Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Firefox, Thunderbird magyar felület

blackPanther Magyarország Problémamegoldás, Programok Firefox, Thunderbird magyar felület

Firefox, Thunderbird magyar felület

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A blackPanther OS-ben pár éve már nem a Firefox/Thunderbird az alapértelmezett böngésző, és levelező program. Az oka az volt a leváltásuknak, hogy lassúságuk miatt rontották a felhasználói élményt, a Gtk függőségei miatt óriási helyet foglalt, a Gtk3-ra váltással a felület kevésbé volt egységesíthető a KDE/Plasma vonallal, majd jöttek a Google által preferált technológiák és kiegészítések. De nem dobtuk ki őket, így ha valaki erre a böngészőre, levelezőre vágyik, telepítheti őket az App-Helper segítségével.

A nyelvi fájlok alapértelmezetten települnek, de a telepítés befejezése előtt megkérdezheti a programtelepítő, hogy melyik nyelvet szeretnéd, hogy telepítse. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor elképzelhető, hogy nem magyarul jelenik meg a böngésződ. De nincs semmi gond, könnyedén hozzáadhatod utólag is.

Egyes esetekben a Firefox biztonsági szintjének megtartása miatt, nem aktiváljuk a csomagból telepített kiegészítőket, hanem azokat telepítés után engedélyezni kell. Amennyiben a telepített program nem veszi fel a nyelvi környezetet, például a magyart, akkor a magyar nyelvi csomagot külön kell telepíteni, engedélyezni.

Telepítsük a Firefox-ot és a magyar (vagy egyéb) nyelvi csomagot a menüből indított App-Helper segítségével.

Vagy konzolból:

Értelemszerűen a Thunderbird esetében az alábbi kiegészítőt kell telepíteni:

Firefox esetében

Telepítés után indítsuk el, majd engedélyezzük a magyar nyelvet az alábbi három lépéssel:

Hibaelhárítás

A programok honosítását mi is végezzük már több mint egy évtizede. Egyes verziók mellé már nem biztos, hogy jók a nyelvi állományok amelyeket korábban honosítottunk, de a felfedezett csomagkezelő probléma  miatt van, hogy a nyelvi fájlok amelyek az RPM csomagunk “Suggests:” bejegyzéséhez tartoznak, nem kerülnek telepítésre.  Így a telepítés után a programunk nem biztos, hogy anyanyelvünkön fog megjelenni, ezért tegyük az alábbi lépéseket:

A nyelvi fájl létezésének ellenőrzése

Ha túl sok eredményt kapunk és nem látjuk át a találatokat, akkor szűkíthetjük is, így:

Természtesen ha az Office alkalmazáshoz keresünk nyelvi állományt akkor a thunderbird szót cseréljük az alkalmazás (ebben az esetben az “Office”) nevére.

Ha megtaláltuk a nyelvi állományt, csak telepítsük fel és indítsuk úja a programot.

Egyes alkalmazásoknál előfordulhat, hogy ki kell választani az új nyelvet a program beállításaiban.

Nem létezik nyelvi csomag atárolóban

Ha nem találunk megfelelő nyelvi csomagot akkor győződjünk meg arról, hogy az adott alkalmazás rendelkezik-e honosítási támogatással. Ehhez fel kell keresnünk a szoftver honlapját, vagy közösségét.

Létezik nyelvi támogatás, de nincs az anyanyelvemre fordítva

Ebben az esetben itt a lehetőség, hogy kivedd a részed a közösségi munkából és kapcsolódj a szoftver fordítási projektjéhez. Nagyon nagy türelmet és rettentően sok időt igényel. A legtöbben egyetlen programot sem fejeznek be soha, mert idegőrlő és hálátlan feladat. Soha senki nem fogja észrevenni és megköszönni sem.

Kapcsolódó tudásanyag

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match