Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Kiszolgáló klónozása, távoli mentése

blackPanther Projekt Biztonság, Hasznos, Szerver szolgáltatások Kiszolgáló klónozása, távoli mentése
Kiszolgáló klónozása, távoli mentése

Kiszolgáló klónozása, távoli mentése

Szerző: Adminisztrátor

Kiszolgáló klónozása, távoli mentése

Itt vagy most:

A klónozás két kiszolgálópéldány felhasználását jelenti: a forráskiszolgálót, amely a klónozandó kiszolgálóként szolgál, és a célkiszolgálót, ahol a tényleges klónozási folyamat zajlik. Az rsync parancs használatával az összes fájl és könyvtár bonyolult szinkronizálása valósul meg a forráskiszolgálótól a célkiszolgálóig.  Ebből az útmutatóból megtudhatja, hogyan klónozhat egy kiszolgálót az Rsync fájlszinkronizáló eszközzel.

Környezet beállítása

Íme az útmutatóhoz használt alapadatok

 • Forrásszerver – blackPanther Server A: 192.168.2.103
 • Célszerver – blackPanther Server B: 192.168.2.110

A sikeres klónozáshoz az rsync eszköznek jelen kell lennie mindkét kiszolgálón, amely a forráskiszolgáló és a célkiszolgáló tükrözésére, valamint a két rendszer közötti különbségek szinkronizálására szolgál.

A forrásserver konfigurálása

Vannak olyan könyvtárak és fájlok, amelyeket érdemes kizárni a klónozásból, mert vagy már elérhetők a célkiszolgálón, vagy automatikusan generálódnak, viszont eltérnek a másik rendszerektől, esetleg, dinamikusan változnak.  Ide tartoznak a /boot, /tmp, /sys, /mnt, /media és /dev könyvtárak.

Ezért hozz létre egy kivételek fájlt, /root/exclude-files.txt úton, és add hozzá a következő bejegyzéseket:

Mentsd el, és lépj ki a konfigurációs fájlból. Figyelem! Ez egy példa, a szerver dinamikus tartalmát ki kell zárni, egyébként működési problémát okozhat. Pl eltérő webszerver tartalom esetén!

A szerver klónozása

Ha minden be van állítva, folytassa és szinkronizálhatjuk a kiszolgálót a távoli vagy célkiszolgálóval a következő paranccsal (root joggal):

A parancs mindent szinkronizál a forráskiszolgálótól a célkiszolgálóig, miközben kizárja a korábban meghatározott fájlokat és könyvtárakat. Feltétlenül cserélje ki a TÁVOLI-IP:beállítást a saját  célszerver IP-címére.

A parancsa távoli biztonsági mentésre (backup) is használható. Ehhez érdemes egy külön kizárási fájlt készíteni, amibe csak az /mnt, /media, /sys, /proc, /tmp, /dev mappákat adjuk meg, és a  TÁVOLI-IP:/backup/helye útvonalat adjuk meg.

A parancs kapcsolóinak a magyarázata:

 • rsync– Maga az rsync parancs a fájlok szinkronizálására és átvitelére szolgál.
 • -v: Ez az opció lehetővé teszi a bőbeszédű kimenetet, amely részletes információkat ad a szinkronizálás folyamatáról.
 • -P– Ez az opció megegyezik --progressa részleges fájlátvitellel, lehetővé teszi a fájlátvitelt, és megjeleníti az egyes fájlok folyamatát a szinkronizálás során.
 • -a– Ez az opció az „ archiválási mód ” rövidítése, és a fontos fájlattribútumok, például engedélyek, tulajdonjog, időbélyegek stb. megőrzésének rövidítése.
 • -e– Ez a beállítás határozza meg a szinkronizáláshoz használandó távoli parancsértelmezőt.
 • -o StrictHostKeyChecking=no– Letiltja a szigorú gazdagép-kulcs-ellenőrzést, ami azt jelenti, hogy az SSH-kapcsolat nem kér megerősítést, ha a távoli kiszolgáló gazdakulcsa ismeretlen.
 • --exclude-from=/root/exclude-files.txt– Ezzel a lehetőséggel megadhat egy fájlt, amely a szinkronizálásból kizárandó minták vagy útvonalak listáját tartalmazza.
 • /– A perjel a klónozni kívánt forrás- vagy gyökérkönyvtárat jelöli.
 • TÁVOLI-IP:/– Megadja a célkiszolgáló IP-címét vagy gazdagépnevét, amelyet kettőspont és perjel követ. Azt a távoli könyvtárat jelzi, ahová a klónozott fájlok másolásra kerülnek.

A szinkronizálás befejezése után indítsa újra a célrendszert a módosítások újratöltéséhez, majd indítsa el a kiszolgálót a forráskiszolgáló hitelesítő adataival. Nyugodtan állítsa le a régi szervert, mivel most már van egy tükörmásolata.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match