Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Alapvető információk

blackPanther Projekt blackPanther OS Alapvető információk
Alapvető információk

Alapvető információk

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A blackPanther OS nem egy “olyan program” amit telepíteni lehet/kell a Windows-ra, mint például egy vírusirtó programot, hanem egy olyan operációs rendszer mint a telefonlordól ismert Linux alapú Android is, amelyet a Windows helyett (vagy mellé) telepítünk a számítógépre. (Bővebben a Wikipédián is olvashatsz.) A helyzet az, hogy a blackPanther OS előbb létezett mint az Android, sőt, már a mobil változat fejlesztésivel is foglalkoztunk akkor amikor az Android megjelent, sajnos a Google lekörözött bennünket.

A blackPanther OS egy 2002-ben indult vakmerő projekt eredményeként született, magyar alternatív operációs rendszer.

A blackPanther OS mint operációs rendszer, számos egyéb nemzetközi projektet (forráskódot), szoftvert ötvöz magába. Ezt pontosan úgy kell értelmezni, mint amikor például egy autómárka terméke létrejön a külföldön bányászott nyersanyagokból, és a külföldön összeszerelt alkatrészekből,  majd ezekből végül összeáll a gyártás végeredménye: a kész autó ami az adott nemzeti márka terméke. Ebben az esetben mi magunk vagyunk a gyártó, és a kész termék (binary) pedig a “magyar blackPanther OS”.

A blackPanther OS felhasználási területe nem csak Magyarország, felhasználóink az egész világon megtalálhatóak. A kiemelt nemzetközi eseményekről időnként a Facebook oldalunkon is tudósítunk.

A blackPanther OS közvetlenül nem foglalkozik közösségépítéssel – véleményünk szerint ez egy demagóg fikció ami mögött máshol szélsőséges fanatikusok állnak, akik felmérésünk szerint valójában Windows felhasználók,  mert úgy gondoljuk, hogy a felhasználók dolga, de egy baráti kört elindítottunk a felhasználóink részére, akiket megtalálhattok a felhasználói csoportban a Facebook-on.

A blackPanther OS projekt nem része egyetlen magyarországi “szabad-szoftveres mozgalomnak” sem (a megszűnteknek sem volt része), mert tudjuk, hogy ezek az “álszervezetek”  őket támogató vállalkozások -cimborák-, és kormány-pénzekre utazó cégek kegyeltjei. A népszerű szakmai fórumnak titulált oldalak valójában Windows felhasználók – néhány tiszteletteljes kivételt eltekintve – ,  Linux rendszerekkel hencegő megmondóemberek fellegvára.

Felmérésünk szerint ezekről a “Linux/Unix témával” foglalkozó oldalakról érkező látogatók több mint 90% valójában nem Linux alapú rendszert használ, mert mindegyikük Windows alól látogatja rendszeresen a webóljainkat. Emiatt a tény miatt bármilyen szakmai állásfoglalásuk, véleményük teljesen hiteltelen, és főként érdektelen számunkra.

A blackPanther OS küldetése nem a Microsoft termékek “lesöprése”, hanem az, hogy az alternatív magyar megoldások mint a blackPanther OS is, méltó helyet kapjanak a Microsoft termékek mellett a kereskedelemben, és az oktatásban egyaránt, elsősorban Magyarországon.

A blackPanther OS létezése és lassan 20 éves stabil fennállása önmagában is bizonyíték arra, hogy a korlátolt megalománia súlyos, tudatlanságból, erősen korlátolt gondolkodásból eredő, – valószínűleg anyagilag motivált –  hibás gondolkodás, amivel azt akarják elérni, hogy elhidd, hogy:

 • csak a multinacionális vállalatok terméke jó
 • csak a külföldi vállalatok terméke a jó
 • nem lehet fejleszteni hosszútávon “saját” operációs rendszert
 • csak milliárdokból lehet fenntartani egy ilyen projektet
 • csak egy multivállalati fejlesztés biztonságos (ransomware)
 • nem lehet Windows nélkül “élni”
 • nem lehet megtanítani mást csak a Windows-t

Ezek hamis képek egytől egyig. Microsoft termékek iránti elköteleződés kizárólag a tudatlanságból ered, vagy anyagi motivációból történik, de nem a józan ész diktálja. Ennek ellenére a létrejött termékfüggőségből könnyedén lehet szabadulni, ha rendelkezünk a megfelelő tudással és akarattal! Erre a legjobb bizonyíték azok a felhasználók akik 10+ éve nem használnak más rendszert csak blackPanther OS-t. Nekik, hogy hogy sikerült?! Mert váltani akartak.

Miért használ mindenki Windows-t?!

A válasz egyszerűnek tűnik, de koránt sem az! Próbáljuk összefoglalni:

 • tudatlanságból
  Az emberek kaptak valahonnan egy lemezt, vagy feltelepítették neki, aztán használja, nem tudja, hogy bármi más létezne, vagy nem is érdekli. És ott van még az oktatási rendszer ami kizárólag a Windows és az ehhez kapcsolódó termékeket tanítja, mint asztali operációs rendszer megoldások. Az emberek nagy része nem is érti, hogy még hány megoldás létezik!
 • lustaságból
  Épp működik minden (látszólag), nem foglalkozik sem a biztonsággal, sem azzal, hogy bármi mást “megtanuljon”, gondolkodni nem akar, csak kattint kettőt és már megy a Facebook (na meg a személyes adatok a vírusok által…)
 • korrupció miatt
  A közbeszerzésekről ordít a korrupció, hiszen milliárdokat költenek el szoftverekre, nem egyszer kiderült, hogy túlárazott és olyan milliárdos beszerzések voltak amelyeket aztán senki nem használt. Gondold át mekkorát szakítottak egy ilyenen! Gondolod, hogy ezek a hiénák akarnak majd egy olyan megoldást amit ingyenes?! Az “ingyenből” nem lehet jachtot venni!
 • kényszerből
  Nem kevés szerepe van a korrupciónak, a korrumpált oktatási rendszernek, és számos anyagi érdeknek abban, hogy az emberek életéből tudatosan kiirtanak minden mást a multivállalatok termékein kívül. A beszerzés például egy olyan szoftverre irányul aminek a működése Windows-hoz kötött.
 • gazdasági érdekből
  Természetesen érthető – lenne – , ha az üzleti érdekeket nézzük, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Az eladások után profit keletkezik, a feljebb említett pontok alapján a társadalom bele van kényszerítve a multivállalati termékhasználatba, összekapcsolják (illegálisan) más kereskedelmi termékekkel és “ezt eszitek”.
 • így alakult az évek alatt
  ! (ne keverd ide a célszoftver miatti okokat) Mikor az informatika teret kapott a Microsoft jókor volt jó helyen. Mivel senki nem értett még semmihez – sokan vannak még ma is így -, és elkezdték azt terjeszteni ami épp kéznél volt, vagy amit “megszereztek” megismertek. Fogalmuk se volt az embereknek, hogy még mennyi alternatíva létezett, és az emberi lustaság, következmények nélküli szoftver lopások nem is ösztönöztek senkit arra, hogy más megoldás után nézzenek. A trendi PC használat és a temérdek lopott szoftver aztán beszivárgott az életünkbe, a munkánkba, a Microsoft kihasználva azt, hogy a döntéshozás teljesen hülye ahhoz hogy megfelelő döntéseket hozzon, szépen beágyazta magát az oktatásba. Összességében valaki jól elszúrta évekkel ezelőtt, és most majdnem ott tartunk, hogy a Microsoft-on múlik az életünk, a munkánk a jövőnk, persze ezt mi nem hagyjuk annyiban, hiszen a megoldások itt vannak körülöttünk.

Miért nem hallottál eddig a blackPanther OS-ről?

Nos, ezen csak gondolkodj el a fenti pontok tükrében! A média igyekszik az arcodba nyomni a külföldi multinacionális vállalatok hihetetlen újításait amit jó pénzért meg is vehetsz.  A magyar média terjeszti a külföldi multivállalatok termékeit, de sehol egy szó sem esik arról, hogy egyikre sincs szükséged? A tankönyvekben szintén külföldi multinacionális vállalatok terméke sorakoznak fel: Microsoft Windows, Canonical Ubuntu, Google Android…. Éljen a haza, éljen a magyar szabadság (ami talán sosem volt!). Na ezért ment el Magyarországról mindenki, már régen is. De nem a mi szégyenünk ez sem….

És ennek több egyéb összetett oka is van még: elsősorban az, hogy mi azért nem fogunk egy fillért se költeni azért , hogy neked jó legyen és te ingyen letölthesd a blackPanther OS-t. Ezt a Microsoft könnyedén megteszi, mert szaklapokat támogat – anyagilag is -, akik termelik nekik a sajtóhíreket abból a pénzből amit licenc díj címén fizetnek nekik (állami szinten is milliárdokat). A blackPanther OS egy ingyenes rendszer, tehát nem fizetnek érte. Ha hiányolod a reklámot, nyugodtan hirdesd meg a saját költségeden, mi megköszönjük neked.

A másik ok, hogy évekkel korábban felhagytunk a sajtó- és közérdekű hírek küldésével, ugyanis az előbb említett “támogatott” sajtónak esze ágában sem volt leközölni semmit, ami nem valamilyen pénzes multinacionális vállalathoz köthető. Mivel ez a rendszer ingyenes, ebből nem futja reklámra, és nekünk nem áll érdekünkben a “hype” gyártás, mint amit az Ubuntu is csinál, hogy “az új kék háttérképről” sajtóhírt adnak ki. Akit érdekel a blackPanther OS használata, eljön hozzánk és követi a saját csatornáinkat, az is ingyenes.

Bár a magyar blackPanther OS több mint 15 éve létezik, a magyar oktatási rendszert tananyagát készítő emberek is részben Microsoft nyomására – saját elmondásuk szerint – készítik el a tananyagokat, másik részről pedig ők maguk is a Microsoft-termékképzőkben végeztek, fogalmuk sincs másról. Persze ez megkérdőjelezi a betöltött pozíciójukat, de mi csak egy termékgyártó vagyunk, nem tudunk beleszólni a “nagyok” és “okosok” dolgába. Úgy gondoljuk ezen tudáshiány a magyar oktatási rendszer szégyene, és nem a miénk!

Illetve azért mert te magad is a Microsoft-hegemónia áldozata vagy, magadtól eszedbe sem jutott volna, hogy nem csak az amerikaiak annyira tökösek, hogy egy garázsból indulva csinálnak egy operációs rendszert, hanem a magyarok is, ráadásul mi egy szobában kezdtük!

Hogy kérjünk segítséget?!

Nem mindenki akar neked segíteni, főleg az aki semmi máshoz nem ért mint a Windows-hoz, és nem mindenki ért hozzá aki segíteni akar. Nem, nem született mindenki informatikusnak mint ahogy Eszti néni állítja az unokájáról! Azért mert valaki folyamatosan beszél olyan dolgokról amely nekünk “kínai” nem biztos, hogy értelmes dolgokat is mond.

Magyarázat!

 • “informatikus” egy olyan gyűjtőfogalom mint a “dr.”, de a doktorok nem mind orvosok!
 • “Mérnök informatikus” olyasmi mint a “Dr.”

Ahogy nem minden dr. kezdőbetűvel rendelkező név mögött rejlik egy orvos, úgy ez nem jelenti azt, hogy az “informatikus” egy mindent tudó profi, überpczsonglőr. Ahogy az orvos sem azt jelenti, hogy valaki szívsebész és nem jelenti azt sem, hogy agysebész, lehet, hogy csak háziorvos, vagy épp az a “dr.” csak  egy jogász, aki végképp nem ért a betegek kezeléséhez.

Sajnos a Microsoft irányú korlátolt képzés eredményeként, nagyon sok teljesen alkalmatlan “informatikussal” találkozunk, akik ugyan informatikusnak mondják magukat, de gyakorlatilag a pontos kifejezés valami ilyesmi lenne: “Microsoft termék konzultáns” vagy Windows-szerelő.  Arról ismered meg őket könnyen, hogy Linux/Unix-ról, BSD-ről beszélnek nagyon sokat, de a számítógépükön az elsődleges rendszer valamilyen Windows verzió van (a kutatókat ne keverd ide), és teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy Windows alternatíva gyakorlatilag nincs. Az pedig a fanatikus fajta, akinek mutatsz egy képet arról, hogy egy cégnél speciel csak blackPanther OS fut a gépeken, akkor arra azt fogja mondani, hogy : Photoshop.  Egyszerűen kerüld el őket.

Alaplépések mielőtt bármit, bárkitől kérdezel:

 • tájékozódj a témában, de mindig a hivatalos oldalakon kezd!
 • olvass minél többet, de mindig a hivatalos dokumentumokkal kezd!
 • mindig csak olyat kérdezz meg, aki az adott rendszert használja!

Mi nem fogunk rábeszélni a blackPanther OS használatára, ez a saját döntésed kell, hogy legyen, de majd más, fanatikus és megalomániás, multi- külföldimádó gyökértelen – vagy másban érdekelt – ember le akar beszélni róla, erre készülj fel. Mi elérhetővé tettük a rendszert számodra is, ezzel úgy gondoljuk eleget tettünk a kényelmedért és a biztonságodért.

Ha kérdésed van a blackPanther OS-barátai segítségedre lesznek a használatában, amennyiben sok olyan Windows felhasználót keresel akik napokon át képesek okfejtéseket folytatni – a gyakorlattal ellentértben – arról, hogy márpedig a Windows-on kívül nem lehet más asztali környeztet használni, akkor innen egyenesen a Hungarian Unix Portálra (hup.hu) menj, ott találod őket. Az “Unix” név téged ne tévesszen meg, csak egy jelző, hogy ők mások, mert az átlag Windwos-szerelőknél többet foglalkoznak a kérdéssel. Tisztelet megmarad a kivételnek 😉

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match