Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Rendszertálca, paneltálca (System tray)

Rendszertálca, paneltálca (System tray)

Rendszertálca, paneltálca (System tray)

Szerző: Adminisztrátor

Rendszertálca, paneltálca (System tray)

Itt vagy most:

Sok embernek teljesen értelmetlen ez a fogalom, holott amikor PC (vagy telefon) előtt ül, folyamatosan látja, mégse tudja mi az. Az ilyen alapvető hiányosságokból aztán képes óriásira nőni a tehetetlenség, csalódottság. És most nem egy blackPanther specifikus dologról beszélünk, hiszen minden rendszerben megtalálható a rendszertálca, melyet még system tray, vagy systray néven is ismerhetük még.

De mi is a Rendszertálca/Paneltálca?!

Biztos ismerős ez a mondat!

Általában a munkaasztal valamelyik tálcáján (sarkában) található általában az óra mellett alul, Mac OSX rendszeren felül.  A Linux alapú rendszerben lehet bárhol, ha van! Miniatűr ikonokat tartalmaz a rendszerfunkciók, például fax, nyomtató, modem, hangerő stb. gyors elérését, háttérfolyamatok futtatási állapotát mutatja, és kezelését teszi lehetővé. Egy tálcaelem részleteinek és vezérlőinek megtekintéséhez, eléréséhez kattints a bal vagy jobb gombbal egy ikonra, és láthatjuk az addott programikon elérhető  képességeit. Általában mindkét kattintás más-más funkciókat biztosít!

Rendszertálca a blackPanther OS-ben

Más rendszerektől eltérően a rendszertálca a blackPanther OS-ben is megtalálható Plazma asztal egyik felületi eleme, pontosabban egy widget (applet) a panelen (ami egyébként szinten egy widget).  A funkciója ugyanaz mint a Windows, Mac, stb. operációs rendszerek esetében, csak itt sokkal több lehetőséget kapunk. Ezáltal más gondolkodást is igényel.

Fontos!! Különbséget kell tennünk a widgetek között, és meg kell értenünk, hogy a Plazma asztal reszponzív widgetek összessége. A tálcán létrehozott elemek is mind-mind külön Widgetek. Ebben az esetben a tálcára gondoljunk úgy, hogy egy csoport alapja, a ráhelyezett elemeket együtt mozgathatjuk, de külön, külön beállíthatjuk őket!

Paneltálca (systemtray) felépítése

Paneltálcán induló alkalmazások

Egy indítóikonra mikor kattintunk, nem minden alklamazás indul el hatalmas főablakkal, mint mondjuk egy Webböngésző. Erre utaltam a cikk elején, ha nem értjük a paneltálca fogalmát, azt is gondolhatjuk, hogy egysuerű egy program hibás, vagy nem indul, miközben a paneltálcára rejtve már fut. Egy ilyen alkalmazást a fenti képen is megjelenítettünk (flameshot), de a ClamAV-Gui, vagy a Viber, stb. is hasonlóan viselkedik. Szó mi szó, ismerd meg a paneltálcát is, és gondolkodj mérgelődés helyett.

Paneltálca a mindennapokban

A videó pár alapműveletet és lehetőséget mutat be, hogy hogyan kell (lehet) használni a paneltálcát és, hogy megértsük a widgetek működését, melyeket a paneltálcára is helyezhetünk, vagy ott megjeleníthetünk.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match