Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

RAID adattárolás

RAID adattárolás

RAID adattárolás

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A RAID egy angol nyelvű rövidítés amelynek két feloldása is van: Redundant Array of Independent Disks vagy Redundant Array of Inexpensive Disks tárolási technológia, mely segítségével az adatok elosztása vagy replikálása több fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemez létrehozásával lehetséges (További részletes magyarázat a Wikipédián).

A rövid definíció megvalósítása úgy történik, hogy több lemezt logikai tömbbe fogunk össze hardver vagy szoftvereszközök segítségével, és azokat egy logikai egységként kezeljük.

A szokásos, gyakrabban használt RAID megoldások

RAID 0 – csíkozott (sztipe) tömb

Nem tartalmaz biztonsági szolgáltatásokat, azonban gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé a felhasznált lemezek teljes kapacitását az adatok tárolására használja fel. A RAID 0 kialakításához kettő vagy több lemezre van szükség.

A rendszer működése a lehető legegyszerűbb: Az egymást követő adatblokkokat az egymást követő lemezekre írjuk, így az adatok írása és olvasása jelentősen gyorsabb lehet, mintha egy lemezt használnánk, valamint a használt lemezek összes tárolókapacitásának megfelelő adatmennyiséget használhatunk.

RAID 1 tükrözött (mirror) tömb

Szintén legalább két lemezből kialakítható tömb fajta. Ennél a megoldásnál minden adatot minden lemezre felírunk. Ebben az esetben egy lemez tárolóképességnek megfelelő mennyiségű adatot lehet tárolni. Az adatok egészen addig elérhetőek, amíg legalább egy lemez üzemképes. Írási sebessége nagyjából a leglassabb lemez írási sebességének felel meg, olvasási sebessége pedig az azonos lemezszámú RAID 0 sebességéhez hasonló. Gyakran használjak kisirodai szerverekben és NAS-okban kedvelt megoldás, mert kevés (2) lemez használatával jelentős biztonságot szolgáltat.

RAID 3 – Legalább 3 lemezből kialakítható tömb.

Ha n darab lemezből áll a tömb, akkor n-1 lemezt a RAID 0 szabályai szerint használunk, az n.-en pedig az adatok kizáró vagy (XOR) művelettel előállított ellenőrző összegét. A rendszer egy lemez kiesését adatvesztés nélkül viseli el, mivel, ha egy lemez kiesik a többi lemez tartalmára elvégzett XOR művelettel az adatok helyreállíthatóak.

RAID 5 – Biztonságos RAID tömbLegalább 3 lemezből felépíthető RAID típus.

Hasonló a RAID 3-hoz, azzal az eltéréssel, hogy a paritás nem egy meghajtón van, hanem minden cíkhoz másik meghajtón, így a lemezek terhelése, ebből adódóan a tömb teljesítménye egyenletesebb. A mellékelt rajz egy négy lemezből álló tömb működését magyarázza el, azonban értelemszerű változtatásokkal tetszőleges számú lemezre alkalmazható. A RAID 5-öt gyakran hot spare lemezzel használják, hogy eg lemez kiesése esetén a lehető leghamarabb helyreálljon a rendszer konzisztenciája.

RAID 6 – Nem szabványosított RAID típus.

Általában olyan RAID tömböt jelöl, amely két lemez kiesése esetén is üzemképes marad. Az ehhez tartozó matematika jelentősen összetettebb, mint a RAID 5 esetén használt, ezért nagy teljesítményű vezérlőre van szükség a megvalósításához. Használata abban az esetben indokolt, ha a hot spare (később lesz róla szó) lemezre való helyreállítás ideje alatt sem megengedhető, hogy a tömb hibatűrése szüneteljen. Ezt indokolhatja a diszkek magas száma (példáúl 10 lemezből felépített RAID tömb), a korlátozott karbantartási lehetőségek (a meghibásodott lemez azonnali cseréjére nincs lehetőség), vagy a fokozott üzembiztonsági igények.

Összetett RAID tömbök

Bizonyos esetekben szükség lehet olyan RAID tömbök használatára, amelyeknek a részei is RAID tömbök.

RAID 10 (RAID 1+0)

Két RAID 1 (mirror) tömb RAID 0 (stripe)-ba szervezve. Legalább 4 de mindenképpen páros számú lemezből felépíthető tömb típus. Előnye, hogy gyorsan írható, és nagyon gyorsan olvasható, azonban csak a beépített lemezek kapacitásának a fele használható. Az SQL szerverek kedvelt tároló tömbje. Egy lemez kiesését biztosan, teljesítménycsökkenéssel elviseli, amennyiben eltérő RAID 1 tömböket érint, két lemez kiesését is elviseli.

RAID 01 (RAID 0+1)

Hasonló a RAID 10 hez, azonban itt két RAID 0 tömb kerül tükrözésre, ezért a biztonsága valamivel alacsonyabb.

RAID 50 (RAID 5+0)

Nagy teljesítmény és tárolókapacitás igények esetén használják, amikor valamilyen okból nem megoldható (nem gazdaságos) a megfelelő számú lemez RAID 5-be szervezése. Két RAID 5 tömböt szerveznek RAID 0-ba. A teljesítménye valamivel rosszabb, mintha egy RAID 5 tömb lenne, biztonsága valamivel jobb, mivel, ha nem egy tömböt érint két lemez kiesését is elviseli.

Hot spare

Amennyiben az adott tömbben szükséges lemezmennyiségnél többet építünk be a többit hot spare (forgó tartalék) üzemmódban használhatjuk. Ez atr jelenti, hogy amennyiben egy hibatűrő tömbből egy lemez kiesik a vezérlő az egyik tartalék lemezre azonnal elkezdi az adatok visszaállítását. Ezzel elérhető, hogy az adatok visszaállítása után a tömb biztonsága helyreáll a névleges szintre. A hibás lemez cseréje után általában az akkor aktuális tömb üzemel tovább és a frissen betett lemez lesz a tartalék.

Kapcsolódó

 

 

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match