Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Bluetooth kapcsolat, hibakeresés

blackPanther Projekt Hardverek, Problémamegoldás Bluetooth kapcsolat, hibakeresés
Bluetooth kapcsolat, hibakeresés

Bluetooth kapcsolat, hibakeresés

Szerző: Adminisztrátor

Bluetooth kapcsolat, hibakeresés

Itt vagy most:

A blackPanther OS mint minden korszerű operációs rendszer számos Bluetooth eszközt képes kezelni. “Bluetooth (ejtsd: blútúsz, IPA: [bluːtuːθ]) rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezeték nélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépekmobiltelefonok (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.

Az 1.2-es verzió 1 Mbps-os, a 2.0-s Bluetooth pedig 3 Mbps-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé a világszerte szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában és az Egyesült Államokban a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban, Japánban a 2,472 és 2,497 GHz közötti 23 db 1 MHz-es sávban működik. Az adatcsatorna ebben a sávban másodpercenként 1600-szor változik véletlenszerűen („szórt spektrumú frekvenciaugrás”). Egy hálózatban egy időben 1 „mester” eszközhöz legfeljebb 7 másik eszköz csatlakozhat. Az egymáshoz csatlakozott eszközök ún. personal-area network-öt (PAN), más szóval piconet-et hoznak létre, ami például az egy szobában lévő eszközök által alkotott hálózatot jelenti (vagy az autóban a mobiltelefon és a fejhallgató közötti kicsiny hálózatot).

A Bluetooth alacsony energiafogyasztása miatt különösen alkalmas hordozható eszközök számára. A készülékek osztályuktól függően az alábbi távolságon belül képesek”  (Idézet: Wikipédia)

Bluetooth eszközök listája és gyorscsatlakozás

A kapcsolat létrehozásához engedélyeznünk kell az eszközünket, majd azt az eszközt amelyhez csatlakozni akarunk, a kapcsolat fogadására alkalmas “állapotba” kell hozni ahhoz, hogy a kapcsolat létrejöjjön.  Ehhez nézzük meg a készülék kézikönyvét, hogy mit kell tennünk, jellemzően a bekapcsoló gombot (power) kell hosszasan nyomni.  Ezek a műveletek eszközönként eltérőek lehetnek, egyes eszközök pedig automatikusan elfogadják már a beérkező kéréseket. Ilyen eszközök a bluetooth-egerek vagy kontrollerek is.

Csatlakozási hiba?

Az eszköz megjelenik a listában , a csatlakozás sikertelen vagy azonnal lebontja a kapcsolatot és ezt látod a rendszernaplóban:

A megoldás: töröld az eszközt a Bluetooth eszközök listájáról a problémás eszközt, és add hozzá újra.

Hibaelhárítás

Az első lépés annak ellenőrzése, hogy vannak-e problémák a Bluetooth adapter illesztőprogramjaival. Ezt megtehetjük a dmesg használatával, amely az alacsony szintű hardver illesztőprogramok eredményeit adja ki. Ha úgy gondolja, hogy a hardver megsérült, ellenőrizheti az lsusb kimenetét, hogy észlelje- e az USB Bluetooth adaptert.

Egyes esetben dmesg firmware hibát adott egy nem létező fájl betöltésekor. Ennek javításához manuálisan kellett lemásolnom a kapcsolódó firmware fájlt, /lib/firmware/brcmahova a winterheart/broadcom-bt-firmware-t a GIT-tárolóból lehet beszerezni.

A Bluetooth-eszközöket már felderíthetjük és párosítani kell őket, csatlakozni hozzájuk. A bluetoothctl parancs használata a legjobb módszer annak ellenőrzésére, hogy minden működik-e.

Valós példa:

Ha a rendszer nem ismerte fel a fejhallgatót audioeszközként, és nem lehet megváltoztatni az audioprofilt, el kell végeznünk további ellenőrzéseket. Ha nincs még akkor engedélyeznünk kell a Bluetooth-felfedező modult a Pulseaudio-ban, ami a blackPanther OS hangrendszere. Először ellenőrizhetjük, hogy a modul be van-e töltve a Pulseaudio-ba a pactl paranccsal.

Ha a kimenet üres, akkor a modul nem aktív. Győződj meg arról, hogy a csomag elérhető-e a következőkkel:

Előfordulhat azonban, hogy a modult manuálisan kell betöltenie minden alkalommal, amikor a Bluetooth-eszközöket használni kívánja. Ezt kipróbálhatja a számítógép újraindításával. Lehet, hogy a Pulseaudio elindul a Bluetooth előtt. Időnként a Pulseaudio kézi újraindítása javíthatja a problémát.

Pulseaudio konfiguráció megváltoztatása is segíthet: /etc/pulse/default.pa

kommentáld ki őket ezzel kényszerítheted a modulok betöltését

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match