Üzleti Skype: blackpanther.hu Üzleti: info@blackpanther.hu

Nemzeti adattörlő – újabb állami IT-mutyi ?!

blackPanther Magyarország Cikkek, Egyéb, Fekete tükör Nemzeti adattörlő – újabb állami IT-mutyi ?!

Cikkek Egyéb Fekete tükör

Nemzeti adattörlő – újabb állami IT-mutyi ?!

Szerző: Adminisztrátor

Már megszokhattuk, hogy Magyarország az az állam, ahol hihetetlen kreatív, de annál gátlástalanabb emberek születnek. Ezzel az egyszerű példával érthetőbb lesz a laikusok számára, hogy rabolják ki a Kormány barátai a nemzet kasszáját. A képlet egyszerű: találj ki egy projektet, és gyárts rá egy rendeletet. Ezt úgy kell megírni, hogy csak a haverok feleljenek meg látszólag. És a végén megjegyzem, hogy nincs Magyarországon jelenleg olyan érdekvédelmi szervezet aki megvédené a felhasználókat vagy a szabad szoftvereket, hiszen a résztvevők maguk is szívesen terjesztik a korrupciógyanús terméket

Mielőtt tovább olvasol!

Felhívnám a figyelmed arra, hogy a meglátogatható (veglegestorles.hu) linkeken az alábbi veszély leselkedik rád!

Ennek “fényében” biztosan sokan fogják “megformázni” ezzel az alkalmazással  bármilyen adathordozójukat… De menjünk tovább!

“Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján az új, tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg ingyenes adattörlő címkét adnak át a vásárlók részére.” – írja a media1.hu

Az állami szolgáltatások nem ingyenesek, még akkor se, ha a polgár azokat ingyen kapja, hiszen az adóból már egyszer fizetett értük!

Vessünk egy pillantást az épp fejlődő szoftvergyártó oldalára...(biztos azért tartanak itt mert még nem utalt az ország!)

https://www.certus.software

Az “kérdéskör szakértése”, az erre kialakított veglegestorles.hu oldal létrehozása, dokumentációk készítése, mind-mind borzalmasan sok pénzbe kerül!

Adatmegsemmisítő paradox!

Egy adatmegsemmisítő program, amihez külön adatokat kell megadni, külön regisztráció szükséges, és közben figyelnek!

Ezt nevezhetjük inkább “adat gyűjtő állami projektnek”, mert egy mély törléshez nem kell se regisztráció, se a Magyar Állam!

Nem csak azért botrányos mert teljesen felesleges volt, hanem azért mert ezt egy átlag felhasználó sosem fogja használni, és a legtöbb cég sem, ugyanis:

egy tisztességes adatmegsemmisítési folyamat, akár napokat is igénybe vehet egy óriási adathordozón!

Az elkészített dokumentáció nyilvánvalóvá teszi, hogy a kormánybarát “szakértők” újra elbuktak, hiszen az adattörlésre számtalan alkalmazás létezik, létezett már a kezdetek kezdetén is, ehhez pedig nem kell egyetlen külföldi vállalat sem! Sem külön weboldal, sem címke, sem más, de Magyarországnak megint kellett egy külföldi vállalat “adatot törölni”, vagy mire is?!

Certus Software GmbH
Karl-Nolan-Str. 3, 86157 Augsburg, Germany
Tel: +49 821 6506880 | Email: contact@certus.software

De legalább egy magyar biztosan dolgozik náluk.. így van benne egy kis hazai is!

Azon túl, hogy a legtöbb meghajtógyártó is biztosít törlő eszközprogramokat az hardvereikhez, temérdek más szoftver létezik a világban, és itt egy egyszerű, teljesen ingyenes példa is (melynek a fejlesztésében mi magunk is részt vettünk), amiben nem csak egy, hanem számtalan algoritmus közül választhatunk, hogy milyen módon töröljük véglegesen az adatokat.

Adatmegsemmisítő, mélytörlő eszköz leírása

Támogatott törési algoritmusok: One, Zero, DOD, DOD-E, VSITR, Gutman, Bruce Schneier Algorithm, Britisch HMG Standard 5,  Russian Gost p50739-95, NSA 130-2, Canadian OPS II

Nem egy átlagos Linux felhasználónak, aki már eljutott a konzol szintjére: https://www.youtube.com/watch?v=jL5SIriLQGM

További botrányos momentuma a “szolgáltatásnak”, hogy az alkalmazott megoldás az emberek, sőt egyes “papírinformatikus” számára is értelmezhetetlen!

Idézem az alábbi képpel:

Lelki szemeimmel már látom Juliska nénit, ahogy a BIOS-t állogatja, és készíti elő a környezetet nagy adattörléshez! 

A kormány által felügyelt, “adattörlő”, sms alkalmazást cserélő szoftver már eleve gyanús lehet, hiszen a dokumentáción, meg egy félkész “Coming soon” weboldalon kívül, semmilyen specifikáció nem található, és még azt is figyelik, hogy mit csinálsz. De mi azért szétdobtuk az ISO-t.

Linux felhasználók alázása, nesztek

Oldjátok meg a telepítést! Egy nyomorult grafikus megoldás se fért a dokumentumba, nehogy az átlag még észre vegye, hogy ez a sz@r, már 10 éve nem kell. De ti mind biztosan valami hekkerek vagytok, akiknek érteni kell ezt a káoszt. Az se baj, ha a rendszereteken nincs ‘sudo‘, nektek semmi sem fog történni, ezen kívül:

"bash: sudo: a parancs nem található..."

Drága édesanyám, máris elvérzett, mert se sudo-t, se konzolt még nem látott soha, bár már 70 felett van!

Ugyanis a ‘sudo‘ nem kötelező eleme a Linux alapú rendszereknek, csak egyes disztribúcióknak…

Azokról nem is beszélünk már akiknek a gépében mondjuk egy Realtek 8192eu alapú Wifi chip van! (Nem ‘e’ és nem ‘u’, hanem ‘eu’.) Ugyanis az ISO nem tartalmaz erre sem meghajtót, már, ha valami elmebetegségben szenvednénk és emiatt ezt használni is akarnátok.

Magáról a Certus termékről

Hogy, jó vagy nem jó, nem a mi tisztünk eldönteni. A véleményünk az, hogy szükségtelen. De tényleg a rendszerről szigorúan:

Ez egy teljesen Gentoo Linux alapú Live rendszer, amihez a porteus-kiosk.org rendszerét használják!

DD dolgozik ebben is

Nem Windows, nem bizony!

Egy 5.10.78-as Linux van az 1.8.0 RC verziójú ISO-ban.  Debian eredetű állományokat, és a szokásos temérdek szabad szoftver is megtalálhatunk a rendszer alatt. Az init szakasz SQASHFS állományokat csatol fel (itt tudsz belenézni), a háttérben a DD dolgozik (feljebb a képen), az interfészt az Xorg/OpenBox/Gtk-2 és 3 biztosítja.

Gondolom most sem baj senkinek, hogy egy újabb vállalat, aki felhasználja a termékéhez a Linux fejlesztéseket, és semmilyen használható, kulturált  telepítő eszközt nem biztosít épp a Linux-alapú rendszerekhez!?

És van benne egy 64bites Oracle Java 1.8.0_241 is….

A működési elemzés, hogy a pppd (tárcsázószerver),  milyen funkciókat tölt be, bennünket már nem érdekelt. Mindenki saját belátására (na és az ellenzékre) bízzuk, hogy ítéli meg ezt az “állami szolgáltatást

Végére:

Mobiltelefonok esetén a végleges törlés egy illúzió! Ez kizárólag root-olt készüléken lehetséges, az adathordozó teljes törlése a készülék végleges használhatatlanságát (bricked) okozza.

Egy gondolat még:

Számos kormány-barát oldal propagálta az “adattörlő megoldást”, akiket a “nemzeti linux” ügy is hasonló módon összeköt:

Vajon ezek az érintettek – és ‘bérkutyáik’ – most (és egyik korábbi esetben) sem feszegetik, hogy hol van az elérhető és az általuk állandóan “transparens” követelményként támasztott ISO forrása, illetve a felhasznált disztribúció, programok  forráskódja, szabad elérhetősége!? 

Miért nem szólalnak fel az ellen, hogy a program használhatóságához személyes adatokat kell megadni és még csak  nem is simán regisztrálni kell!

Maradtak józan gondolkodású szkeptikusok is:

Hát kilopják a szemeteket is, nem látjátok?! Hogy ehhez minek kellett megint külföldre mennie a “Magyar” Államnak, azt már megint egy jó kérdés, de , hogy nem tisztességes út, és nem a józan ész vezérelte őket, a gyanítható…

Üzenet annak aki ezt tető alá hozta!

Te szerencsétlen, egy adattörésre, adatmegsemmisítésre alkalmas  ISO-t, akár több erre alkalmas  programmal, a választott algoritmussal, akár KIOSK felületen, egyetlen nap alatt legyártunk! Ahhoz se kód, se regisztráció, se más nem kell! De ti menjetek Linux-ért Írországba, adattörlőért Németországa, meg oda ahova most gondolom!

Kellene rá egy rendelet! Nemde?!

Besorolva mint , , , , ,

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match