Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Sulix-szerverhez blackPanther OS-kliens

blackPanther Magyarország Rendszerbeállítások Sulix-szerverhez blackPanther OS-kliens

Sulix-szerverhez blackPanther OS-kliens

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Áttekintés

A weblapjuk szerint: “A SuliX szoftvercsomag kifejezetten az oktatási intézmények igényeinek figyelembevételével került kifejlesztésre ”  (azért ezzel vitatkozni tudunk naphosszat, de röviden:)

Mivel közpénzről van szó, szerintünk közérdek, hogy most a valósághoz is közelítsünk  (nem értek egyet):

A Sulix-(*árnyék?)-disztribúciót az ULX Kft. munkatársai szabják át Redhat/Fedora EPEL csomagforrásaiból, magyar oktatási intézményeknek kialakítva, a magyar kormánnyal kötött szerződésük égisze alatt. A cég ügyvezetője Szentiványi Gábor, aki jó kapcsolatokat ápol itt-ott (pl.:  a NISZ-nél is). Tehát kormánypénzből gazdálkodnak, korábban olyan ~300.000Ft/év díj ellenében kaphattak az igénylők licencet. (Egyébként az ULX  régen a Suse magyar disztribútora volt, némi vita után, hirtelen Redhat disztribútor lett, és a Suse ‘fújj’ azóta.) 

Saját fejlesztésük a rendszerük felügyeleti elemeinél lehet megtekinteni (hozzáértőknek), de a rendszer elsődleges komponenseit nem ők fejlesztették ki, és a forráscsomagokat sem ők készítették, hanem a Redhat. Valójában maguk a felhasznált Redhat forrásfájlok, és ezáltal a Sulix-rendszer csomagjai mára már arcpirítóan elavultak (~2012 -től indulnak) és,  ahogy az ISO kinéz, inkább egy rolling disztribúció lehetne. (Mivel az Redhat-Enterprise vonalról van szó, rezeghet a léc a licencelése körül, ideértve az ISO-ba ágyazott Flash és Chrome miatt is, amit maga a Redhat sem épít be, ezért is érdekesek még ezek a kérdések) Ezért értelemszerűen erre a disztribúcióra fel lehet telepíteni a Redhat-kiadásazonos csomagjait, a RHEL/CentOS 6 vagy RHEL/CentOS 7 tárolókból, ha valamilyen hiányban szenvednétek, vagy frissítésre szorultok rá.

A DW oldal alapján és az ISO-k dátuma alapján is, 2012-ben adtak ki egy változatot, majd 5 év lapítás után, a 1604/2016. (XI. 8.) Korm. határozaton felbuzdulva, gyorsan kineveztek maguknak egy újabb “release”-t. Az ISO tartalma, és a verzióinformációk szerint az még mindig a 2012-es alapverzió (upsz, nem csináltak semmi újat?), csak beszórtak pár vicces apróságot az ISO-ba és az lett az “új” Professional 8. Ezt követően lett nekik egy újabb szerződésük is “állambácsival”.  Ez minősíti a kormány hozzáértő szakértőit is, hiszen alkalmatlanok voltak felmérni, hogy mit is finanszíroznak, de így legalább elmondhatják, hogy “most már van ilyen is”? 😀 Ami megtörtént, megtörtént.  Az FSF talán azért nem szól be nekik a számos kis csintalanságért, mert korábban támogatták a szervezetet, vagy mert az FSF prominens tagja épp NISZ-nél dolgozik? Nem a mi tisztünk ítélkezni, gyarlóságok, korrupció, vagy ostobaság felett sem, de mi nem veszünk részt semmilyen kétes ügyletben, már csak elvből sem!

* árnyékdisztribúció : ezek olyan disztribúciók amelyek a “pénzszagra” jelennek meg, egyébként nem aktív résztvevői a közösségi fejlesztési elveknek, nem dolgoznak a közösbe, vagy nem adnak vissza újításokat, a rendszerbe sem jelenítenek meg ilyeneket, többnyire felhasználói körük sincs, csak az ügyfélkörük, vagy a fix bevételi forrásuk. Te láttál már egyetlen otthoni vagy vállalati felhasználót Sulixszal?! 

Kiadás dátumai a Distrowatch alapján (Letölt)
Dátumok 2017 09-25 2012 11-28 2010 09-14 2004 12-15 2003 11-01 2003 04-09
Összesítő 5 év telt el

és a rendszerfájlok 2012-től/14-ig mutatnak!

6 év telt el...
Talán Az OFA-val nem
sikerül rárepülni a kormányzati pénzekre?
  “No
comment”

Az első
másolás nem jól

sikerülhetett?

Tehát még csak nem is 2017-es ( 2019-ben) a rendszer, de még ezzel is sikerült a kormányzatot meggyőzni, hogy “ez kell nekik” :D) A rendszer tartalmaz néhány “okosan” átnevezett alkalmazást is, az ilyen például az:

ami az iTalc program valójában.

Tehát nem kell megijedni, ha másik klienst, vagy szervert akartok használni, az iTalc program és minden egyéb komponens is elérhető más rendszerekhez.

Turpisságok

A Sulix asztali rendszer olyan modifikációkat is tartalmaz, hogyha nem érzékeli a kliens (Sulix-desktop) a hálózaton a “sulixervert”, akkor az a ActiveClass program indításának a lehetőségét felfüggeszti, és a hálózatbeállításokat alaphelyzetre teszi. Vagy a Grub téma, vagy Grub frissítése után “vissza/átírja magát Sulix-ra”, nehogy a felhasználó megijedjen, hogy egy Redhatot kapott a rendszer frissítése után. És van tovább is, de unalmas ez a téma egy kívülállónak…

Ezeket a jelentéktelen modifikációkat leszámítva, a rendszert RHEL rendszerként kezelhetjük (yum csomagkezelő, stb), szabályos SSSD/LDAP/NFS beállításokat alkalmazhatunk rajtuk.

Néhány helyről jelezték, hogy problémáik vannak a szerverbiztonsággal, vagy a program stabilitásával, így az t javasoljuk, hogy a rendszer elavult csomagjait frissítsék újabb, CVE-mentesített csomagokra.

blackPanther OS/Pro beállítása kliensnek

Ez a leírás egy olyan hibrid iskolai hálózatot mutat be, ahol a szerverszolgáltatást SuliXerver látja el, a kliensekre pedig, blackPanther OS lett telepítve, esetleg dual-, multiboot módban üzemelnek blackPanther OS-el. Ezek a beállítások mind az ingyenes, mind a Pro változaton alkalmazhatóak.

Figyelem! Amennyiben a Sulix szervert nem frissíted a RHEL legújabb csomagjaira és a szerver nyitott az Internet felé, a blackPanther OS kliensek IT-biztonságát nem tudjuk garantálni.

A Sulix szerver által biztosított szolgáltatásokból, nekünk az LDAP/FTP/SSH szolgáltatásra lehet szükségünk. De mi a blackPanther OS-nél az egész folyamatot leegyszerűsítettük!

Automatikus beállítás

Ha nem akarsz bóklászni a konfig fájlok között, akkor telepítsd a következő csomagot és indítsd el a csatlakozás-varázslót:

A ‘sulx-connector’ kiegészítő elektronikus levélben kérhető és díjtalanul érhető el, kizárólag az oktatási intézményeknek fenntartott tárolóból.

Kézi beállítás

A kézi beállítással lassabb, de pontosabb beállításokat tudtok elvégezni, az esetleges hibákat már menet közben tudjátok javítani a komponensek telepítésekor. Bár van eredetileg leírásuk más kliensekhez, ez gyakorlatilag arra jó csak, hogy elmodhassák, hogy “leírták máshoz” is, de mint látjátok ez bizony édes kevés:

Általános Linux kliensek beállítása (a Sulix leírása)

Egyéb Linux rendszerek használata esetében be kell állítani a számítógépet NFS és LDAP kliensként. Ehhez használja az adot disztribúció megfelelő kliensprogramjait, illetve beállítóprogramjait.

A szükséges paraméterek:

➢ NFS kliens
➢ NFS szerver neve: sulixerver (vagy megadható IP címmel is),
➢ NFS megosztás: /home
➢ Helyi csatolási pont: /home
➢ LDAP kliens
➢ LDAP használata: bekapcsolva
➢ LDAP alapDN: dc=intézmény domén neve,dc=hu
➢ (ld. az /etc/openldap/ldap.conf fájlban)
➢ LDAP szerver címe: sulixerver
➢ TSL/SSL: bekapcsolva
➢ LDAP Version 2: kikapcsolva
Mivel a kliensek automatikusan kapnak IP címet a SuliXervertől, a hálózati beállításoknál meg kell adni, hogy a tanulói gép dinamikusan, DHCP segítségével kapjon IP címet, gépnevet és névszervert (a kiosztandó gépneveket a kliens felvételekor megállapítja a rendszer).

Ahhoz, hogy ez valóban működjön, alábbi programcsomagokra lesz szükségetek blackPanther OS-en:

A tartalom csak hitelesített oktatási intézményeknek, informatika tanároknak, rendszergazdáknak érhető el.

Technikai segítségért keresd fel az ügyfélszolgálati címünket a probléma, kérdésed részletes leírásával.

 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match