Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Miért nem kell soha többé Windows? Mert…(frissítve)

blackPanther Projekt Cikkek Miért nem kell soha többé Windows? Mert…(frissítve)

Cikkek

Miért nem kell soha többé Windows? Mert…(frissítve)

Szerző: Adminisztrátor

A fent látható kiemelt képet a Microsoft (vagy partnere készítette), mi pedig a cikk végén raktuk fel a sajátunkat, persze a Microsoft-os félresikerült “reklám” alapján, csak mi megpróbáltuk valósághűbben ábrázolni a tényeket…

Frissítve (2018.09.29): Épp most kaptuk az értesítést az Androbit oldalról, hogy az alább olvasható cikkünkben kritizált Microsoft fizetett reklámot visszavonták. Mivel a blackPanther OS-t is érzékenyen érintette ez a félresiklott reklám, ezúton szeretnénk nyilvánosan megköszönni a gyors intézkedését a Microsoft Magyarországnál annak a személynek, aki ebben az ügyben eljárt, és természetesen az Androbit-nek is köszönettel tartozunk a figyelemfelkeltő cikkért.


Eredeti cikk: Egy felhasználó szúrta ki az egyik termékkereső oldalon a képen látható fizetett Microsoft Windows reklámot, majd az Androbit is cikkezett róla, hogy elítélhető módon próbálják beetetni a vásárlókat, és valótlan állításaikkal lejáratják a konkurens Linux alapú rendszereket. Mindezt úgy teszik, hogy például megpróbálják elferdíteni azokat az előnyöket – szerintük az rossz -, amelyekre a Microsoft Windows nem képes. Ilyen például a teljes munkaasztal (felhasználói felület) szabad megválasztása, cseréje is.

A Microsoft így járatja la a konkurenciát?!

És itt mindjárt felhívnám a Microsoft fanatikusok figyelmét arra, hogy a hőn áhított Microsoft Windows telefonjai milyen gyorsan elvéreztek a Linux alapú Android telefonok mellett. Mondjuk ki bátran, a Linux úgy lemosta a Microsoft-ot a piacról, hogy némi erőtlen vergődés után aztán be is dobták a törölközőt. Abban csak bízhatunk, hogy a Nokia-t nem sikerült teljesen gallyra vágniuk ezzel a kis kiruccanással, de az biztos, hogy nagyon fájt a Microsoft-nak ez a lebőgés.

Akkor most nézzük tényszerűen az oldalsó képen látható, “eredeti” Windows-t promotáló reklám pontjait!

A reklám valótlanul azt állítja a Linux alapú rendszerekről, hogy:

“a Windows és a MacOS rendszerektől eltérő felhasználói felülettel rendelkeznek”

Ezennel hivatalosan is bejelentem, hogy : majdnem igaz, csakhogy ez egy király (opcionális) dolog amire a Windows nem képes! A Windows és a MacOS rendszerek felülete állandó, azokat lecserélni, vagy megváltoztatni nem lehet (nem a skin, hanem az asztali környezet), ellenben a Linux alapú rendszerekkel, ahol ezt szabadon megteheti bármikor bármelyik felhasználó, adatvesztés vagy újratelepítés nélkül.


A képen egy blackPanther OS látható (felület testreszabásával) és nem a Windows!


És ez sem MacOS hanem szintén egy blackPanther OS még 2010-ből

Állítják, hogy: “korlátozott programkínálattal rendelkeznek”

Egy átlagos Linux disztribúcióhoz 10.000-60.000 programcsomag telepíthető. Nem vagyunk biztosak benne de a Microsoft reklám talán arra gondolt, hogy a: Microsoft nem fejleszti a termékeit másra, csak Windows-ra és Mac-re, pontosan azért, hogy a maradék piacot nehogy elveszítse! Emiatt nem is érhető el natívan telepíthető MS Office (és más termék sem) a Linux alapú rendszerekre, tehát maga a Microsoft tudatosan akadályozza a Linux alapú rendszerekkel való kompatibilitását. De a jó hír az, hogy nincs is rá szükség! Mert az ingyenes ODF szabványokat támogató Office program(ok) bárki számára használható, ehhez pedig alkalmazkodjon az, akinek van pénze drága MS szoftverekre, vagy elég lusta ahhoz, hogy maga letöltse ezeket.

A Microsoft egy amerikai vállalat és nem szabvány! Senki nem kötelezhető a termékei használatára.

 • Nincs támogatás
  Ez azért is valótlan, mert helyes úgy lenne, hogy “amennyiben megvásároltad a Microsoft termékeket, kaphatsz hozzá támogatást, további díj ellenében ezt lehet bővíteni is. Kedves Microsoft!  Biztosan nem tudjátok, de pénzért mindenhez van támogatás, még a WC kagylóhoz is, illetve bármelyik Linux disztribúcióhoz, annak gyártójától hasonló módon lehet ilyet vásárolni. Sőt, megkockáztatom, hogy az állami költségvetésből elherdált milliárdok 1:3-ából minden magyar PC felhasználó kaphatna támogatást. De számtalan példánk van arra, hogy a Microsoft terméktámogatás ügyfélszolgátlata “Telepítse újra” megoldással szolgálhatott csak. Egy blackPanther OS a legjobban elbaltázott rendszerpusztítás után is elindítható, akár távoli asztal szolgáltatásról is helyreállítható.
 • Nincs védelem
  Tessék mondani, a pár hónapja hurrikánként végigsöprő “ransomware-veszély” ami milliók életét keserítette meg, az nem a Microsoft Windows rendszereket kompromittálta? Ja, de! Akkor én kérek elnézést, hogy kiragadtam ezt a közeli példát a sok millió esetből. Azért ciki ez, mert ez akkor a Windows-védelme ellenére is megtörtént. Akkor most van vagy nincs?!
 • Kompatibilitás
  Na az a legnagyobb vicc ebben, hogy a Microsoft termékek semmi mással nem kompatibilisek, csak saját magukkal, meg az általuk favorizált megoldásokkal. Legyen kedves nekem megmutatni a Microsoft, hogy hogyan jelenik meg a Windows-ban az Btrfs fájlrendszer, arra, hogy írja az adatokat. Segítek: sehogy. De tovább megyek, a nyílt szabványokra épülő (ODF – Open Document Format) dokumentumok formázása, miért esik szét a drága MS Office terméken, ha annyira kompatibilis? Ha annyira kompatibilis, a 10 éve vásárolt Webkamera miért nem működik a legújabb Windows verziók alatt? Ha annyira kompatibilis, miért nem használható a régi gépeken, miért kell új gépet vásárolni? Mert, hogy a Linux disztribúciók akár még egy PIII-as gépen is elfutnak!
 • Kevés szoftver
  Hát ezen mulattunk a legjobban. Nyilván aki a promóciót összeállította, soha még csak nem is látott Windows-on kívül mást. Már csak azért is vicces, mert a korábbi felmérésünk alapján egy átlag felhasználó összesen 15 szoftvert használ egy PC-n, de a blackPanther OS-re instant 30.000+ szoftver telepíthető és használható legálisan, és ez csak a jéghegy csúcsa. Megkockáztatom, hogy milliós mennyiségű jó szoftver hever az interneten, amiről nem tudunk.
 • Bonyolult
  Szintén korábbi felmérésünk eredményeként egy 13 éves srác önállóan képes volt feltelepíteni egy blackPanther OS-t és használni. Mindez után egy azonnal használható teljes rendszert kap, Office-szal, tömörítő, videólejátszó, stb., programokkal. A Windows telepítése után meg van egy “üres” rendszerünk amire fél napos munkával még adagolhatjuk a meghajtókat, szoftvereket, hogy egyáltalán használni lehessen. Ha valami gebasz van, akkor kezdődik elölről a művelet. A Windows telepítő érthető ugyan, de mégis súlyos károkat okoz, ha már van egy telepített rendszered, mert kérdés nélkül felülírja a rendszerbetöltőt és lehetetlenné teszi más rendszer indítását. Ellenben a blackPanther OS (és más Linux alapú rendszer is) listázza a telepített rendszereket, ha már volt előző telepített rendszerünk. 

Ellenben azt állítja magáról a Windows-ról, hogy:

  • Használatra kész
   Teljesen valótlan! Hiszen a Windows-hoz nem biztosítanak semmilyen szoftvert ami a mindennapi használathoz kell, csak az alapprogramokat ami az operációs rendszerbe be van ágyazva. Az Office-t, képszerkesztő programot, videó-kodekeket, mind-mind külön fel kell telepíteni a használathoz és nyilván ezeket előre meg kellett vásárolnunk is.
  • Biztonság
   Nem érzem magam biztonságban, Ransomware kártevők, az NSA botrány, a 12 évig titkolt Explorer-ben jelen levő backdoor, a korrupciós botrányok és az USA adatvédelmi irányelvei miatt eleve megkérdőjeleződik számomra, hogy mit keres Magyarországon vagy az USA-n kívül bárhol egy zárt-kódú operációs rendszer.  Nemzetbiztonsági szempontból pedig egy olyan operációs rendszer ami zárt-kódú frissítéseket automatizál, teljesen nevetségessé teszi a “biztonság” szót. Nevezzük inkább “a biztonság-hitének” mert a felhasználók elhiszik, hogy biztonságban vannak, pedig nem lehetnek, hiszen a zárt kóddal bármi feljuttatható egy informatikai rendszerre, meg el is távolítható akkor, ha már nincs rá szükség.
   Épp most aktuális a MacOS esetében a biztonság a frissen kiadott változatra! Pár óráig biztonságosnak hitték 😉 (Link)

 • Kényelem
  Na ebben egyet értek, amíg nem kezdődik egy frissítés: “Ne állítsa le a gépet amíg tart” és eltart akár órákig is, de a legszebb amikor épp előveszed a gépet a prezentációhoz, és “Rendszerfrissítés” csodás képén áll már 40 perce (pár hete kaptunk egy ilyen fotót, a prezentáció blackPanther OS-ről lett megtartva, és annak a végére a Windows is elindult!).  Arra valóban alkalmas és kényelmes, hogy össze-vissza lehet kattintani, a nagy számok törvénye szerint pedig majd egyszer sikerül is elérni a kívánt eredményt. Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy:

A Windows a lusta és önálló gondolkodásra képtelen emberek kedvenc rendszere. Tisztelet a kivételnek..

 • Egyszerű újratelepítés
  Hát ezen hangosan nevettünk (még a kávét is kiköptem véletlenül)! Ekkora hazugságot, hiszen a teljes telepítési folyamat órákba telik, mindent fel kell újra tenned, a hardvereket újra be kell állítani. Ráadásul minden beállításod megy a levesbe a telepítés után.
 • Garancia
  Vajon hány “vírus-károsultat” kártalanítottak garanciában?! Talán egyet sem? Mire van garancia, hogy meg lehet tartani egy prezentációt amikor szükség van rá? Vagy arra van garancia, hogy pár év múlva biztosan teljesen új gépet kell venned újra, mert nem fog rajt menni a legújabb Windows, vagy használhatatlan lesz. A szóból nem derül ki, hogy mire utal, de azt jó tudnod, hogy amennyiben nincs szükséged a géppel vásárolt Windows-ra, az árát visszakérheted!
 • Frissítések
  A legszebb! És folytatom.. Frissítések, amelyek megkeserítik az életed, a munkád, és lehetetlenné teszik, hogy a gépet akkor használd amikor szükséged van rá, mert, hogy nem rendelkezel arról,. hogy ez mikor és hogy történjen meg.


Ebben a videóban prezentálta egy felhasználó, hogy melyik rendszer telepítés és frissítése a gyorsabb!

És ami viszont kimaradt a reklámjukból, hogy

 • Drága
  Nem maga a Windows, hiszen csak egy termék, amit emberek készítettek és dolgoztak. Az ára önmagában nem sok, csak, hogy mire használható rendszert kapunk addigra a százezrek úgy repkednek, hogy észre sem veszed, de csak számolj utána. Persze azon is lehet ingyen szoftvereket használni, de a jellemző az, hogy akkor már “felcsúszik” minden ami illegális, mert ettől úgy érzi a felhasználó, hogy legálissá vált, ha már volt egy telepített Windows a gépen.
 • Felesleges
  A valóság az, hogy a Windows-ra nincs szükség az esetek nagy többségében! (itt most nem a világ összes PC-hez képest jelentéktelen célrendszerekre gondolok) A Windows semmit nem nyújt ami egy átlag embernek, vagy egy átlagos vállalkozásnak kell ahhoz, hogy internetezzen, levelezzen, dokumentumokat vagy képeket szerkesszen, stb. Tehát ebből kifolyólag minden egyes elköltött – vagy inkább elherdált – forint, az ablakon kidobott pénz.
 • Termékfüggőség
  Kezdődik ott, hogy a Microsoft (a magyar kormány közreműködésével) már általános iskolában elkezdik rászoktatni a gyerekeket a Microsoft termékek használatára, majd a felsőoktatásban folytatják. Gyakorlatilag a magyar oktatási rendszeren ingyen képzi ki a felhasználóikat, később a saját fejlesztőiket, majd megveteti a saját termékét velünk, hiszen már tudják használni, mást meg nem is ismernek. A korrumpált – és oktatási – rendszer felépítése már eleve úgy van felépítve, hogy a Microsoft termékeit lehessen csak használni, így súlyosan befolyásolja később az emberek vásárlási szokásait, ami tisztességtelen versenyhelyzetet is teremt. Pár hete robbant épp a magyar korrupciós ügy, ami miatt a magyar Microsoft vezetőségében és a partnerszerződésekben drasztikus változások történtek. Kapcsolódó hivatkozások [Link] [Link] [Link] [Link]

Végül mi is elkészítettük – a szerintük – valóságos képet nyújtó promóciónkat:


Felháborítónak tartom, hogy a szabad szoftveres szervezetek a szabad szoftvereket lejárató propaganda ellen semmilyen lépést nem tesznek, mint ahogy az ellen sem, hogy a Microsoft monopóliumát megtörjék, vagy, hogy arra törekedjenek, hogy egyensúlyt teremtsenek az oktatásban és a piacon, hiszen évente 1x.000.000.000Ft forgalmat csinál a Microsoft Magyraroszág Kft.  És, hogy a címben szereplő kérdésre is válaszoljak:

Mert valójában nincs rá szükségünk!

Besorolva mint , , , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match