Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Értesítőbuborék beállításai

blackPanther Projekt Programok, Rendszerbeállítások Értesítőbuborék beállításai

Értesítőbuborék beállításai

Szerző: Adminisztrátor

Értesítőbuborék beállításai

Itt vagy most:
Értesítőüzenetek globális beállítása

A blackPanther OS rendszerünkben sajátos módon egyes műveletekhez értesítőüzeneteket integráltunk azért, hogy a felhasználó a háttér-műveletekről is értesítéseket kapjon. Ilyen buborék-üzenetet láthatunk akkor is amikor elindítjuk a Böngésző-választó, gyorstelepítő alkalmazást, vagy akár az automata tárolófrissítéskor is.

Az ember azt gondolná. hogy csak egy üzenet, de ahogy már megszokhattuk a blackPanther OS-ben ez is külön testre szabható, és beállítható. Annyit tudnunk kell, ha ezen változtatni akarunk bármit, hogy az üzenetek típusai eltérőek, így külön beállítást is igényelhetnek.

Tehát nem minden esetben érvényes minden üzenettípusra!

Itt most megpróbáljuk összefoglalni az üzenettípusokat és beállításaikat, mivel azok eltérhetnek nem csak megjelenésben, de funkcióikban is. Általánosságban más rendszerek a 'libnotify' programkönyvtárat ('notify-send' programot) használják az értesítőüzenetek megjelenítésére, de a blackPanther OS-ben a kezdetektől saját üzenetmegjelenítőt is használunk.

A neve: bubblemsg és a blackPanther-notify programcsomag biztosítja

Ez korábban egy C++-ban írt kliens/daemon változat volt, amire azért volt szükség, mert még nem volt elég fejlett (illetve túl komplikált volt) az értesítések egységes megjelenítése eltérő munkakörnyezetekben. Ezt valamikor a 2010-környékén végül átírtuk Python2-be, ami a szabványos 'libnotify' könyvtárhoz további (dbus) alapú bővítéseket, és leegyszerűsített használatot is biztosít. 2020-ban a továbbfejlesztett változat már Python3-ban került a rendszerbe.

Egyszerű példa egy statikus üzenet megjelenítéséhez

Üzenettípusok

  • Munkakörnyezetre jellemző üzenetek (pl.: Plazma munkaasztalüzenetek) amelyek a Dbus rendszeren keresztül küldenek értesítéseket
  • Alkalmazásokból származó üzenetek (pl.: Biztonsági mentés, stb.), amelyek a 'libnotify' programkönyvtáron, Dbus-on, vagy akár mindkettőn keresztül, a munkakörnyezet integrációjával  küldhetnek értesítéseket.
  • Háttérfolyamatokból származó (bár ezek is alkalmazások) értesítések (pl.: Tárolófrissítés)

Értesítések testreszabása

Az értesítő üzenetek megjelenítését globálisan beállíthatjuk úgy, hogy egyszerűen a “Rendszerüzenetek” állapotikonra jobb egérrel kattintunk és kiválasztjuk a “Rendszerüzenetek beállítása” menüpontot.

Az értesítéseket üzenettípusok szerint is testre szabhatjuk, attól függően, hogy az üzenetet küldő alkalmazáshoz milyen

beállításokat biztosítottak. Amennyiben az alkalmazás külön beállítást is biztosít, az értesítése mellett egy beállítógomb jelenik meg, ezáltal könnyedén felismerjük, hogy melyik az adott alkalmazáshoz tartozó funkció.

Azokat az alkalmazásokat amelyek esetében az értesítő üzenetekhez hangot, vagy műveletet társíthatunk, egy csoportoban megtaljuk a “Rendszerbeállítások > Értesítések” menüpontban.

Értesítések, értesítőhangok, műveletek hozzárendelése

A háttérfolyamatok értesítései

Ezt a funkciót azért tartottuk fontosnak beépíteni a blackPanther OS-be, mert számtalan esetben úgy tűnhet, hogy a rendszer nem csinál semmit, de közben a háttérfolyamatok akár kulcsfontosságú dolgot végeznek el, mint a telepíthető alkalmazások gyorstárának frissítését, vagy épp biztonsági ellenőrzést. Ezek a folyamatok jobb ha befejeződnek, illetve fontosnak tartottuk, hogy a felhasználó tájékoztatva legyen az ilyen eseményekről.

Az ilyen folyamatokat buborék-üzenet kíséri, amelyet külön menüpontban találjuk a “Rendszerbállítások > blackPanther OS rendszerbeállításai szekcióban > Egyéb” menüpontban.

Fejlesztéshez

Amennyiben a blackPanther OS-hez készítesz alkalmazást, pár hasznos funkciót kihasználhatsz a BubbleD/Msg szolgált ásnak köszönhetően. Alapértelmezetten öt főműveletet integráltunk, amelyeket bárki könnyedén felhasználhat akár egy script írásakor is.

Statikus előredefiniált üzenetek

  • Programtelepítéshez
  • Programeltávolításhoz
  • Programfrissítéshez
  • Hibaértesítéshez
  • Egyéb üzenetekhez
  • Továbbá teljesen egyéni üzenet is létrehozható az alábbi módon

Az értesítések további beállításokat is alkalmazhatunk az alábbi kapcsolókkal

A teljes lekéréshez használjuk a súgót.

(Megjegyzés: az “-x” kapcsoló jelenleg nem használható KDE alatt)

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match