

blackPanther Projekt Hasznos, ISO lemezkép Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.
Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

Ellenőrzőösszegek: MD5, SHA?, stb.

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Adatletöltés után nagyon sokan átugorják ezt a lépést, pedig sokszor egy nagy állomány letöltésekor megszakadhat a kapcsolat és újrakezdjük vagy folytatjuk a letöltéseket. Ilyenkor az adatállományok ki vannak téve fragmentációnak, ami hibás működéshez vezethet. A letöltés végeztével állomány gyors ellenőrzésére a feltöltő – készítő – által megadott ellenőrzőösszegek  (= ujjlenyomat vagy hash) kiváló megoldást nyújthatnak. Ezeket az ellenőrzőösszegeket többféle módon is összevethetjük, itt most csak a rendszertelepítő ellenőrzéséhez nyújtunk segítséget. Aki érdeklődik a titkosítási algoritmusok után, az innen indulva tájékozódhat. 


Mi a feltöltéskor a letölthető ISO állományok mellett elhelyezünk olyan azonos nevű fájlokat is, amelyek a kiterjesztésükben térnek csak el. A kiterjesztésük a fájlt tartalmazó ellenőrzőösszeg algoritmusára utal.

Tehát a gyakorlatban így néznek ki a fájlok:

  • A letölthető állomány : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).iso
  • Az ellenőrző MD5 összeg : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).md5
  • Az ellenőrző SHA1 összeg : ftp://…./blackPantherOS_v16.2SE_(SilentKiller).sha1

Grafikus megoldások

Indítsuk el a Dolphin-fájkezelőt, kattintsunk a letöltés helyére és a jobb egérgombbal kattintva (jobb kezes egérnél) válasszuk a tulajdonságok menüpontot, az előugró ablakon pedig a “Checksums” (ellenőrzőösszegek) fület. Ezt követően annyi lekérést csinálhatunk ahány checksum alkalmazás van telepítve. A képen látható, hogy egyetlen kattintással lekérhetjük vagy akár ellenőrizhetjük is a meglévő checksum-kat.

 

Dolphin-terminálból

Kattintsunk  a letöltés helyére, majd nyomjuk meg az F4 gombot ami lenyitja a Dolphin terminálját. Itt közvetlenül is futtathatjuk az ellenőrzés parancsait, mint ahogy a képen is bemutatjuk.

Ha több állományunk van, figyeljünk arra, hogy ne keverjük össze őket. A Dolphin-ból megfogva az állományt, a terminálba is lehet “ejteni”, így beillesztve az állomány nevét, könnyebb annak kezelése.

 

 

ISO írási forma kiválasztása

A másik megoldás lehet a K3B (vagy egyéb média-égető) program. Az ‘Eszközök > Képmás írása’ menüben megnyitva az ISO állományt, annak ellenőrző összege megjelenik az ablakban.

 

 

Az ellenőrző MD5 összeg megjelenítése K3b-ben

Ellenőrzés Windows alatt

Itt egy útmutatót is olvashatszt : https://www.fat.bme.hu/student/letolt.html

Itt kedvedre válogathatsz a programok között: http://www.softpedia.com/hubs/Checksum-Verifiers/

Az digitális ujjlenyomatok ellenőrzése parancssorból:

A telepített és a live rendszer is tartalmazza a szükséges programokat. Lépjünk egy fájlkezelőbe oda ahova letöltöttük az ISO állományt és az MD5 állományt. Ha egy konzolból csináljuk az ellenőrzést akkor az alábbiakat kell tennünk:

Az ellenőrzést elvégezhetjük úgy is, hogy böngészőben megnyitjuk az md5 állományt, mivel csak egy egyszerű txt fájl, és az ott látott összeget összevetjük az alábbi parancs eredményével


 

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match