Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Rendszergazdai műveletek

Rendszergazdai műveletek

Rendszergazdai műveletek

Szerző: Adminisztrátor

Rendszergazdai műveletek

Itt vagy most:

A rendszergazdai művelek a legmagasabb, (root, admin, rendszergazda) jogosultsággal végrehajtott műveletek. Ezekre akkor van szükség amikor rendszerszintű módosítást, vagy különleges eszköz-hozzáférésre van szükségünk. Az ilyen műveletek hozzáértés nélküli használata, a rendszerre és a rendszer-biztonságra veszélyesek.

A blackPanther OS-ben a rendszergazdai jogosultságokat igénylő alkalmazások, hitelesítést kérnek futtatás előtt. A háttérprogram a futtatás idejére (hitelesítés után) a felhasználói folyamatot rendszergazdai jogokkal ruházza fel, amelyek véget érnek a művelet befejezésével.  Biztonsági szempontból ezek a hitelesítési folyamatok elkerülhetetlenek, és az asztali környezet nem használható közvetlen rendszergazdai jogokkal.

Egyéni rendszergazdai műveletek

Rendszergazdai műveletek a Context menüben (jobb klikk)

Jogosultságok megváltoztatásához, rendszerfájlok létrehozásához, törléséhez, rendszergazdai (root) jogokra van szükségünk. Ehhez nyújt segítséget a blackPanther OS-be épített “Rendszergzdai menü”, melyet a fájlkezelőben jobb egér kattintással érhetünk el.

Fontos tudni!

A rendszerszintű beállítófájlok (pl.: /etc/xy.conf) módosításához nem kell külön előhitelesítés, se rendszergazdai menühasználat. A konfigurációs állományt miután módosítottuk és a mentésre kattintunk, a rendszer kérni fogja a hitelesítést. (ezek a funkciók az eredeti integrált programokkal működnek: dolphin fájlkezelő-> kate szövegszerkesztő)

 

Kapcsolódó fontos tartalom:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match