Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Eszközmeghajtó programok (driverek)

blackPanther Magyarország Hardverek Eszközmeghajtó programok (driverek)
Eszközmeghajtó programok (driverek)

Eszközmeghajtó programok (driverek)

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Normál – és persze szerencsés esetben – a blackPanther OS telepítési folyamata 10-20 perc alatt lezajlik (gép teljesítményétől és a telepítő médiától függően) telepítését követően a számítógépünket azonnal használatba vehetjük. A működő rendszer használatához egyes hardver-eszközök esetében szükség van külön meghajtó program telepítésére is. Ilyenek lehetnek például a Wi-Fi, Nyomtató, Szkenner eszközök vagy egyes videó kártya gyártók nagyobb teljesítményt kínáló saját fejlesztésű meghajtó programjai is.


Amennyiben olyan hardver eszközzel rendelkezünk amely az alaptelepítést követően nem vehető igénybe, utána kell néznünk, hogy milyen megoldás érthető el.

Amennyiben az eszközhöz tartozik beállítófelület, indítsuk el és kövessük a lépéseket.  WiFi eszköz esetén a “Kapcsolat varázslót” is használhatjuk arra, hogy felderítsük igényel-e az eszközünk valamilyen különleges eszközmeghajtót vagy beállítást.

Beállítás varázsló segít a hiányzó meghajtók telepítésében is

Amennyiben a vezeték nélküli kapcsolatot nem tudjuk beállítani, csatlakoztassuk a gépet egy vezetékes internet kapcsolathoz és próbáljuk újra, vagy kérjünk segítséget.

Nyomtatók és szkennerek

A nyomatók általános eszközmeghajtóit a “Nyomtatási rendszer” első használatakor automatikusan települnek ha engedélyezzük a folyamatot.

FIGYELEM! A nyomtatási rendszer telepítését NEM lehet kihagyni, ignorálni vagy elhalasztani, megszakítani (ehhez lásd a képet itt jobbra)! Egyes meghajtókat külön hozzá kell adni a rendszerhez, mert azok harmadik féltől származnak, pl.: samsung-unified-driver  

Nyomtatási rendszer első indítása

Mivel temérdek nyomtató, szkenner, multifunkciós eszköz létezik nem tudunk mindent előtelepíteni, csak a leggyakoribbakat.  Amennyiben egy olyan eszközünk van amelyhez további meghajtó programra van szükség, utána kell járnunk, hogy melyik meghajtót kell még feltelepítenünk. Első lépésként az “A hardver támogatásról fontos tudni” oldalon található webcímek, illetve az eszközünk meghajtó lemeze, dokumentációja, vagy a google-ba beírt kulcsszavak (Pl.: canon mp2250 driver linux) lehet jó irány a megoldás megkeresésére.

Mindig gyors segítséget kaphatsz a felhasználóktól a Facebook csoportunkban!

Példánk kedvéért vegyünk alapul egy Canon MG2250-es tintasugaras nyomtatót. A lemezén van ugyan meghajtó program de az eszköz túl régi az új rendszerünkhöz, így a meghajtó program sem telepíthető. Tegyük az alábbit:

Van tovább is, de a teljes tartalom olvasásához be kell jelentkezned...

Windows meghajtó programok használata

ndiswrapper
Használhatjuk a Windows meghajtót is

A blackPanther OS-ben lehetőség van egyes Wireless (Wi-fi/vezetéknélküli) eszköz esetében, hogy a Windows meghajtóból kompatibilis drivert készítsünk. Régebben a Linksys eszközökre volt jellemző, hogy csak ezekkel a programokkal működtek, így nagyszerű megoldást kínált ez a szolgáltatás. (A Windows meghajtó programok használatában az Ndiswrapper alkalmazáskészlet nyúlt segítséget).

 

Egyes meghajtók esetén nem elegendő a rendszer csomagtárolóban keresni a meghajtó programot – esetleg nem található -, mert a gyártó saját maga biztosíthatja a termék holnapján. Ezért javasolt, hogy olvass utána a termékgyártónál vagy érdeklődj a felhasználói csoportban. Ha elég önálló vagy a Google használata is nagy segítség lehet, hiszen a “linux driver for xy-eszközneve” beírásával sokkal többet megtudhatunk, hogy másoknál hogy működik az adott eszköz.  És amennyiben találsz olyan hivatkozást ahol sikerről írnak, akkor nyugodt lehetsz mert blackPanther OS alatt is működni fog.

Minden egyéb kérdésben keresd fel a felhasználókat a Facebook-on!

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match