Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Egyéb alkalmazások telepítése

blackPanther Projekt Alkalmazások Egyéb alkalmazások telepítése
Egyéb alkalmazások telepítése

Egyéb alkalmazások telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Egyéb alkalmazások telepítése

Itt vagy most:

Bár ezek a műveletek már valóban hozzáértőknek valók, és inkább csak amolyan kényszer megoldások. Általában az a vége , hogy majd a Facebook csoportban találkozunk a kérdéseitekkel, de most itt az oldalon prezentálnunk kell nektek, hogy mennyire szuperek vagyunk, ezért először bemutatjuk a:

Tőlünk származó de tárolón kívüli csomagok telepítése

Erre akkor lehet szükség amikor egy korábbi vagy egy olyan verziójú csomagra van szükségünk ami nincs a tárolóban, pl.: azért mert a tárolóban elérhető programverzió biztosa jól és  stabilan működik általánosságban, mint az újabb változat. Viszont elképzelhető, hogy van olyan programunk, hardverünk ami egy korábbi verziót igényel. Ebből kavarodás lenne, ha mindegy egy gyors-elérésű tárolóban tartanánk. Ezért az ilyen programokat vagy egy kereshető (Seeker) tárolóban tartjuk, vagy a fejlesztői tárolóban (Devel) addig amíg teszteljük.

Tételezzük fel, hogy kíséretezni akarsz

A tartalom innen folytatódik és még elég sok minden van itt, de be kell jelentkezned, hogy tovább olvashasd...

A blackPanther OS egy többszörös csomagformátumot támogató, és több csomagkezelő-motorral ellátott rendszer. Az elsődleges csomagformátum az RPM, a másodlagos az AppImage a harmadlagos a Flatpak, és negyedszer a Snap, ezt követően a megfelelő szakértelemmel forráscsomagok is használhatóak a rendszeren.

Elérkeztünk a “Hardcore” részhez

Csak most, az egyszerűség kedvéért, hívjuk nehézségi szinteknek a következőket: 1.) mikor már nincs közvetlen támogatott csomag a szoftvergyártó oldalán, de van ott egy “akármicsoda.tar.gz” vagy bz2, xz, stb. állomány. (ha nem értjük ezeket a kiterjesztéseket, akkor olvassuk el a ‘valami a pont után‘ c. cikket!)

Ebben a példában az Eclipse telepítésének leegyszerűsített változatát mutatjuk meg. Töltsük le az Eclipse tömörített változatát, csomagoljuk ki, és futtassuk a mappában található telepítőállományt. A kicsomagolást, mappába lépést és a telepítő futtatását is elvégezhetjük a fájlkezelőben, de a példa kedvéért bemutatjuk a konzolban elvégzett műveleteket is.

Más gyártótól származó bináris program telepítése

Fontos:  Ahhoz, hogy futtatható legyen a ‘setup’ (ebben az esetben az eclipse-inst állomány), futtatási joggal kell rendelkeznie. Ez a ‘chmod +x’ vagy ‘chmod 755’ paranccsal érhető el. Grafikus módon is beállíthatjuk, ha a jobb egérrel kattintunk a fájlra, ‘Tulajdonságok‘ menüpontra kattintunk, majd a ‘Jogosultság‘ fülön pedig megkeressük a ‘Futtatható‘  jelölőnégyzetet és bejelöljük.

Még itt is vannak érdekes dolgok, de be kell hozzá jelentkezned!

Figyelmeztetés!

Bármilyen állomány rendszergazdai futtatása – vagy felhasználó által futtatott, de rendszergazdai jogokat kérő – , bármilyen harmadik fél által gyártott alkalmazás szakszerűtlen telepítése (legyen az install, setup, run, stb), a rendszer használhatatlanságát eredményezheti. Avatatlan kézben egy egyszerű make & make install a rendszer teljes összeomlásához vezethet!  Ha ez érdekel, javasoljuk, hogy nézd át a blackPanther OS RPM – program – csomag készítése szócikket a tudásbázisban.

Kapcsolódó tartalom

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match