Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Betűtípusok, betűkészletek, fontok

Betűtípusok, betűkészletek, fontok

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A blackPanther OS rendszerünk egységesített vezérlőközpontjában nem csak a munkakörnyezet megjelenési témáját (skin, színek, stílusok) tudjuk megváltoztatni pár kattintással, hanem  a felület különböző betűtípusait is. Ezek a betűtípusok nem csak arra szolgálnak, hogy a nekünk tetsző menük, programok feliratait megjelenítse, hanem a szövegszerkesztőben dokumentáció készítésekor is kiválaszthatjuk, használhatjuk őket.

Alapvető információk

A betűtípusok két alapvető csoportra oszthatók: rögzített (fixed) és arányos (proportional). A betűtípusok túlnyomó része arányos, vagyis minden karakter csak annyi szélességet foglal el, amennyire szüksége van.

Egy példa a “Times” arányos betűtípusra.

Rögzített betűkészletben (más néven egyszeres betűkészletnek is nevezik) minden karakter ugyanannyi helyet foglal el. Ez azt jelenti, hogy az “i” és “m” betűk és az összes többi karakter ugyanannyi vízszintes teret használ. Ezért a rögzített betűkészlettel megjelenített szöveg általában szélesebb körben jelenik meg, mint az arányos betűtípuson megjelenített szöveg.

Ez a “Futár”, egy rögzített betűtípus példája.

Az arányos betűtípusok hatékonyabban használják a helyet, ezért gyakrabban használják, mint a rögzített betűkészleteket. Viszont ezekkel a betűtípusokkal nem lehet például állandó megjelenésű ASCII képeket generálni, mert azok szétesnek egy másik felbontásnál, vagy betűtípusnál.  A rögzített betűk jobban el vannak osztva, ez a betűtípus könnyebben olvasható. Nem csak terminálokon alkalmazzák, hanem az üzleti és jogi dokumentumokat is néha rögzített betűkészlettel nyomtatják ki.

A rögzített betűtípusok segíthetnek a többsoros hangulatjelek helyes megjelenésében, elrendezésében, amihez  az arányos betűkészlet esetében nincs lehetőség. Nézzük meg alábbi példát:

ASCII kép és hangulatjelek a “Times” betűtípussal (egy ascii kerékpáros):

~ __0
_- \ <, _
(*) / (*)

Betűtípusok a rendszer beállításaiban

Ez a menüpont lehetővé teszi további betűtípusok telepítését és importálását is, és akár az MS (Microsoft mscore fonts) alap betűkészletét is telepíthetjük, ha rendelkezünk a ttf font állományokkal. A blackPanther OS tárolóiban számos opcionális betűtípus megtalálható akár Kínai, Japán vagy egyéb keleti szövegeket támogató fontok, melyeket nem raktunk rá előre a telepítőlemezre.

Fontos! A konzolokhoz (terminál) kizárólag rögzített betűtípusokat javaslunk, egyébként a tartalom széteshet, elcsúszhat!

Telepítés és használat

A betűtípusokat többféle módon is hozzáadhatjuk a rendszerhez.

  • TTF betűtípusokat kereshetünk az interneten, letöltjük majd kétszer rákattintunk és
    1. Hozzáadhatjuk az adott felhasználónk fiókjához, ekkor csak az a felhasználó tudja beállítani, használni aki hozzáadta
    2. Hozzáadhatjuk rendszer szinten, ha rendelkezünk rendszergazdai jogokkal, így minden felhasználó használhatja majd
  • A rendszer-tárolókban is kereshetünk és onnan telepíthetünk betűtípusokat

A telepíthető betűtípusok (fontok) listáját az alábbi paranccsal kérhetjük le, nyomjuk meg az Alt+F2-t …

vagy egy konzolba gépeld be:

Amennyiben a Microsoft termékekben található betűtípusokat keressük, az alábbi paranccsal telepíthetjük:

Betűtípusok beállítása az aktív felhasználóhoz

 

A beállítások között (sárgával kiemelve) láthatjuk a DPI korrekciót. Ez főként akkor jön jól, amikor telepítünk egy zárt meghajtót (Pl.: Nvidia) és az új videó-driver másképp skálázza a rendszerfontokat (betűtípusokat), tehát a betűk mérete megnő vagy lecsökken. Ekkor kapcsoljuk be és állítsuk be a kívánt értéket, így a betűtípusok a megadott értékre lesznek skálázva.

Rendszerbeállítások: betűtípusok kezelése, megtekintése, hozzáadása

 

Már alapértelmezett a betűtípusok élsimítása (anti-aliasing), enélkül egyes felbontáson a betűtípusok csipkézettek lennének.


Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match