Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Nincs kép vagy grafikus felület

Nincs kép vagy grafikus felület

Nincs kép vagy grafikus felület

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Kulcsfontosságú, hogy ilyen esetben pontosan értelmezni tudjuk azt amit látunk, vagy, hogy mi az amit nem látunk. Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni kérjünk segítséget olyantól aki tudja értelmezni a látottakat, tudja, hogy mit és hova kell beírni. Ezen alapok nélkül gyakorlatilag lehetetlen küldetéssé válna egy viszonylag egyszerű és gyorsan orvosolható probléma.

Különbséget kell tennünk a nincs kép, és nincs grafikus felület (desktop, asztal, munkakörnyezet) között, nem ugyanaz!

Nincs kép

Köznyelven:”fekete képernyő effektus”. Ez a probléma a legtöbb esetben hardver (megjelenítő eszköz problémára utal) , de ez nem azt jelenti egyből, hogy rossz például a videokártyánk (VGA -kártya). Hanem jelentheti azt, hogy rossz a meghajtó, rosszul lett felismerve, vagy rossz paramétereket kap. Az ilyen jellegű probléma gyorsan felderíthető, ha VESA módban indítjuk a gépet, ezzel egy alapvető videó-beállításokat kapunk ami lehetővé teszi, hogy grafikus környezetben hárítsuk el a hibát.

A blackPanther OS esetében az xforcevesa kapcsoló kikényszeríti a VESA meghajtó beállítását a grafikus kiszolgálónak (Xorg), de használhatjuk a szabványos xdriver=vesa kapcsolót is.

Egyes hordozható eszközök esetén (laptopok, notebook,stb) a képalkotó rendszer működése erősen függ az energiakézlestől, a hordozható gépünk kijelzővezérlése miatt. Így arra is figyelnünk kell, hogy az energiakezelő rendszermodul (ACPI) használatban van-e, vagy érdemes utána olvasni az interneten, hogy az adott típusú PC-hez szükséges-e az ACPI.

Amennyiben nem adunk meg semmit sem az egyenlő jel mögött a kernel nem válaszol Osi lekérésekre. Ha a bios-ban

Vagy próbálhatjuk még:

Ez teljesen kikapcsolja az ACPI-t (az “on” bekapcsolja):

A letöltésez be kell jelentkezned...

Előforduló jelenség, hogy :

 • az indítási folyamat látszik, majd a grafikus környezetbe jelentkezés után a képernyő sötétre vált, kikapcsol a monitor.

Ebben az esetben valószínűleg a monitor által átadott EDID értékek rosszak, ami lehet a monitor vagy a kábel hibája, vagy akár meghajtó probléma is.

 • az indítási folyamat közben kikapcsol a monitor és nincs kép

Ez is egy meghajtó problémára utal, a ‘nomodeset’ opció alkalmazásával lehet szűkíteni a hibalehetőségeket, az alábbi lépéseket követve:

 1. Indítsuk újra a számítógépet, és várja meg a GRUB-ot (első indítási képernyőt) az operációs rendszerek listájával.
 2. Válassza ki a korábban használt bejegyzést, majd nyomjuk meg a [Tab] vagy a [e] gombot, hogy megkapjuk a teljes Grub beállítási adatokat szerkeszthető formában. Nem kell aggódni, mert nem kerül mentésre semmi! Itt csak átmeneti módosításokat végezhetünk, de figyeljünk arra, hova lépünk és mit módosítunk. Kerüljük a felesleges leütéseket, módosításokat.
 3. Lépegessünk lefelé a linux szóval kezdődő sorhoz! Ez a képernyő méretéből adódóan több sorban folytatódhat. A sorban olyan paramétereket látsz mnt a ‘quiet splash’. Ennek a sornak a végére írjuk a következő indítási kapcsolókat, szóköz után!
 4. Adjuk hozzá az alábbi “????. modeset = 0” paraméter egyikét . Használjuk a videokártya márkájához vagy chipkészletéhez kapcsolódó paramétereket. pl .: nouveau -t vagy nvidia-t az NVIDIA alapú kártyákhoz, radeon az AMD/ATI kártyákhoz, i915 az intel alapú alaplapokhoz, .stb.. A leggyakoribb példák.
  1. nvidia.modeset=0
  2. nouveau.modeset=0
  3. radeon.modeset=0
  4. i915.modeset=0 
  5. r128.modeset=0   (nagyon régi 128 kártya esetén …)
  6. Ha nem ismeri a márkát , akkor csak egy szót használhatunk:   nomodeset
   (amennyiben a beállításban a nulla helyett = 1 paramétert használjuk, az a paraméter bekapcsolását jelenti)
 5. Ha megadtuk az új indítási opciót akkor a [Ctrl]+[X] lenyomásával indítjuk a rendszert, úgy, hogy használni fogja a megadott paramétereket.

Természetesen az indítási paramétereket kombinálni is lehet, például:

Egy másik jelenség, hogy:

 • Nem kapcsol ki a monitor, de nincs kép
 • Nem kapcsol ki a monitor, látszik a Plasma kezdőképernyője, de nincs munkaasztal

Ezekre jellemző, hogy látszik az egér-kurzor!

Ebben az esetben két hibalehetőség a jellemző:

 1. A Plasma összeomlott vagy el se indul valamilyen probléma miatt. A legtöbb esetben az ALT+F2 lenyomásával a gyorsindító elérhető.
  a.) gépeljük be a “rendszerbeállítások” kulcsszót és futtassuk a programot. Ezután a Megjelenés oldalon töltsük be az alapértelmezett témát, hogy az esetleges hibás beállításokat helyreállítsuk.
  b.) vagy gépeljük be a konsole (vagy egyéb elérhető terminálprogram) nevét és futtassuk. A konzolba pedig felhasználói jogokkal futtassuk a ‘plasmashell’ parancsot a hiba feltárásához.

  A gyakorlatban..

  c.) Szükség esetén hozzunk létre egy próba felhasználót úgy. hogy konzolba írjuk a következőket, majd a végén jelentkezzünk be “proba” néven (ha van automata bejelentkezés, a rendszerbeállításokban kapcsoljuk ki!)

  Amennyiben ez megoldotta, a felhasználói fiókban valamit elrontottunk. Töröljük a felhasználói beállításokat!

 2. A Plasma nem indul vagy összeomlott a videokártya miatt.
  Ez a probléma, elsősorban a zárt meghajtót igénylő kártyák (Nvidia) esetében történhet meg. A megoldás a gyártó által biztosított zárt meghajtó telepítése VESA módban (a fent leírtak alapján).

Nem látszik az egér sem, de a merevlemez LED villogása (vagy más) arra utal, hogy betölti a gép a munkaasztalt, egyes esetekben töredezett a kép, vagy csak részletek látszódnak, villannak fel.

Ez jellemzően egy OpenGL problémára utal. Első lépésként kapcsoljuk ki a grafikus effekteket a [Alt+Shift]+[F12] gombok lenyomásával vagy indítsuk el a gépet VESA módban.

Ezt követően megkezdhetjük a hiba feltárását, kijavítását. Elképzelhető, hogy egy korábbi kernelre váltás is megoldja a problémánkat.

Kapcsolódó tartalmak

 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match