Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Alkalmazások eltávolítása, karbantartás

blackPanther Projekt Alkalmazások, Programok Alkalmazások eltávolítása, karbantartás

Alkalmazások eltávolítása, karbantartás

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Az új és Windows-hoz szokott felhasználókra jellemző, hogy mindenre kattintanak amire csak lehet, bármit telepítenek amire az van írva, hogy “telepíthető”. Mire eljutnak oda, hogy a rendszert belakják rájönnek, hogy a programok 90%-a teljesen felesleges számukra és csak a helyet foglalja. Ekkor indul be a “System Cleaner” fokozat náluk 😉 (igen, valóban vicces, de általános jelenségről van szó…).

Nem! Nem fogja magától leszedni és tönkre tenni a rendszert, te fogod ezt elkövetni a figyelmetlenséggel

Az alkalmazásokat kezelhetjük grafikusan szoftverközpontokból (discover*, synaptic(-), rpmanager, rpmdrake, gnome-software, stb.) vagy az ‘eltavolitas‘ parancsra egyaránt.

Jobb kattintásra elérhető menü

Az app-helper 2.0 verziótól elérhetővé vált a grafikus asztali alkalmazások közvetlen eltávolítása. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az alkalmazás ikonjára jobb egérrel kattintani és az “Alkalmazás eltávolítása” menüpontot választani. Az app-helper törlésével ez a funkció “elveszik”, annak újratelepítéséig.

A csillaggal (*) jelölt alkalmazás a javasolt, vagy előre beépített program. Minden egyéb példa vagy opcionális szoftvert takar. 

A (-) jellel ellátott tartalom hivatkozás más rendszerekben használatos szoftverekre, folyamatokra, a blackPanther OS mellőzi ezeket, mert valamilyen oknál fogva, nem feleltek meg az elvárásainknak.

Akkor most nézzük az alapokat!

A blackPanther OS-en úgynevezett megosztott alkalmazás összetevők (shared library) biztosítják azt, hogy a telepített rendszer mérete, az alkalmazások telepítése után ne legyen olyan monumentális mint a Microsoft termékek esetében. Ezért sem mindegy mire mondjuk majd azt a rendszernek, hogy távolítsa el. Minden esetben javasolt a körültekintő eltávolítás, melyet leegyszerűsítettünk a legegyszerűbb folyamatra.

A megosztott komponensek már nincsenek jelen a Flatpak, Snap, AppImage esetében! Ezekbe a programformátumokba előre beléptik a komponenseket, így a méretük is drasztikusan megnő. Amit még meg kell tudnod különböztetni, érteni, hogy a blackPanther OS egy RPM csomagformátumot preferáló rendszer. A Flat és Snap csomagokat, illetve a harmadik féltől származó AppImage csomagokat nem mi gyártjuk. Ezeknek a programfajtáknak az integrációja ugyan dinamikus, de mivel teljesen különböznek az RPM kezeléstől, nem tudjuk az egyszerűsített (jobb kattintás az ikonon > Uninstall) eltávolítást alkalmazni. Ezekhez egy “Csomageszköz” keretprogramot biztosítunk. 

Figyelem! A harmadik féltől származó programok, potenciális veszélyforrások az adataidra, a rendszeredre nézve!

Nézd meg az eltávolítási folyamat egyszerűségét.

  • De mielőtt folytatod, meg kell értened, hogyha hozzáértés nélkül távolítasz el komponenseket, annak a rendszerre nézve végzetes következményei lesznek! Amennyiben nem vagy tisztában a program-, rendszerfüggőségek és a rendszerkonzisztencia tényével, ne is állj neki eltávolítani semmit!
  • Addig amíg nem növöd ki azt, hogy bármire kattints anélkül, hogy elolvasnád az értesítéseket, ne akarj eltávolítani semmit!

1.) Leegyszerűsített eltávolítás

Üres munkaasztalon egyszerűen kezdj el gépelni (az első karakter leütésekor megjelenik a krunner), hogy: eltavolitas majd szóköz után add meg a program nevét, például: firefox

2.) Egy program eltávolítása a menüből

 

Nézd meg az alábbi videón a telepítési folyamat egyszerűségét.


Gyakorlott felhasználóknak

  • Menü tisztítása

Ha már belaktad a rendszert vagy zavaróak az AppHelper elemek a menüben, akkor a menüt ki tudod “tisztítani”, hogy csak azok az alklamazások maradjanak benne, amelyek ténylegesen telepítve vannak. Ehhez nem kell mást tenned mint a “Menü tisztítása” gombra kell kattintanod az “Alkalmazás Segítő” (AppHelper) főablakán.

  • Visszaállítás

Ha később úgy döntesz, hogy újra megnézed milyen elemek kerültek a tárolóba amit neked is javaslunk, csak elindítod újra és válaszd az  “Elemek újraépítése” gombot.

Ha szereted a gyorsaságot és a valós rendszer-felügyeletet, a telepített és a telepíthető programok kereséséhez is javasolt, és persze roppant egyszerű megoldás a ‘csomagkereses‘ parancs használata a grafikus krunner-be, vagy parancssorban egyaránt !

Parancssor

További, de olvasásra szoruló részletekért kattints ide ...

Eltávolítás parancssorból:

Amennyiben nem ismerjük a program pontos nevét, használhatjuk a bash-completion-t is!

Nézzük meg milyen lehetőségek vannak még parancssorban:

(A minta programcsomaghoz most a Gimp-et használom, a könnyebb megértéshez!)
Tehát tételezzük fel, hogy a Gimp-et akarjuk eltávolítani ami már telepítve van a rendszerünkre….

Így pontosan látjuk a telepített csomagokat és eldönthetjük, hogy pontosan melyiket akarjuk eltávolítani (Ebben a példában a Gimp-et).

Itt nekünk kell dönteni! A felsorolt elemek mind el lesznek távolítva azért mert a működésük feltétele a Gimp programcsomag megléte.  Ha az “i” -t és utána az [enter] billentyűt leütjük, akkor a felsorolt csomagok eltávolításra kerülnek.

Szakértői keresés

A telepített csomagok között közvetelenül az RPM adatbázisban is kereshetünk, pl. így:

Karbantartás

Egyes kiegészítő programok biztosítanak olyan eszközöket amelyekkel az “elárvult” csomagokat el lehet távolítani. Nagyon fontos tudni, hogy minden olyan csomag “elárvult” lesz amelyik nincs függőségben más csomaggal! Tehát ha a rendszerünkön elérhető a ‘locales-en’ csomag, de magyarul használjuk, a jelölése ‘orphan’ lesz! Ez pedig működési problémákat okozhat, mert egyes programok nem működnek enélkül, ha nincs bennük magyar nyelvi támogatás. Emiatt minden esetben nagyon körültekintően kell eljárni a csomageltávolításkor![/usersultra_protect_content]

Az alábbi program is biztosít rendszer karbantartási lehetőséget….

Rendszer tisztító, optimalizáló és monitor

Kapcsolódó

 

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match