Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Játékok telepítése

blackPanther Projekt Alkalmazások Játékok telepítése

Játékok telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Játékok telepítése

Itt vagy most:

Vannak olyan “elvetemült” felhasználók akik nem bírják játék nélkül elképzelni az életüket. Ennek a területnek a külön fejlesztésével nem foglalkozunk, mi már eléggé benn vagyunk a korban bármilyen játékhoz, és a blackPanther OS nem – mint egyik Linux disztribúció sem – egy kimondott játék-platform. Ha játszani akarsz ezen rendszer alatt is, akkor ezt az ösvényt magadnak kell kitaposnod…  

Számtalan segítséget adunk ahhoz, hogy – a lehetőségekhez mérten –, többféle játékot is futtathass, de mi nem fejlesztünk játékokat. Ha egy népszerű játékot nem találsz meg, vagy nem futtatható a blackPanhter OS-en, nyugodtan panaszold meg a játék gyártójánál, ők a felelősek érte és nem mi! Mi is örömmel vennénk, ha a gyártók Linux alapú rendszerekre is fejlesztenének, persze ehhez az kell, hogy “te” is megvedd a játékot és ne úgy lopjad el egy torrent segítségével.

A 18.1-től kizárólag 64bites játékokat tudsz futtatni, a 16.2-n pedig csak 32bites játékokat

Az alábbi játékcsoportokat különböztethetjük meg:

Mindjárt az elején nézzünk pár példát (64bit-en)

  • Játék keretprogram több ezer játékkal: Lutris

Steam játékok futtatása

Figyelem: A Steam telepítéséhez, először engedélyezni kell a Flathub elérést!!

és a 16.2SE-vel (32bit-en)

Natív és RPM, AppImage, Flatpak csomagban biztosított játékok

Ezek azok a játékok amelyeket mi is teszteltünk már, és elérhetőek a blackPanther OS tárolóiban, illetve a hagyományos csomagtelepítéssel telepíthetőek. Például: Red Eclipse, 0ad, UnrealTournament, Quake, Glaxium, stb.. (keresd őket a menüdben!)

Az RPM csomagban biztosított játékok nagy részét a Media8 tárolóban tartjuk. De egyes játékok (pl.: Glaxium a Media1-ben van)  máshova kerültek, a megkeresésükhoz használd a “csomagkeresesparancsot vagy nézz be az “Alkalmazás-raktárunkba”

Az AppImages csomagformátumú játékokat keresd közvetlenül az adott játák gyártójának az oldalán, az AppImage Github-ján, vagy az “Alkalmazás-raktárunkban“.

A Flatpak csomagformátum hivatalos támogatása 2019.ben a v18.1 sorozat megjelenésével került bevezetésre. Ezáltal további tízezer újabb alkalmazás és játék telepíthető a rendszerünkre a Felfedező (Discover) segítségével

Snap csomagfurmátum hivatalos támogatása 2020 augusztusban megjelent v18.1SE verziótól! Számos alkalmazás és játék telepíthető a rendszerünkre a Felfedező (Discover) segítségével.

Nintendo Wii és GameCube játékok támogatása is elérhető a blackPanther OS rendszerünkben! Számos ingyenes játék érhető el az interneten ami kiváló élményt biztosít és pár kattintással telepíthetőek. Támogatja a Wiimote és sok más játékvezérlőket is. (Videodemó lejjebb)

Az Android mobileszközökre készült játékok közül is válogathatunk! Még nem minden esetben, de már van lehetőség telepíteni egyes játékokat, amennyiben a számítógépes hardver megfelel az Anbox igényeinek. 

Wii és GameCube demó

Játékkonzol emulátorok

Egyes játékok licence vagy épp az adatállomány mérete nem teszi lehetővé, hogy beépítsük egy RPM/AppImage csomagba, ezért a Fedora-tól portoltunk jó pár éve egy letöltéskezelő és telepítőprogramot.  A telepítés automatizált folyamat, telepíted az RPM csomagot (pl.: World Of Padman) amit a csomag kis mérete miatt nagyon gyorsan települ (de az adatállományt online fogja letölteni az első indításkor).

Például: 

 

Konzolból ugyanez a játék

Telepítés után indítsuk el:


Linux platform támogatású játékok RPM csomag nélkül

Ezen a játékok licence nem teszi lehetővé, hogy a saját szerverünkről vagy egyéni csomagból terjesszük, de az is lehet, hogy csak nem kereste senki. Mint említettem mi nem játszunk…

Ebben az esetben letöltöd a játékot és olvasd el a gyártó instrukcióit a használatával vagy a telepítésével, futtatásával kapcsolatban. Általában ezek az állományok valamilyen archívumok (rar, zip, tar, gz, bz, xz) amelyet ki kell tömöríteni egy erre alkalmas programmal (PeaZip, Ark, stb,) majd a benne található névazonos, bin, sh, run állománnyal indítható, vagy értelmszerűen: install.sh, install, run, állományokkal telepíthetőek.

Mindig keresd meg az instrukciókat!


Windows játékok futtatása (Wine, PlayOnLinux, Q4Wine segítségével)

A 18.1-től kizárólag natív 64bites Wine játékokat tudsz futtatni (wine64-el), a 16.2-n pedig csak 32bites Wine játékokat lehet elindítani.

Igen van rá lehetőség, hogy egyes játékokat futtasd blackPanther OS-en is, ha rendelkezel annak telepítőjével. Egyes esetekben AppImage csomagot is készítünk egy-egy népszerűbb játékhoz. A Wine beállítása általában elég összetett és körülményes feladat. Ha nem értesz hozzá teljesen felesleges nekiállnod, mert egy vesszőfutás lesz belőle. A játékot futtasd az eredeti platformon és nem fogod elpazarolni az idődet. HA nagyon szeretnél kísérletezni, akkor számos Wine verziót tudsz letölteni tőlünk, egyesekbe raktunk spéci D3DX9 patch-et is.

Ha nagyon nagy kényelemre vágysz annak ára van, szó szerint. A CrossOver egy kereskedelmi fejlesztésű keretprogram aminek a segítségével számos Windows-ra készült alkalmazást és játékot is futtathatunk! A további részletekhez olvasd el ezt a kapcsolódó tartalmat! (A program forgalmazásával mi is foglalkozunk, csoportos licenc esetén keress fel bennünket e-mail-ben)

A felhasználónk kérésére elkészítettük a League of Legends AppImage (32bites) telepítőjét melyet a Github tárolónkban találsz, az AppImage fájlok futtatásáról és telepítéséről pedig itt láthatsz egy bemutató videót.

Hibakeresés :

Nyisd meg konzolban az útvonalat ahol a program van, és néztd meg, hogy mi történik akkor ha onnan futtatod a parancsot:

Az AppImage-vel kapcsolatban részletes információkat ebben a cikkben találsz:

Kapcsolódó

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match