Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Csomagkezelés, formátumok, motorok

blackPanther Projekt blackPanther OS Csomagkezelés, formátumok, motorok

Csomagkezelés, formátumok, motorok

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Csomagkezelőnek nevezzük a számítástechnikában azokat a keretprogramokat, amelyek egységes felületet nyújtanak különféle programok, és programkönyvtárak telepítéséhez, frissítéséhez, eltávolításához, konfigurálásához. Az egyik ilyen felület a Synaptic, a Debian és leszármazottainak APT csomagkezelőhöz, a blackPanther OS esetében viszont kicsit többről van szó. A blackPanther OS az RPM csomagkezelő-rendszert használja,  de nem értük be csak ennyivel!

Összességében meg kell értenünk, hogy az RPM, DEB, Pkg, stb csomagformátumok gyakorlatilag tömörített fájlarchívumok, akárcsak a RAR, ZIP, stb, állományok. A Linux alapú rendszerekben a rendszercsomagok, programcsomagok gyakorlatilag intelligens archívumok! Tartalmaznak minden szükséges egyéb információt a tartalmukról , telepíthetőségükről, külső függőségi igényükről, a készítőről és akár a program funkcióleírásáról is.

Ebből kifolyólag majdnem mindegy, hogy egy disztribúcióban milyen a csomagkezelő motor, ettől jobb nem lesz egy kész rendszer, legfeljebb könnyebben használható. De ugyanez nem vonatkozik már a fejlesztés menetére, mert a programcsomag elkészítés, rendszerfejlesztés szempontjából, és felhasználó interakció szempontjából az RPM csomagformátum nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik csomagkezelő. Az alábbi képekkel egy egyszerű példát mutatnék is, hogy mire utalok:

Nem lényegtelen információ, hogy a blackPanther OS-ben is elérhető az APT csomagkezelő, elérhető egy grafikus DEB konverter, a blackPanther OS egyedülálló módon az AUR tárolót képes használni is, de erre semmi szükség. Ezeket a lehetőségeket azért építettük csak be, hogy megmutassuk mennyire szükségtelenek abban korszerű ökoszisztémában, amit a blackPanther OS biztosít.

Ez pedig nem más mint a rugalmas és egyszerű rendszerhasználat, kompromisszumok, értelmetlen zagyva terminálozás, és problémák nélkül. Pár lényeges különbséget ebben a cikkben is levezettünk.

Az RPM csomagformátum

A fejlesztés kezdeti szakaszában el kellett döntenünk, hogy mi lesz a rendszer csomagkezelője. Nem csak a gyakorlati ismeret, hanem a csomag felépítése, a grafikus interfészek rugalmassága, és a biztonsági szempontok  is meghatározták, amikor az RPM mellett döntöttünk. De még így is óriási feladat hárult ránk, mert a létező csomagkezelő felületek egyike sem felelt meg az elvárásainknak. Ezért egy saját csomagkezelő, és telepítővarázsló fejlesztésébe kezdtünk, és 2005-ben már saját csomagkezelőkkel rendelkeztünk. Az elsők között volt az:

Már a kezdetektől létezik, és szintén különlegesség a blackPanther OS-ben, hogy nem csak egyetlen csomagkezelő (RPM) motorra támaszkodik a rendszer!

Több ilyen csomagkezelő motor van jelen a rendszerben, azzal a céllal, hogyha bármi történne az egyik csomagkezelővel, a másik átveszi a funkcióját, és mindaddig azzal működik, amíg az elsődleges motor működése helyre nem áll. És itt van még egy blackPanther-es csavar, ugyanis ebből a felhasználó semmit sem érzékel, mert egy központi eszköz-parancskészletnek köszönhetően, a csomagkezelő motorok választhatóak, cserélhetőek anélkül, hogy a felhasználónak újra és újra meg kellene tanulnia valami számára idegen dolgot, kapcsolókat, a paramétereket!

A blackPanther OS a világon egyedülálló módon más rendszerek csomagjait is képes kezelni!

Bár elkészítettük a Debian/Ubuntu , majd az AUR (ArchLinux) csomagintegrációt, lehetővé tettük a Snap és a Flatpak használatát, a világon elsőként integráltuk be az AppImage-t a rendszerbe, ezek olyan opcionális szolgáltatások amire gyakorlatilag nincs szüksége a felhasználónak, mert minden szükséges összetevőt megtalálhat a tárolóinkban.

blackPanther OS csomagkezelés működése

Elvi vázlat
Ez a működési mechanizmus 20 év alatt körvonalazódott ki igazán

blackPanther OS kiadásoktól függően az alábbi csomagkezelő motorok támogatottak:

apt/yum/dnf/rpm/urpmi/smart/packagekit

Példák magyarul:

Ugyanez angolul:

Az évtizedek alatt a csomagkezelő motorokból mindig azokat építettük be, amelyek a legjobb teljesítményt és biztonságot nyújtották. De a blackPanther OS egyedi és honosított utasításkészlete miatt ez a felhasználóknak semmilyen kényelmetlenséget nem okozott, vagy fog okozni a jövőben sem.

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match