Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Táblagép, mobiltelefon, hibrid PC

Táblagép, mobiltelefon, hibrid PC

Táblagép, mobiltelefon, hibrid PC

Szerző: Adminisztrátor

Táblagép, mobiltelefon, hibrid PC

Itt vagy most:
blackPanther Motion (archív~2005)

A blackPanther OS kapcsolata a mobil eszközökkel valamikor a 2006-os években kezdődött, amikor még a Symbian és hasonló mobil-operációs rendszerek uralkodtak. Akkor már nyilvánvaló volt, hiszen közben mások is próbáltak egy jól használható rendszert összerakni, hogy a jövő ebbe az irányba mutat. Mi is számos ötlettel álltunk elő és ismerkedtünk az akkor még elég silány mobilhardverekkel. Pár apróbb próbálkozásnak és beágyazási kísérletnek az Android megjelenése vetett véget egycsapásra. Hiába volt számos ötlet és elképzelés, megközelítőleg sem rendelkeztünk olyan erőforrásokkal mint a Google, és főként nem akkora piaccal. Így a “blackPanther-Mobile” fejlesztése sokáig szüneteltetve volt, napjainkig…

Ez a megoldás nem a Plasma-mobile forkja, hanem a blackPanther OS egyedi fejlesztése!

A technika fejlődése, mind a hardverek és a szoftverek minőségi javulása – nem utolsó sorban az elmúlt 20 évben szerzett tapasztalat is hozzájárult – lehetőséget nyitott abba az irányba, hogy leporoljuk a “mobil vonalat”. Persze ez közel sem azt jelenti, hogy a boltokban kapható mobiltelefonokon blackPanther OS fog futni, mert ehhez még mindig bődületes erőforrásokra lenne szükség, hanem arról, hogy a hibrid eszközökön akár táblakép funkciókat is biztosítani tudunk. Annyi biztos, hogy 2018-ban még senki nem rendelkezik rajtunk kívül olyan megoldással, hogy a munkaasztalt a proxmity szenzorokból kinyert adatok alapján átrendezze, vagy akár lecserélje egy mobilbarát változatra.

Erre már a blackPanther OS natívan képes, megelőzve ezzel a legnagyobb gyártókat!

Mi a műszaki probléma?

Az asztal elforgatható az Xorg, xrandr komponensével, ha kiadjuk az elfordítási parancsot. Ezt használják a képernyőorientáció beállítására a beállítóközpontokban is. De azonnal megváltozik a lenn/fenn és balra/jobbra “fogalma”! Ha elfordítod az asztalt, általában szétesik a kép, ami a kisebb baj, a nagyobb, hogy az egeret amikor felfelé toljuk, az oldalirányba fog elmozdulni. És itt jön még egy probléma, hogy a digitizer-mátrixot is orientálni kell, mert az érintések a képernyőn teljesen máshova esnek. És egy újabb probléma is van, az pedig, hogy egy függőlegesen elrendezett, de asztali megjelenésű környeztet vezérlése egyáltalán nem kényelmes újjal böködve. Csak egy apróság, hogy a Touchpad-ot és a billentyűzetet le kell tiltani táblagép módban, ééés, mindezt úgy kell megcsinálni, hogy a számítógép érzékelje, hogy épp milyen szögben áll! Erre kellett egy nagyon összetett megoldást találnunk és fejlesztenünk!

A blackPanther AutoRotator programcsomag telepítése után a számítógép egyszerűen mobileszközzé válik, ha a hibrid hordozható számítógépünk proximity szenzorral, és érintőképernyővel is el van látva.

Mi a különbség a Plasma-mobile és a blackPanther-Hybrid között?!

A blackPanther OS a megszokott asztali környeztet biztosítja, a mobil változat a mobilokon is ismert felületet, ami asztali környezetben nem csak bugyuta, de kényelmetlen és ronda is. Az pedig csak egy apró részlet, hogy amikor a blackPanther OS-hez le lett fejlesztve ez a megoldás, a Plasma-Mobile csak egy felület volt, és egyáltalán nem kezelte a proximity szenzorokat, és nem kezelte a digitizer-mátrix orientáció vezérlését.

Működés közben

A videó azt demonstrálja, hogy az asztali környezetből, elforgatás után egy érintő-képernyőre optimalizált (mobilos) környezetet kapunk. Asztali módban pedig visszakapjuk a Plasma munkaasztalt. De ez egyénileg módosítható beállítás, menj lejjebb a másik vidóra.

A programcsomag szolgáltatásai jelenleg, kizárólag a blackPanther OS-ben:

  • Asztali környezetről váltás mobil környezetre (vagy egyénileg beállítható más asztali elrendezésre)
  • Proximity szenzor adatok feldolgozása, a munkaasztal elforgatása bármilyen szögbe
  • Plazma-asztal átrendezése vagy egy független mobilfelület betöltése függőleges módban
  • Érintőképernyő mátrix-váltás az orientáció függvényében
  • Touch-pad kikapcsolása függőleges módban, amennyiben ez nem automatikus
  • Billentyűzet és a háttérvilágítás kikapcsolása függőleges (behajtott módban), ha ez nem automatikus
  • Képernyőgesztusok kezelése

Ez a videó azt demonstrálja, hogy a Plasma asztal megmarad elforgatás után is, és a felületi elemek átrendeződnek, egy táblagépen előnyösebb pozícióba. Tehát még mindig a hagyományos asztali környezetet látjuk, asztali elemekkel, a fenti videón ez egy teljesen másik, mobilos környezet.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match