Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Hálózati fájlrendszer csatolása (SMB/SSHFS/NFS)

blackPanther Magyarország Rendszerbeállítások Hálózati fájlrendszer csatolása (SMB/SSHFS/NFS)
Hálózati fájlrendszer csatolása (SMB/SSHFS/NFS)

Hálózati fájlrendszer csatolása (SMB/SSHFS/NFS)

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Egy azonos hálózatban megosztott könyvtárakat, meghajtókat számos módon “kapcsolhatjuk” a saját blackPanther OS rendszerünkhöz, úgy, mintha helyi meghajtó vagy mappa lenne. Az egyik ilyen kényelmes megoldás, ha Dolphin-ban kattintásra csatlakoztatjuk a távoli (smb/samba) megosztást.

Amennyiben állandó elérést szeretnél a Samba megosztáshoz, például már az indítási szakaszban, akkor ez a változat nem lesz jó neked. Az egy másik cikk.

Első lépés az, hogy tisztázzuk, hogy a hálózati megosztás elérhető-e. Erre használhatjuk a blackPanther OS hálózati meghajtó keresőjét (a képen) vagy akár az ismert konzolos parancsokat is, melyek: smbclient vagy nmblookup

Amennyiben a hálózati megosztás elérhető, tisztáznunk kell, hogy van-e jogunk elérni, olvsni vagy írni ezt a meghajtót. Ehhez az kell, hogy azon a gépen amelyen a megosztott mappa található, rendelkeznünk kell felhasználónévvel és jelszóval az adott megosztáshoz. Ha bizonytalanok vagyunk akkor a megosztó gépen saját magán teszteljük le a jogainkat, szükség esetén hozzunk létre egy felhasználót és hozzá egy jelszót.

Most, hogy már biztosak vagyunk abban, hogy a megosztó gépen aktív egy megosztás, amihez van felhasználónk és jelszavunk, be kell állítani a blackPanther OS-en, hogy csatlakozni tudjunk hozzá.

Rendszerbeállítások > Samba megosztás > SambaSzkenner Samba csatolás kezelő

A Samba-szkenner (megosztáskereső) elindítása után (1.-es kép) a távoli gépnek és a megosztásnak meg kell jelennie az ablakban, ahogy a fenti képen a 2.-es szám alatt is látható.

Ez a tartalom már a regisztrált felhasználók számára érhető csak el.

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match