Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Jogosultságok, jogok, engedélyek

Jogosultságok, jogok, engedélyek

Jogosultságok, jogok, engedélyek

Szerző: Adminisztrátor

Jogosultságok, jogok, engedélyek

Itt vagy most:

Fájlokhoz jogosultságokat rendelünk az egyes fájlokhoz való hozzáférések szabályozása érdekében úgy, hogy a fájlokhoz tulajdonost, csoportot és a hozzájuk tartozó jogosultságokat kapcsolunk. A jogosultságról egyszerűsített magyarázatot találsz a kézikönyvben is! A fájlok vagy mappák jogosultságait úgy kérhetjük le, hogy a jobb egérrel rákattintunk az elemre és válasszuk a “Tulajdonságok” menüpontot.

Alapvető információk:

A fájlrendszer mappákból és fájlokból áll. A biztonság érdekében minden állományhoz jogosultság tartozik kivétel nélkül (Már a Windows is követte ezt az utat a korábbi Fat fájlrendszerek nem voltak képesek erre). A gyökér fájlrendszert (blackPanther esetén “/”, Windows esetén ez ugyan a “C:”, de elsősorban a Windows/System mappára jellemzően) csak a rendszergazda (root) vagy rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználó változtathatja meg a jogokat.  Amennyiben egy felhasználónak a rendszergazda további jogokat biztosít egy almappában, akkor ott az átlagos felhasználó is szabadon – a jogoknak megfelelően – állíthat be saját jogosultságokat. Ilyen mappa is a felhasználói könyvtár (/home/felhasználód vagy Windows esetében a C:\Users\felhasználód is).

Ez egyszerűség és a megérthetőség miatt most maradjunk egy parancssoros prezentációnál. Az ls -l parancs listázza ki az állományok jogosultságait és az egyéb tulajdonságaikat. Ez az alábbi módon fog megjelenni:

Azokon az útvonalakon amelyek a /home/felhasználó neveden kívül esnek és nem kaptál (adtál) meg írási jogokat, csak a rendszergazdai jogosultság birtokában tudsz műveleteket végrehajtani!

Tehát a rendszermappákban, rendszerfájlokon végzett műveletekhez root jog kell, amit akár a rendszergazdai menüpont használatával tudsz megadni, vagy egyszerű beállítófájlok szerkesztéséhez elegendő megnyitni az állományt és mentéskor hitelesíteni a rendszergazdai jogosultságot.

Az elemen jobb kattintással megkapjuk a rendszergazdai menüt!

A magyarázat

Jogosultságok felépítési ábrája

Fájltípusok például a következőek lehetnek:

  : reguláris fájl (teljesen egyszerű bináris vagy szöveges állomány)
d : könyvtár típusú állomány
c :  karakteres típusú eszközfájl (a TTY terminál is ilyen például: /dev/tty)
b : blokk típusú eszközfájl (adathordozók: /dev/sda)
l : link típusú fájl

Jogosultságok betűinek jelentése
r : olvasási jog
w: írási jog
x : futtatási jog Jogok jelentése könyvtárak esetén:
r : a könyvtár tartalmát lehet listázni
w: a könyvtár tartalma módosítható (bejegyzés létrehozása, törlés)
x : könyvtár-hozzáférés (elérhetők a benne levő fájlok, könyvtárak, stb.)

A fájlok jogait a legegyszerűbb 3 oktális szám segítségével megadni, amit az következő példában magyarázok el (a hullámjel a saját mappád útvonalát adja):

Lehetőségünk van könyvtárakban, alkönyvtárakban levő állományok jogainak rekurzív (minden benne levő állományra ható) módosítására:

Figyelem! Amennyiben egy mappán belül további könyvtárak vannak, azokba nem lehet így majd belépni, mivel a mappába lépéshez (+x) futtatási jogra van szükség!

A tulajdonos beállítását a ‘chown‘ a csoport beállítását a ‘chgrp‘ paranccsal tehetjük meg konzolból, az alábbi példák szerint:

További magyarázat

Az alábbi ábra bemutatja. hogy a jogosultságok hogy épülnek fel decimális és bináris formában is.


A számszerű (decimális) végső értéket úgy kapjuk meg, hogy a decimális jelölés értékei összeadódnak. A 777-es joggal rendelkező állomány a felhasználó a csoport és mindenki más számára is futtatható, olvasható és írható is.

Hibaelhárítás

  • Hozzáférés megtagadva! – Ez a probléma akkor jellemző, ha fájlról vagy mappáról van szó, ha más felhasználó tulajdonában van, vagy csak rendszergazda (root) férhet hozzá. Jobb klikk > Tulajdonságok > Jogosultságok
  • Engedély megtagadva! – Amennyiben ez egy Linux partíció, akkor a felhasználódnak nincs engedélye, ha ez egy Windows fájlrendszer, a Windows zárolta, nem kapcsoltad le a gyors indítást (Fastboot), hibernálva van, vagy Scandisk-et kell futtatni a Windows meghajtón (Mellőzd a Windows-al kapcsolatos dolgokat).
  • Ha hiányzik innen egy jellemző probléma, írd meg nekünk és pótolni fogjuk.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match