Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

blackPanther Magyarország Hardverek, Rendszerbeállítások NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

NVidia, AMD/ATI zárt meghajtóprogramok

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

AMD/ATI és NVIDIA zárt forráskódú, az eszközgyártó által készített meghajtó programokat a rendszer automatikusan felajánlja, ha elindítjuk a “Grafikus szerver” beállításokat a beállítóközpontban. Sajnos az elmúlt években ezek a meghajtók nem jól igazodtak az Xorg változásaihoz, így ezek telepítése csak a gyakorlott (vagy figyelmes) felhasználóknak javasolt! A meghajtó csomagok elérhetőek a gyártó oldalán is, de ne azokat töltsük le (vagy csak akkor, ha tényleg szakértők vagyunk!), egyébként használjuk a beállításvarázslót, a program letölti a megfelelő meghajtóprogramot (driver-t) is.

Aktív internetelérésre lesz szükséged!

Azért is nevezzük zárt meghajtóknak őket, mert a gyártó nem biztosítja a program forráskódját, hanem a meghajtót bináris formájában, saját licenc feltételei mellett teszi elérhetővé. Van olyan meghajtó program amelyért fizetni is kell.

A mi javaslatunk, hogy amennyiben lehetséges, használjunk a stabil működés érdekében a nyílt forráskódú meghajtóprogramokat!

nVidia meghajtó telepítve a 18.x-re

Ennek ellenére mi fejlesztők mindent megteszünk, hogy a létező eszközeidet használni tudd, de előfordul mikor egy VGA eszközt csak bravúros módon tudsz életre kelteni.

Ilyen eszközök az NVIDIA egyes kártyái, például az Nvidia 7500LE VGA kártya is. Ennél a kártyánál (és a zárt meghajtók telepítésekor) VESA módban kell elindítani a gépet. Egyes NVidia kártyánál a ‘nouveau’ meghajtó nem jól működik, így a Plasma akár össze is omlik. (Panaszodat bátran megírhatod az eszköz gyártójának!)

Indítsd újra a PC-t vagy kapcsold be.
Használjuk a Grub indítási opciókhoz az ‘nokmsboot xdriver=vesa’ paramétert, vagy indítsuk el a gépet grafikus felület nélkül, és állítsuk be a ‘beallitas vga’ parancsok használatával a ‘vesa’ meghajtót (a nokmsboot opcióra szükség lesz a vesa módhoz).

nVidia meghajtó telepítve a 16.x-re

Internet kapcsolatra szükséges lesz a telepítéshez! 

Ha a telepítés előtt csak VesaMode opcióban indult el a grafikus felület, az első indítást is VesaMode-ban kell elvégeznünk a telepített rendszeren!

Ezt követően már lesz kép és a ‘Rendszerbeállításokban‘ keressük meg a ‘Grafikus X kiszolgáló‘ menüpontot.

Figyelem! Ha egy menüpontot is kihagysz, többé nem indul el a grafikus felület. Ha nem érted a kérdést,  vagy a menüpontot jár utána!

Az indítás után a meghajtó kiválasztásakor megkérdezi, hogy használja-e a ‘Zárt’ meghajtót? Amire igennel feleljünk! (Figyelem! NEM az Nvidia oldaláról gányoljuk a meghajtót, a blackPanther OS tárolói biztosítják). Így letölti és beállítja az NVIDIA kártyánkat. Ennél a kártyánál ezt követően azt tapasztaltuk, hogy a Kompozitot ki kell kapcsolnunk (Alt+Shift-F12). Ez a ‘Kijelző & Monitor > Összeállító’ alatt véglegesen is megtehetjük, ha  a kép akadozik.

Az NVIDIA meghajtók beállításához és a használandó utasításokhoz, instrukciókhoz olvasd el ezt a cikket IS!

A következő lépés: tegyük tiltólistára a nyílt meghajtót! Ha kihagyjuk, nem lesz grafikus felület. Ebben az esetben konzolon kell dolgozunk és kijavítanunk.

Hozzunk létre egy új ramdiszket

Grafikus módon a Rendszerbeállítások > Rendszerbetöltő menüben található

– vagy –

Konzolból használd az alábbi parancsot:

Újraindítás után már a zárt meghajtónak kell működni.

Ötlet:

A konzolos navigáláshoz, fájlok szerkesztéséhez használhatod a Midnight Commandert. a parancsa: mc 
Futtasd root joggal!

 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match