Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu
LVM partíció

LVM partíció

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Az LVM a Logical Volume Management (Logikai kötetkezelés) rövidítése, ez a kifejezetten kiszolgálók számára készült Linux rendszereken a lemezek vagy tárhelyek kezelésének erősen ajánlott módja. Az LVM partíció egyik fő előnye, hogy leállás nélkül online bővíthetjük méretét. Az LVM partíció is csökkenthető, de nem ajánlott.

Előnyök

Az LVM nagyobb rugalmasságot biztosít, mint a normál merevlemez-partíciók használata:

 • Használjon tetszőleges számú lemezt egy nagy lemezként.
 • A logikai kötetek több lemezre nyúlnak ki (RAID , tükrözés, csíkozás, amelyek olyan előnyöket kínálnak, mint például a további rugalmasság és teljesítmény).
 • Hozzon létre kis logikai köteteket, és “dinamikusan” méretezze át őket, amint megtelnek.
 • A logikai kötetek átméretezése a lemezen lévő sorrendtől függetlenül. Nem függ az LV helyzetétől a VG-n belül, nincs szükség a környező rendelkezésre álló tér biztosítására.
 • Logikai és fizikai kötetek átméretezése/létrehozása/törlése online. A rajtuk lévő fájlrendszereket még át kell méretezni, de néhány (például az Ext4 és a Btrfs ) támogatja az online átméretezést.
 • A szolgáltatások által használt LV (vagy szegmensek) online/élő migrációja különböző lemezekre a szolgáltatások újraindítása nélkül.
 • A pillanatképek lehetővé teszik a fájlrendszer lefagyasztott másolatának biztonsági mentését, miközben a szolgáltatás leállási idejét minimálisra csökkenti, és a pillanatfelvételt később könnyen egyesítheti az eredeti kötettel.
 • Támogatja a különálló kötetek feloldását anélkül, hogy rendszerindításkor többször meg kellene adnia a kulcsot ( készíts LVM-et a LUKS fölé ).
 • Beépített támogatás a gyakran használt adatok gyorsítótárazásához (lvmcache).

Hátrányok

 • A rendszer beállításának további lépései (módosítást igényelhetnek az initrd konfigurációjában), bonyolultabbak. Több démon szükséges a folyamatos futáshoz.
 • Kettős rendszerindítás esetén vegye figyelembe, hogy a Windows nem támogatja az LVM-et, így nem fog tudni hozzáférni egyetlen LVM partícióhoz sem a Windowsból. A harmadik féltől származó szoftverek lehetővé tehetik bizonyos LVM-beállítások csatlakoztatását.
 • Ha a fizikai kötetek nem RAID-1-en, RAID-5 vagy RAID-6-on vannak, egy lemez elvesztése, egy vagy több logikai kötetet is veszíthet , ha a logikai köteteket több, nem redundáns lemezre osztja, vagy kiterjeszti.
 • Nem mindig könnyű csökkenteni a logikai kötetkezelő által használt területet, vagyis a logikai kötetekhez használt fizikai köteteket. Ha a fizikai kiterjedések szétszórva vannak a fizikai köteten a végéig, akkor előfordulhat, hogy meg kell vizsgálnia a szegmenseket, és át kell helyeznie őket (esetleg másik fizikai eszközre), vagy ugyanarra az eszközre egyéni kiosztási beállításokkal (pl. --alloc anywhere). Ha más operációs rendszerekkel (pl. Microsoft Windows-szal) szeretne kettős rendszerindítást indítani, akkor az eszközön csak az LVM által nem használt / fizikai kötetként nem használt terület marad a Microsoft Windows számára.
 • Lehetséges, hogy rosszabb a teljesítmény, mint a sima partíciók használata.
 • Előfordulhat, hogy nem működik jól minden fájlrendszerrel, különösen azokkal, amelyeket úgy terveztek, hogy (több) eszközt ismerjenek. Például a Btrfs ugyanazokat a funkciókat kínálja ( több eszköz támogatása , (al)kötetek , pillanatképek és RAID ), amelyek ütközhetnek egymással (további információ a Btrfs LVM-pillanatfelvételeivel kapcsolatos problémákról ).

Előfeltételek a használathoz

 • Nyers lemez csatlakoztatva a rendszerhez
 • Az lvm2 csomag telepítése
 • Rendszergazdai jogok

PV fizikai kötet létrehozása

uttassa a következő pvcreate parancsot a pv létrehozásához a /dev/sdb lemezen,

A pv állapotának ellenőrzése

VG (kötetcsoport) létrehozása

Kötetcsoport létrehozásához a vgcreate parancsot fogjuk használni. A VG létrehozása a pv hozzáadását jelenti a kötetcsoporthoz.

A mi esetünkben a parancs ez lenne az SDB fizikai kötet használatakor:

Futtassa a következő parancsokat a vg állapotának ellenőrzéséhez (volgrp01)

Kimenet majd megerősíti, hogy az XY GiB méretű kötetcsoport (volgrp01) létrehozása sikeres volt, és egy fizikai bővítmény (PE) mérete ~4 MB. A PE mérete a vg létrehozása közben módosítható.

LV (logikai kötet) létrehozása

Az lvcreate paranccsal LV hozható létre a VG-ből. Az lvcreate parancs az alábbiak szerint néz ki,

Esetünkben a következő parancsot használjuk egy 15 GB méretű lv létrehozásához

A fenti formázott partíció használatához fel kell csatolnunk egy mappába. Tehát hozzunk létre egy /mnt/data mappát

Most futtassuk a mount parancsot, hogy felcsatolja az /mnt/data mappába,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match