Üzleti Skype: blackpanther.hu Üzleti: info@blackpanther.hu

Konfigurációs beállítófájlok

Konfigurációs beállítófájlok

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Alapfogalmak

A konfigurációs fájlok – beállítófájlok – olyan állományok amelyek az alkalmazásokra jellemző beállításokat, vagy a beállításoktól eltérő értékeket tárolják. A konfiguráció adatokat tárolhatjuk számtalan formában attól függően, hogy a konfigurációt igénylő program, szolgáltatás milyen formátumot vár el.  Egyesesetekben (például a titkosításnál) a konfigurációt, módosításokat bináris vagy titkosított bináris formában is tárolhatják. Vannak olyan esetek amikor egy adott konfiguráció egy archívumban – vagy titkosított archívumban – tárolódik. Más programok SQL alapú konfigurációt igényelnek, ilyen esetekben a konfigurációs állomány közvetlenül nem szerkesztethető, ellentétben azokkal a beállítófájlokkal amelyek egyszerű szöveg (txt) formában tárolják a beállításokat.

Beállítófájlok formátuma

Gyakorlatilag bármilyen formátumot, nevet, vagy kiterjesztést adhatunk egy konfigurációs beállítófájlnak amikor egy programot készítünk. Viszont amikor egy kész programot használunk ami rendelkezik – vagy igényel – beállítófájlt, akkor csak az előre definiált útvonalat, fajnevet és kiterjesztést használhatjuk. Továbbá amit még tudnod kell, hogy egyes állományok tartalma sem szabadon módosítható. Mindig ügyeljünk a szintaxisra, az előírt formátumokra, vagy beállítandó értékekre.

Ismertebb kiterjesztések:

 • akármilyenfájl.conf
 • valamilyen.ini
 • egymasik.cfg
 • lehetkiterjesztésnélkülis
 • stb.

Felépítésük

Egy egyszerű példa az /etc/bubblemsg.conf állományból

 • # kettőskereszt utáni szövegek

A fájl a leírása alapján a blackPanther OS rendszerüzenet háttérprogram beállítófájlja. Fontos a példában megjegyezni, hogy ennél a fájnál a kettőskereszt (# / hashtag) pontosan azt a célt szolgálja mint az “ini” fájlok esetében a pontosvessző (;/semicolon), éspedig, hogy a program ami használja a beállítófájlt, a kettőskereszttel ellátott sorokat kihagyja, ignorálja a kettőskereszt mögötti tartalmat. Ezzel megjegyzéseket lehet hagyni a konfigurációra vonatkozólag, mint ahogy a példában is látjuk, vagy akár a paraméter “kikapcsolására” is használhatjuk, ha az adott alkalmazás ezt lehetővé teszi.

 • Sorok nagy vagy kisbetűvel

A példában a DEBUG= sorban nincs semmilyen érték. Ez azért van, mert a program csak opcionálisan igényli ezt a beállítást, és a nevéből adódóan hibakeresésre van. A többi sorban már a program alapbeállításait láthatjuk, a “kikommentezett” résznek megfelelően. Mivel ez a sor nem #DEBUG= értékkel van rögzítve, a programnak a helyes működéshez szüksége lehet erre a paraméterre is.

Fontos! Nem mindegy, hogy a konfigurációs fájlban kis vagy nagybetűket írunk! Ezért mindig ügyeljünk az előírt formátumra és szintaxisra.

Beállítófájlok helye

A blackPanther OS rendszerünkben a rendszerszintű beállításokat az /etc mappán belül tároljuk. A személyes beállításokat a saját könyvtárunkban, többnyire rejtett fájlokban, mappákban tároljuk. Az új formátum szerint a beállítófájlok helye a /home/felhasználóneved/.config mappán belül találhatóak, de ettől még sokan eltérnek.

A rejtett fájlokat a Dolphin-fájlkezelőben az F8 lenyomásával jeleníthetjük meg.

Jó tudni!

 1. Azért mert egy beállítófájl üres és nincs tartalma, nem jelenti azt, hogy törölhetjük! Az üres konfiguráció is egy beállítási “érték” (nulla) és a  programnak szüksége lehet erre a működéshez! Oda csak akkor fog értékeket menteni, ha az alapkonfigurációtól eltérő értékre van szüksége.
 2. A konfigurációs állományokban nem véletlenül van ilyen, vagy ehhez hasonló figyelmeztetés!

  Az ilyen állományokhoz ne nyúljunk, mert a program nem támogatja a kézi szerkesztést.

Konfigfájl létrehozása

 • gyökér (root) fájlrendszerben grafikus módon
Rendszergazdai jogokkal bárhol létrehozhatunk fájlt vagy mappát

A ‘config file‘ létrehozás módja attól függ, hogy a rendszerben hol van szükség a beállítófájlra! Amennyiben a beállítófájl a /home/sajátmappádonkívül szükséges, akkor kizárólag rendszergazdai jogosultsággal tudunk állományokat létrehozni a fájlrendszerben, illetve a szülőmappa tulajdonosának jogaival. Ilyen eset lehet például az amikor a webroot-on (alapértelmezésben: /var/www/html) belül az 'apache' felhasználó hozhat létre állományokat.

Parancssorban

 • a saját mappádban grafikus módon

A fájlkezelőben ugorj a célmappába, kattints jobb egérrel az üres területre és válaszd az alábbi menüpontot:

Jobb kattintás > Létrehozás > Szöveges fájl

Add meg az új állomány nevét és kiterjesztését.

Parancssorban

 

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match