Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Interaktív tábla

blackPanther Projekt Hardverek Interaktív tábla

Interaktív tábla

Szerző: Adminisztrátor

Interaktív tábla

Itt vagy most:

Magyarország oktatási rendszerébe “rejtélyes” módon Promethean ActivBoard eszközei kerültek tömegesen. Miért nem más, szoftverkészletével is jól működő eszköz, újra a korrupció?! Valószínűleg egy olyan ember döntése volt ez, akit nem érdekelt a minőség, csak meg kellett gyorsan oldani, de az illető szakmailag teljesen alkalmatlan volt arra, hogy az eszköz szoftverkészletét, és meghajtóját, működését megvizsgálja, és arról megfelelő szakmai véleményt alkosson. Így hát, megvették a sz@rt megint. Miért gondoljuk ezt?! Megvizsgáltuk a szoftverhátteret, és sikít róla a Linux alapú rendszerek érintőleges és felületes ismerete, a szoftverek felépítés és félkész struktúrája, működése, összegányolt csomagkészlete amit a divat-rendszerekhez providálnak, egy szoftvermérnöki vicc! Csak annyit kellett volna tenni, hogy egy, egyetlen egy hozzáértő megvizsgálja a szoftverkészletet, és biztonsági, funkcionalitási követelményekhez kötik a vásáslást, mert ezt így nem szabadott volna megvenni, és nem szabad telepíteni olyan környezetbe, ahol a biztonság egy hajszálnyit is számít.

Vigyázat! Biztonsági kockázat! A “gyári” szoftvercsomag futtatáskor olyan műveleteket végez, ami támadhatóvá teszi azokat a gépeket amelyeken a Promethean szoftverei egyszer lefutottak! NA erre képes a magyar oktatási rendszer döntéshozása…

A csomagok minden szabványos csomagstruktúrát mellőznek, keresztfüggőségek és a dinamikus programkönyvtárak igénye miatt számtalan funkcionalitás hiba mellett, lehetetlenné teszi a futtatott rendszerek biztonsági szintjének fenntartását, és hosszútávú  biztonságos működését! Ezek a szoftvercsomagok biztonsági kockázatot hordoznak, vagy az aktív-tábla használhatóságát kockáztatják!

Az egész szoftvercsomag igénytelensége úgy néz ki, mintha egy tesztkörnyezetben összegányolt struktúrát gyorsan beleraktak egy Deb-archívumba, nehogy számukra érthetetlen probléma adódjon. “Végre működik, most adjuk gyorsan oda…” Gratulálunk….(További anomáliák a magyar oktatási rendszerben)

A Promethean eszközökhöz tartozó szoftverkészlet három főelemből áll:

 • AcrtivDriver – Az eszköz meghajtókomponensei
  A csomagok nevei:
  => activdriver – tartalmazza az Udev szabályokat, scripteket és az activlc háttérprogramot
  => dkms-activdriver – az általunk létrehozott egyetlen biztonságos elem, és minden kernelhez automatikusan leforduló kernel modul (driver)
 • ActivTools – Az eszközhöz tartozó grafikus beállító és monitorozó programok
 • ActivInspire – Interaktív tábla program a Promethean-tól. A használata nem sok örömöt nyújt, mert a programban létrehozott feladatok semmi másban nem működnek. Alternatív megoldás interaktív táblához itt érhető el.

Használat

 • Ne legyen csatlakoztatva az eszköz.
 • Telepítsd legalább az első két csomagot, az ‘activdriver‘ és az ‘activtools‘ készletet, ami letölti a függőségetk és a dkms-activdriver csomagot is.
  Grafikus:
  vagy parancssoros telepítés:
 • Indítsd újra a számítógépet, az alapprogram a tálcán indul el. (Ha nem látjuk a tálcán az ikont, futtassuk az ‘activmgr.sh‘ scriptet..)
 • Csatlakoztasd az eszközt és indítsd el a menüből az ActivCalibre programot. A működés monitorozásához használható eszköz a menüből elérhető, ActivMonitor néven
Promethean ActivBoard Manager
ActivManager (activmgr)

Hibaelhárítás

A Promethean eszköz udev készlete tele van ‘logger‘ hívásokkal, így célszerű bármilyen probléma esetén futtatni a rendszernaplo parancsot, majd figyelni a naplóban, hogy mi történik az eszköz csatlakoztatásakor.

Amennyiben az ActivPen nem működik:

 • mielőtt bármit tennénk, egy másik USB portot is próbáljunk ki
 • bontsuk le az USB kapcsolatot, pár másodperc múlva csatlakoztassuk újra
 • bontsuk le az USB kapcsolatot és indítsuk újra a gépet, majd mikor elindult a rendszer, csak az Activ eszközt csatlakoztassuk
 • próbáljunk ki egy másik Pen-t
 • frissítsük a tábla firmware-jét
 • nézzünk be a fórumba: https://community.prometheanworld.com/forums

A programban ismert hiba, hogy hiába a kilépés parancs, vagy kilépés menüpontok, az activmgr (stb.) programot nem állnak le teljesen. A teljes leállításhoz futtassuk az alábbi parancsot:

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match