Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

A rendszer megszületése

A rendszer megszületése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A történet

Egy magyar fejlesztésű alternatív operációs rendszer létrehozása a 2000-es évek elején merült fel. Biztos mások fejében is megfordult korábban ilyen ötlet, de ezt az ötletet akkor épp az alapító Barcza Károly (v3ct0r), egy magyar informatikai cég tulajdonosa vetette fel H. Péternek, a Ramorg Informatika egykori programozójának. Elméleti síkon akkor meg is született egy rendszer, de a tényleges megvalósításhoz végül személyében nem talált elhivatott társat erre a projektre, bár más projekten évekig dolgoztak együtt.

Tech Expo – 2000 május 19.-én  bemutattuk az első alternatív operációs rendszerrel, és KDE 1-el ellátott hibrid), munkaállomásként, és szerverként is funkcionáló megoldásunkat. Akkoriban a Mandrake-Linux nevű rendszerre alapoztunk a fejlesztéseinket, és nagyon sok utómunkával  tudtunk csak az elvárt módon beüzemelni.

Előzmények

V3ct0r 2001-2002-ben már tárgyalásokat folytatott a rendszert gyártó francia anyacéggel, egy új dobozos termék magyarországi bevezetése és disztribúciója kapcsán. Ez a francia cég az akkori nemzetközi sikerei miatt, olyan magas (és abszurd) elvárási követelményeket támasztott – mindezt meglepő arroganciával -, hogy azt a magyarországi piacon ép ésszel – az illegális szoftverek fénykorában –, nem lehetett felvállalni. V3ct0r mellékesen említette meg a tárgyalások végén a gyártónak, hogy az anyagi elvárásai olyan irreálisan magasak a magyar-piachoz viszonyítva, hogy abból saját rendszert lehet már Magyarországon fejleszteni. A válasz az volt: “akkor csináld azt, és azt mi is megnézzük!”

GPRS EasyConnect

Persze ez olaj volt a “tűzre” annak ellenére, hogy Péter kihátrált a projektből mielőtt az elkezdődhetett volna. Így V3ct0r a terveket megosztotta a GprsEasyConnect program alkotóival, Pintér Gáborral (pint3r) és Simon Péterrel (pepo), akik nyitottak voltak, de sajnálatos családi körülményeik miatt a projektbe lépésük ugyan meghiúsult. Az elhivatottságnak ez sem vethetett véget! V3ct0r gőzerővel nekiállt összerakni egy olyan disztribúciót, amelynek akkor még a neve sem volt, a vállalkozásában viszont égető szükség volt egy azonnal “bevethető”, használható eszközre, és olyan megoldásra, amelyet ügyfeleinek is biztosítani tud (out-of-box), utólagos igazgatások, telepítés és állítgatás nélkül.

Akkoriban az IT-ben megszerzett extra tudása is még teljesen alkalmatlan volt arra, hogy akkor egymaga a semmiből létrehozzon egy ilyen összetett rendszert és az azt fenntartó projektet, de fejlődni, tanulni sosem késő. Gyakorlati – és társadalmi – munka gyanánt korábban kisebb projekteket csinált már, és az akkori időkben divatos UHU-Linux-hoz, egy csinos vezérlőközpontot is készített, az eredeti (A.-kép) helyett (Próbáltunk egy képeket keresni  az A. és B. képeken látható Vector UHU-beállítóközpontja). Sajnos ezt az alkalmazást elég nagy érdektelenség kísérte –, így ez a vezérlőközpont hivatalosan sosem került be a rendszerbe, de ez a vonal és elgondolás lett az alapja a blackPanther OS v4.0 sorozat vezérlőközpontjának is (utólagos magyarázat szerint mivel az UHU nem használt KDE környezetet, de a Qt-t nem is vették számításba, ami szerintünk – pénzhiányon túl – nagyban hozzájárult az UHU bukásához is, mert teljesen idegen és primitív környezetet biztosított)

A.) Az eredeti UHU-Control Center (ez valaki más munkája)

Érdemes megnézni  az eredeti UHU központot, és ezt a két képet a korszerűsített változatról, kissé más szemlélettel  lett megvalósítva Vector által:

Az első megjelenéstől

Mivel az előző évek a gyakorlatban is a Mandrake-kel teltek, annak felépítése, eszközkészlete és szolgáltatásai sokkal közelebb álltak V3ct0r elképzeléseihez, így logikus volt, hogy ezen a vonalon halad tovább. Felhasználva a közben megszerzett tudását is, amit folyamatosan fejlesztett, bizony még ez is kevésnek bizonyult pár évig – bár közben elkészült a blackPanther OS v1.0 (Shadow) változat -, a tervei és azok egyes részleteinek a megvalósítására, több programozót is be kellett vonni a kezdeti időszakban, akik bizony csak juttatás ellenében dolgoztak a rendszer egyes összetevőin.

Ez lett a blackPanther vezérlőközpontja (2007)

2004-ben az első KDE-vel és Live telepítővel szállított ISO kiadásra került, gyakorlatilag a világon egyedülálló Live-installer megoldás akkor még hatalmas ellenállást váltott ki, mert ez is eltért a “megszokott” telepítési módtól.

Persze mára tudjuk, hogy ez inkább a területre jellemző korlátolt gondolkodásnak volt köszönhető, és az azt kísérő “Linux-hisztinek”, hiszen mára minden rendszer használja már ezt a telepítési formát, ami klasszisokkal jobb mint bármely másik. 

Persze az első megjelenéséről egy értesítést – az akkor már zavaros időket megélő, és azóta meg is szűnt – Mandrake gyártója is megkapta, gondolom “nagy örömükre”, bár gratulálni tudtak hozzá. Ez követően folyamatosan – igaz állandó  fluktuáció mellett – csatlakoztak a projekthez különböző emberek akik a rendszer egyes részeiben, munkájukkal hagyták benne kezük nyomát ebben a magyar rendszerben.  Azóta is számtalan újítással rendszeresen megelőzi a korát a blackPanther OS!

Ilyen ötletek voltak, melyek meg is valósultak már mások fejlesztések előtt, bizony volt, hogy már több évvel korábban:  egységes és központosított beállítófelület, alkalmazás-minősítés, policy alapú csomagkészítés, live-installer, a systemd előtt jóval vDevFS, a swap partíció teljes elhagyása, többmotoros telepítőrendszer, hibrid csomagkezelés. Setup-alapú telepítési folyamat, a Linux alap fájlrendszerének korszerűsítése System alá, stb. stb.

A közreműködők listája a Wikipédia oldalon megtalálható, pár személyt külön kiemelnék, akik az elmúlt 15 évben hosszabb távon is hozzájárultak kitartásukkal és elszántságukkal a rendszer fennmaradásához: Tóth István (tothist), Dorozel Csaba (juuzer), Horváth Adrián (adrian), Kovács Zsolt (kovi), Ketz Ferenc (kregist), Horváth Miklós (hmiki), stb.

A blackPanther OS egy magyar fejlesztésű, RPM/AppImage/Flatpak csomagkezelésű, nyílt forrású GNU-Linux disztribúció.

2008-tól folyamatos volt az elszakadás a Mandrake (majd Mandriva) vonaltól, és fokozatosan integrálásra kerültek a blackPanther saját megoldásai, újításai, változásai és más-más disztribúciók portolt megoldásai. Ma már számos disztribúcióban viszont megtalálhatjuk a blackPanther-ből származó újításokat, ötleteket is.

Bár ma nem teljesen ilyen, de az alapötlet a változásokhoz innen származik: A Krusader megjelenési és működési terve 2009-ből!

Ez krusader terv a blackPanther OS projektből indult 2009-ben és később meg is valósult

De említhetném még a közismert SMPlayer-t és például a Dolphin-t is, ami elsőként a blackPanther OS-ben jelent meg és próbálta leváltani a Konqueror fájlkezelőt. A blackPanther OS a világon elsőként alkalmazta már 10 évvel ezelőtt az anyanyelvű (parancsok) önálló utasításkészletet, épp úgy, mint a gyerekeknek szánt programozást oktató “Imagine” szoftvert is.

Hogy mitől népszerűbb egy Ubuntu-Linux ami később indult mint a blackPanther OS?

A válasz egyszerű: a 20.000.000 USD befektetéstől amit nem a blackPanther OS-be injektáltak, hanem az Ubuntu-ba! 🙂

Generációk

– 2003 –

 

– 2008 –

– 2017 –

– 2019 –

Most, hogy már mindent tudsz az előzményekről itt az ideje, hogy megismerkedj a kezdeti lépésekkel!

Hozzászólások lezárva

És van külön márkaoldalunk is a Facebook-on, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match