Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Alkalmazások, új programok telepítése

blackPanther Magyarország Alkalmazások Alkalmazások, új programok telepítése

Alkalmazások, új programok telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

blackPanther OS kiadásoktól függetlenül biztosan lesz olyan alkalmazás amelyre szükségünk van és még nincs telepítve a kész rendszerünkre. Az alkalmazásokról általánosságban annyit, hogy amennyiben egy adott nyílt forráskódú szoftver nem található meg a rendszerünkben, akkor annak felvételéhez a felhasználói csoportban lehet beküldeni erre vonatkozó kérést.

Telepített és telepíthető programok kezelése

A blackPanther OS-ben a világon egyedülálló módon érhető el az App-Helper szolgáltatás. Ezt a szolgáltatást azért találtuk ki, hogy megszabaduljunk a csomagokkal teletömött szoftverközpontoktól. Hogy miért? Hogy legyen egy kicsi és könnyen kezelhető alaprendszerünk, illetve felmérésünk szerint egy felhasználó átlagosan 12 (nem több!) alkalmazást használ rendszeresen.

Továbbá: mert más rendszerek felhasználói azt mesélték, hogy a kezdő hiába nézi őket, csak egy halom szoftvert lát, amiből nem tud dönteni, így kényszerből elkezdi az összeset feltelepíteni. Majd a számtalan ellenőrizetlen alkalmazásból a fele talán úgy is működik ahogy gondolta, annak a másik fele meg nem éri el azt a minőséget amit egy szoftvertől elvárhatunk. És még ott vannak a felület nélküli alkalmazások amivel nem tudnak mit kezdeni.

A blackPanther OS-be egyébként is nagyon komoly előkészület, tesztelés és szigorú feltételek után kerül be egy szoftver, mi blackPanther-policy-nek hívjuk, erről olvashatsz itt a tudásbázis szócikkeiben is. De vannak igények nem épp “csiribiri” szoftverekre is. 

Az eredeti Linux-os elképzelés szerint, szoftverközpontokból (synaptic, rpmanager, gnome-software, discover, stb. úgynevezett csomagkezelőkből) kezelhetjük a tárolókba elhelyezett, vagy már feltelepített programokat. Ezekben a keretprogramokban bogarászva tudjuk kiválasztani azt amire esetleg szükségünk van, majd meg kell keresnünk, hogy hova került vagy, hogy honnan indítható.

Mi ezen gyökeresen változtattunk! Bár meghagytuk a lehetőségét egy-egy szoftverközpont telepítésének is. Ha ilyenre vágysz a  “csomagkezelés” szócikket szükség esetén nézd át a tudásbázisunkban.

A 14.x sorozatban debütált – és nagyon bevált – az App-Helper (Alkalmazás Segítő) ami leegyszerűsíti a programok telepítését egyetlen kattintásra. Mivel a telepítési művelet – a még nem telepített alkalmazásnál is – a menüből indítható, egy meghatározott, emberi logika szerint felépített helyről, a telepítés végén pontosan ugyanott kell keresnünk, ugyan onnan kell indítanunk a kívánt alkalmazást!

Az App-Helper megértése

Különösebb “csodára” vagy több oldalnyi magyarázatra ne számíts, ugyanis roppant egyszerű!

Az AppHelper működési elve

A még nem telepített, de telepíthető – az általunk javasolt – alkalmazásokat a menüben blackPanther OS logó jelöli, és olvasható mellette az alkalmazás funkciója is. A menüben egyszerűen kattintsunk a kiválasztott elemre és az “App-Helper” (avagy Alkalmazás-segítő) segít nekünk, hogy kiválasztott alkalmazás azonnal használhatóvá váljon, mint ahogy a képeken is láthatjuk.

Amennyiben a menüben nem találunk egy csomagot, az nem azt jelenti, hogy nincs blackPanther OS-re, hanem azt jelenti, hogy csak a – szerintünk – legjobbakat tüntettük  fel. 

A képek v16.2-ben készültek, a v18.1 menüje ugyan eltér, de a működési elv azonos.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban (v18.x)? Lássuk!

Alkalmazás, szoftver, kiegészítő gyors keresése és telepítése

A gyorskeresést bármelyik beviteli mezőben kezdeményezhetjük! Aktív üres asztalnál a gépelésre megnyíló krunner (ez az Alt+F2 kombinációval is előhívható beviteli mező), akár a főmenü keresőmezőből (Alt+F1), vagy akár parancssori felületekről is. A gyorkereséshez használjuk a ‘csomagkereses‘ parancsot bármilyen beviteli mezőben, ahogy a következő animáción is prezentáljuk (a nagyításhoz kattints a képre. 22MB).

Gyorskeresés
Alkalmazások keresése, villámtelepítése

És mi lehet még nagyszerűbb?!

Nem más mint az App-Mime, ami szintén a blackPanther OS-el töltött évek és a felhasználói szokások eredményeként született meg itt a blackPanther OS háza táján! Az alábbi kép alapján egyszerűen meg lehet érteni, hogy egy-egy műveletre az AppMime segítségével elkerülhetjük az alkalmazások keresését, mert a rendszer azonnal felkínálja az elérhető vagy a telepíthető alternatívákat is.

Menütelepítő

A menütelepítő (menuinstall) egy olyan félparancs alapú telepítési lehetőség, ami szintén egyedi szolgáltatás a blackPanther OS-ben. Ez akkor hasznos, ha a telepíteni kívánt szoftver (alkalmazás) nevét ismerjük. Például a FileZilla esetében, egyszerűen gépeljük a menü keresőmezőjébe, vagy a krunner-be: menuinstall filezilla

Az alábbi videó bemutatja a telepítési folyamatot:

Programok keresése

Amennyiben tudjuk, hogy milyen szoftvert keresünk, akkor csak annyit kell tennünk, hogy begépeljük a nyitott menübe (vagy az Alt+F2 lenyomása után megjelenő a keresőmezőbe!).

Mikor nem tudjuk pontosan melyik alkalmazás felel meg az elvárásainknak, akkor sem kell kétségbeesnünk, mert a funkciójuknak megfelelően csoportokba rendeztük őket. Így már igazán egyszerű a megfelelő program kiválasztása, csak vess egy pillantást az alábbi képekre.

Paranccsor nem csak profiknak

A programok keresését és telepítését elvégezhetjük a kedvenc konzolunkban is. Nem kell megijedni, ez nem az a horror-konzol, amit másoknál láttál, vagy hallottál! Hidd el ezt szeretni fogod, sőt a fiatalabbak szerint menő is, egy Yakuake terminálba írogatni a parancsokat.

A példában listázta az elérhető csomagokat, ezután nem kell mást tennünk, csak begépelni a kívánt program nevét a ‘telepites’ parancs után.

Hogy fenti képes példánkban szereplő FileZilla programnál maradjak, ugyanaz konzolban így néz ki:

Ezen a képen mindkét telepítési módot bemutatjuk

Fent a Yakuake konzol ami F12-re nyílik , itt adtuk ki a telepítés parancsot! Alul az App-Helper telepítette fel.

Mi van akkor ha nem jut eszünkbe a program neve? Használd a keresési lehetőséget! Például így:

És használhatjuk a “bash-completion”-t is, ami így működik:

Az ismertető innen folytatódik, de az olvasásához be kell jelentkezned...bocsi
Ugye egyszerű volt?! 😉

És mikor azt gondoltad, hogy nincs tovább.. De bizony van!

Programtelepítés egyetlen mozdulattal

Jó, jó ez csak opcionális de jobb, ha tudod hogy a “fogd és ejtsd” telepítés már nem vágyálom blackPanther OS-ben sem, nem kell többé a Mac OSX-re irigykednünk, mert elhoztuk a blackPanther OS-be az AppImage csomagok egyszerű telepítését és futtatását.

A használatához olvasd el az ide kapcsolódó cikket és nézd meg a bemutató videót itt, a legnépszerűbb AppImage alkalmazásokat pedig letöltheted az “Alkalmazás-raktárunkból

Lehet még ennél több is?! Lehet ám!

Bár már korábban integráltuk és tesztelgettük, csak a 18.1 (Renegade) verzióval kerül alapértelmezetten engedélyezésre a Flatpak-alkalmazáscsomagok támogatása és telepítése. Mi jobban favorizáljuk a natív csomagok esetén az AppImage-t, mert ezek 99%-ban jól működő alkalmazásokat biztosítanak.

Honnan tudhatod, hogy mikor telepítesz Flatpak csomagot? (kép)

A blackPanther OS-ben a csomagkezelő programok csak másodlagos helyet foglalnak el, amikor programtelepítésről van szó. Azt tartsd szem előtt, hogy a célunk az, hogy közvetlenül a rendszerben készített és ellenőrzött csomagokat telepíts. Minden egyéb megoldás amit nem mi csináltunk, csak megkönnyíteni akarja a rendszer használatát. Biztonságot viszont csak az általunk készített programokkal tudunk garantálni.

Amikor megnyitod a Felfedezőt (Discover) a programleírásban külön jelölve vannak a Flatpak alkalmazások és a tároló ahonnan letölti neked a csomagkezelő. Nézd meg a képen, pirossal jelöltük, hogy hol keresd.

Ezek a csomagok harmadik fél által is tőlünk független kiszolgálóról telepíthető alkalmazások. 

És még mindig nincs vége!

A folytatáshoz nézd meg itt az “Egyéb alkalmazások telepítése” szócikket, amit szintén megtalálsz a tudásbázisunkban!

Minőségi szoftver hiányát azonnal jelezd a Facebook csoportban, és mi beépítjük pár napon belül.

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match