Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Nyomtatás – vagy hiba elhárítása

Nyomtatás – vagy hiba elhárítása

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Alapfogalmak

CUPS felépítése
Cups felépítése

A blackPanther OS-ben a nyomtatási rendszer (CUPS – Common UNIX Printing System; http://www.cups.org) felelős a nyomtatási feladatok végrehajtásáért.

 

A CUPS a socket, az LPD, az IPP és az smb protokollokat támogatja.

Részletezve:

Figyelem!
Egyes nyomtatótípusokhoz a gyártó külön programot biztosít (printer manager, pl.: HP printer manager). Tájékozódjunk a gyártó oldalán, hogy milyen szoftvereket biztosít az eszközhöz, vagy kérdezzük meg a felhasználókat a felhasználói csoportban!

Normál esetben ilyen egyszerű egy nyomtató hozzáadása

Nyomtatóleállás, nyomtatás letiltás megakadályozása

Amikor probléma merül fel a nyomtatással, a dokumentumok halmozódhatnak a nyomtatási sorban, ez megakadályozza az új dokumentumok nyomtatását. Ellenőrizzük a csatlakozást, tápellátást, töröljük a nyomtatási sort (Rendszerbeállítások > Nyomtatási rendszer > Nyomtatóra jobb kattintás > nyomtatási sor / vagy a nyomtató-appleten), majd engedélyezzük a nyomtatást újra. A nyomtató felfüggesztését megakadályozhatjuk a házirend módosításával:

Letiltott nyomtató újraengedélyezése, házirend módosítása

Magyarázatok és hibaelháríŧás

(Az URI hasnonló az URL-hez)

socket

    • (Szoftvercsatorna)
A socket egy szoftvercsatornacsatlakozóInternet socket vagy egyszerűen socket egy Internet Protocol-alapú számítógépes hálózatban,  például az interneten valamely kétirányú folyamatközi kommunikációs (IPC) hálózati folyam végpontja. A leggyakrabban használt socket portszámok a 9100 és a 35. Egy eszköz URI példa: socket://host-printer:9100/. (Pontosítás: Wikipédia)

LPD/LPR

    • (Line Printer Daemon, sornyomtató démon)
Előszeretettel használt nyomtatási protokoll TCP/IP hálózatokon, az LPD protokollt az RFC 1179 írja le, 1990. augusztusban írta L. McLaughlin III.  Ha az LPD protokoll szolgál az adatok átvitelére, a nyomtatási sor nevét mindig meg kell adni. A különféle nyomtatógyártók megvalósításai általában elég rugalmasak ahhoz, hogy többféle nevet is elfogadjanak nyomtatási sorként. Amennyiben szükséges, a nyomtató kézikönyve megadja, hogy milyen nevet kell használni. Gyakori az LPT, LPT1, LP1 vagy hasonló nevek használata. Természetesen a CUPS rendszerben egy másik Linux vagy UNIX-gép LPD-sora is beállítható. Az LPD szolgáltatás portszáma 515. Egy eszköz URI példa: lpd://host-printer/LPT1.

IPP

    • (Internet Printing Protocol, internetes nyomtatási protokoll)
Az IPP a HTTP protokollra épülő (1999-es) szabvány. Az IPP használata esetén a többi protokollnál is több feladatspecifikus adat kerül továbbításra. A CUPS belső adatátvitelre az IPP-t használja. Ez a két CUPS-kiszolgáló közötti továbbítási sorok ajánlott protokollja. A nyomtatási sor nevét pontosan kell megadni ahhoz, hogy az IPP helyesen működjön. Az IPP portszáma 631.  
URI példa: ipp://host-printer/ps és ipp://host-cupsserver/printers/ps.

SMB

    • (SAMBA/Windows nyomatómegosztás)
A CUPS lehetővé teszi a windowsos megosztásokon keresztüli nyomtatást is. Az SMB által használt portok: 137138 és 139.  Egy beállított eszköz-URI így néz ki: 
smb://user:password@workgroup/server/printer 
smb://user:password@host/printer és 
smb://server/printer. A nyomtató által támogatott protokollról az eszköz kézikönyvében vagy termékleírásában tájékozódhatunk.
Ha a gyártó nem biztosítja a szükséges információt, akkor az ‘nmap' parancs használható a protokoll azonosítására. Az nmap a nyitott portokat ellenőrzi.

Például:

Hálózati protokollokat használó eszközök esetében mindig függesszük fel a tűzfal működését és ellenőrizzük, hogy  a tűzfal szabályok üresek-e?! (iptables -L)

A nyomtatással kapcsolatos problémák a legtöbbször a típushoz tartozó gyenge támogatottság miatt jelentkeznek. Ezért javasoljuk, hogy nyomtató vásárlás előtt tájékozódj arról, hogy mely típusok működnek kiválóan Linux alapú rendszereken is.  Jellemzően a HP/Xerox nyomtatók biztosítanak saját meghajtó, és nyomtatókezelő szoftvereket is.  További hasznos információkhoz juthatunk az OpenPrinting adatbázisból is.

Canon LBP nyomatókhoz külön telepítő segéd-script itt található

Samsung Wireless nyomtatóbeállítóprogram  Samsung Wireless Printer Setup (36 letöltés )

Egyéb meghajtó kereséshez használjuk a ‘csomagkereses’ szolgáltatást a gyártó nevére

vagy a típus számára!

A nyomtató-meghajtóprogramokkal is kapcsolatos fontos tudnivalókat a tudásbázis ezen fejezetében találod!

Ha a rendszerrel kapcsolatos problémába ütközöl, azt egy hibajegy nyitásával jelezheted felénk. Csak akkor tudunk kijavítani egy hibát, ha értesítesz róla! (ha teljesen kezdő vagy a anyanyelvű parancsok sokat segíthetnek, itt találsz egy leírást erről…)

Az első dolog, hogy próbáld meg futtatni a nyomtatási hibaelhárítót!

Ha véletlenül nincs ez fenn telepítsd fel így:

Ezt követően indítsuk el aNyomtatási rendszer beállítások” alkalmazást a rendszerbeállításokból, vagy a parancssorból:

Ezután válasszuk ki a Súgó> Hibaelhárítás (F1) a menüsorból. Ez elindít egy varázslót amely a pár kérdés után elvégzi a szükséges vizsgálatot a nyomtatási rendszeren és az eszközön.

A vizsgálat után megpróbál hatunk egy tesztoldalt nyomtatni és a hiba kimenetét  troubleshoot.txt fájlba elmenteni. Ez nagyon hasznos információkat tartalmaz, ha egy hibajelentést akarsz készíteni! Mindig csatold, bárhol kérsz segítséget.

Egyes nyomtatók, szkennerek külön beállításokat is igényelnek! Ehhez nézd meg a “gyártóspecifikus hibaelhárítás” szekciót!

Hibakeresési információk más úton

Innen folytatódik, de ahhoz, hogy olvashasd, be kell jelentkezned...

A nyomtatásra küldött feladatok itt tárolódnak és fennakadhatnak: /var/spool/cups

Ha problémánk van, töröljük ki a mappa tartalmát mielőtt új nyomtatást indítanánk!

Kapcsolódó

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match