Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Világos vagy sötét asztali téma

blackPanther Projekt Asztali környezetek Világos vagy sötét asztali téma
Világos vagy sötét asztali téma

Világos vagy sötét asztali téma

Szerző: Adminisztrátor

Világos vagy sötét asztali téma

Itt vagy most:

A blackPanther OS alapértelmezett Plasma asztali környezete (widgetek, programhátterek) a sötét felületet (témát) preferálja, majdnem fehér szöveggel. A tapasztalatunk az, hogy a felhasználók az első percekben még idegenkedhetnek, de nagyon gyorsan ráéreznek az alapértelmezett sötét téma előnyeire, és szemkímélő mivoltjára.

De elfogadjuk, hogy vannak olyan felhasználók akik továbbra is ragaszkodnak a megszokásaikhoz és szeretnék a világos környezetet használni. Nekik készült az alábbi videó-bemutató arról, hogy kell egységesíteni a munkakörnyezetet és váltani a világos és sötét téma között.

A videóban bemutatjuk azt is, hogy a Plasma (Qt5) téma váltása önmagában kevés, bár a felület nagy része azonnal átveszi a beállított téma értékeit, a Gtk2/3 alkalmazások (Pl.: Firefox) nem tudják. Ehhez a vezérlőközpontban egy külön menüpont van, hogy a Gtk felületek színösszeállítását is hozzáigazíthassuk a munkaasztalunkhoz.

Gtk2/3/4 stílus beállítása

 

Az alkalmazások színe, programok, widgetek megjelenése a Plasma felépítésének és a blackPanther OS-ben található egységesített beállítóközpontnak köszönhetően, külön – külön egyénileg is beállítható.

Ahhoz, hogy megértsd a témák és felületek közötti különbséget, olvasd el az azlábbi cikket is: Asztal testreszabása

Figyelem!

Egyes témák nem tartalmazzák az ikonkészletre hivatkozást, vagy olyan ikonkészletet preferálnak ami nincs telepítve. Ezért Világos témához sötét alapú, sötét témához, inverz világos ikontémát kell beállítanunk.

Szakértőknek:

További, de olvasásra szoruló részletekért kattints ide ...

A GTK beállításai manuálisan megadhatók a konfigurációs fájlokban, de az asztali környezetek és alkalmazások felülbírálhatják ezeket a beállításokat. A GTK verziójától függően ezek a fájlok itt találhatók:

  • GTK 2 felhasználóspecifikus:~/.gtkrc-2.0
  • GTK 2 rendszerszintű:/etc/gtk-2.0/gtkrc
  • GTK 3 felhasználóspecifikus: $XDG_CONFIG_HOME/gtk-3.0/settings.ini, vagy $HOME/.config/gtk-3.0/settings.iniha $XDG_CONFIG_HOMEnincs beállítva
  • GTK 3 rendszerszintű:/etc/gtk-3.0/settings.ini

Alapvető téma konfiguráció

A GTK-téma, az ikonok, a betűtípus és a betűméret kézi módosításához adja hozzá például a következőket a konfigurációs fájlokhoz:

  • GTK 2:

  • GTK 3:

Ha a témát nem alkalmazzák a GTK 3-hoz, használja gsettingsmég:

Témák

GTK 3 és GTK4

A GTK 3-ban és GTK 4-ben az alapértelmezett téma az Adwaita, de a HighContrast és a HighContrastInverse témák is szerepelnek benne.

Egy adott téma alkalmazásához állítsa be a gtk-themetulajdonságot a névtérben org.gnome.desktop.interfaceegy dconf szerkesztővel:

Ha nem használ dconf tulajdonságot, használhatja GTK_THEMEa GTK 3 és GTK 4 témák alkalmazását. Például a GNOME kalkulátor elindításához az Adwaita sötét változatával:

A GTK 2-ben az alapértelmezett téma a Raleigh, de az Arch Linuxnak van egy egyéni konfigurációs fájlja a címen /usr/share/gtk-2.0/gtkrc, amely az alapértelmezett témát Adwaita-ra állítja.

A GTK 2 téma módosításához használja a GTK2_RC_FILES. Például a GIMP elindításához Raleigh témával:

Sötét téma változat

Egyes GTK 3 témák tartalmaznak sötét témaváltozatot, de alapértelmezés szerint csak akkor használják, ha az alkalmazás kifejezetten kéri. A sötét témaváltozat minden GTK 3 alkalmazáshoz való használatához állítsa be:

GTK 4 esetén használja:

Példák

GTK példa konfigurációk:

Megjegyzés: Néhány asztali környezet figyelmen kívül hagyhatja (pl. GNOME ).

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match