Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Lehet Más a …. Dehogy lehet!

blackPanther Projekt Egyéb, Fekete tükör, Korrupció Lehet Más a …. Dehogy lehet!

Egyéb Fekete tükör Korrupció

Lehet Más a …. Dehogy lehet!

Szerző: Adminisztrátor

Az előzményekről röviden : 2017 szeptember 6.-n jelent meg a nyilvános felhívás, hogy az LMP-nél nagyszabású felújítást terveznek, amelyre közzé tettek egy “Ajánlattételi felhívást” itt. A felhívás eljutott hozzánk is, így azonnal górcső alá vettük, hogy pontosan miről is van szó. Már az első mondatok után feltűnt, hogy az LMP-nél bárki is csinálta ezt a “felhívást” és “műszaki leírást” – vagy minek nevezzem -, annak az informatikai jártassága és hozzáértése épp olyan szinten van (“Akarunk sok mindent, olyan izét is, nem számít mibe kerül”), mint amit ahogy a kormányzatoknál megszoktuk az elmúlt évtizedekben. Mivel a felhívás szó szerint minden szakmai és technikai alapot, magyarázatot vagy indoklást nélkülöz, azonnal egy levelet küldtünk a megadott e-mail címre, főként azért is mert pirossal ki volt emelve, hogy szeptember 19-ig lehet kérdezni (!).

Mivel a kiírást készítő kompetenciájának hiányát tükrözi a dokumentum, külön kiemeltük a levelünkben, hogy azzal az emberrel szeretnénk kapcsolatba lépni, akik elkészítette a műszaki “tervet” – már ha van ilyen -, vagy azzal aki a felhívásban szereplő “katyvaszt” megszülte, mert az az illető legalább pár alapvető dologgal tisztában lehet.  Sajnos az a helyzet, hogy az autószerelő sem érti meg az agysebészt, és fordítva sem működik a kommunikáció mert nem elég azt tudni, hogy valami működik-e vagy sem.

Fontos megjegyeznem, hogy a levelünkben kiemeltük, hogy: 0 azaz  nulla forintért biztosítjuk a szoftveres hátteret, ami előzetesen ez minimum 2MFt-ot, azaz kettőmillió forint megtakarítást jelentett volna az LMP-nek, gyors becslés után. 

Az első sokk akkor ért, amikor egy hét elteltével sem érkezett válasz.

Nyilván a gondolatainkban nem véletlenül fordult meg, hogy vajon itt, ahol “Lehet Más a Politika” az alap, lehet-e más a korrupció is vagy csak az alkalmatlanság más-e?!

Ami biztos, hogy valami más náluk is! Vagy még se?

Miért? Mert a felhívásból szakmai szemmel jól átlátható, hogy:

  • aki a kiírást készítette az valószínűleg semmilyen hozzáértéssel nem rendelkezik az informatika ezen területére (laikusoknak interpretálva így néz ki a “felhívás”: kell nekünk új kocsi, legyen kereke, működjön benne a rádió és a mi üzemanyagunkkal is elmenjen, é nekünk már vannak rá kerekeink meg két doboz festékünk is)

vagy

  • aki a kiírást készítette, már előző megállapodás (korrupció) alapján szándékosan ködösítette el, hogy értelmes választ, ajánlatot adni ne is lehessen.

vagy

  • mindkettő! Hiszen a szövegkörnyezet és a leírás annyira szakmaiatlan, hogy sajnos ez sem zárható ki azok után, hogy:

2017 szeptember 21-én “éjjel érkezett…”, azaz kettő héttel később, és KÉT nappal a kérdésfeltevés lehetőségének a lejárta előtt kaptunk választ, vagy “minek nevezzelek”(!).  Megdöbbentő, ugyanis nekünk – akik ezzel foglalkoznak –  ehhez a válaszhoz nagyjából 10 azaz tíz perc kellett volna, a szakmai indoklásokkal együtt maximum egy óra! Persze mi tudjuk miről beszélünk, vagyis miről kellene….  A válasz is épp olyan homályos képet fest az egész műveletről, mint a kiírás maga. Mintha egyszerűen arról lenne szó, hogy kiírtuk és válaszoltunk is, mert a törvény ezt mondja ki, de mi már mindent elrendeztünk a háttérben.

Most akkor nézzük a kérdésekre (máséra is) érkezett “válaszokat” szakmai szemmel!

Az egész terv átgondolatlan, tülköltségélt ami minden szakmaiságot nélkülöz, de legalább is nem indokolt. A válaszból kiderül, hogy az LMP-nél nem lehet más az informatika, hiszen a Microsoft oda is beágyazta magát – végérvényesen -, és valószínűleg agymosáson mentek át a képviselő, hogy képtelenek ettől elvonatkoztatni magukat. Legalább is ezt sugallja a válasz és a reakciók.

Nem számít a pénz, nem számít a biztonság, nem számít a függőség, nem számít semmi, csak nehogy gondolkodni kelljen vagy elolvasni valami újat ami a képernyőn van és lehet, hogy most kék nem piros. Most borítékolom, ha döntéshozó pozícióba kerülne az LMP, épp így fogják szórni a közpénzt és a milliárdokat mint ahogy most a milliókat – csak mert ezt szokták meg -,  nehogy véletlenül eltérő dolgot kelljen használni mint amit megszoktak. Bár olvasni, tanulni semmibe nem kerülne, a rendszerünk használatára már 13 éves gyerekeket is fel tudunk mutatni példának, de a magyar politikusok valószínűleg nem érik el ezt az értelmi szintet mert alkalmatlanok mást felfogni?  A válaszok ezt sugallják!

Nyissuk meg hozzá a nyilvános dokumentumot itt, hogy értsük a felsorolást.

1.) kérdés

Az elve számba sem veszi, hogy a kormányzatban lecserélt LibreOffice/OpenOffice  környezetekbe nem tudnak majd küldeni/fogadnia szabványoktól eltérő dokumentumot, a Microsoft-termékekbe belelustult és belefásult, a “Microsoft termékekre rászokott” képviselők, mert a Microsoft célja nem az, hogy betartsa a szabványokat, hanem az, hogy akadályozza az alternatívák terjedését és egyeduralkodó maradhasson. Tehát a kényelmes képviselők majd telepítik az alternatívákat a Windows-ra is, hogy működjön a dokumentum-csere!  Persze van nyílt-forráskódú megoldás ezért is túlköltségelt a kiírás.

De tovább megyek az okfejtésben: mint kiderült több LMP-s képviselő a “jól megszokott” Microsoft termékek helyett, blackPanther OS-t használ a munkájához jelenleg is – nem mi ajánlottuk nekik –, ebből egyenesen következik, hogy több a millió forint szoftver licencekre kidobott pénz és kizárólag a lustaság és a kényelem az indoka. A biztonságtechnikai oldalát már ki sem emelem, mert süket fülekre találna ebben a ködös gondolatvilágban.

2.) kérdés

Újra kiderül, hogy fogalmuk sincs mit kérnek, csak kéne egy “SIP szerver”, persze Asterix és hasonló megoldáskoról valószínűleg nem hallottak, az életet számukra újra a Microsoft határozza meg. De nem tudjuk elbírálni, hogy bármilyen SIP-szerverre szükség van-e, mert semmilyen technikai hátteret és szakmai vagy gazdasági indokot sem láttunk.

3.) kérdés

Súlyos baj, mikor valaki a kérdést sem érti!  Az API egy “programozási felület” ami ha elérhető, lehet építeni a rendszert, kiegészítőket, stb. Senki nem kérdezte, hogy másnál van-e, de azt igen, hogy az API-t a Joomla adja!

És egy Joomla mint bárminek alap?! Jézus! Hát köszönjük mi nem kérjük. Ugyanis teljesen alkalmatlan arra, hogy egy biztonságos környezetet kialakítson bárki. Persze honlapnak WordPress-t használnak, valaki ezt is biztos megcsinálta csak úgy, na de egy CRM-hez egy Joomla-t?
Ide mire volna az LMP-nek szüksége?
– Aki a választ leírta el kell küldeni kapálni!
– És ezt a “rendszert” nem bővíteni kell, hanem kidobni.

Persze csak akkor , ha fontos az adatbiztonság. Mert ha én beépített ember lennék, akkor Joomla-ba csinálnék egy CRM-et az “ellenségemnek”, hadd örüljön neki, én meg ki-be járkálnék rajt és röhögnék azon, hogy előttük járok 10 lépéssel. Ezt régen úgy hívták: Tójai-faló

4.) kérdés

Még jó, hogy kiderült, mert pár nappal ezelőtt azt állították, hogy MSSQL-en fut, és már újabb kérdések is felmerülnének, mint pl.: minek kell egy külön szerver a MySQL-nek, és hol a CRM? Persze válaszok nem lesznek, mert lejárt a kérdezési határidő 19-én.

5.) kérdés

Teljesen jogos az ajánlattevő kérdése, hiszen a kiírásból triviális technikai részletek hiányoztak, amelyet fel sem tettünk addig amíg nem tudjuk miről beszélünk. Ez is értelmét vesztette mert még mindig nem tudjuk a pontos technikai hátteret és a kivitelezés módját vagy okait sem.

6.) kérdés

Végre kiderült, hogy “van fejlesztő”…. Na de, ha van fejlesztő akkor mit kell fejleszteni?! Ugye egyre zavarosabb! Kell csinálni de mégse, mert más csinálja? Telefonközpontról nem is volt szó, csak “MicroSIP” szerverről ami nem létezik! Ajjaj.

7.) kérdés

Körvonalazódik, hogy a MicroSIP kliensekhez kell egy szerver ami kapcsolgatja a vonalakat. Persze a technikai és műszaki indoklás most sem derült ki, hogy van-e egyáltalán ennek így bármi értelme, hiszen a MicroSIP alkalmazás függetlenül tud SIP-szerverekhez csatlakozni, nem tudjuk, hogy a PBX-re épp miért van szükség, milyen sávszélességen lenne igénybe véve és egyáltalán van-e értelme, vagy előnye egy fix díjas GSM-modulos megoldással szemben.

8.) kérdés

Igen, ezt a kérdés mi is azért feszegettük mivel nálunk is van egy Call-center szoftver épp fejlesztés alatt, csak, hogy lényeges kalkuláció és ár/érték arányok után sokkal gazdaságosabb és stabil működést biztosító megoldást nyújtunk ellentétben az internet minőségétől és a hálózati terhelésektől függő VOIP megoldásokkal szemben

9.) kérdés

“A PBX és CRM rendszer között milyen felületen cserélnek gazdát az adatok?”

Na tessék! Neki is az API kellene, tetszik érteni? Biztos vagyok benne, hogy nem, mert hiányzik a szakmai háttér és a kompetencia a kérdések megértéséhez, így a született válaszok is ködösek.

10.) kérdés

— érdektelen a számunkra, mert az ipari mennyiségű nyomtatás esetén már nyomdai környezet lenne az ésszerű

Tény, hogy a kiírás és a válasz is minden szakmai hátteret nélkülöz. Egyértelműen látszik belőle, hogy a döntést olyan emberek végezték akik a monitor előtt ülve három mondatot tudnak arról mondani, hogy milyen elemekből áll a “kompjuter”. És ez az általános mindenütt. A Microsoft tanodáiból kikerült agymosáson átment emberek képtelenek összetett és egy ilyen rendszer megtervezésére, csak egy Joomla alapú szemét összegányolására.

Mi nem, köszönjük nem kérünk belőlük a jövőben sem. Szórják a saját pénzüket, tegyék függővé magukat de egy országot ne kormányozzanak ilyen emberek soha! Mert ez a gondolatvilág pont arra alapoz amire a többi: régen is ezt csinálták, most ezt szoktuk meg, “ők” a hibásak….

Várjuk annak a messiásnak a felbukkanását aki azt mondja majd, hogy :

  1. Valóban lehet más!
  2. Változtatni KELL!
  3. Számít a felesleges költség!
  4. Szakmai döntésekhez, hozzáértő szakemberek kellenek!
  5. El kell szakadni a megszokásoktól!
  6. El kell szakadni a külföldi függőségektől!
  7. El kell szakadni a lusta megszokásoktól!
  8. El kell szakadni a berögződésektől!
  9. Gondolkodni, fejlődni kell, és igen, tanulni is időnként!
  10. És a végén:  meg tudjuk csinálni!

Mert hiába vagy egy dr. vagy van három diplomád, ha nem tudsz értelmezni egy számítógépes műveletet, nem tudod, hogy mire kell kattintani és mire nem, olyan mintha senki nem lennél. A jövő pedig a számítástechnikában van, és nem a haszontalan diplomákban, az Informatika pedig nem egyenlő a Microsoft termékekkel.

A Microsoft termékek használata már hasonlatos a dohányzáshoz? Arról is tudják, hogy nem túl jó a dohányzóknak, de képtelenek leszokni róla. Ne felejtsétek el, hogy nem csak atomerőművel vagy stadionokkal lehet elherdálni a közpénzeket!

Mi és a felhasználóink pedig még mindig döntés előtt állunk, hogy jövőre majd kire tesszük le a voksunkat, és már vagyunk pár ezren.

Te is tarts velünk Magyarországért és a szabad informatikáért!

Besorolva mint , , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match