Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

MIDI hang lejátszása

MIDI hang lejátszása

MIDI hang lejátszása

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A Musical Instrument Digital Interface (röviden MIDI) egy szintetizátorok és stúdióeszközök összekötésére alkalmas szabvány. 1980-ban a szintetizátorgyártók szövetsége által létrehozott ajánlásként született, később vált szabvánnyá (Wikipedia). A Windowszal ellentétben a blackPanther OS-ben a hangrendszereket is szabadon változtathatjuk. A Midi hang lejátszása nem bonyolult, ha ismerjük a feltételeket és a rendszert. Bár az alapértelmezett hangmotor a PulseAudio, mostanában bontogatja a szárnyait a PipeWire-is, és természetesen ott van még a többi mellett a JACK ami professzionális hangrendszer.

Ne állj neki mindenféle program, csomag telepítésének! Először tájékozódj arról, hogy az adott program milyen hangrendszereket támogat.

Mivel elég sok megoldás létezik a hangrendszerek kezelésére, ezért ezt a programok is kihasználják. A legtöbb olyan szoftver amely hangok feldolgozására készült, biztosít egyedi, külön beállítási lehetőséget a hangrendszer kiválasztására.

SoundFont név együttesen utal egy fájlformátumra és egy olyan technológiára, amely mintalapú szintetizálást használ a MIDI fájlok lejátszásához. Először a Sound Blaster AWE32 hangkártyán használták általános MIDI támogatásához. A “soundfont”-ok útvonala általában:/usr/share/soundfonts és/vagy /usr/share/sounds/(?mappa)

Fájlok esetében a  MIDI-fájl kitejesztése *.midi, erről könnyen felismerhetjük. A midi-fájlok lejátszásához vagy egy MIDI-hardver kell, vagy egy szoftveres ‘synthesizer‘ (hang-leképző szintetizátor) és úgynevezett “SoundFont”-ok. A program leírásában tájékozódhatsz arról, hogy a program milyen hangrendszereket támogat. Lépj az adott program beállításaiba és keresd meg a “Hangkimeneti eszközt” (Output) vagy a Midi beállításokat azon belül. Egyes programoknál csak akkor jelenik meg a “midi-kimenet”, ha már telepítettük a megfelelő leképzőprogramot.

Miért?! A MIDI-fájlok nem tartalmaznak hangokat, csak a lejátszásukra vonatkozó utasításokat. Az ilyen fájlok lejátszásához a mintalapú MIDI szintetizátorok fájlokban vagy ROM chipekben tárolt eszközök és hangok felvételeit használják . A SoundFont-kompatibilis szintetizátorok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyedi mintákkal rendelkező SoundFont bankokat használjanak zenéjük lejátszásához.

Két szoftveres eszköz áll rendelkezésre:

 • Fluidsynth  – szükséges csomagok és telepítésük

  MIDI lejátszás tesztelése fluidsynth-el

  Futtatás “szerver” módban (háttérprogramként)

 • Timidity++  – szükséges csomagok és telepítésük

  Midi lejátszás tesztelése

  Szerver mód futtatása

  Amennyiben a Timidity program tartalmaz szerviz szolgáltatást, így futtathatjuk

Hardver tesztelése

A megtalált eszközhöz futtathatjuk szerver módban a fluidsynth -et így:

Programbeállítások

Alkalmazások plug-in (beépülőmodul) móddal

Egyes programok a synthesizer eléréséhez külön plugint is igényelnek a midi-fájlok lejátszásához, például:

 • VLC lejátszónak szüksége van a : vlc-plugin-fluidsynth csomagra
 • GStreamer-nek szüksége van a gstreamer1.0-fluidsynth csomagra

A fluidsynth fluid-soundfont-gm csomagok telepítés után a Midi-fájlok automatikusan lejátszhatóak a Dolphin előnézetében vagy akár a DragonPlayer-ben is, mivel a “plugin” feladata az, hogy meghívja a háttérprogramot amikor a főprogram elindul.

Alkalmazások külön igényekkel

Egyes programokat külön be kell állítani ahhoz, hogy “tudják” melyik MIDI-motort használhatják. Ezek az alkalmazások több Midi-leképző használatára is elő vannak készítve. Ahhoz, hogy az alkalmazás használni tudja a megfelelő Midi-kimenetet, a Midi-motort futtatni kell hagyományos “szerveren” (háttérszolgáltatásként), vagy egy frontenden (grafikus program) keresztül (képen) külön szolgáltatásként. A grafikus szintetizátorokat be kell állítani használat előtt, ezekre úgy gondoljunk mint a program és a hangkártya közötti hídra. Tehát ha a leképző-szintetizátor nincs beállítva megfelelően, nem lesz hang. Ha rossz soundfont-ot adunk meg, akkor esetleg más hangokat kapunk mint amit elvártunk volna.

Ilyen program

Be kell lépned a teljes tartalom eléréséhez!

MIDI leképzők háttérprogramként

A Timidity és Fluidsynth is képes háttérprogramként szerver módban funkcionálni. Ebben az esetben a Qsynth grafikus programra nincs szükség, viszont ehhez előre fel kell konfigurálni a szolgáltatást, mert nem lesz hatással rá a grafikus felület. Alapból a szerver-mód nincs engedélyezve, mert a PulseAudio hangrendszer működésébe zavart okozhat, erre figyeljünk, ha aktiváljuk.

Amennyiben a programcsomag nem tartalmazza a szolgáltatás elindításához szükséges service-fájlt, létrehozhatjuk az alábbi példa alapján, és helyezzük el a felhasználói fiókunkban az alábbi útvonalon, és az alábbi szolgáltatás névvel, például a Timidity esetén:

A szolgáltatás neve ne egyezzen a rendszerben található szolgáltatással!

A szolgáltatás-fájl (a példában: timidity.service) tartalma az alábbi legyen:

Így indíthatjuk a szolgáltatást ha elkészültünk

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match