Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

A rendszer megszületése

A rendszer megszületése

Szerző: Adminisztrátor

Itt vagy most:

A történet

Egy magyar fejlesztésű alternatív rendszer létrehozása a 2000-es évek elején merült fel. Barcza Károly (v3ct0r), egy informatikai cég tulajdonosa vetette fel az ötletet H. Péternek, a Ramorg Informatika akkor programozójának. Elméleti síkon meg is született egy rendszer, de a megvalósításhoz végül nem talált elhivatott partnert erre a projektre.

V3ct0r 2001-2002-ben tárgyalásokat folytatott a Mandrake-Linux-ot gyártó anyacéggel, egy új dobozos termék magyarországi bevezetése és disztribúciója kapcsán. Ez a francia cég az akkori nemzetközi sikerei miatt, olyan magas (és abszurd) elvárási követelményeket támasztottak – mindezt meglepő arroganciával -, hogy azt a magyarországi piacon ép ésszel, az illegális szoftverek fénykorában nem lehetett felvállalni. V3ct0r mellékesen említette meg a tárgyalások végén a gyártónak, hogy az anyagi elvárásai olyan irreálisan magasak a magyar-piachoz viszonyítva, hogy abból saját rendszert lehet már Magyarországon fejleszteni. A válasz az volt: “akkor csináld azt, és azt mi is megnézzük!”

GPRS EasyConnect

Persze ez olaj volt a “tűzre” annak ellenére, hogy Péter kihátrált a projektből mielőtt az elkezdődhetett volna, ezért V3ct0r a terveket megosztotta a GprsEasyConnect program alkotóival, Pintér Gáborral (pint3r) és Simon Péterrel (pepo) . Sajnálatos családi körülményeik miatt a projektbe lépésük ugyan meghiúsult. Ekkor V3ct0r gőzerővel nekiállt összerakni egy olyan disztribúciót, amelynek akkor még neve sem volt, de a vállalkozásában viszont égető szükség volt egy azonnal “bevethető”, használható eszközre, és olyan megoldásra, amelyet ügyfeleinek is biztosítani tud (out-of-box), utólagos igazgatások, telepítés és állítgatás nélkül.

Akkoriban az IT-ben megszerzett tudása még teljesen alkalmatlan volt arra, hogy akkor egymaga a semmiből létrehozzon egy ilyen összetett rendszert, de fejlődni, tanulni sosem késő. Gyakorlati – társadalmi – munka gyanánt korábban kisebb projekteket csinált, és az akkori időkben divatos UHU-Linux-hoz, egy csinos vezérlőközpontot is készített az eredeti helyett (Próbálunk egy képet keresni — és meg lett). Sajnos ezt az alkalmazást elég nagy érdektelenség kísérte –, így ez a vezérlőközpont hivatalosan sosem került be a rendszerbe, de ez a vonal és elgondolás lett az alapja a blackPanther OS v4.0 sorozat vezérlőközpontjának is (utólagos magyarázat szerint mivel az UHU nem használt KDE környezetet, ami szerintünk – pénzhiányon túl – nagyban hozzájárult az UHU bukásához is, mert teljesen idegen és primitív környezetet biztosított)

Ez az eredeti UHU-Control Center (ez valaki más munkája)

Érdemes megnézni  az eredetit, és ezt a két képet a korszerűsített változatról, más szemlélettel megvalósítva:

Mivel az előző évek a gyakorlatban is a Mandrake-kel teltek, annak felépítése, eszközkészlete és szolgáltatásai sokkal közelebb álltak V3ct0r elképzeléseihez, így logikus volt, hogy ezen a vonalon halad tovább. Felhasználva a közben megszerzett tudását is, amit folyamatosan fejlesztett, bizony még ez is kevésnek bizonyult pár évig – bár közben elkészült a blackPanther OS v1.0 (Shadow) változat -, a tervei és azok egyes részleteinek a megvalósítására, több programozót is be kellett vonni a kezdeti időszakban, akik bizony csak juttatás ellenében dolgoztak a rendszer egyes összetevőin.

Ez lett a blackPanther vezérlőközpontja (2007)

2004-ben az első KDE-vel és Live telepítővel szállított ISO kiadásra került, gyakorlatilag a világon egyedülálló Live-intaller megoldás akkor még hatalmas ellenállást váltott ki, mert ez is eltért a “megszokott” telepítési módtól.

Persze mára tudjuk, hogy ez inkább a területre jellemző korlátolt gondolkodásnak volt köszönhető, és az azt kísérő “Linux-hisztinek”, hiszen mára minden rendszer használja már ezt a telepítési formát, ami klasszisokkal jobb mint bármely másik.

Persze megjelenéséről egy értesítést – az akkor már zavaros időket megélő, és azóta meg is szűnt – Mandrake gyártója is megkapta, gondolom “nagy örömükre”, bár gratuláltak hozzá. Ez követően pedig folyamatosan – igaz állandó  fluktuáció mellett – csatlakoztak a projekthez különböző emberek akik a rendszer egyes részeiben, munkájukkal hagyták benne kezük nyomát.

A közreműködők listája a Wikipédia oldalon megtalálható, pár személyt külön kiemelnék, akik az elmúlt 15 évben hosszabb távon is hozzájárultak kitartásukkal és elszántságukkal a rendszer fennmaradásához: Tóth István (tothist), Dorozel Csaba (juuzer), Horváth Adrián (adrian), Kovács Zsolt (kovi), Ketz Ferenc (kregist), Horváth Miklós (hmiki), stb.

A blackPanther OS egy magyar fejlesztésű, RPM/AppImage csomagkezelésű, nyílt forrású GNU-Linux disztribúció.

2008-tól folyamatos volt az elszakadás a Mandrake (majd Mandriva) vonaltól, és fokozatosan integrálásra kerültek a blackPanther saját megoldásai, újításai, változásai és más-más disztribúciók portolt megoldásai. Ma már számos disztribúcióban viszont megtalálhatjuk a blackPanther-ből származó újításokat, ötleteket is.

Bár ma nem teljesen ilyen, de az alapötlet a változásokhoz innen származik: A Krusader megjelenési és működési terve 2009-ből!

krusader terv (2009)

De említhetném még a közismert SMPlayer-t és például a Dolphin-t is, ami elsőként a blackPanther OS-ben jelent meg és próbálta leváltani a konqueror fájlkezelőt. A blackPanther OS a világon elsőként alkalmazta már 10 évvel ezelőtt az anyanyelvű (parancsok) önálló utasításkészletet, épp úgy, mint a gyerekeknek szánt programozást oktató “Imagine” szoftvert is.

Hogy mitől népszerűbb egy Ubuntu-Linux ami később indult mint a blackPanther OS? A válasz egyszerű: a 20.000.000 USD befektetéstől amit nem a blackPanther OS-be injektáltak, hanem az Ubuntu-ba! 🙂

Generációk

– 2003 –

– 2017 –

Most, hogy már mindent tudsz az előzményekről itt az ideje, hogy megismerkedj a kezdeti lépésekkel.

Vagy, ha éjszaka te sem alszol – esetleg most próbálsz leszokni róla – akkor bizony hasznos tagja lehetsz a csapatunknak, tehát azonnal jelentkezz hozzánk a Facebookon!

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match