Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Technológiai háttér

blackPanther Projekt Általános Technológiai háttér

Általános

Technológiai háttér

Szerző: Adminisztrátor

A blackPanther OS fejlesztésekor figyelembe vesszük a legkorszerűbb újításokat, szoftvermegoldásokat, de még a beépítésük előtt különböző teszteken kell még megfelelniük. Mi magunk nem támogatjuk a felhasználók által unalomból generált verzió-háborút. A verziószám növekedés nem feltétlenül jár új csodával, vagy újabb opciókkal, mint ahogy a kevésbé hozzáértő felhasználók gondolják – még, ha a fejlesztők célja ez is volt – , mert egy átgondolatlan és teszteletlen alkalmazás frissítése vagy cseréje miatt, könnyedén eredményezhet a folyamat hibás működést, vagy akár a rendszer instabilitása lesz az eredmény.

A blackPanther OS nem egy külföldi vállalat terméke ás a blackPanther-projekt nem egy külföldi nagyvállalat magyar képviselete. A blackPanther létezése és fejlesztése nem függ vállalatoktól, kormánytenderektől, politikusoktól vagy a korrupciótól, mivel teljesen önálló magánprojekt és magántulajdon. A kiadások nem kapcsolódnak más rendszerek kiadásaihoz és nem függ tőlük. A blackPanther OS célja nem a világuralom vagy a hittérítés, hanem egy független az alternatíva biztosítása, de nem mindenkinek, hanem csak azoknak akik használni akarják és tudják is. A blackPanther fejlesztői tudást, hozzáértést a telepítő mellé nem tudnak adni, ezt a felhasználóknak maguknak kell megszerezni, olvasással, tájékozódással, tudásbázis használattal vagy a felhasználókkal folytatott eszmecserével.

A blackPanther OS-be tervezett alkalmazásoknak, a megfelelő kompatibilitású (RPM) csomag elkészítése után – de még a tárolókba kerülésük előtt – szigorú szabályoknak (ez a blackPanther-policy) kell, hogy megfeleljenek!

 • Átlátható és tiszta forráskód
 • Konfliktusmentes telepítés
 • Jó függőségi lista
 • Kulturált felület
 • Jól értelmezhető megjelenés
 • Kiváló funkcionalitás
 • Menüből indíthatóság
 • Stabil működés
 • Előre konfigurált alap/ideális beállítások
 • Azonnali használhatóság

A blackPanther OS programjai – minden más disztribúciótól eltérően – egyedileg, egyesével és kézzel készülnek, nem pedig egy automatizált build-szerveren. Az aktuális és éppen elkészült programcsomag(ok), azonnal át is esik az első teszteken, mielőtt az a “fejlesztői” próbatárolóba kerülne. A blackPanther OS alapszoftverei már a fejlesztési szakaszban is egymásra épülnek, és visszavezetett tesztekkel ellenőrizzük, hogy az új szolgáltatás, hogyan hat ki a már tesztelt rendszerre. Ezzel a folyamattal tudunk fenntartani egy olyan magas minőséget, amelyet más disztribúció nem, így azok szoftverkészleteibe számtalan alkalommal kerülnek hiányos, hibás vagy rosszul funkcionáló tömegalkalmazások. Ezzel a felhasználókat belekényszerítik egy ördögi kutatási körbe a probléma megoldásáért, az helyett, hogy megelőznék azokat.

A blackPanther OS szoftverei előre konfiguráltak, így azonnali használhatóságot biztosítanak felhasználóinknak. Az alapkonfigurációk az egyszerű kezelést és megértést biztosítják, azoktól a felhasználók tetszőlegesen eltérhetnek.

Egy egyszerű példa:

blackPanther OS alatt a minidlna szolgáltatás telepítésekor az aktív felhasználó média mappáit automatikusan megosztja a helyi hálózaton, mint DLNA tartalom. A minidlna szolgáltatás automatikusan felvételre kerül az indítandó szolgáltatások közé és a szolgáltatás azonnal használhatóvá válik. Természetesen a felhasználó ezen bármikor változtathat, ha ez az alapértelmezés számára nem felelne meg.

Minden más disztribúció esetében a telepítés után a felhasználónak konzolból vagy szövegszerkesztőből – root jogokkal (rendszergazda) – kell a konfigurációs állományban a beállításokat kézzel definiálnia, mivel ez a program például egyáltalán nem rendelkezik grafikus beállítási lehetőséggel.

A blackPanther OS a magyar logika és egyszerűség netovábbja!  (csak olvass utána itt, hogy miért?!)

Sokan megrémülnek attól, hogy olyan tévhitektől melyeket a “rossznyelvek” terjesztenek miszerint:

 • a Linux azért bonyolult mert ott parancsokat kell írogatni…”

Nem kell elhinni mindent azért mert valaki okosabbnak látszik, vagy annak mutatja magát azzal, hogy valamiről sokat beszél! (Jusson eszünkbe pár politikus ilyenkor.) Bár a blackPanther OS esetében arra törekszünk, hogy a felhasználók mellőzhessék a terminálok használatát, nem kell félni tőle, mert betekintést enged a rendszer mélyébe. A konzol jó és barátságos is lehet, mert ide-oda kattintgatás helyett az adott programok közvetlenül indíthatóak, folyamatok lekérdezhetőek vagy akár változások is eszközölhetőek.

Gondold végig az alábbi folyamatokat, hogy hány kattintás és művelet mire megkapod az eredményt:

 1. Meg akarod tudni, hogy mennyi a szabad helyed.
 2. Meg akarod tudni, hogy milyen állományok foglalják a legtöbb helyet.
 3. Meg akarod nézni, hogy melyek a mappáid jogosultságai

Ugye sok?! 10-20 kattintás?! De nézzük most konzolban, a konzol indításával együtt:

Alt+F2 > konsole (vagy yakuake, mi ezt kedveljük)

 • df (megmutatja a csatolt fájlrendszerek foglaltságát)
 • du (megmutatja, hogy mekkora az állományok mérete)
  vagy egy magyar parancs:
 • listaz (–jogok kapcsolóval listázza a mappa tartalmát és a jogosultságokat is)

A blackPanther OS-ben még egyszerűbb a konzol használata! A világon egyedülálló módon bizonyos magyar parancsokra is “hallgat” a rendszer. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mely parancsokat tudjuk használni, írjuk be egy nyitott konzolba, hogy :

Egy szlovákiai magyar tanárt idéznék:

“mi lenne egyszerűbb ennél, hogy a gyerekekkel megszerettessük a parancsok és a konzol használatát egy iskolában?!”

Naprakész szeretnék lenni….

A programok telepítése, behelyettesítés is problémát szokott okozni kezdő és gyakorlott felhasználók számára egyaránt. 15 év tapasztalata alapján pár éve kifejlesztettük az  “Alkalmazás Segítő” (App-Helper) szolgáltatást, ami nem csak megmutatja a menüben a program helyét, rövid leírást is ad arról, hogy a programot mire tudjuk majd használni, és innen egyetlen kattintással tudjuk elindítani a telepítési folyamatot, majd természetesen az alkalmazást is.

Rendszer és alkalmazás frissítések a blackPanther OS esetében napi elfoglaltságnak mondható. Ugyanis a rendszerünk folyamatos követése mellett fontos szempont, hogy új és jobb minőségi szoftvereket kínáljunk.

Így a blackPanther OS-be szinte naponta kerül be új csomag, kiegészítés vagy szükség szerint valamilyen javítás. A csomagokat online érhetik el a felhasználók különböző tárolószervereken. A szerverek és a helyi gép csomaglistája automatikusan frissül, de igény szerint akár egyéni módon is szinkronizálható.

Akár 64GB memória támogatása 32biten is!

Ha egyéb kérdés merült fel benned, akkor ugorj a “Tudásbázisunkba” vagy keresd fel a felhasználókat a felhasználói csoportunkban és kérdezd meg őket személyesen:
blackPanter OS felhasználók a Facebook-on : https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS

Elgondolkodtató

Amennyiben egy hibát tapasztalsz azt jelentheted a “Hibajegy” rendszerünkben. A hibák, hibás működések maguktól nem gyógyulnak be, nem javulnak meg. Ha nem jelented valószínűleg mi soha nem találkozunk velük, mivel hibásan sosem építenénk be alkalmazást, ezért valószínűleg nálunk jól működik. Tehát a lustasággal csak a saját PC használatodat nehezíted meg, nem a miénket.


 

Besorolva mint , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match