Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

AppImage telepítése és használata

blackPanther Projekt Alkalmazások, Programok AppImage telepítése és használata

AppImage telepítése és használata

Szerző: Adminisztrátor

AppImage telepítése és használata

Itt vagy most:

A világon elsőként a blackPanther OS integrálta ezt a szolgáltatást! Az AppImage nagyon hasonló a Mac OSX telepítésére, így ha már láttál ilyet akkor ez nagyon fog neked tetszeni. Ha még nem láttál, akkor meg azért fog tetszeni, mert mellette a “Setup.exe” olyan, mintha atomfizikai feladatokat kellene végezni, persze csak, ha nem vagy fizikus 😉 Ha most szabadultál Microsoft Windows büntetésed alól hosszú évek után, biztosan furcsa is volt ez a “konzolozás” meg, hogy egyetlen dologra több megoldás is van a megszokott “Setup.exe”-n kívül.  Mivel Linux alapú rendszerről beszélünk most is, bizony egy-egy feladatra – mint a telepítési példában is láthatjuk – számtalan megoldás is lehet. Ezzel a cél az, hogy te magad urald a környeztet és ne ő téged. Te döntöd el, hogy neked mi az ami megfelel és nem a környezet fogja megmondani, hogy mit kell tenned. Na ez most jól hangzott, de nem mindig ilyen fenékig tejfel a dolog. Ugyanis, ha nem tudod mit csinálsz, bizony neked jobb a “Setup.exe”, mert egyébként káosz lesz a legegyszerűbb dologból is.

No de ne legyünk érzelgősek mert ez egy új, más, szabadabb világ, és még itt vannak nekünk az AppImage-ba csomagolt alkalmazások, ide-oda rakhatom telepítési módszere. Az egész megértéséhez egyszerűen képzeld el csak így: Setup.AppImage , hogy a “Setup.exe-nél maradjak példának!

AppImage rendszer- és menü-integráció (opcionális)

A blackPanther OS-re telepített RPM csomagok a menübe, vagy a vezérlőközpontba integrálódnak. Sikeres telepítés után az adott programot innen tudjuk futtatni, továbbá illetve telepítéssel társítjuk az alkalmazást fájlokhoz, műveletekhez is.  Ez az AppImage programokra csak akkor lesz igaz, ha telepítjük az ‘appimage-daemon‘ szolgáltatást, majd újraindítjuk a gépünket. A szolgáltatás indulásáról értesítést is kapunk amikor bejelentkezünk a grafikus környezetünkbe. Ha nem telepítjük az integrációs szolgáltatást, a program hagyományos módon kattintásra futtatható lesz. A hibakereséshez amennyiben egy ilyen program nem indul, csak olvass tovább!

A lényeg és a videó itt folytatódik... Kérlek jelentkezz be, ha már regisztrált blackPanther OS felhasználó vagy

AppImage Daemon (szolgáltatás telepítése – 18.x esetén opcionális)

v16.2 (Silent Killer) esetében

v18.1 (Renegade) vagy újabb kiadás esetében

A szolgáltatás elindítása automatikus, vagy jelentkezzünk ki, vagy indítsd újra a számítógépet.

Ezt követően az automatikus integrációhoz csak annyi dolgunk van, hogy a saját mappánkban automatikusan létrejött “Alkalmazások” könyvtárba “bedobjuk” az AppImage programot, az pedig automatikusan integrálódni fog a menüinkbe is.

Minden felhasználónak ugyanaz az AppImage?

Lehetséges. Nincs más dolog mint létrehozol egy mappát az alábbi útvonalak egyikén, bemásolod, behelyezed az AppImage állományt, és mindenki eléri az alkalmazást:

Játék AppImage formátumban? A fájlt mozgasd ide:

A menüintegrációhoz az appimaged telepítése és futása szükséges! Ez a telepítést követő első indításkor automatikusan végbe megy.

A 18.x változattól kezdve az AppImage alkalmazások egyszerűen kattintással indíthatóak akkor is, ha nem rendelkeznek futtatási joggal.

Figyelem! Minden harmadik féltől származó, előre elkészített bináris (RPM,DEB,TARGZ, stb.) vagy AppImage, Snap, Flatpak alkalmazás legalább olyan sérülékeny mint a MS Windows Exe állományai. A futtatásuk biztonsági kockázatot hordoz, akár azonnal utat nyithat a cracker támadásoknak

Az egész folyamatot ebben a videóban prezentálom is nektek!

AppImage alkalmazásokat az “Alkalmazás-raktárunkból” is tölthetsz le, de a világhálón több ezer alkalmazást találhatsz ebben a formátumban.

Figyelem! Az AppImage egy olyan statikus programcsomag, ami akár kártevőt is hordozhat ha nem ellenőrzött forrásból származik! Gondoskodj az ellenőrzésről, biztonságról és az aktuális mentésről.

Hibakeresés

A blackPanther OS által gyártott AppImage csomagokkal nem lehet gondod, mert azokat teszteltük, csak azután kerültek fel a szervereinkre. Ellenben más gyártó által elérhetővé tett alkalmazáscsomagoknál előfordulhat, hogy nem minden elemet tettek bele, ezért megosztott könyvtárakra (libekre) is szükséged lehet. Hogy mi az amit hiányol mert a program kattintás után nem indul el, úgy tudod tesztelni, hogy használod a hibakereső módot.

Ehhez kattints  jobb egérrel a “valamilyen_alkalmazás.AppImage” fájlra, és válaszd a:

  • “Műveletek > Futtatás a Konsole programban” menüpontot.

Ezzel a program elindítja a hibakereső terminált, és kiírja az AppImage igényeit, futtatással kapcsolatos problémáit.

Amennyiben az AppImage program nem indul el, ellenőrizzük, hogy van-e futtatási jog az állományon (a képen jobbra), vagy adjuk meg kézzel a futtatási jogot: chmod +x valamilyen_alkalmazás.Appimageés persze futtathatjuk is kézzel egy saját terminálból:

És még mindig nincs vége!

A folytatáshoz nézd meg itt az “Egyéb alkalmazások telepítése” szócikket amit megtalálsz szintén a tudásbázisunkban!

Minőségi szoftver hiányát azonnal jelezd a Facebook csoportban, és mi beépítjük pár napon belül.

Hibakeresés

Az AppImage csomagok konzolból is futtathatóak közvetlenül a mentés helyéről is, adjunk rá futtatási jogot majd futtassuk a csomagot (ProgramFájlod = A programod nevével):

Még hasznos lehet a számodra:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match