Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Gyakran felmerült kérdések válaszai

blackPanther Projekt blackPanther OS Gyakran felmerült kérdések válaszai

Gyakran felmerült kérdések válaszai

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Minden új dolog esetében az emberekben megfogalmazódnak olyan kérdések, amelyek elég gyakran felmerülnek másokban is. Pont így van ez a blackPanther OS felhasználóival is. Bár a tapasztalat sajnos az, hogy az érdeklődők, és a felhasználók 10%-a csak az, aki a hiteles forrásokból, és olvasás útján tájékozódik. A több ember külföldi oldalakon akar tájékozódni, aztán teljesen logikátlanul a saját magában felépített “teóriákra” alapoz. Az sem ritka, hogy tapasztalatlan (megmondó-típusú) felhasználóktól kapott fals információkra épít. Ebből következik, hogy megdöbbentően torz, valótlan, és sok esetben téves információt kaptak a rendszerrel  kapcsolatban. Szinte nincs is olyat területe a blackPanther-projektnek, amivel kapcsolatban ne hallottunk, olvastunk volna éktelen nagy baromságokat. Emiatt szükségesnek éreztük, hogy összeszedjük az ismétlődéseket, így nem kell bonyolult leírásokat keresniük, na és temérdek olyan hülyeséget olvasniuk a felhasználóknak, amit számos helyen olvashattunk már mi is.

Új kérdésre keresel választ?! Küldd el nekünk a Facebook üzenetben, és hozzáadjuk a listához!

A kérdés van az idézett és kiemelt zöld mezőben. Alatta pedig apró dőlt betűvel az adott válasz. Pirossal a negatív, kékkel a pozitív hatásokat jelöljük.

A korlátolt gondolkodás épp olyan ártalmas mint az ostobaság és a tudatlanság! Te ne légy ártalmas, gondolkodj nyíltan!

A gyakran felmerülő tévhitek, tévedések, ferdítések és pletykák hivatalos válaszai


Midig tarts szem előtt, hogy a blackPanther OS-t ingyen, bármilyen térítés nélkül akarod használni. Ezzel szemben akkor támaszthatsz elvárásokat, ha fizetni is akarsz érte. Ha pedig nagy beruházást tervezel, jusson eszedbe, hogy sokkal szélesebb az a perspektíva amit most látni vélsz.

0. kérdés

Legálisan használom a magyar blackPanther OS-t?

A blackPanther OS letölthető változatai licencelése eltérő, az alapváltozatot minden esetben díjmentesen használhatja bárki aki letölti és telepíti. A kereskedelmi céllal létrehozott Pro, szerver vagy speciális változatok díjazás ellenében használhatóak. Ezeket a változatokat egyedi azonosítóval látjuk el.

1. kérdés

Ha ingyenes miért éri meg a fejlesztőknek, ha a blackPanther OS-t használom?

Nem éri meg. Mivel a blackPanther projekt magántőkéből létrehozott és fenntartott projekt, valójában veszteséget termelsz azzal, hogy letöltöd, és használod. Miért?! Azért mert használod az infrastruktúrát, a már ~1000 oldalas weboldalt, és minden olyan szolgáltatást amire a fejlesztőknek valójában nincs is szüksége, csak neked. Olyan programokat igényelsz te, amit mások nem, de nekik is vannak igényeik, amire a fejlesztőnek nincs szükségük. Mivel ezekért te nem teszel semmit, nem fizetsz érte, és a legtöbb esetben nem is támogatod, a fejlesztés szempontjából mindez, felesleges többletköltséget okoz. A te ingyenes rendszer használatodat mások finanszírozzák!

2. kérdés

Miért nem épít “közösséget” a blackPanther OS?

Valójában más gyártó sem épít ilyet! Ebben a témában súlyos félreértések vannak, mert a magyarok ahhoz vannak szokva, hogy a közösség majd adja, majd megoldja, majd ott megbeszélik. stb. De ezek a közösségek helyi szervezeteket, vagy gyártókat képviselnek, és nem maguk a gyártók. Az ilyen oldal például az Ubuntu.hu, csakhogy ennek az oldalnak a gyártóhoz semmi köze sincs, csak annyi, hogy használhatják a logót vagy a nevet, de a létezéséből a működtető szervezet profitál, hogy referál a kormány és a gyártó felé. Példának hoznám fel a Suse GmbH-t. A cég menetébe senki nem tud beleszólni, csak a fejlesztőcsapat. Ők fogják majd elérhetővé tenni az OpenSuse vonal komponenseit, a közösség számára. A közösséget a közösségi aktivisták építik, cserébe az anyavállalat ad neki némi kiváltságot. Nem ingyen csinálják és mert te olyan jó fej vagy! Esetenként fizetik a repjegyet egy -egy workshop-ra, rollup-ra, rendezvényekre. Tehát: a blackPanther OS projekt ezen esetben maga a gyártó (mint a Suse GmbH), a közösséget az aktivistáknak kellene építeni (mint az OpenSuse-t), és mi majd fizetjük a repjegyüket 😉 Eddig nem találtunk (nem is kerestünk) olyan elhívatott aktivistát, aki az elvárható tudás mellett felvállalta volna ezt a szerepet. Mint feljebb írtuk, így is deficitet termelnek a felhasználók, tehát nincs szükségünk újabb felesleges teherre. Utoljára aki közösséget akart építeni az az UHU csapata volt, ami végül 2014.-ben megszűnt, a gyártó cég mára, egy CallCenter fejlesztésével foglalkozik. Az UHU-Linux-ot soha ne keverd össze az UHU-UBK-val.

Az alábbi ábra prezentálja, hogy épül fel egy “Linux közösség” és felhasználói bázis.  Aki nem tesz hozzá a rendszer fenntartásához, nem támogatja anyagilag, vagy nem fizető ügyfél, az deficitet termel, tehát a 98%. Gyakorlatilag a fizető és támogató felhasználók biztosítják számukra az ingyenes és térítésmentes felhasználást. A “real-user” valójában csak a fizető felhasználó kategóriába található meg, a többi felhasználó a Windows, MacOS mellett kísérletezik és időről időre cserélgeti a másodlagos rendszereit.

A felhasználóknak meg kell érteniük, hogy sok millió ingyen letöltésből, nem lehet rezsit fizetni, mások sem tudták.  Akik viszont azt hitték, hogy ők majd tudják, már rég a múltba veszett még az emlékük is!

3. kérdés

Miért nem foglalkozik a blackPanther OS a “közösségi” igényekkel?

A jó ötletekkel javaslatokkal természetesen foglalkozunk, de előtérben az állandó felhasználói és felhasználhatósági igények vannak. Valójában korábban próbáltuk, hogy “közelebb” engedtünk embereket, vagy csoportokat a fejlesztéshez, de a végeredmény minden esetben az lett, hogy hátráltatták, akadályozták a projektet, többször egy olyan mellékvágányra vitték a fejlesztést ami végül sehova nem vezetett. Sokan úgy gondolják, hogy néhány év konzolos parancs kiadása után képesek átlátni egy ilyen összetett projektet, de valójában édes kevés még a programozói múlt, vagy a területen szerzett gyakorlati tapasztalat is. A másik fő probléma pedig az, hogy az emberek nem akarnak alkalmazkodni, mindent érzelemmel és önérdekből közelítenek meg. Egy ekkora projekt fenntartása és koordinációja hatalmas feladat, és abba érzelemnek vagy önzésnek nincs helye. Például a hibás közösségi döntések sorozata miatt bukott bele az Ubuntu a Unity asztal fejlesztésébe, amit a blackPanther-nél az Unity megjelenésekor megjósoltunk.  Ugyanilyen bukta irány a Gtk környezetek fejlesztése, amit a közösség erőltet. A primitívsége a programozási problémái miatt, nekünk nincs rá szükségünk, így mellőzzük amennyire csak lehet. Ez már eleve kizárja, hogy “közösségi igényeket” mérlegeljünk. 

4. kérdés

Miért jó más gyártónak a nagy “közösség” (felhasználói tábor)?

A megszokott Linux-os közösségi irányelvek rosszak, de már megvolt amikor a vállalatok beruháztak ebbe a területbe, és nem nagyon tudnak vele már mit kezdeni. A közösség valójában nem is az. Például az Amish-közösség, ahol a fennmaradásért mindenkinek meg van a feladata, az egy közösség. Talán egy szűk belső körre mondható ez el, akik fenntartják a vonalat, valójában amit “közösségnek” hívsz, az csak egy felhasználói tábor. Ezen tábor 90%-ban semmit nem ad vissza abból amit elvesz, tehát egy projektre felesleges terhet ró az elvárásaival, igényeivel. Egy vállalat üzleti terveibe nem lehet irányadó X millió “ingyenélő”, mert a valóság az, hogy egy harmadrangú Linux rendszerért az 1% az aki pénzt is adna. Ebből pedig nem lehet egy vállalatot fenntartani, embereket fizetni. Milyen arcot vágnál, ha a fizetési napon a bérpapírodra az lenne írva, hogy: 125.000 tag a felhasználókból a tiéd.

5. kérdés 

Miért nem jó a blackPanther OS-nek a közösségi irányelv?

A Linux mint asztali rendszer “közösségi-irányelvek” szerint képtelen volt az elmúlt 25+ évben arra, hogy megfelelő helyet foglaljon el az asztali rendszerek piacán, pedig nagytőkés cégek használták fel. Elhanyagolható játszótér maradt, és a konkurenciának a szükséges rossz, de nem versenytárs. Lehetett volna ezen régen változtatni, de maga a Kernel licence rossz, mert nem szabályozza úgy a kereskedelmi felhasználást ahogy kellene, hogy abból érdemi produktum származzon! Emiatt hatalmas hátrányban tarja az asztali Linux rendszereket, és az esetek nagy többségében inkább szórakozásra használják a felhasználók a Windows mellett. Valójában nagy gyártók azért adják a “közösségnek” a termékeiket ingyen, hogy rászoktassák őket a használatukra, ha majd valaki a kereskedelmi piacion a szerverükkel találkozik, értsen is hozzá. Biztosan ismerős, hogy csúnya, meg nem indul, meg elavult, de sokan mondják, hogy az (volt) a legjobb. Ha ez nekünk megfelelt volna, beálltunk volna abba a birka-sorba, amiben az elmúlt 20 évben a szemünk láttára váltak projektek az enyészetté. Ebből mi nem kérünk, nincsenek világmegváltó terveink, már így is többen használják a rendszerünket, mint amire valaha számítottunk, ráadásul a Magyar Kormány rendelkezései tudatosan akadályozzák is azt, hogy a Microsoft termékek helyett az emberek bármi mást hosszútávon használhasson. Inkább nekiálltunk egy olyan fejlesztési iránynak ami fenntartható is, ami azt az eredményt hozza amit mi elvárunk, és mint igazolódott a másfél évtized alatt, ez volt a kulcsa a fennmaradásunknak is. A “közösségi irányelv” egy birka-nézetű és rossz elv, mert például elfogadja a felhasználó, és mással is elfogadtatja azt, hogy örülni kell annak, ha egy oldalon meg van említve vagy oda van linkelve a forráskód egy adott programhoz, meg egy rakat utasítás,. hogy tud magának hegeszteni egy működő változatot a delikvens. A Microsoft felhasználók meg készen kapnak mindent, csak kattintani kell és megy. Hogy van ez?! Ez egy jó irányelv? Nem! Egy gyártót monopolizálni soha nem jó dolog. A felhasználó maradjon felhasználó és ne akarjon látszatprogramozó, fejlesztő lenni, pont úgy mint a Windows esetében is!

6. kérdés

Miért nem a Debian vonalra épül a blackPanther OS-t?

Megvizsgáltuk a Debian vonalat, és arra jutottunk, hogy a Deb csomagkezelés épp olyan maradi mint maga a rendszer, amibe nagyon lassan, nagyon későn kerülnek be a korszerű változások. Pl: egyes DEB csomagok még mindig a Gzip-et használják, mi pedig ~5 éve az XZ-t a tömörítéshez, ami jobb minőségű és nagyobb arányú tömörítést eredményez. Debian-nál előtérben van a Gtk fejlesztési irányelv, és a tapasztalatink szerint egy stabil rendszerben nem lehet Gtk alapú asztali környezet, például a Gnome. A csomagkezelő motor és a tárolókezelés számunkra már a vicc kategória, annyira elavult. És nem utolsó kérdés, hogy a DEB csomagok olyan biztonsági kockázatot hordoznak amelyek eleve kizárják az alkalmazását egy biztonságos környezetben (számunkra). A csomag elkészítése pedig klasszisokkal egyszerűbb egy RPM rendszeren. Egyébként bármikor integrálható lenne egy hibrid csomagkezelő a blackPanther OS-be, de nem kérünk belőle.

7. kérdés

Megszűnhet-e a magyar blackPanther OS?

A blackPanther OS projekt szervezése a 2000-es évek elején indult. 2002-ben fektettük le az alapokat, és 2003-ban megjelent az első kiadás. Azóta a rendszer és mi is folyamatosan fejlődünk, annak ellenére, hogy a hasonló kezdeményezések százával tűntek el. A blackPanther OS mégis fenn áll, a megszűnésének esélye a töredéke például az Ubuntu megszűnési esélyeinek, egyetlen okból! Az Ubuntu-t a pénz tartja életbe, a blackPanther OS-t pedig a terület iránti elhivatottság és szeretet! Ezért az Ubuntu megszűnésének esélye 1000x nagyobb, mert a piacon megjelenő konkurencia, akár egy Chrome-Book típusú konkurens bedarálhatja. A blackPanther-re ezeknek semmilyen hatása nincs, és mivel a rendszer és a komponensek minden nap képesek megújulni, gyakorlatilag örök kihívás a számunkra, így már biztosan fenn fog állni amíg élünk.

8. kérdés

Ingyenes marad a blackPanther OS?

A rendszer fejlesztése a nyílt forráskódokon alapul. Mi azzal is háláljuk meg az általunk felhasznált temérdek munkát amit mások fektettek a szoftvereinkbe, hogy rendszeresen szabadon elérhetővé teszünk különböző kész változatokat. A kereskedelmi változatba pedig inkább szolgáltatást kapcsolunk mint terméket, nem a rendszert vagy a használatát korlátozzuk le. 

2021-ben a magyar FSF közreműködésével megjelent a “nemzeti rendszer”. Ez nem más mint a lemásolt Debian fork, az Ubuntu Linux újabb másolatából létrehozott LinuxMint. Arcátlan és Magyarországra, a hazaáruló magyarokra jellemző módon 2 Milliárd forintot osztottak szét ennek a szakértésére annak tükrében, hogy Magyarországon egyedül csak a blackPanther-projekt fejleszt 20 éve alternatív operációs rendszert és teljes alternatív szoftver-platformot. A “nemzeti” másolat mellé se magyar dokumentációt, se terméktámogatást, se egyedi fejlesztéseket nem biztosítanak, a blackPanther által kért oktatási feltételeket nem valósították meg, a vállalkozások számára semmit sem biztosítanak 2 milliárdért. Mint kiderült, a “nemzeti rendszert” senki sem használja, hiszen semmilyen feltételt nem teremtettek meg a használatához! Ezért a hazaáruló és korrupt gusztustalanságért, a blackPanther OS többé nem gyárt “össznépi” ingyen játszóteret, és mindaddig nem lesz elérhető a nagy nyilvánosság számára, amíg a Linuxos felhasználói közösség egyként fel nem lép korrupció, a terület kifosztása ellen.

9. kérdés

A blackPanther OS egy másolata más rendszernek?

Amennyiben a “másolatot” szó szerint értelmezzük akkor a válasz egyértelműen nem, hiszen a blackPanther OS egy kézzel, elemenként, apránként összeállított, egyedi operációs rendszer. A kérdés pontosabb behatárolása esetén a válasz igen is lehetne, mivel pont olyan “másolat” mint az Ubuntu, Kali, Suse, stb. stb., vagy akár az Android is! Hiszen mint ahogy más terjesztés is felhasználja egymás fejlesztéseit, hasznos módosításait, programjait és kész megoldásait a saját fejlesztése mellett, úgy felhasználjuk mi is, illetve ők is a miénket. Ez pedig teljesen normális, legális és ésszerű, mert aki nem teljesen hülye, az nem akarja újra feltalálni a spanyol-viaszt! Tehát semmi értelme nem lenne újra leprogramozni például egy kernel modult, ha már az létezik és szabadon, legálisan elérhető változata. Épp ez a nyílt forráskód előnye és nagyszerűsége. (korrekció! A Magyar Kormány fejlesztéseire jellemző a spanyol viasz újra-feltalálása, lásd: e-szignó, de akartak fejleszteni “nyílt forráskódú levelezőt és operációs rendszert is”)

10. kérdés

Miben tér el a blackPanther OS minden más rendszertől?!

A szellemiségében mindenképp, de az elmúlt több mint másfél évtizedben annyi megoldást dolgoztunk ki és változtatást eszközöltünk, hogy képtelenség lenne érdemi választ adni egy ilyen helyen. De mégis kiemelnék egy nagyon fontos tényezőt: a blackPanther OS gyártási folyamata eltér minden rendszertől, mert a rendszer elemei szisztematikusan egymás után kézzel készülnek, minden eleméhez tartozó csomag kézzel kerül legyártásra és nem úgynevezett build-farmon, tömegesen. A mi eljárásunk sokkal több munkával jár mint a mások által használt technológia, de így magasabb minőséget tudunk elérni, és sokkal kisebb hibaaránnyal dolgozunk. Ide tartozik az is, hogy a blackPanther OS alkalmazások egyedileg általunk konfiguráltak, modifikáltak. A blackPanther OS egy valódi kézműves remekmű.

11. kérdés

Milyen nyelveket támogat a blackPanther OS?!

A rendszer jelenleg 197 locales (myelvi) csomagot tartalmaz. A nyelvi támogatások eltérnek programonként, és felületenként. Az adott nyelvre fordítását a közösség, aktivisták végzik, de te is csatlakozhatsz. Mi magunk is több  mint száz alkalmazáson dolgozunk folyamatosan, hogy magyarul legyenek használhatóak. Egyes programok viszont nincsenek előkészítve erre, így az csak az eredeti nyelvén használható.

12. kérdés

Lehet-e Android alkalmazást futtatni blackPanther OS-en?!

Az Android egy Linux alapú rendszer,  így a technológiailag nem akadály a megvalósítás. A tesztekhez már a 16.2 esetében is integráltuk az Android alkalmazásokhoz szükséges környezetet! Igény hiányában viszont  (kényelmi és biztonsági szempontokból sem) nem lett aktiválva az átlagfelhasználó számára. Amennyiben erre konkrét igény lenne rá, és elegendő erőforrás áll a rendelkezésünkre, lehetővé tesszük, hogy Android alkalmazások használható legyenek a blackPanther OS -en is. Tehát megvalósítható. 

Bemutató videó a működésről!

Negatívum: A rendszer sebezhetővé válhat az Androidot veszélyeztető vírusok által!

13. kérdés

Lehet-e futtatni Windows alkalmazásokat a blackPanther OS-en?

1.) A Windows alkalmazás Windows-ra való, a szoftver gyártója döntése volt, hogy milyen rendszereken használható! Az általunk fejlesztett alkalmazások futnak Windows-on is. De a fő kérdés az, hogy valaki miért akarja egy másik platform alkalmazását futtatni blackPanther OS-en?! Lehet, hogy neki teljesen felesleges a blackPanther OS, mert akinek Windows alkalmazás kell annak ott a Windows!

2.) Valójában lehet futtatni jó pár alkalmazást, ha nem is mindent. Erre több megoldás is van, amellyel kényelmesen akár kattintás útján telepíteni lehet a Windows-alkalmazásokat, de Ne tegyétek! 2002 óta nincs semmilyen MS termékünk! Egyszerűen nincs rá szükség. Ha neked MS szoftverre van szükséged, a megoldás előtted van: neked Windows kell, de ettől még másnak nincs rá szüksége.

Negatívum: A windows-alkalmazás futtatásával a rendszer sebezhetővé válik a Windows-t veszélyeztető vírusok által! Kinek kell ez?!

14. kérdés

Microsoft Word készített dokumentum kompatibilis?

Hallottunk mi is olyan állításokat, hogy a Windows alatt formázott dokumentumok “szétesnek” más szövegszerkesztőkben, mi még nem láttunk ilyet (urban legend, vagy kormányérdekeket képviselők kifogásai). De akkor tisztázzunk pár tényt:

 • A Microsoft szövegszerkesztői kereskedelmi termékek és nem szabványok!
 • Az általunk kínált szoftverek – többnyire – ingyenesek, és minden platformon kompatibilisek mert nyílt szabványokra épülnek
 • Tehát az a fő kérdés, ha egy dokumentumot meg tudsz szerkeszteni ingyen, miért kellene egy percet is foglalkozni azzal, hogy egy kereskedelmi termék formázása milyen? Panaszold a Microft-nál, ha ilyen gondod van!
 • Pontosan ugyanazt a dokumentumot lehet létrehozni Windows és blackPanther OS alatt is, és, az általunk használt szoftverek ingyen használhatóak Windows alatt is.

Mi a kérdés?! A PC használók 90%-a nem találkozik ilyen problémával soha, mi 20 éve alatt nem találkoztunk, mi is csak hallottuk. De ezt a kifogást is csak olyan dilettáns, egyes esetekben korrupciót fedező, Windows-on nevelkedett emberektől hallottuk, akiknek több esetben az az érdekük, hogy lefölözhessék az eladásokból származó hasznot. A másik réteg az agymosott és korlátolt, de egyébként lusta ember, aki Windows-on nevelkedett és esze ágában sincs mást megtanulni,megérteni, használni, ezért azt állítja, hogy “nem lehet használni, ilyen meg olyan kifogással”. Ez hazugság. A valóság, hogy nem akarják, hogy használd! Azt akarják, hogy vedd meg a drága Microsoft termékeket, vagy lopd el és akkor ők igazolni tudják a teóriájukat. 

Az elmúlt 20 évben, legalább 5000 dokumentumot hoztunk létre, írtunk könyvet és bemutatókat is készítettünk. Egyikhez sem kellett Windows, tehát amikor valaki mást állít, akkor az: hazudik! A következő kérdés válaszai is ide kapcsolódnak!

15. kérdés

Microsoft Excel függvények kompatibilisek?

Ezt a kérdést is több aspektusból kell megvilágítani:

 • A Microsoft termékei NEM szabványok!
 • Ha valaki megvásárolta mert sok felesleges pénze van, még nem jelenti azt, hogy mindenkinek ezt kell használnia!
 • A PC használók kb. 1%-a használ valamilyen függvényt, a 99% sosem használt és nem is fog

Egyes függvények eltérnek a nyílt formátumoktól, viszont az 1%-ra való tekintettel, ez nem lehet szempont. Több megoldás is van, és sokkal egyszerűbb, mint gondolnád:

 1. Több ingyenes megoldás is van amelyek kompatibilisek egymással! Tehát: Win/Mac/Lin/BSD/stb környezetben is egymással teljesen kompatibilis, de mégis egy olcsó lehetőség.
 2. Létezik az MS Office termékeivel kompatibilis, de jóval olcsóbb kereskedelmi megoldás, így az MS Office-nél jóval gazdaságosabban lehet fenntartani és elvárni a kompatibilitást
 3. Akinek mindenáron MS Excel függvények kellenek, használjon Windows-t, az az 1% semmit nem számít, de ettől még a 99% majd hülye lenne Microsoft szoftvereket vásárolni!

Ezek a kompatibilitás kifogások korrupt, lusta, tudatlan, ostoba és gondolkodásra képtelen emberek bugyuta kifogásai! A Microsoft termékei NEM szabványok! A Microsoft-termékeknek KELL kompatibilisnek lennie a nyílt SZABVÁNYOKKAL, mert azok szabványok, ezeket joggal várják el a felhasználók. Tehát mikor a faluházban Józsi megnyitja LibreOffice-n a dokumentumot, neki jó kell megjelennie, mert a LibreOffice nyílt szabványokat használ. Ha ez nem így van, a hiba a kereskedelmi szoftverben van amit javítaniuk kell, ha eladták és az meg kell, hogy feleljen a szabványoknak.

16. kérdés

Office365 van blackPanther OS -re?

Az Online változat használható ugyan, de az Office365 a Microsoft saját, zártokodú fejlesztése. Azt a Microsoft nem teszi lehetővé, hogy más platformon is használható legyen az Apple Mac-et kivéve. Ebben az esetben ugyan felmerül a trösztellenes fellépés szükségszerűsége, és a versenyjogok megsértése is, ezért  a blackPanther OS aktívan részt vesz abban, hogy ez változzon záros határidőn belül.

Pozitívum: A jó hír viszont az, hogy számos kiváló egyéb megoldás létezik a blackPanther OS-re, még sosem volt szükség a Microsoft Office használatára.

17. kérdés

Van más munkaasztal a blackPanther OS-re a Plasma-n kívül?

A fő kérdés, hogyha van egy kiválóan használható környezet a számítógépen, miért akarja valaki elcsúfítani, lebutítani? Természetesen számtalan más munkakörnyezet (desktop environment) is létezik, amelyeket a felhasználók feltelepíthetnek és átszabhatnak. A blackPanther OS fejlesztési iránya a Plasma és a Qt. Emiatt a differens környezetek dizájnjával, integrációjával vagy használhatóságukkal mi külön nem foglalkozunk. Ellenben ha valaki abban leli örömét, hogy szétbarmolja az összetett rendszer konzisztenciáját, mi nem akadályozzuk ebben..

18. kérdés

Futtatható a blackPanther OS táblagépen vagy telefonon?

A táblagéptől függően, amennyiben a platform x86/64 architektúra és nem ARM, akkor a blackPanther OS is futtatható az eszközön. Az érintőképernyő kezelés (touchscreen/multitouch) be van építve. Az ARM változat fejlesztése igény és erőforrás kérdése, ez egyelőre szünetel. Amennyiben elegendő anyagi erőforrás áll a rendelkezésünkre, a rendszer portolható ARM-re is.   Demó videó

19. kérdés

Ismernem kell a konzolt vagy bármilyen parancsot a blackPanther OS-használatához?

A válasz nagyon egyszerű! Amennyiben te egy felhasználó vagy, nincs szükséged semmi hasonlóra, a szerelést és az ehhez kapcsolódó művelteket bízd azokra akik időt szakítottak arra, hogy a rendszer adminisztrációhoz szükséges parancsokat, fogalmakat megismerték és megtanulták. Ha te nem vagy rendszeradminisztrátor, tanulás nélkül ne akarj az lenni, vagy próbáld ki a sebészetet először. Ha te több vagy mint felhasználó, akkor pedig kizárólag praktikussági okokból javasolt, hogy megismerd azokat az alapokat ami a te életedet könnyítik meg. De el is kerülheted, mert igyekszünk úgy építeni a rendszert, hogy a műveleteket kattintás útján, egérrel is el lehessen végezni. Erre fejlesztjük külön a könnyen kezelhető blackPanther OS vezérlőközpontot már a kezdetektől.

20. kérdés

A blackPanther OS ben elérhető magyar parancsok helyett lehet mást használni?

Természetesen lehet! Minden szabványos utasítás ami a Gnu/Linux  rendszerekre és főként a RedHat vonalra jellemző, elérhető a blackPanther OS-ben is, a szabványos formában. A magyar-parancsok nem más parancsok lefordított változatai, se nem alias-ok! Ez egy extra kiegészítés, önálló utasításkészlet, amelyek összetett műveleteket hajtanak végre, a környezettől, vagy funkcionalitásuktól függően. Minden magyar parancs önálló segítséggel is rendelkezik, ehhez használd a ‘– -segits’ kapcsolót.  A “magyar parancsok támogatják a bash completion” szolgáltatást is! Amikor egy szájhős ‘alias telepites=”XYZ -xy”‘ példákkal dobálózik, tudni fogod, hogy szellemi retardáltak között vagy, fordíts hátat és menekülj, ne ‘kardoskodj’ hülyeséggel, mert hülyének fogsz látszani te is…

Pozitívum: a magyar parancsoknak van angol megfelelőjük is, például: parancsok = commands. Illetve hozzáadhatók más nyelvek is.

21. kérdés

A blackPanther OS javasolt hardverigénye 2GB ram, elég ez nekem netezésre?

Valójában a blackPanther OS-t, a teljes asztali környezetét mindössze 500MB RAM felhasználásával el tudjuk indítani 64 biten, 32Biten ez csak 270-300Mb. A memory-leak teszteknek köszönhetően akár egy hétig sem foglal le több memóriát. Tehát magának a rendszernek a 2 GB RAM-ra sincs szüksége. A maradék erőforrást a felhasználó által indított alkalmazások fogják felemészteni. A legnagyobb fogyasztók közé épp a böngészők tartoznak, melyek oldalanként akár 500MB ramot (igen amennyit a teljes rendszer fogyaszt) is képesek lefoglalni maguknak. A felhasználókra jellemző, hogy mindig a PC határai fogják feszegetni, mert: ha egy böngészőben 18 lap is frankón fut, akkor még kettőt legalább melléjük nyit, hátha az is még elmegy. 😉

22. kérdés

Miért az egyedüli magyar alternatív asztali operációs rendszer a blackPanther OS?

Az egyetlen, majd 20. éve fennálló magyar fejlesztés, amelynek az elsődleges fejlesztési iránya az általános asztali környezet (mint a Windows-nak). Korábban ilyen volt, és az üzleti fejlesztési irányelvek szerint készült az UHU-Linux, ami 2014.-ben szűnt meg, mert korábban az állami anyagi támogatása is megszűnt. A Sulix nevű (valójában RedHat csomagok másolásával létrehozott) disztribúció, egyáltalán nem a korszerű -és számos súlyos biztonsági kockázatot hordoz-, nem technológiai fejlesztéssel, hanem az állami igények alapján megkapható bevétel megszerzésével foglalkozik. A kész termék nem az átlag felhasználó, vállalatok, vállalkozások igényeire készült, hanem az oktatási intézmények számára, főként a belső intranet oldalra van összerakva. Ezen túl nagyon nagy valószínűséggel sehol nem fogsz látni olyan céget, amelynek a gépein az a rendszer fut. A blackPanther OS vállalati felhasználása már több mint 18 éves múltra tekint vissza!

23. kérdés

A miért nem magyar vagy magyaros a blackPanther OS neve?

A név választás koránt sem egyszerű. Mivel márkaépítés volt a terv mindig, és egy piacképes név kellett. Szerettük volna megtartani a Linux rendszerekre jellemző kabalaállat szokást is. Nem volt könnyű a választás, de az alkotói joggal élve, ezen név mellett döntött az alkotó. Így már  2006-ban meg is jelentek az első “blackPanther” márkanévvel ellátott hardverek, laptopok, multimédiás eszközök, home-szerverek. A bevett gyakorlat egyébként is az, hogy a márkaépítéskor nemzetközi piaccal is kompatibilis neveket használnak. Ismert magyar márkanevek: Budmil. Enzo, SugarBird, Wink, Credo (busz), stb. 

24. kérdés

Miért vannak a blackPanther OS oldalon “szabad szájú” gondolatok?

Miért ne írhatnánk amit gondolunk? A rendszer eszméje a szabad gondolkodás! Lehet, hogy ez nem mindenkinek tetszik, de az mit keres itt? És ki mondta, hogy mindenki egyet kell, hogy értsen velünk? Mi meg másokkal nem értünk egyet, és a nap megy tovább. A “picipuha” és “habosbabos” mellébeszélés, egy tényközlés esetén körülírt, de ki nem mondott valóság, még valóság, a kertelés sehova nem vezet. Egyszerűen nem akartuk “tipikus”, és gyakorlatilag a közhelyes világképet követni. Mi mi vagyunk, és nem mások. Amikor valaki pedig nem mond igazat, az hazug, és nem elkendőzi a valóságot. Csak ennyi, mert megtehetjük 😉

25. kérdés

Kell fizetnem a blackPanther fórum használatért?

Ha ezt a kérdést felteszed, még mindig nem tudod, hogy milyen oldalon vagy, esetleg becsaptak, félrevezettek. A blackPanther OS 2004-ben üzemeltetett fórumot utoljára. A legutolsó fórumportál a Linuxforum.hu oldal volt, amit egy független csapat csinált, de ők sem kértek soha pénzt a használatért. Ettől függetlenül fórumot te is indíthatsz bármikor, és majd eldöntöd te, hogy kérsz-e annak a használatáért pénzt. Mi nem indítunk ilyen fórumot a jövőben sem, mert ez “közösségi” feladat.

26. kérdés

El lehet-e távolítani az App-Helper telepítőrendszert?

Amennyiben ez számodra egy kérdés, akkor azon kezdő felhasználók közé tartozol akik nem készek arra, hogy a rendszerben, mély és komoly változtatásokat eszközöljenek, mert még nagyon kezdő szinten használják a rendszert, és nem értik annak a működését, főbb komponenseit. A javaslatunk az, hogy még olvass sokat a területről.

Negatívum: minden olyan rendszerművelet amelynek a lényegét, hatásait, funkcióját nem ismered, a végén összeomláshoz vezet

27. kérdés

A blackPanther OS-ben van virtuális gép támogatás?

Azon kívül, hogy mi is olvastunk olyan ostobaságot, hogy “kivették” a virtuális gép támogatást, nem lenne életszerű akadályozni a virtuális gépeket, hiszen a fejlesztéskor elsősorban az alapvető műveleteket virtuális környezetben teszteljük, majd csak a sikeres tesztek után kerülnek fizikai gépekre a rendszerelemek. Ahol azt állítják, hogy nincs benn, arról a közegről tudni fogod, hogy egy semmihez se értő dilettánsokból álló közegbe keveredtél. Menekülj és a hülyeség helyett olvass a tudásbázisban, és minden kérdésre választ találsz!

28. kérdés

A blackPanther OS egy tökéletes, hibátlan rendszer?

Dehogy! Tökéletes rendszer nincs, elég csak megnézned a Windows-ban itt-ott megjelenő kritikus hibákat, holott több ezer ember dolgozik azon, hogy jó legyen. Ez azért van mert mindegyiket emberek csinálják, mert hibáznak vagy épp nem mi sem vettünk számba valamilyen különleges helyzetet, amikor terveztük. Viszont az erőforrásainkból többet kihoztuk, mint korábban bárki tette, hiszen a legrégebbi magyar alternatív operációs rendszerrel rendelkezünk, amelyet még ha elvétve is, de a világ számos pontján futtatják a számítógépeiken az emberek. És az is tény, hogy anyagilag klasszisokkal több támogatás érkezett külföldről, mint Magyarországról. Nekünk is az a célunk, hogy minél jobb rendszert építsünk, hiszen nekünk a munkánkat kell elvégeznünk rajt, és bizony nem fogunk felrakni egy másikat, harmadikat, vagy épp Windows-t, amikor nem tetszik valami.

29. kérdés

Lehet MacOS alkalmazásokat futtatni?

A Mac és a Linux rendszerek alapja az Unix, tehát elég közeli rokonok. És már létezik a technológia, még ugyan fejlesztés alatt áll, de jó reményeink vannak, hiszen az eszközt már integráltuk a blackPanther OS-be is.

30. kérdés

Bármilyen programot megtalálok a blackPanther OS-ben?!

A rendszerünkre már megszámlálhatatlan mennyiségű alkalmazást lehet telepíteni az AppImage, Flatpak, Snap, Android, Dmg/pkg integráció mellett, több tízezer RPM csomagot is. De amiben a blackPanther OS minden más disztribúciótól eltér a világon az az, hogy lehetőséget biztosítunk minden blackPanther OS felhasználónak, hogy a programcsomag igényét elküldje nekünk! Nekünk egy programcsomag legyártása pár perc, a tesztelésekkel együtt is általában egy órán belül kész, 4-6 óra a tárolók szinkronja és már használhatod is.

31. kérdés

Bármilyen hardvert, eszközt vásárolhatok a boltban, ha blackPanther OS-t használok?

Még akkor sem vásárolhatsz össze-vissza bármilyen hardvert (fényképezőgép, telefon, multimédia eszköz, stb.), ha  Mac OS-t vagy Windows-t használsz! A hardverek, eszközök használhatóságát és platform támogatását az eszközgyártó feltünteti. Neked olyan hardvereket van lehetőséget választani amelyekre az van írva, hogy a támogatott platformok között a Linux vagy Linux-kernel is elérhető.  Ezt úgy hívják, hogy “tudatos vásárlás”. Egy rossz hardver vásárlása sem katasztrófa, hiszen az ilyenek még 7 napon belül bármikor kicserélhetőek. Egy autót se úgy vásárol meg az ember, hogy bemegy az első boltba és rámutat egyre, hanem először tájékozódik, hogy mi az ami az igényeinek megfelel. A Plug & Play eszközöknél külön meghajtókra sincs szükség!

32. kérdés

Van fejlesztői támogatás?

A “fejlesztő támogatás” annyiban merül ki, hogy a rendszerhez megjelenő frissítéseket, hibajavításokat mindenki megkapja (tehát az ingyenes változatok is) bármilyen térítés nélkül, amit díjtalanul tölthetsz a projekt szervereiről, és díjtalanul használhatod az egyébként is díjtalan rendszerünkön. További részletes magyarázat itt érhető el, olvasd el figyelmesen!

33. kérdés

Van terméktámogatás?

blackPanther OS licencei eltérőek, tehát van! Pro változat , ami kizárólag kereskedelmi céllal, többszintű terméktámogatással elérhető. és a Free (ingyenes) változatami mellé juttatás ellenében lehet terméktámogatást igényelni. Tehát terméktámogatást a blackPanther OS csapatától kizárólag térítés ellenében, kizárólag munkaidőben lehet igénybe venni magyarul, angolul és német nyelven is. Egyes szolgáltatások országtól, földrésztől függetlenül is megrendelhetőek.

34. kérdés

Van lehetőség egyedi változat igénylésére?

A blackPanther-projekt a kezdetektől látta a potenciált abban, hogy egy vállalat egységes és célrendszer igényét kielégítse. Már a 2005-ös évben gyártottunk olyan egyedi telepítőket, ami egy adott környezethez lett igazítva. Továbbá lehetőség van a felületi elemek cseréjére, weblapok, URL-ek, logók, dokumentumok, vagy bármilyen digitális tartalom beágyazására is. Persze kizárólag kereskedelmi feltételek szerint. Tehát a válasz igen, van erre lehetőség.

35. kérdés

Brand: miért nincs blackPanther OS márkanevű PC, Laptop, Táblagép, OkosTV?

Volt! A saját márkanevű gépek szerelését és forgalmazását ~2007-ben megszüntettük, aminek az egyetlen oka, az IT területen is ismert körbetartozás, és a pénzbehajtások körüli macera és a magas költségek voltak. 2005-2007 között Magyarországon 44 helyen lehetett blackPanther márkanévvel ellátott eszközöket vásárolni, de az esetek 80%-ban a gépeket nem fizették ki, a visszaszállított demó-gépekről kiderült, hogy még a kiszállítás napján XP-t telepítettek rájuk, és hazavitték őket az helyett, hogy az eredeti funkcióra, bemutatásra használták volna őket.  Várjuk az újabb lehetőséget, hogy a márkát újraindíthassuk.

A gépekről itt nézheted meg az archivált galériát.

36. kérdés

A Sikeres projekt a magyar blackpanther OS?!

Erre a kérdésre add meg a választ te, de leírok ide pár tényt. Bár a “sikert” mindenki másban méri, én mégis azt mondom, hogy a blackPanther OS kiemelkedően sikeres projektté nőtte ki magát, de akkor nézzük a tényeket: 

 • Több mint 20 éve fenn áll! Soha egyetlen hasonló projekt sem volt képes fennmaradni eddig. Ez siker? Szerintem igen!
 • A magyar blackPanther projektet senki nem finanszírozta, nem támogatta úgy mint ahogy az FSF.hu az Ubuntu/LinuxMint vonalat. Mégis fenn áll. Ez siker? Szerintem igen!
 • Ez a magyar fejlesztés a világ minden pontjára eljutott és máig vannak felhasználóink, pedig sehol nem reklámozzuk a rendszert. Ez siker? Szerintem igen!
 • A projekt a saját igényeink kielégítésére indult, soha nem volt tervben divatrendszer készítés, és ma iskolákban diákok tanulnak rajt. Ez siker? Szerintem igen!
 • A projekt köré soha nem építettünk közösséget (mint mások), mégis jelentős felhasználói közösség alakult, és lelkes vezetők dolgoznak a fennmaradáson. Ez siker? Szerintem igen!
 • A blackPanther OS magyar és külföldi vállalkozásoknál üzemel mint szerver és asztali operációs rendszer, van ahol már 20 éve. Ez siker?! Szerintem igen!

És még számos hasonló dolgot lehet felsorolni az elmúlt 20+ évből! A választ fogalmazd meg most magad.

37. kérdés

Eladó a blackPanther Projekt?

blackPanther projekt is termékeket állít elő. Minden terméknek van egy ára, így a blackPanther projektnek is. Nem áruljuk, de nyilván akkor eladó, ha az árát valaki megfizeti, egyébként nálunk örökké lesz helye, mert nincs útban. További információ.

Küldj nekünk egy kérdést…… 

.

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match