Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Általános kompatibilitás

blackPanther Projekt Általános, Egyéb Általános kompatibilitás

Általános Egyéb

Általános kompatibilitás

Szerző: Adminisztrátor

Ezt a cikket némi magyarázattal kell kezdenem, mert számos tévhit kering a rendszerek, szoftverek kompatibilitásával kapcsolatban. A kompatibilitási tényezőt mindig az operációs rendszer határozza meg és nem a szoftver. Tehát egy adott szoftvernek az operációs rendszerrel kell kompatibilisnek lennie, és nem pedig fordítva mint ahogy sokan gondolják. A konklúzió az, hogy nem a blackPanther OS-nek kell kompatibilisnek lennie egy-egy alkalmazással – több esetben felmerülő kérés, hogy a megszokott Windows alkalmazás fut-e ezen a rendszeren -, hanem a kiválasztott alkalmazásnak kell támogatnia ezt a platformot és környezetet.

Jelen esetben a blackPanther OS az alapértelmezett operációs rendszerünk amellyel kapcsolatban megvilágítjuk, hogy melyek azok a programok, hardverek amelyek kompatibilisek a rendszerrel. Viszont tartsd szem előtt, ha neked a kedvenced például a Edge-böngésző, akkor neked nem a magyar blackPanther OS-re, hanem az amerikai Windows-ra van szükséged, mert az  Edge egy Microsoft termék.

A blackPanther OS nem egy “más nevű” Windows! 

Ide kattintva tájékozódhatsz arról, hogy mi is az az alternatív operációs rendszer, és itt találjuk a “Rendszerkövetelmények”  tájékoztató oldalt a tudásbázisunkban.

A blackPanther OS és az Android azonos alapokon nyugszik. Mi a lényeges eltérés a két rendszer felhasználása tekintetében? Az Android “alatt” levő hardver (készülék) egy-egy adott eszközkonfigurációhoz készül, a blackPanther OS alatt futó rendszermag, millió hardverkonfigurációval kell, hogy kompatibilis legyen.

Hardverek

 • Minden olyan hardver, amelyhez a gyártó nem, de közösségi, nyílt forrású fejlesztésnek köszönhetően támogatást kap, kompatibilis a blackPanther OS-el.
 • Minden olyan hardver, amely a gyártója által natív Linux-kernel támogatással rendelkezik, kompatibilis a blackPanther  OS-el is.

 • Minden olyan hardver, ami a fenti egyik csoportba sem sorolható, de behelyettesíthető más termék meghajtóprogramjával, kompatibilis a blackPanther OS-el
 • Táblagép funkcióval ellátott hordozható számítógép kompatibilitás is elérhető
 • Ezen túl már nem kompatibilis, a gyártó által érdektelenségből nem fejlesztett – támogatáson kívüli – inkompatibilis hardverről beszélünk.

Szoftverek

 • A blackPanther OS szoftvertárolójában található 30.000+ RPM*-programcsomaggal 100%-ig natívan futtatható, kompatibilis szoftver
 • Harmadik fél, vagy általunk legyártott AppImage* csomagok 100%-a kompatibilis, natívan futtatható szoftverek
 • Harmadik fél, vagy általunk legyártott Flatpak* csomagok 100%-a kompatibilis, natívan futtatható szoftverek
 • Harmadik fél által gyártott Snap csomagok 100%-a kompatibilis, natívan futtatható szoftverek
 • Egyes szoftvergyártók által előállított “Portable” (hordozható) 100%-ig kompatibilis, natívan futtatható szoftverek.
 • Egyes MacOS DMG vagy PKG formátumú szoftverek is futtathatóak 2020-tól!
 • Egyes Android APK alkalmazások is futtathatóak 2020-tól! (Videó)
 • Emulátor vagy Wine segítségével futtatott, nem natív támogatású Microsoft Windows 64bites szoftverek is futtathatóak (nem javasolt)
 • Virtualizált környezetben futtatható alkalmazások
 • Ezen túl már, nem kompatibilis, esetenként platform-függő szoftverekről beszélhetünk

 A csillaggal jelölés (*): platformazonos, tehát   32 vagy 64 bites glibc, és kompatibilis kernel szükséges

Formátumok

A blackPanther OS mint a Linux-disztribúciók általában sokkal több formátumot, kiterjesztést támogatnak mint a Microsoft rendszerek, hiszen itt a cél a nyílt szabványok előtérbe helyezése, és nem a felhasználók, felhasználhatóság korlátozása.  A blackPanther OS-ben számos más rendszerben létrehozott állománnyal – dokumentum, képek, fájlok – dolgozhatunk, és mindezt bármilyen különleges tudás vagy képzettség, utólagos telepítés nélkül megtehetjük.

A különbségekről és hasonlóságokról ebben a cikkben írtunk még

Összehasonlításképp egy egyszerű fájlrendszer példával próbálom érzékeltetni, a teljesség igénye nélkül:

 • A Microsoft Windows által támogatott fájlrendszerek: Fat1x/32, NTFS
 • A blackPanther OS /GNU-Linux által támogatott fájlrendszerek: Fat1x/32, NTFS, JFS, Ext/2/3/4, HFS, ReiserFS/4, UFS, XFS, ZFS, …..

Fájlrendszerekkel kapcsolatos pontosabb részletek a Wikipédián, a kompatibilitással kapcsolatban pedig a kézikönyvben találhatunk útmutatásokat. Ha még bármilyen kérdés felmerül javasoljuk keresd fel a tudásbázist, vagy a felhasználói csoportot a Facebook-on.


 

Besorolva mint , , , , , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match