Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Általános kompatibilitás

blackPanther Magyarország Általános, Egyéb Általános kompatibilitás

Általános Egyéb

Általános kompatibilitás

Szerző: Adminisztrátor

Ezt a cikket némi magyarázattal kell kezdenem, mert számos tévhit kering a rendszerek, szoftverek kompatibilitásával kapcsolatban. A kompatibilitási tényezőt mindig az operációs rendszer határozza meg és nem a szoftver. Tehát egy adott szoftvernek az operációs rendszerrel kell kompatibilisnek lennie, és nem pedig fordítva mint ahogy sokan gondolják. A konklúzió, hogy nem a blackPanther OS-nek kell kompatibilisnek lennie egy alkalmazással – több esetben felmerülő kérés, hogy a megszokott Windows alkalmazás fut-e ezen a rendszeren -, hanem a kiválasztott alkalmazásnak kell támogatnia ezt a platformot.

Jelen esetben a blackPanther OS az alapértelmezett operációs rendszerünk amellyel kapcsolatban megvilágítjuk, hogy melyek azok a programok, hardverek amelyek kompatibilisek a rendszerrel.

Ide kattintva találjuk a “Rendszerkövetelmények”  lapot a tudásbázisunkban.

Hardverek

 • Minden olyan hardver, amely a gyártója által natív Linux-kernel támogatással rendelkezik, kompatibilis a blackPanther  OS-el is.
 • Minden olyan hardver, amelyhez a gyártó nem, de közösségi, nyílt forrású fejlesztésnek köszönhetően támogatást kap, kompatibilis a blackPanther OS-el.
 • Minden olyan hardver, ami a fenti egyik csoportba sem sorolható, de behelyettesíthető más termék meghajtóprogramjával, kompatibilis a blackPanther OS-el
 • Ezen túl már nem kompatibilis, a gyártó által érdektelenségből nem fejlesztett – támogatáson kívüli – inkompatibilis hardverről beszélünk.

Szoftverek

 • A blackPanther OS szoftvertárolójában található 20.000+ RPM-programcsomaggal 100%-ig natívan futtatható, kompatibilis szoftver
 • A szoftver gyártók által előállított -platformazonos- AppImage csomagok 100%-a kompatibilis, natívan futtatható szoftverek
 • Egyes szoftvergyártók által előállított “Portable” (hordozható) platform azonos (tehát 32/64bit) 100%-ig kompatibilis, natívan futtatható szoftverek.
 • Emulátor vagy Wine segítségével futtatott, nem natív támogatású Microsoft Windows szoftverek is futtathatóak
 • Virtualizált környezetben futtatható alkalmazások
 • Ezen túl már, nem kompatibilis, esetenként platform-függő szoftverekről

Formátumok

A blackPanther OS mint a Linux-disztribúciók általában sokkal több formátumot, kiterjesztést támogatnak mint a Microsoft rendszerek, hiszen itt a cél a nyílt szabványok előtérbe helyezése és nem a felhasználók korlátozása.  A blackPanther OS-ben számos más rendszerben létrehozott állománnyal – dokumentum, képek, fájlok – dolgozhatunk, és mindezt bármilyen különleges tudás vagy képzettség, utólagos telepítés nélkül megtehetjük.

Összehasonlításképp egy egyszerű fájlrendszer példával próbálom érzékeltetni, a teljesség igénye nélkül:

 • A Microsoft Windows által támogatott fájlrendszerek: Fat1x/32, NTFS
 • A blackPanther OS /GNU-Linux által támogatott fájlrendszerek: EFS, Ext/2/3/4, HFS, ReiserFS/4, UFS, XFS, ZFS, …..

Fájlrendszerekkel kapcsolatos pontosabb részletek a Wikipédián, a kompatibilitással kapcsolatban pedig a kézikönyvben találhatunk útmutatásokat. Ha még bármilyen kérdés felmerül javasoljuk keresd fel a tudásbázist vagy a felhasználói csoportunkat a Facebook-on.


 

Besorolva mint , , , ,

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match