Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Játékok telepítése

Játékok telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Vannak olyan “elvetemült” felhasználók akik nem bírják játék nélkül elképzelni az életüket. Ennek a területnek a külön fejlesztésével nem foglalkozunk, mi már eléggé benn vagyunk a korban bármilyen játékhoz, és a blackPanther OS nem – mint egyik Linux disztribúció sem – egy kimondott játék-platform. Ha játszani akarsz ezen rendszer alatt is, akkor ezt az ösvényt magadnak kell kitaposnod.  

Számtalan segítséget adunk ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten, többféle játékot is futtathass, de mi nem fejlesztünk játékokat. Ha egy népszerű játékot nem találsz meg a blackPanhter OS-be, nyugodtan panaszold meg a játék gyártójánál! Mi is örömmel vennénk, ha a gyártók Linux alapú rendszerekre is fejlesztenének. Persze ehhez az kell, hogy “te” is megvedd a játékot és ne úgy lopjad el egy torrent segítségével.

A 18.1-től kizárólag 64bites játékokat tudsz futtatni, a 16.2-n pedig csak 32bites játékokat

Az alábbi játékcsoportokat különböztethetjük meg:

Mindjárt az elején nézzünk pár példát a v18.1-el (64bit)

és a 16.2SE-vel (32bit) is

Natív és RPM, AppImage, Flatpak csomagban biztosított játékok

Ezek azok a játékok amelyeket mi is teszteltünk már, és elérhetőek a blackPanther OS tárolóiban, illetve a hagyományos csomagtelepítéssel telepíthetőek. Például: Red Eclipse, 0ad, UnrealTournament, Quake, Glaxium, stb.. (keresd őket a menüdben!)

Az RPM csomagban biztosított játékok nagy részét a Media8 tárolóban tartjuk. De egyes játékok (pl.: Glaxium a Media1-ben van)  máshova kerültek, a megkeresésükhoz használd a “csomagkeresesparancsot vagy nézz be az “Alkalmazás-raktárunkba”

Az AppImages csomagformátumú játékokat keresd közvetlenül az adott játák gyártójának az oldalán, az AppImage Github-ján, vagy az “Alkalmazás-raktárunkban“.

A Flatpak csomagformátum hivatalos támogatása 2019.ben a v18.1 sorozat megjelenésével került bevezetésre, Ezáltal további tízezer újabb alkalmazás és játék telepíthető a rendszerünkre a Felfedező (Discover) segíŧségével

Az Android mobileszközökre készült játékok közül is válogathatunk! Még nem minden esetben, de már van lehetőség telepíteni egyes játékokat, amennyiben a számítógépes hardver megfelel az Anbox igényeinek. 

Egyes játékok licence vagy épp az adatállomány mérete nem teszi lehetővé, hogy beépítsük egy RPM/AppImage csomagba, ezért a Fedora-tól portoltunk jó pár éve egy letöltéskezelő és telepítőprogramot.  A telepítés automatizált folyamat, telepíted az RPM csomagot (pl.: World Of Padman) amit a csomag kis mérete miatt nagyon gyorsan települ (de az adatállományt online fogja letölteni az első indításkor).

Például: 

 

Konzolból

Telepítés után indítsuk el:


Linux platform támogatású játékok RPM csomag nélkül

Ezen a játékok licence nem teszi lehetővé, hogy a saját szerverünkről vagy egyéni csomagból terjesszük, de az is lehet, hogy csak nem kereste senki. Mint említettem mi nem játszunk…

Ebben az esetben letöltöd a játékot és olvasd el a gyártó instrukcióit a használatával vagy a telepítésével, futtatásával kapcsolatban. Általában ezek az állományok valamilyen archívumok (rar, zip, tar, gz, bz, xz) amelyet ki kell tömöríteni egy erre alkalmas programmal (PeaZip, Ark, stb,) majd a benne található névazonos, bin, sh, run állománnyal indítható, vagy értelmszerűen: install.sh, install, run, állományokkal telepíthetőek.

Mindig keresd meg az instrukciókat!

Figyelem!

A Steam 2016-ban visszavonta a 32bites rendszerek támogatását, viszont a több millió dollár bevételéből, amit minden évben bezsebelt az eladásaiból, nem futotta arra, hogy a telepítőt lefordítsák 64 bitre. Ezért az igénytelenségért a blackPanther OS-nél a nem támogatott szoftverek listájára került. Mindaddig marad így, amíg natív 64 bites alkalmazást, és telepítőt nem biztosítanak. Te is élhetsz panasszal náluk – csak egy üzenetbe kerül -, hogy amennyiben nem támogatják a 32bitet, ne is használják! Ez felgyorsíthatja a folyamatot, hogy natív 64bites Steam-et kapj. Mi nem fogunk egy profitorientált vállalatnak ingyen kulimunkát csinálni, a termékét támogatni bármilyen ellenszolgáltatás nélkül.


Windows játékok futtatása (Wine, PlayOnLinux, Q4Wine segítségével)

A 18.1-től kizárólag natív 64bites Wine játékokat tudsz futtatni (wine64-el), a 16.2-n pedig csak 32bites Wine játékokat lehet elindítani.

Igen van rá lehetőség, hogy egyes játékokat futtasd blackPanther OS-en is, ha rendelkezel annak telepítőjével. Egyes esetekben AppImage csomagot is készítünk egy-egy népszerűbb játékhoz. A Wine beállítása általában elég összetett és körülményes feladat. Ha nem értesz hozzá teljesen felesleges nekiállnod, mert egy vesszőfutás lesz belőle. A játékot futtasd az eredeti platformon és nem fogod elpazarolni az idődet. HA nagyon szeretnél kísérletezni, akkor számos Wine verziót tudsz letölteni tőlünk, egyesekbe raktunk spéci D3DX9 patch-et is.

Ha nagyon nagy kényelemre vágysz annak ára van, szó szerint. A CrossOver egy kereskedelmi fejlesztésű keretprogram aminek a segítségével számos Windows-ra készült alkalmazást és játékot is futtathatunk! A további részletekhez olvasd el ezt a kapcsolódó tartalmat! (A program forgalmazásával mi is foglalkozunk, csoportos licenc esetén keress fel bennünket e-mail-ben)

A felhasználónk kérésére elkészítettük a League of Legends AppImage (32bites) telepítőjét melyet a Github tárolónkban találsz, az AppImage fájlok futtatásáról és telepítéséről pedig itt láthatsz egy bemutató videót.

Hibakeresés :

Az AppImage csomagok konzolból is futtathatóak közvetlenül a mentés helyéről is, adjunk rá futtatási jogot majd futtassuk a csomagot (ProgramFájlod = A programod nevével):

 

 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match