Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Konfigurációs beállítófájlok

Konfigurációs beállítófájlok

Szerző: Adminisztrátor

Konfigurációs beállítófájlok

Itt vagy most:

Alapfogalmak

A konfigurációs fájlok – beállítófájlok – olyan állományok amelyek az alkalmazásokra jellemző beállításokat, vagy a beállításoktól eltérő értékeket tárolják. A konfiguráció adatokat tárolhatjuk számtalan formában attól függően, hogy a konfigurációt igénylő program, szolgáltatás milyen formátumot vár el.  Egyesesetekben (például a titkosításnál) a konfigurációt, módosításokat bináris vagy titkosított bináris formában is tárolhatják. Vannak olyan esetek amikor egy adott konfiguráció egy archívumban – vagy titkosított archívumban – tárolódik. Más programok SQL alapú konfigurációt igényelnek, ilyen esetekben a konfigurációs állomány közvetlenül nem szerkesztethető, ellentétben azokkal a beállítófájlokkal amelyek egyszerű szöveg (txt) formában tárolják a beállításokat.

Beállítófájlok formátuma

Gyakorlatilag bármilyen formátumot, nevet, vagy kiterjesztést adhatunk egy konfigurációs beállítófájlnak amikor egy programot készítünk. Viszont amikor egy kész programot használunk ami rendelkezik – vagy igényel – beállítófájlt, akkor csak az előre definiált útvonalat, fajnevet és kiterjesztést használhatjuk. Továbbá amit még tudnod kell, hogy egyes állományok tartalma sem szabadon módosítható. Mindig ügyeljünk a szintaxisra, az előírt formátumokra, vagy beállítandó értékekre.

Ismertebb kiterjesztések:

 • akármilyenfájl.conf
 • beállítófáj.rc
 • valamilyen.ini
 • egymasik.cfg
 • lehetkiterjesztésnélkülis
 • stb.

Felépítésük

Egy egyszerű példa az /etc/bubblemsg.conf állományból

 • # kettőskereszt utáni szövegek

A fájl a leírása alapján a blackPanther OS rendszerüzenet háttérprogram beállítófájlja. Fontos a példában megjegyezni, hogy ennél a fájnál a kettőskereszt (# / hashtag) pontosan azt a célt szolgálja mint az “ini” fájlok esetében a pontosvessző (;/semicolon), éspedig, hogy a program ami használja a beállítófájlt, a kettőskereszttel ellátott sorokat kihagyja, ignorálja a kettőskereszt mögötti tartalmat. Ezzel megjegyzéseket lehet hagyni a konfigurációra vonatkozólag, mint ahogy a példában is látjuk, vagy akár a paraméter “kikapcsolására” is használhatjuk, ha az adott alkalmazás ezt lehetővé teszi.

 • Sorok nagy vagy kisbetűvel

A példában a DEBUG= sorban nincs semmilyen érték. Ez azért van, mert a program csak opcionálisan igényli ezt a beállítást, és a nevéből adódóan hibakeresésre van. A többi sorban már a program alapbeállításait láthatjuk, a “kikommentezett” résznek megfelelően. Mivel ez a sor nem #DEBUG= értékkel van rögzítve, a programnak a helyes működéshez szüksége lehet erre a paraméterre is.

Fontos! Nem mindegy, hogy a konfigurációs fájlban kis vagy nagybetűket írunk! Ezért mindig ügyeljünk az előírt formátumra és szintaxisra.

Beállítófájlok helye

A blackPanther OS rendszerünkben a rendszerszintű beállításokat az /etc mappán belül tároljuk. A személyes beállításokat a saját könyvtárunkban, többnyire rejtett fájlokban, mappákban tároljuk. Az új formátum szerint a beállítófájlok helye a /home/felhasználóneved/.config mappán belül találhatóak, de ettől még sokan eltérnek.

A rejtett fájlokat a Dolphin-fájlkezelőben az F8 lenyomásával jeleníthetjük meg.

Példa: a Google-Chrome beállítófájlok a saját mappáján belül vannak. Ha ezt töröljük, alaphelyzetbe áll a Chrome, de a program nem törlődik!

Chrome saját beállítófájljai (/home/felhasználóneved/.config/google-chrome)

Jó tudni!

 1. Azért mert egy beállítófájl üres és nincs tartalma, nem jelenti azt, hogy törölhetjük! Az üres konfiguráció is egy beállítási “érték” (nulla) és a  programnak szüksége lehet erre a működéshez! Oda csak akkor fog értékeket menteni, ha az alapkonfigurációtól eltérő értékre van szüksége.
 2. A konfigurációs állományokban nem véletlenül van ilyen, vagy ehhez hasonló figyelmeztetés!

  Az ilyen állományokhoz ne nyúljunk, mert a program nem támogatja a kézi szerkesztést.

Konfigfájl létrehozása

 • gyökér (root) fájlrendszerben grafikus módon
Rendszergazdai jogokkal bárhol létrehozhatunk fájlt vagy mappát

A ‘config file‘ létrehozás módja attól függ, hogy a rendszerben hol van szükség a beállítófájlra! Amennyiben a beállítófájl a /home/sajátmappádonkívül szükséges, akkor kizárólag rendszergazdai jogosultsággal tudunk állományokat létrehozni a fájlrendszerben, illetve a szülőmappa tulajdonosának jogaival. Ilyen eset lehet például az amikor a webroot-on (alapértelmezésben: /var/www/html) belül az 'apache' felhasználó hozhat létre állományokat.

Parancssorban

 • a saját mappádban grafikus módon

A fájlkezelőben ugorj a célmappába, kattints jobb egérrel az üres területre és válaszd az alábbi menüpontot:

Jobb kattintás > Létrehozás > Szöveges fájl

Add meg az új állomány nevét és kiterjesztését.

Parancssorban

Hasznos tudni

Amikor egy beállítás rossz, működési problémát okozhat az adott programban, vagy munkakörnyezetben. A felhasználó könyvtárban tárolt konfigurációs állományokat átnevezhetjük, áthelyezhetjük, törölhetjük. Ezután a program alaphelyzetben indul e. Figyelem: mentést készítsünk törlés előtt!

Példa a munkaasztal helyreállítására:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match