Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Vállalkozz Digitálisan – “Modern vállalkozások” programja más szemszögből!

blackPanther Projekt Cikkek, Egyéb, Fekete tükör Vállalkozz Digitálisan – “Modern vállalkozások” programja más szemszögből!

Cikkek Egyéb Fekete tükör

Vállalkozz Digitálisan – “Modern vállalkozások” programja más szemszögből!

Szerző: Adminisztrátor

Avagy: költs és költess, szerződj és tedd termékfüggővé magad még jobban mint valaha. Miért nem lehet tökéletes a Magyar Kormány – “Modern Vállalkozások” programja? Mert valójában pont arra nem alkalmas amire a KKV szektorban megoldásokat kellene nyújtani. Most az elején tisztázzuk, hogy a program egyébként működik hiszen új fokozatba is kapcsoltak, és érkeznek az újabbnál újabb beszállítók, ügyfelek is, csakhogy:

Az egész program a Microsoft-nak, ennek az amerikai vállalatnak a termékeit forgalmazóinak, vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat forgalmazóknak és a felvásárlóiknak készült.

Ez is egy újabb Microsoft-biznisz?!

Fontos azt is megemlítenem, hogy van olyan kivétel a programban, amihez közvetlenül nem szükség az MS termékpaletta, de ebben a cikkben most nem ez a fontos! Ezért most nézzük kicsit más megvilágításból a tényeket, hogy hol vérzik el a legjobban a “Modern Vállalkozások” programja! Nem kevesebbet állítunk, csak azt, hogy ezzel a programmal is, akár visszafordíthatatlan károkat okoz a Kormány ezen a területen, mert még mélyebbre ágyazza a KKV szektort a Microsoft függőségben! A kormányunk pedig paradox módon még maga ellen is “beszél”  a nyílt szoftverekre váltási tervezettel (vagy nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal kéz?!), és egy több milliárdos  [1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozata] kezdeményezés értelmét is veszti, valós célját pedig azonnal meg is kérdőjelezi!

Pedig viszonylag egyszerűen lehetne ezt is orvosolni, csak a hajlandóság és persze a szakértelem hiányzik, mint mindig. De akkor lássuk tényszerűen!

A program kiírt céljai és a válaszaink:

  • “A hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) jelenleg korlátozottan használják a korszerű informatikai megoldásokat, a magyar kkv-k vezetői, döntéshozói jelentős arányban hiányos információkkal rendelkeznek az infokommunikációs technológiák (IKT) vállalati felhasználásának lehetőségeiről, előnyeiről.”

A magyar informatikai oktatás hiányosságait egy olyan rendszerrel foltozni, amelyben a tanácsadói hálózat tanácsadói is végeztek, eleve kérdéses, ha a célja a KKV-k segítése, hiszen a tanácsadó sem rendelkezik megfelelő háttértudással ehhez (megint nem az iskolai végzettségről beszélünk!).

De valóban szükséges lenne, de se KKV, se nagyvállalati, sőt kormányzati szinten sincs meg az az alapvető tudásanyag ami alapján hatékony segítséget tudna nyújtani a program akkor, ha a képletből kihagyjuk a kulcselemet: a Microsoft-ot!

Ha kivesszük a Microsoft-ot az erőltetett rendszerből, szétesik az egész projekt a rossz tervezés miatt!

Sajnos csak ebből a programból se lehet csak úgy kihagyni mert gyakorlatilag az amerikai vállalatra épül az egész, sőt emiatt az alternatív konkurenciának helye sincs! /Hogy röhöghet a markába a Microsoft mikor az ilyen állami tendereket látja?!/.

Tehát a “Modern Vállalkozások programja” nem más mint a Microsoft egy újabb termékforgalmazói hálózata, mindezt EU-s támogatással!? Vicces, nem?!

  • “A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja keretében megvalósuló projekt fő célja a hazai kkv-k versenyképességének növelése. Az új informatikai alkalmazások használatának ösztönzése, az általuk elérhető előnyök bemutatása és a korszerű megoldások iránti igény felkeltése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a programban résztvevő kkv-k versenytársaiknál hatékonyabban, eredményesebben működhessenek a hazai és külföldi piacokon.”

Alapvető elképzelésem egy KKV működéséről az, hogy akkor tud versenyképes lenne, ha a vállalkozástervezésben nincsenek többletköltségek, élhető az adórendszer, ha újabb beruházásokkal lehet növelni a hatékonyságot, felesleges költségek nélkül! Egy gyártással foglalkozó KKV esetén például új eszközök vásárlásával, újabb munkaerő felvétellel ami ugye egy hosszútávú fejlesztés, amit akár a “Modern Vállalkozások” programja által kínált termékekre fordított tőkéből meg is lehetne valósítani.  Elsősorban a lemaradt és tőkehiányos vállalkozásokat kellene felzárkóztatni, segíteni és támogatni, de ez a program épp nekik nem teszi lehetővé ezt! Ugyanis a program jelenleg alkalmatlan arra, hogy olyan megoldásokat kínáljon a KKV szektornak, ami nem kerül nekik semmibe viszont tökéletes alternatív megoldást kínálhatnának, teljesen ingyen!  Így megint csak azok “járnak jól” akiknek már egyébként is jól megy, ugye?

Tehát nem az lenne a megoldás, hogy milliós beruházások helyett, zéró-költségű megoldásokat javasoljon egy ilyen program? Persze ebben a “képletben” bizony nem szerepelhetne a Microsoft és termékei. Viszont szerepelhetne benne több százezer alternatív megoldás!
  • “1./ Az országban összesen 29 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen eszközökkel vagy módszerrel érhetnek el nagyobb hatékonyságot.”

Ezt nem tudja megtenni hatékonyan, hiszen a leghatékonyabb az lenne, ha SEMMIT NEM KELLENE KÖLTENIÜK és a fenti részletezett okokból is, összefoglalva:

A tanácsadók nem képzettek az alternatív és ingyenes megoldások terén (pl.: operációs rendszer) és

A kormányprogram nem képes kiváló díjmentes megoldásokat kínálni

így a program teljesen alkalmatlan arra, hogy olyan MS független ingyenes informatikai megoldásokat kínáljon amihez:

  • nem kapcsolódik a Microsoft vagy annak valamilyen terméke  — holott számos kiváló, akár magyar megoldás létezik a magánszemélyek és a vállalkozások számára, nem csak irodai programok, de operációs rendszerek is.
  • amely mögött közösségi fejlesztők vannak és nem egy profitorientált vállalat  — sokszor egy közösségi fejlesztésű szoftver nagyobb múltú, mint a legtöbb magyar IT vállalkozás. Ilyen például a Open/LibreOffice  (itt már van is egy ellentmondás, ugyanis a 1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozata előrevetíti a LibreOffice bevezetését a kormányzatban is)

Most is ahogy korábban mindig, a kormány programjaiból most is hiányzik egy létező elem a NON-profit aspektus.

Egyszerűen nem képes a kormány egyik programja sem kezelni olyan megoldást, amikor arról van szó, hogy : itt van, fogd, vidd és használd legálisan és nem kell fizetned semmit! Alapvetően ez a probléma örökké fenn áll, hiszen a döntéshozókat a Microsoft oktatási gépezete termelte ki. Bár valahol mélyen el van temetve nekik az a tény, hogy létezik olyan megoldás, hogy szoftverlopás, számtalan sokmilliárdos költségek helyett ingyenes megoldásokat is alkalmazni lehetne,  a “rendszer” kikényszeríti belőlük azt, hogy ez soha ne tudatosodjon bennük, és így a gyakorlatban alkalmazni se tudják. Persze lehet ez ragozni, meg mellébeszélni, de a program képtelen felmutatni bármilyen magyar alternatív és ingyenes operációs rendszert és az ahhoz kapcsolódó ingyenes szoftvermegoldásokat, ez pedig tény.

“Esettanulmány”

A Modern Vállalkozások programját az indulás után nem sokkal kerestük meg azzal a problémával, hogy számos ingyenes megoldást kínáljunk a KKV-k számára, hiszen Magyarországon jelenleg is ~70 vállalkozással, szervezettel állunk valamilyen kapcsolatban, akik a blackPanther OS megoldásait használják nap mint nap, teljesen ingyen. Sajnos a program jelenlegi feltételrendszerét nem tudjuk és nem is akarjuk vállalni, hiszen ingyenes szoftvermegoldások lévén, nekünk az súlyos többletköltséget eredményezne! Tehát amennyiben Magyarországon ezt vállalnánk, és alkalmazottakat vennénk fel, máris nem tudnánk a szoftvermegoldásainkat díjtalanul biztosítani senkinek, a felmerülő több milliós járulékos költségek miatt.

A 2016-os egyeztetések végül zsákutcába futottak, mert a program feltételrendszere nem teszi lehetővé, hogy valaki térítésmentesen kínáljon alternatív megoldásokat, bárkinek is. Végül letettünk arról, hogy megreformáljuk a magyar IT felfogást, amely életképtelen a Microsoft nélkül, felelőtlen és dilettáns módon függővé és kiszolgáltatottá teszi magát egy külföldi vállalat termékeitől, pedig számos emberről, vállalatról, intézményről tudunk akik eretnek módon, évek óta semmilyen kapcsolatban nem állnak már a Microsoft termékeivel. Csak valahogy képtelen befogadni ezt néhány kulcsfontosságú “közeg”.

Vannak kivételes emberek még itt is!

Ugyanis a legnagyobb meglepetésünkre 2017 júniusban egy szemfülesebb IKT-tanácsadó keresett fel bennünket (nem tudott a korábbi egyeztetési kísérletünkről) mert, hogy ő komoly perspektívákat látott a KKV-s ingyenes megoldásainkban. Az ő elgondolása is az volt, hogy a vállalkozások több milliós (vagy akár tízmilliós) felesleges költségeket is megtakaríthatnának az ingyenes alternatív technológiákkal, amit aztán a vállalkozás fejlesztésére, bővítésére fordíthatnának.

Ezúton szeretném megköszönni az illető elhivatottságát, kitartását amit az ügyben tanúsított, teljesen ismeretlenül!

Nos! Találjátok ki mi lett több hónapos megoldáskeresés vége?! 

A magyar modern vállalkozások nem képesek non-profit, ingyenes megoldások befogadására a kormány programján keresztül. A modern megoldás az, hogy vegyél valamilyen Microsoft terméket, és forgalmazd azt, fejlessz arra és legyél termékfüggő! Ingyen nem lehet szoftvert gyártani, pláne nem ajánlani, és használni, szerintük, persze csak képletesen.. Azt már nem is mondom, hogy hányan lophatják el a szoftvertermékeket, és nem csak azért mert nincs rá több millió forintjuk, hanem azért is, mert a legtöbben nem tudják, hogy vállalati környezetben a szoftverek licence nem felel meg az otthonra esetleg meg is vásárolt szoftverlicencnek, vagy mert egyáltalán nem vásárolt licencet rá, például a Total Commander-re.

Jelen pillanatban pedig nincs hatóság aki ezt ellenőrizné, vagy megfelelő törvényi szigor ami ezt betartatná!

Szóval éljen a Microsoft és a sok “tyúktolvaj” akik szabadon és büntetlenül lophatják a szoftvereket (pár hete történt, hogy még a Ferihegyi reptéren is kinn volt a “sikertelen Windows aktiválás” üzenet, persze ez bármi is lehet), mert a Modern Vállalkozások programja erről szól, ugyanis legális és ingyenes alternatívák terjesztésére, javaslására, tanácsadására alkalmatlan ez a program is.

Van-e megoldás erre a problémára?! Van bizony több is!

De nem írjuk le, mert a tanácsadásokért mások százmilliókat zsebelnek be.

Az irgalmas szamaritánusok, a Microsoft adományozó és háttér szervezetei?

Persze sokat nem váratunk egy kormány-programtól se, mikor egy adománygyűjtő szervezet NIOK Alapítvány is,  nem tud és nem is akar mást adományozni csak Microsoft termékeket! Tetszik érteni?

2017 április óta nem volt igénye a civiltech.hu-nak arra, hogy válaszoljon a felajánlásunkra, amelyben minden bürokráciát nélkülözve felajánlottunk több ezer ingyenes szoftver, amivel valóban tudnának segíteni bárkinek. Nem, nekik nem kell, vajon miért ?!

– Mert valóban ingyenesek?
– Mert sehol se lenne szükség a Microsoft termékeire többé?

 – Talán mert nem is adományozásól, hanem olyan gazdaságpolitikáról van szó, ahol a Microsoft közvetett módon gazdagodik majd azokból, akiknek most nincs pénzük megvenni a milliós termékeiket?! Így mást nem is “szabad” adományozni ?

– Talán mert nem működne a Microsoft beetetés, rászoktatás és termékfüggőség terjesztése?!

Mindenki döntse el maga, ha még maradt saját gondolata, ez a cikk kizárólag a mi gondolatainkat és tapasztalatainkat és véleményünket tükrözi.

Besorolva mint , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match