Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Újratelepítés, költöztetés adatok megtartásával

blackPanther Projekt blackPanther OS, Rendszertelepítés Újratelepítés, költöztetés adatok megtartásával
Újratelepítés, költöztetés adatok megtartásával

Újratelepítés, költöztetés adatok megtartásával

Szerző: Adminisztrátor

Újratelepítés, költöztetés adatok megtartásával

Itt vagy most:

Amennyiben úgy döntesz, hogy újratelepíted a rendszert, mindenképp készíts biztonsági mentést mindenről. Ha a telepíŧett rendszered már nem indítható el, akkor indítsd el a Live (telepítő) rendszert, és a munkaasztal indítása után, de a telepítő program indítása nélkül, hozzáférsz a merevlemezen tárolt adatokhoz, ha kiválasztod a fájlkezelő (pl.: Dolphin) oldalsávján az adathordozót az “Eszközök” kategóriában.

Live rendszer alól elérhetőek a fizikai meghajtók

Mindenképp készíts mentéseket az adataidról!

Különbséget kell tennünk a személyes, és a rendszerszintű beállítások között!

Amikor egy program megjelenését módosítod, például a Chrome(ium), vagy a Gimp, esetleg a munkaasztalod beállításait módosítod, akkor az egy személyes beállítás, módosítás, és NEM rendszerszintű beállításokról beszélünk. Vannak viszont olyan programok, amelyek különleges jogokkal bírnak, akkor is, ha egy felhasználó futtatja, a rendszergazdai hitelesítés nélkül, mert a beállításukhoz rendszergazdai jogok kellenek. Ezeket egy másik cikkben  magyarázom el.

Rendszer beállításainak mentése

Amikor beállítod, hogy egy adathordozó a gép indulásakor csatolódjon a fájlrendszerhez, akkor rendszerszintű beállításokat végzel el. Az ilyen beállítások, minden felhasználónak alapértékek lesznek. Ezek a beállítások, a legtöbb esetben az /etc mappában tárolódnak el. /Adatbázisok, levelező rendszer, egyéb érzékeny kiszolgálók a /var/... mappában is tárolhatnak beállításokat. Illetve figyelmetlen programozók okozhatnak olyan jelenséget, hogy egy program a saját mappájában tárol beállításokat az /usr/lib*/programneve vagy a /usr/share/programneve alatt jellemző ilyen. /

Az /mentendő_meghajtó/etc mappából rendszergazda (root) joggal tudjuk kimásolni az adatokat! Azt másoljuk ki amire szükségünk van, és ne mindent, mert ez működési problémákat okozhat.

Figyelem! Soha ne másoljuk rá a telepített és éles rendszer /etc mappába vagy az abban levő állományokra közvetlenül. mert a hardverek értékei, meghajtók azonosítói, és paraméterei is ebben a mappában vannak! Rossz paraméter esetén, hardver károsodást is okozhatunk, a működési hibákról nem is beszélve.

Természetesen olyan állományokat mint hoszt-fájlok, levelezőbeállítások, csatlakozási konfigurációk, hálózati beállítások, stb., büntetlenül másolhatóak az új telepítésre is.

Személyes adatok mentése

A rendszer számos adatmentő megoldást biztosít! A felhasználók a személyes adataikat a saját mappájukban tárolják, a legtöbb esetben rejtett mappákban (ponttal kezdődőd mappa).

/home/felhasználóneved/

Tudnod kell (!), hogy a /home/felhasználóneved/útonalon levő mappa a felhasználó jogosultságaival rendelkezik. Tehát, ha a felhasználóneved “akos” akkor a /home/akos/mappa jogosultsága 750a tulajdonosa:csoportja akos:akos

Programok beállítómappái, például:

a Chromium a /home/felhasználóneved/.config/chromium mappában tárolja a személyes adatokat, módosításokat, kiegészítőket.

Ellenben a Firefox a /home/felhasználóneved/.mozilla/firefox almappában.

Rejtett mappák vagy fájlok az MC-ben (parancs: mc)

A rejtett állományok listázása a fájlkezelőben is lehetséges, ha engedélyezzük a megjelenésüket, vagy akár a Midnight Commander (mc) ablakban is láthatjuk őket.

Amennyiben az egész felhasználói mappát (eredetileg /home/felhasználóneved) lementjük, azt átmozgathatjuk, egy újonnan telepített rendszerbe is! Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy:

 • telepítéskor egy átmeneti felhasználót adunk meg, ezzel elvégezzük a telepítést! Ezt követően szabályosan elindítjuk a telepített rendszert, és felveszünk egy felhasználót azon a néven amivel használni szeretnénk a gépet. Majd a mentésből a fájlokat root joggal bemásoljuk a felhasználó mappájába, tehát:
  /mentésre_használt_meghajtó/janos/* -> /home/janos
  Másolás után szükségünk lesz még egy nagyon fontos lépésre, mégpedig a felhasználói jogokat meg kell adnunk a másolt állományoknak a rendszergazdai műveletek alatt, vagy így:

Már csak az maradt hátra, hogy átjelentkezzünk és teszteljük a fiókot. Fontos! Ha átjelentkezés után rendellenes működést tapasztalunk, akkor a fiók egyéni módosítása okozza. Vagy fel kell tárni a hibát, vagy a régi beállításokat nem szabad átmásolni, nem lehet használni az újabb rendszerben.

 • Live rendszer alól felmásoljuk a telepített rendszerre a mentésből a fájlokat. Ehhez pontosan tudnunk kell az új felhasználó azonosítóját! Az alábbi paranccsal kapjuk meg:

  pl. élesben:

  A jogok beállítása a felmásolt adatokra:

   

Költöztetés

A példa kedvéért a /home/janosbacsi tartalmat akarjuk költöztetni klónozással. Használhatjuk a ‘klonozas‘ parancsot. Ez csak akkor jó megoldás, HA a /home vagy a /home/janosbacsi külön partíción van tárolva, például a /dev/sdaXY a rendszermeghajtó és a /dev/sdZX /home meghajtó (legyen mondjuk a /dev/sda5). Ekkor az alábbi parancsot használhatjuk:

Grafikus programmal

Amennyiben egy meglévő csatolási pont mellett egy meghajtónak azonos csatolási pontot adunk meg, akkor a DiskDrake fel fogja ajánlani a partíció tartalmának költöztetését. Pl.: a /home a /dev/sda5 meghajtón van és mi kiválaszjuk a /dev/sdb1-et a /home csatolási pontjának, a Diskdrake a teljes tartalmat átmozgatja, és átírja az fstab.-ban is! Így a következő újraindításkor már az új meghajtón lesz a home tartalma.

Kedvenc, vagy gyakran használt alkalmazások újratelepítés után

Még újratelepítés előtt futtasd a ‘regiprogramok‘ parancsot. Ez  létrehoz egy leírófájlt abban a mappában ahol állsz, amely segítségével az új telepítésre automatikusan visszállíthatsz minden alkalmazást!

Leírófájl létrehozása:

Mentsük le a “helyreallithato_csomagjaim_listaja.txt” fájlt egy biztonságos helyre, esetleg USB eszközre…

A programok helyreállítása
Indítsuk el a telepített rendszert és másoljuk fel a “helyreallithato_csomagjaim_listaja.txt” fájl vagy tegyük elérhetővé a rendszer számára és futtassuk újra a programot root joggal így:

Majd várjuk meg amíg a telepítési folyamat véget ér.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match