Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

NVidia videokártyák, meghajtók

blackPanther Projekt Hardverek, Rendszerbeállítások NVidia videokártyák, meghajtók

NVidia videokártyák, meghajtók

Szerző: Adminisztrátor

NVidia videokártyák, meghajtók

Itt vagy most:

Az Nvidia kártyákhoz a telepítő ezt a nyílt Nouvau meghajtót biztosítja, de csak a megjelenéskor ismert kártyákat támogatja. Amennyiben a kártya újabb (vagy nem volt támogatott), az jó eséllyel csak egy új rendszermaggal ellátott telepítővel fog működni.

Figyelem!

Az Nvidia megszünteti a támogatását a linken olvasható régi Nvidia-eszközöknek: GeForce G8x, G9x, GT2xx

Az NVIDIA  zárt forráskódú, az eszközgyártó által készített meghajtó programokat a rendszer automatikusan felajánlja (amennyiben a gyártó is biztosítja), ha elindítjuk a “Grafikus X szerver” beállításokat a beállítóközpontban. Olvasd el végig a cikket és: ne a gyártó oldaláról letölthető ‘.run‘ állománnyal próbálkozz, mert annak az eredménye hozzáértés és gyakorlat nélkül az lesz, hogy nem indul el többé a grafikus felület!

Bár a meghajtóprogram csomagjai elérhetőek a gyártó oldalán is, de ne azokat töltsük le (vagy csak akkor, ha tényleg szakértők vagyunk!), egyébként használjuk a beállításvarázslót, ami automatikusan letölti a megfelelő driver-t az eszközhöz.

AMD/ATI kártyákkal kapcsolatos információk itt érhetőek el!

1.) A telepítési segítség értelmezéséhez, olvasási ambíciókra van szükséged!

A magyarázatokat szöveges formában tudjuk eljuttatni hozzád, telepátia nem működik még, de rajt vagyunk a kérdésen… Ha nagyon lusta vagy, nézd meg az útmutatót.

2.) Aktív internetelérésre lesz szükséged!

Azért is nevezzük zárt meghajtóknak őket, mert a gyártó nem biztosítja a program forráskódját, hanem a meghajtót bináris formájában, saját licenc feltételei mellett teszi elérhetővé. Van olyan meghajtó program amelyért fizetni is kell.

A mi javaslatunk, hogy amennyiben lehetséges, a stabil működés érdekében a nyílt forráskódú meghajtóprogramokat használjuk!

3.) Ismerned kell az egérkattintást!

Ha tetszik, ha nem, itt nem fogsz bonyolult terminál parancsokat találni! Ellenben párszor kattintanod kell. A rendszerbeállításokban találsz meg mindent.

Rendszerbeállítások > Grafikux X kiszolgáló 

Az automata telepítési folyamatot ebben a videóban megnézheted

A videót kattintgatás, tekergetés nélkül nézd végig, vagy neki se állj!

Ez a videó két részből áll:

  1. rész bemutatja, hogy normális esetben, hogy kell feltelepíteni a beállításvarázslóval az Nvidia meghajtót. Összességében annyi dolgod van, hogy kattintsz egyik ablakról a másikra, és szépen megvárod amíg a varázsló beállít mindent és kiírja, hogy indítsd újra a gépet. A telepítési folyamat befejezése több percig is eltarthat egy lassú HDD-n!
  2. része pedig bemutatja, hogy kell hibaelhárítást végezni. Erre csak akkor van szükséged, ha az 1. rész valahogy nem sikerült.


Csak egy röpke gondolat

nVidia meghajtó telepítve van a 18.x-re

Persze előfordulhat, hogy te csak egy mezei C++ programozó vagy, korábban már voltak sikereid és véletlenek, amikor már azt hitted értesz hozzá, de közben fogalmad sincs a Linux alapokról. Olyan alapvető információkról – persze “hozzáértőként”, mert laikusnak nem kell ezt tudnia – mint az “initrd” még csak tudni sem akarsz. Az is lehet, hogy szövegértelmezési problémáid vannak, mert ennyi betű egy oldalon már zavar. Aztán az is előfordulhat még, hogy nem nézed végig a videót, mert hát az idő…., és csak bambán kattintgatsz bele a videó-idővonalba, hogy valahol meglásd azt a pillanatot ami neked is tetszik… Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy neki se állj! Ne is olvasd tovább, csak egyszerűen zárd be az oldalt, és soha ne gyere vissza, mert ennek a következménye az lesz, hogy teljesen irreleváns oldalakon fogsz összehordani olyan baromságokat, amire érdemi választ senki nem fog tudni adni. Hidd el, mi nem fogunk megsértődni, ha a jövőben is a Windows-t vagy bármelyik Debian forkot használod, gányolod,.

Annak ellenére. hogy mi fejlesztők mindent megteszünk, hogy a létező eszközeidet használni tudd, de előfordul mikor egy VGA eszközt csak bravúros módon tudsz életre kelteni.

Ilyen eszközök az NVIDIA egyes kártyái, például az Nvidia 7500LE VGA kártya is. Ennél a kártyánál (és a zárt meghajtók telepítésekor) VESA módban kell elindítani a gépet. Egyes régebbi NVidia kártyánál a ‘nouveau’ meghajtó nem jól működik, így a Plasma akár össze is omlik. (Panaszodat bátran megírhatod az eszköz gyártójának a fenti linken!)

Hibrid (kapcsolható) VGA/GPU eszközök – AMD ATI/Nvidia & Intel/Nvidia:

A dokumentációt ITT találod az Optimus eszközökhöz


Alapvető gyakorlattal és minimális Linux ismeretekkel rendelkező haladó felhasználóknak

További, de olvasásra szoruló részletekért kattints ide ...

Ez a szakasz már több ismeretet igényel, mint a “Next-Next – felhasználók” megszokhattak. Tapasztalatból tudjuk, hogy egyes C++ programozók számára pedig egyenesen katasztrófa lehet ennyi minden, szóval “ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel….” mert bizony olvasnod, gondolkodnod kell, és tudnod kell mi az az inditrd.

Az nVIDIA meghajtó telepítésének főbb lépései (nem ignorálhatsz egyet sem):

Persze ezt csak akkor kell végigzongorázni, ha az eredeti varázslós telepítésed sikertelen volt!

  • Indítsd el a gépet Vesa, nomodeset módban (azért hatékonyabb így, mert a VGA nem lesz foglalt egy olyan meghajtóval ami ütközik a zárttal)
  • Tiltsd le a nyílt nouveau meghajtót  (be kell rakni az /etc/blacklist-be)
  • Menj a rendszerbeállításokba, csináld végig figyelmesen a Grafikus Szerver beállításait és válaszd a ‘Zárt meghajtó telepítését”
  • Csinálj egy új initrd-t
  • Indítsd a gépet az új meghajtóval

Ha további hasznos videót akarsz látni, iratkozz fel a videocsatornánkra !

Itt részletesen bemutatjuk, hogy a varázsló nélkül kézzel, hogy kell telepíteni a meghajtót

 

További, de olvasásra szoruló részletekért kattints ide ...

Indítsd újra a PC-t vagy kapcsold be. Használjuk a Grub indítási opciókhoz az ‘nokmsboot xdriver=vesa’ paramétert, vagy indítsuk el a gépet grafikus felület nélkül, és állítsuk be a ‘beallitas vga’ parancsok használatával a ‘vesa’ meghajtót (a nokmsboot opcióra szükség lesz a vesa módhoz).

nVidia meghajtó telepítve van a 16.x-re

Internet kapcsolatra szükséges lesz a telepítéshez! 

Ha a telepítés előtt csak VesaMode opcióban indult el a grafikus felület, az első indítást is VesaMode-ban kell elvégeznünk a telepített rendszeren!

Ezt követően már lesz kép és a ‘Rendszerbeállításokban‘ keressük meg a ‘Grafikus X kiszolgáló‘ menüpontot.

Figyelem! Ha egy menüpontot is kihagysz, többé nem indul el a grafikus felület, csak újra VESA módban. Ha nem érted a kérdést,  vagy egy menüpontot, kérj segítséget a felhasználói csoportban

Az indítás után a meghajtó kiválasztásakor megkérdezi, hogy használja-e a ‘Zárt’ meghajtót? Amire igennel feleljünk! (Figyelem! NEM az Nvidia oldaláról gányoljuk a meghajtót, mert a blackPanther OS tárolói biztosítják). A varázsló letölti és beállítja az NVIDIA kártyánkat. Ennél a kártyánál ezt követően azt tapasztaltuk, hogy a Kompozitot ki kell kapcsolnunk (Alt+Shift-F12). Ez a ‘Kijelző & Monitor > Összeállító’ alatt véglegesen is megtehetjük, ha  a kép akadozik.

Az NVIDIA meghajtók beállításához és a használandó utasításokhoz, instrukciókhoz olvasd el ezt a cikket IS!

A következő lépés: tegyük tiltólistára a nyílt meghajtót! Ha kihagyjuk, nem lesz grafikus felület. Ebben az esetben konzolon kell dolgozunk és kijavítanunk.

Hozzunk létre egy új ramdiszket

Grafikus módon a Rendszerbeállítások > Rendszerbetöltő menüben található

– vagy –

Konzolból használd az alábbi parancsot:

Újraindítás után már a zárt meghajtónak kell működni.

Hibakeresés

További, de olvasásra szoruló részletekért kattints ide ...

  • Ellenőrizd, hogy a kernel-modulok létrejöttek-e a dkms-nvidiaXY telepítésekor. Használd a modinfo parancsot:

Ha a kernel modul nem létezik, a hiba feltárásához ugorj ide (dkms meghajtó esetén):

és nézd meg a make.log fájlt, vagy próbáld elindítani kézzel a folyamatot a make paranccsal.

Ellenőrizd, hogy a nouveau modul szerepel a feketelistán:

Ellenőrizd , hogy a nokmsboot szerepel-e a grub.cfg-ben (ez a beállítás nem jó a hibrid kártyáknak, nem létezhet!)

Újraindítás után az nvidia meghajtónak betöltve kell lennie (egyes GPU-kapcsolók maguk töltik be a modult!)

Ha nincs betöltve vagy kézi betöltéskor, a rendszernaplóban (rendszernaplo) a ‘modprobe nvidia-current’ parancs ilyen nyomot hagy :

a ‘modprobe bbswitch’ meg ilyet:

Megoldás a remegő, villogó kép problémára a régi Nvidia kártyáknál:

Futtasd ezt a parancsot felhasználói jogokkal:

Amennyiben ez megoldotta a problémát, mentsd el egy fájlba és rakd az automatikus indításba…

Ötlet:

A konzolos navigáláshoz, fájlok szerkesztéséhez használhatod a Midnight Commandert. a parancsa: mc  Futtasd root joggal!


Amennyiben hibázol és nincs grafikus körnezeted, használd a konzolos beállítófelületeket, futtasd a ‘beallitas’ parancsot, a VGA esetében így:

Kapcsolódó tartalom

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match