Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

blackPanther Magyarország Hardverek, Rendszerbeállítások NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

AMD/ATI és NVIDIA zárt forráskódú, az eszközgyártó által készített meghajtó programokat a rendszer automatikusan felajánlja (amennyiben a gyártó is biztosítja), ha elindítjuk a “Grafikus szerver” beállításokat a beállítóközpontban.

Az AMD 2013-ban megszűntette az ATI kártyák meghajtóinak a legyártását. Kizárólag prémium kategóriás GPU-val rendelkező eszközökhöz érhető el. Panasszal az AMD oldalain tudsz élni ez ellen, vagy egyszerűen ne vásárolj AMD eszközöket! Amennyiben mégis megtetted itt tudsz tájékozódni vagy problémát jelenteni. Ezért csak az nVIDIA meghajtó telepítésével kapcsolatos információkat osztunk meg ezen az oldalon. 

Az elmúlt években ezek a meghajtók nem jól igazodtak az Xorg változásaihoz, így ezek telepítése csak a gyakorlott (vagy figyelmes) felhasználóknak javasolt! A meghajtó csomagok elérhetőek a gyártó oldalán is, de ne azokat töltsük le (vagy csak akkor, ha tényleg szakértők vagyunk!), egyébként használjuk a beállításvarázslót, a program letölti a megfelelő meghajtóprogramot (driver-t) is.

Aktív internetelérésre lesz szükséged!

Azért is nevezzük zárt meghajtóknak őket, mert a gyártó nem biztosítja a program forráskódját, hanem a meghajtót bináris formájában, saját licenc feltételei mellett teszi elérhetővé. Van olyan meghajtó program amelyért fizetni is kell.

A mi javaslatunk, hogy amennyiben lehetséges, használjunk a stabil működés érdekében a nyílt forráskódú meghajtóprogramokat!

Az automata telepítési folyamatot ebben a videóban megnézheted

Ez a videó két részből áll:

  1. rész bemutatja, hogy normális esetben, hogy kell feltelepíteni a beállításvarázslóval az Nvidia meghajtót. Összességében annyi dolgod van, hogy kattintsz egyik ablakról a másikra, és szépen megvárod amíg a varázsló beállít mindent és kiírja, hogy indítsd újra a gépet. A telepítési folyamat befejezése több percig is eltarthat egy lassú HDD-n!
  2. része pedig bemutatja, hogy kell hibaelhárítást végezni. Erre csak akkor van szükséged, ha az 1. rész valahogy nem sikerült.


nVidia meghajtó telepítve van a 18.x-re

Persze előfordulhat, hogy te csak egy mezei C++ programozó vagy, korábban már voltak sikereid és véletlenek, amikor azt hitted értesz hozzá, de közben fogalmad sincs a Linux alapokról. Olyan alapvető információkról – “hozzáértőként” – mint az “initrd” még csak tudni sem akarsz. Az is lehet, hogy szövegértelmezési problémáid vannak, mert ennyi betű egy oldalon már zavar. Aztán az is előfordulhat még, hogy nem nézed végig a videót, mert hát az idő…., és csak bambán kattintgatsz bele a videó-idővonalba, hogy valahol meglásd azt a pillanatot ami neked is tetszik…. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy neki se állj! Ne is olvasd tovább, csak egyszerűen zárd be az oldalt, és soha ne gyere vissza, mert ennek a következménye az lesz, hogy teljesen irreleváns oldalakon fogsz összehordani olyan baromságokat, amire érdemi választ senki nem fog tudni adni. Hidd el. mi nem fogunk megsértődni, ha a jövőben is a Windows-t vagy bármelyik Debian forkot használod, és vésd az eszedbe, hogy mi nem kértünk arra, hogy ezt a rendszert telepítsd fel bárhova is.

Annak ellenére. hogy mi fejlesztők mindent megteszünk, hogy a létező eszközeidet használni tudd, de előfordul mikor egy VGA eszközt csak bravúros módon tudsz életre kelteni.

Ilyen eszközök az NVIDIA egyes kártyái, például az Nvidia 7500LE VGA kártya is. Ennél a kártyánál (és a zárt meghajtók telepítésekor) VESA módban kell elindítani a gépet. Egyes régebbi NVidia kártyánál a ‘nouveau’ meghajtó nem jól működik, így a Plasma akár össze is omlik. (Panaszodat bátran megírhatod az eszköz gyártójának a fenti linken!)

Alapvető gyakorlattal és minimális Linux ismeretekkel rendelkező felhasználóknak

Ez a szakasz már több ismeretet igényel, mint a “Next-Next – felhasználók” megszokhattak. Tapasztalatból tudjuk, hogy egyes C++ programozók számára pedig egyenesen katasztrófa lehet ennyi minden, szóval “ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel….” mert bizony olvasnod, gondolkodnod kell, és tudnod kell mi az az inditrd.

Az nVIDIA meghajtó telepítésének főbb lépései (nem ignorálhatsz egyet sem):

Persze ezt csak akkor kell végigzongorázni, ha az eredeti varázslós telepítésed sikertelen volt!

  • Intsd el a gépet Vesa, nomodeset módban (azért hatékonyabb így, mert a VGA nem lesz foglalt egy olyan meghajtóval ami ütközik a zárttal)
  • Tiltsd le a nyílt nouveau meghajtót  (be kell rakni az /etc/blacklist-be)
  • Menj a rendszerbeállításokba, csináld végig figyelmesen a Grafikus Szerver beállításait és válaszd a ‘Zárt meghajtó telepítését”
  • Csinálj egy új initrd-t
  • Indítsd a gépet az új meghajtóval

Ha további hasznos videót akarsz látni, iratkozz fel a videocsatornánkra !

Itt részletesen bemutatjuk, hogy a varázsló nélkül kézzel, hogy kell telepíteni a meghajtót

Indítsd újra a PC-t vagy kapcsold be.
Használjuk a Grub indítási opciókhoz az ‘nokmsboot xdriver=vesa’ paramétert, vagy indítsuk el a gépet grafikus felület nélkül, és állítsuk be a ‘beallitas vga’ parancsok használatával a ‘vesa’ meghajtót (a nokmsboot opcióra szükség lesz a vesa módhoz).

nVidia meghajtó telepítve van a 16.x-re

Internet kapcsolatra szükséges lesz a telepítéshez! 

Ha a telepítés előtt csak VesaMode opcióban indult el a grafikus felület, az első indítást is VesaMode-ban kell elvégeznünk a telepített rendszeren!

Ezt követően már lesz kép és a ‘Rendszerbeállításokban‘ keressük meg a ‘Grafikus X kiszolgáló‘ menüpontot.

Figyelem! Ha egy menüpontot is kihagysz, többé nem indul el a grafikus felület, csak újra VESA módban. Ha nem érted a kérdést,  vagy egy menüpontot, kérj segítséget a felhasználói csoportban

Az indítás után a meghajtó kiválasztásakor megkérdezi, hogy használja-e a ‘Zárt’ meghajtót? Amire igennel feleljünk! (Figyelem! NEM az Nvidia oldaláról gányoljuk a meghajtót, mert a blackPanther OS tárolói biztosítják). A varázsló letölti és beállítja az NVIDIA kártyánkat. Ennél a kártyánál ezt követően azt tapasztaltuk, hogy a Kompozitot ki kell kapcsolnunk (Alt+Shift-F12). Ez a ‘Kijelző & Monitor > Összeállító’ alatt véglegesen is megtehetjük, ha  a kép akadozik.

Az NVIDIA meghajtók beállításához és a használandó utasításokhoz, instrukciókhoz olvasd el ezt a cikket IS!

A következő lépés: tegyük tiltólistára a nyílt meghajtót! Ha kihagyjuk, nem lesz grafikus felület. Ebben az esetben konzolon kell dolgozunk és kijavítanunk.

Hozzunk létre egy új ramdiszket

Grafikus módon a Rendszerbeállítások > Rendszerbetöltő menüben található

– vagy –

Konzolból használd az alábbi parancsot:

Újraindítás után már a zárt meghajtónak kell működni.

Ötlet:

A konzolos navigáláshoz, fájlok szerkesztéséhez használhatod a Midnight Commandert. a parancsa: mc 
Futtasd root joggal!

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match