Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Csatolási pontok adattárolóknak

blackPanther Projekt Hardverek, Rendszerbeállítások Csatolási pontok adattárolóknak

Csatolási pontok adattárolóknak

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

Adattároló lehet bármilyen eszköz, amelyekre adatot tudunk írni vagy arról olvasni. Ide tartoznak a merevlemezek, SSD meghajtók, USB eszközök, írható optikai eszközök, stb. is. A csatolási pont (mount pont) az az útvonal ahol az adattároló tárterületét elérhetjük majd a rendszerünkben a gyökér-fájlrendszerhez képest (jele a per jel: “/“, a Windows-ban a rendszer csatolási pontja a C:\) .  A Linux alapú rendszerekben az egész fájlrendszerben szabadon adhatunk meg ilyen csatolási pontokat, bár az erre fenntartott hely a “media” és az “mnt” mappa a gyökér fájlrendszerben, tehát a /media és az /mnt (az “mnt” a mount rövidítése).

Figyelem! Csatolt, foglalt fájlrendszeren nem lehet particionálási módosításokat végezni! 

A két csatolási pont között az a különbség, hogy a “/media”

Innen folytatódik, de a tartalom csak bejelentkezés után olvasható...

Magyarázat egy eszköz csatolására

Egy eszköz a csatlakozás után akkor lesz olvasható vagy írható, ha az eszköz fájlrendszere létezik és a jogosultsága lehetővé teszi!
Adathordozók és partíciók csatolása

Rögzített, eltávolítható vagy cserélhető eszközök

Értelemszerűen egy PC-be szerelt merevlemez egy rögzített eszköz. Ezeken vannak általában a rendszerelemek, programok. Eltávolítható médiumok az USB adathordozók a cserélhető eszközök pl.: CD/DVD, zip, stb.

A rögzített adathordozók fájlrendszerei is csatolásra kerülnek a telepített rendszerbe, az elsődleges rendszert tartalmazó fájlrendszer (partíció) már az indítási szakaszban “csatolódik” mint gyökérfájlrendszer (“/”).  Amennyiben külön partíciót tartunk fenn a felhasználói adatoknak akkor a “home” fájlrendszer a /home útvonalra fogjuk csatolni.

Amennyiben más fájlrendszert is csatlakoztatni akarunk, az indítási szakaszban a rendszer az /etc/fstab fájlban fogja keresni a felcsatolandó fájlrendszereket és útvonalaikat (csatolási pontokat). Akkor nyúlj az fstab-fájlhoz, ha pontosan ismered  a funkcióját és a tartalmat, egyébként nem fog indulni a rendszer!

Microsoft (NTFS) partíciókat  nem javasoljuk az indítási szakaszban csatolni mint rögzített eszköz, mert a Windows gyorsindító “Fastboot” funkciója zárolja a merevlemezt amely indítási problémákat okoz a rendszer betöltésekor!

Adathordozók azonosítása, útvonalak

Csatolt adathordozók azonosÍtása

Az eszközök – és fájlrendszerük – automatikus csatolása

A működést egy USB eszközzel tudom jól szemléltetni. A géphez csatlakozáskor a rendszer (udev>udisks2>dbus) felismeri és értesítést küld nekünk, hogy csatlakoztattunk egy eszközt. Amennyiben az értesítés elmarad  – az eszköz nem tartalmaz, vagy – nem kompatibilis fájlrendszert tartalmaz. Ebben az esetben az eszköz formatálasával, szükség szerint kompatibilis partíció létrehozásával tudjuk majd használatba venni. (Erről ebben a fejezetben írunk.)

Lemezek csatolási pontjának grafikus beállítása

A beállítások elmentése után, a következő indításkor a kiválasztott adathordozó automatikusan csatolva lesz a beállított útvonalra!  

A távoli (pl.: SSHFs) és hálózati (pl.:Samba) fájlrendszereket is elérhetjük a blackPanther OS rendszerünkben, ha csatoltuk a saját fájlrendszerünkhöz a másik fájlrendszert.

Windows partíciók csatolása

 • Fat16, Fat32, exFat partíciók
  Ezek a régi partíció típusok még nem naplózott fájlrendszerek, már jellemzően csak SD-kártyákon, USB eszközökön találkozhatunk vele. Amennyiben megfelelően formatált eszközről van szó, annak a csatolása a rendszerhez, írása és olvasása nem ütközhet problémába.
 • NTFS partíciók
  Az NTFS a Microsoft saját korszerűsített fájlrendszere, ami 20+ éves lemaradással kullog a Linux-os fájlrendszerek tudása után. Hiába állítják róla, hogy “legkorszerűbb” a múlt tükrében és a Linux alapú rendszerben használt “journal” fájlrendszerek tükrében tudjuk, hogy ez nem igaz. Ráadásul a kompatibilitással is gond van, ha párhuzamosan a Windows is használja, mert több esemény esetén zárolja őket. Ilyen esetekben a meghajtó vagy csak olvasásra érhető el, vagy egyáltalán nem csatolható.
  A megoldások:
  – kapcsold ki a fastboot-ot a Windows-ban
  – futtasd a Scandisc-et
  – szabályosan állítsd le a Windows
  – csináld meg – végig – a Windows frissítéseket (ilyenkor is zárolhatja!)
  – a Rendszerbeállítások > Adathordozók menüpontban a fix csatolást mellőzd, mert NTFS hiba esetén a blackPanther OS sem tud majd elindulni!
  – ne használd! Mi a francért akarsz NTFS-t használni blackPanther OS alatt?!
  – használd a Windows-t

Azonosítás parancssorban (szakértőknek)

vagy

Kapcsolódó tartalom

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match