Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Nyomtatás – vagy hiba elhárítása

Nyomtatás – vagy hiba elhárítása

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Alapfogalmak

CUPS felépítése
Cups felépítése

A blackPanther OS-ben a nyomtatási rendszer (CUPS – Common UNIX Printing System; http://www.cups.org) felelős a nyomtatási feladatok végrehajtásáért.

 

A CUPS a socket, az LPD, az IPP és az smb protokollokat támogatja.

Részletezve:

Figyelem!
Egyes nyomtatótípusokhoz a gyártó külön programot biztosít (printer manager, pl.: HP printer manager). Tájékozódjunk a gyártó oldalán, hogy milyen szoftvereket biztosít az eszközhöz, vagy kérdezzük meg a felhasználókat a felhasználói csoportban!

Normál esetben ilyen egyszerű egy nyomtató hozzáadása

Magyarázatok és hibaelháríŧás

(Az URI hasnonló az URL-hez)

socket

    • (Szoftvercsatorna)
A socket egy szoftvercsatornacsatlakozóInternet socket vagy egyszerűen socket egy Internet Protocol-alapú számítógépes hálózatban,  például az interneten valamely kétirányú folyamatközi kommunikációs (IPC) hálózati folyam végpontja. A leggyakrabban használt socket portszámok a 9100 és a 35. Egy eszköz URI példa: socket://host-printer:9100/. (Pontosítás: Wikipédia)

LPD/LPR

    • (Line Printer Daemon, sornyomtató démon)
Előszeretettel használt nyomtatási protokoll TCP/IP hálózatokon, az LPD protokollt az RFC 1179 írja le, 1990. augusztusban írta L. McLaughlin III.  Ha az LPD protokoll szolgál az adatok átvitelére, a nyomtatási sor nevét mindig meg kell adni. A különféle nyomtatógyártók megvalósításai általában elég rugalmasak ahhoz, hogy többféle nevet is elfogadjanak nyomtatási sorként. Amennyiben szükséges, a nyomtató kézikönyve megadja, hogy milyen nevet kell használni. Gyakori az LPT, LPT1, LP1 vagy hasonló nevek használata. Természetesen a CUPS rendszerben egy másik Linux vagy UNIX-gép LPD-sora is beállítható. Az LPD szolgáltatás portszáma 515. Egy eszköz URI példa: lpd://host-printer/LPT1.

IPP

    • (Internet Printing Protocol, internetes nyomtatási protokoll)
Az IPP a HTTP protokollra épülő (1999-es) szabvány. Az IPP használata esetén a többi protokollnál is több feladatspecifikus adat kerül továbbításra. A CUPS belső adatátvitelre az IPP-t használja. Ez a két CUPS-kiszolgáló közötti továbbítási sorok ajánlott protokollja. A nyomtatási sor nevét pontosan kell megadni ahhoz, hogy az IPP helyesen működjön. Az IPP portszáma 631.  
URI példa: ipp://host-printer/ps és ipp://host-cupsserver/printers/ps.

SMB

    • (SAMBA/Windows nyomatómegosztás)
A CUPS lehetővé teszi a windowsos megosztásokon keresztüli nyomtatást is. Az SMB által használt portok: 137138 és 139.  Egy beállított eszköz-URI így néz ki: 
smb://user:password@workgroup/server/printer 
smb://user:password@host/printer és 
smb://server/printer. A nyomtató által támogatott protokollról az eszköz kézikönyvében vagy termékleírásában tájékozódhatunk.
Ha a gyártó nem biztosítja a szükséges információt, akkor az ‘nmap' parancs használható a protokoll azonosítására. Az nmap a nyitott portokat ellenőrzi.

Például:

Hálózati protokollokat használó eszközök esetében mindig függesszük fel a tűzfal működését és ellenőrizzük, hogy  a tűzfal szabályok üresek-e?! (iptables -L)

A nyomtatással kapcsolatos problémák a legtöbbször a típushoz tartozó gyenge támogatottság miatt jelentkeznek. Ezért javasloljuk, hogy nyomtató vásárlás előtt tájékozódj arról, hogy mely típusok működnek kiválóan Linux alapú rendszereken is.  Jellemzően a HP/Xerox nyomtatók biztosítanak saját meghajtó, és nyomtatókezelő szoftvereket is.  További hasznos információkhoz juthatunk az OpenPrinting adatbázisból is.

Canon LBP nyomatókhoz külön telepítő segéd-script itt található

Samsung Wireless nyomtatóbeállítóprogram  Samsung Wireless Printer Setup (15 letöltés)

Egyéb meghajtó kereséshez használjuk a ‘csomagkereses’ szolgáltatást a gyártó nevére

vagy a típus számára!

A nyomtató-meghajtóprogramokkal is kapcsolatos fontos tudnivalókat a tudásbázis ezen fejezetében találod!

Ha a rendszerrel kapcsolatos problémába ütközöl, azt egy hibajegy nyitásával jelezheted felénk. Csak akkor tudunk kijavítani egy hibát, ha értesítesz róla! (ha teljesen kezdő vagy a anyanyelvű parancsok sokat segíthetnek, itt találsz egy leírást erről…)

Az első dolog, hogy próbáld meg futtatni a nyomtatási hibaelhárítót. Ha véletlenül nincs ez fenn telepítsd fel így:

Ezt követően indítsuk el aNyomtatási rendszer beállítások” alkalmazást a rendszerbeállításokból, vagy a parancssorból:

Ezután válasszuk ki a Súgó> Hibaelhárítás (F1) a menüsorból. Ez elindít egy varázslót amely a pár kérdés után elvégzi a szükséges vizsgálatot a nyomtatási rendszeren és az eszközön.

A vizsgálat után megpróbál hatunk egy tesztoldalt nyomtatni és a hiba kimenetét  troubleshoot.txt fájlba elmenteni. Ez nagyon hasznos információkat tartalmaz, ha egy hibajelentést akarsz készíteni! Mindig csatold, bárhol kérsz segítséget.

Hibakeresési információk más úton

Innen folytatódik, de ahhoz, hogy olvashasd, be kell jelentkezned...

A nyomtatásra küldött feladatok itt tárolódnak és fennakadhatnak: /var/spool/cups

Ha problémánk van, töröljük ki a mappa tartalmát mielőtt új nyomtatást indítanánk!

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match