Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Tárolók és telepítőforrások

blackPanther Projekt Alkalmazások Tárolók és telepítőforrások
Tárolók és telepítőforrások

Tárolók és telepítőforrások

Szerző: Adminisztrátor

Tárolók és telepítőforrások

Itt vagy most:

Ne frusztráld magad! Elmagyarázom mi az a telepítőforrás (repository): ezt képzeld el úgy, mintha a CD/DVD lemezed másolatai – amin a kedvenc programgyűjteményed van – be lenne rakva egy csomó távoli számítógép meghajtójába (ezek a tükörszerverek), és mikor te “otthon” azt mondod a számítógépednek, hogy “Telepítsed fel a Chrome-t az egyik lemezről” akkor a blackPanther OS-es számítógéped kapcsolódik az internethez, megkeresi a neki leggyorsabb módot arra, hogy valamelyik “távoli lemezedről” letöltse és telepítse a Chrome(ium) programot tartalmazó RPM csomagot. Azt, hogy a “lemezeiden” az adott program rajt van-e, egy “tartalomjegyzék” alapján (ez a repository /magyarul tároló/) tudja megmondani a rendszered. Ezt érdemes időnként frissíteni (tárolók frissítése).

Persze ez is a te döntésed, hogy megteszed-e, bár a 16.2SE verziótól ezt teljesen automatizáltuk, mert sokszor elfelejtették. Kapise?

Most nézzük a konkrétumokat!

A blackPanther OS-ben a tükörszererek kiválasztásáért az IMS (Intelligens Mirror Szelektor) a felelős, azok kiválasztása az elérési sebességük alapján automatikusan történik. Ez egy háttérfolyamat amit úgy tudsz ki/bekapcsolni, hogy megkeresed a menüben az IMS szolgáltatást és a beállítását “Kézi-módra” változtatod (ez hibaelhárításkor jól jöhet).  Az IMS felület segítségével egyetlen kattintással frissíthetjük a tárolóinkat ami az “OK” gomb megnyomása után automatikusan végbe is megy.

IMS GUI

Alapbeállítás esetén a tárolóink automatikus frissítése naponta egyszer történik meg! Erről a rendszer értesítést küld a megkezdéskor és a befejezéskor is.

A blackPanther OS-hez elérhető programcsomagok telepíthetőségét 8-10 tükörszerver biztosítja. Ebből kettő a blackPanther-projekt saját szervere. A többi működéséért és elérhetőségéért nem tudunk garanciát vállalni, de az IMS érzékeli a mirror-szerver hibás működését és automatikusan másikra áll át, ha ez előfordulna.

A tárolókat konzolból is beállíthatjuk:

vagy frissíthetjük az alábbi paranccsal:

A tárolók alaphelyzetben csak a különbségeket frissítik le. Ha probléma van a tároló gyorstárral, kényszerítsük ki az újraépítést:

Amennyiben csak egy tárolót akarunk frissíteni (ez gyorsabb folyamat), akkor megtehetjük így is:

Ha nem tudjuk milyen tárolóink vannak, használjuk a “bash_completion” szolgáltatást a [Tabulátor] gombbal így:

Bármilyen problémánk adódik a tárolók frissítésekor, az IMS-t mindig állítsuk át “Kézi-módba”. A fenti középső képen látható opciók között találjuk ezt meg.

Ha frissítettük a tárolótkat érdemes a frissítéseket ellenőrizni és végrehajtani, ha van ilyen:

Amennyiben rendszerszintű frissítést végzünk, biztonság kedvéért használjuk az alábbi kapcsolóval! Ez a kapcsoló letölti a szökséges csomagokat, és csak azt követően kezdi meg a frissítést, ha már minden elem letöltődött.

 

Kapcsolódó tartalom

Alkalmazások, új programok telepítése

Alkalmazások “fogd és ejtsd” AppImage formátumban

 


 

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match