Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Alkalmazások, új programok telepítése

blackPanther Projekt Alkalmazások Alkalmazások, új programok telepítése

Alkalmazások, új programok telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

blackPanther OS kiadásoktól függetlenül biztosan lesz olyan alkalmazás amelyre szükségünk van és még nincs telepítve a kész rendszerünkre. Az alkalmazásokról általánosságban annyit, hogy amennyiben egy adott nyílt forráskódú szoftver nem található meg a rendszerünkben, akkor annak felvételéhez a felhasználói csoportban lehet beküldeni erre vonatkozó kérést. 

Telepített és telepíthető programok kezelése

Bár a telepítőlemez számos alkalmazást biztosít (előtelepítve), ezektől szabadon eltérhetünk! Az általunk javasolt programokból állítottuk össze a telepítőlemezt, de az ésszerű telepítőmédia méretének megtartása miatt, nem kerülhetett minden alkalmazás a telepítőre. Ezért ….

A blackPanther OS-be egyébként is nagyon komoly előkészület, tesztelés és szigorú feltételek után kerül be egy szoftver, mi blackPanther-policy-nek hívjuk, erről olvashatsz itt a tudásbázis szócikkeiben is. De vannak igények nem épp “csiribiri” szoftverekre is. 

Az alábbi videóban megnézheted, hogy a blackPanther OS a világon egyedülálló módon milyen telepítési lehetőségeket biztosít, és hogy tudod kihasználni az AppHelper szolgáltátást:

 

Alkalmazás, szoftver, kiegészítő gyors keresése és telepítése

Nézd meg a teljes cikket és videókat itt

A gyorskeresést bármelyik beviteli mezőben kezdeményezhetjük!

Aktív üres asztalnál a gépelésre megnyíló krunner (ez az Alt+F2 kombinációval is előhívható beviteli mező), akár a főmenü keresőmezőből (Alt+F1), vagy akár parancssori felületekről is. A gyorkereséshez használjuk a ‘csomagkereses‘ parancsot bármilyen beviteli mezőben.

És mi lehet még nagyszerűbb?!

Nem más mint az App-Mime, ami szintén a blackPanther OS-el töltött évek és a felhasználói szokások eredményeként született meg itt a blackPanther OS háza táján! Az alábbi kép alapján egyszerűen meg lehet érteni, hogy egy-egy műveletre az AppMime segítségével elkerülhetjük az alkalmazások keresését, mert a rendszer azonnal felkínálja az elérhető vagy a telepíthető alternatívákat is.

Menütelepítő (felváltotta az egységesített ‘telepites‘ parancs!)

A menütelepítő (menuinstall) egy olyan félparancs alapú telepítési lehetőség, ami szintén egyedi szolgáltatás a blackPanther OS-ben. Ez akkor hasznos, ha a telepíteni kívánt szoftver (alkalmazás) nevét ismerjük. Például a FileZilla esetében, egyszerűen gépeljük a menü keresőmezőjébe, vagy a krunner-be: menuinstall filezilla Az alábbi videó bemutatja a kivezetett lehetőség működésést.

Programok gyorskeresésének és futtatásának módjai

Amennyiben tudjuk, hogy milyen szoftvert keresünk, akkor csak annyit kell tennünk, hogy begépeljük a nyitott menübe (vagy az Alt+F2 lenyomása után megjelenő a keresőmezőbe!).

Mikor nem tudjuk pontosan melyik alkalmazás felel meg az elvárásainknak, akkor sem kell kétségbeesnünk, mert a funkciójuknak megfelelően csoportokba rendeztük őket. Így már igazán egyszerű a megfelelő program kiválasztása, csak vess egy pillantást az alábbi képekre.

Paranccsor nem csak profiknak

A programok keresését és telepítését elvégezhetjük a kedvenc konzolunkban is. Nem kell megijedni, ez nem az a horror-konzol, amit másoknál láttál, vagy hallottál! Hidd el ezt szeretni fogod, sőt a fiatalabbak szerint menő is, egy Yakuake terminálba írogatni a parancsokat.

A példában listázta az elérhető csomagokat, ezután nem kell mást tennünk, csak begépelni a kívánt program nevét a ‘telepites’ parancs után.

Hogy fenti képes példánkban szereplő FileZilla programnál maradjak, ugyanaz konzolban így néz ki:

Ezen a képen mindkét telepítési módot bemutatjuk

Fent a Yakuake konzol ami F12-re nyílik , itt adtuk ki a telepítés parancsot! Alul az App-Helper telepítette fel.

Mi van akkor ha nem jut eszünkbe a program neve?

Használd a parancskiegészítési (bash-completion) lehetőséget!

Például így:

És használhatjuk a “bash-completion”-t is, ami így működik:

Az ismertető innen folytatódik, de az olvasásához be kell jelentkezned...bocsi
Ugye egyszerű volt?! 😉

És mikor azt gondoltad, hogy nincs tovább.. De bizony van!

 

Programtelepítés egyetlen mozdulattal

Jó, jó ez csak opcionális de jobb, ha tudod hogy a “fogd és ejtsd” telepítés már nem vágyálom blackPanther OS-ben sem, nem kell többé a Mac OSX-re irigykednünk, mert elhoztuk a  AppImage csomagok egyszerű telepítését és futtatását.

 

A használatához olvasd el az ide kapcsolódó cikket és nézd meg a bemutató videót itt, a legnépszerűbb AppImage alkalmazásokat pedig letöltheted az “Alkalmazás-raktárunkból

Lehet még ennél több is?! Lehet ám!

Bár már korábban integráltuk és tesztelgettük, csak a 18.1 (Renegade) verzióval kerül alapértelmezetten engedélyezésre a Flatpak-alkalmazáscsomagok támogatása és telepítése. Mi jobban favorizáljuk a natív csomagok esetén az AppImage-t, mert ezek 99%-ban jól működő alkalmazásokat biztosítanak. Honnan tudhatod, hogy mikor telepítesz Flatpak csomagot? (kép) A blackPanther OS-ben a csomagkezelő programok csak másodlagos helyet foglalnak el, amikor programtelepítésről van szó. Azt tartsd szem előtt, hogy a célunk az, hogy közvetlenül a rendszerben készített és ellenőrzött csomagokat telepíts. Minden egyéb megoldás amit nem mi csináltunk, csak megkönnyíteni akarja a rendszer használatát. Biztonságot viszont csak az általunk készített programokkal tudunk garantálni. Amikor megnyitod a Felfedezőt (Discover) a programleírásban külön jelölve vannak a Flatpak alkalmazások és a tároló ahonnan letölti neked a csomagkezelő. Nézd meg a képen, pirossal jelöltük, hogy hol keresd.

Ezek a csomagok harmadik fél által is tőlünk független kiszolgálóról telepíthető alkalmazások. 

És még mindig nincs vége!

A folytatáshoz nézd meg itt az

szócikket, amit szintén megtalálsz a tudásbázisunkban!

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match