Meet hívás és az Üzleti email: info@blackpanther.hu

Ledobjuk az IT-rabigát és jön a változás?! Digitális jólét program Magyarországon

blackPanther Projekt Cikkek, Oktatás, Sajtóhír Ledobjuk az IT-rabigát és jön a változás?! Digitális jólét program Magyarországon

Cikkek Oktatás Sajtóhír

Ledobjuk az IT-rabigát és jön a változás?! Digitális jólét program Magyarországon

Szerző: Adminisztrátor

Sok évvel ezelőtt még mi is csodálattal figyeltük a Windows térhódítását, majd szembesültünk annak korlátaival, költségeivel, a termék-függőséggel, amely végül -nekünk- felnyitotta a szemünket és feltettük magunknak a kérdést: miért és mire kell nekünk a Windows? A válasz egyszerű volt, miután komolyan belegondoltunk: nem kell! Nagyon sok idő, konkrétan már másfél évtized telt el azóta, hogy a blackPanther OS projekt elindult hazánkban, és bizony ennyi idő eltelt anélkül, hogy  bármilyen Microsoft terméket kellett volna használnunk. Már pedig, ha mi, a környezetünk, az ügyfeleink tudnak létezni Windows nélkül, akkor gyakorlatilag bárki tud, aki akar.

Folytatás: Digitális kompetencia fejlesztés

15 év alatt csak falakba, és ellenállásba ütköztünk, hiába voltak évtizedekig eltitkolt biztonsági hibák (backdoor/hátsó ajtó) a Windows-ban, megkereséseink, törekvéseink süket fülekre, megannyi értetlen és abszolút hozzá nemértést tanúsító hallgatóságra találtak. Már-már láttuk lelki szemeink előtt, hogy a Microsoft egyeduralma és önkényes piacbirtoklása alól lehetetlen elmozdulni, hiszen ez jellemző az egész ostoba világban, miért lenne ez másképp Magyarországon? Pedig el kell mozdulni minél előbb, mielőtt nagyon késő lesz és már nem lehet,  mi ezt tudtuk akkor is és tudjuk most is! A külföldi gyártóktól való függőség nem csak az informatikára, hanem minden más területre érvényes sajnos, amiért az oktatási rendszer és a felelőtlen döntéshozás is felelős.

Az egész magyar informatika el van cseszve úgy ahogy van! A semmiből felépítettünk egy piacot, aminek a középpontjában egy amerikai cég van. Már a gondolat is egy vicc, de nekünk még ez sem volt elég, ráépítettük a közigazgatást, a vállalkozásokat és az átlag polgárok az életüket. Mindezt pedig egyetlen ballépéssel követtük el, mert nem gondolkodtunk és azóta is csak kevesen képesek elvonatkoztatni magukat a Microsoft termékeitől.

Valószínűleg a magyar történelem adhatna választ arra, hogy a magyar emberek miért “majmolják” a nyugatot, miért nincs tudatos vásárlás, miért vesztette el az ország a saját termékeit (autó, motor, buszgyártás). miért előbb külföldön sikeres egy magyar fejlesztés (pl.: AutoCad), és miért kell a magyaroknak mindig más annak ellenére is, hogy a megoldás a szemük előtt van. Pedig nem engedhetjük, hogy külföldi igényeknek feleljünk meg, hogy a tőke kikerüljön az országból, hiszen ez a magyar piacot, az országot gyengíti. Rá kéne ébrednünk, hogy mi magyarok vagyunk olyan tökösek, kemények, kiemelkedő szellemi tőkével rendelkezünk, hihetetlen kreativitásunk és kitartásunk külföldön is csodálat tárgya, így nem kérdés, hogy mi is bármit elő tudunk állítani, akár szoftvereket is!

El lesz “cseszve” a jövőben is a magyar informatika?! Most gondolkodunk vagy majd “vak vezet világtalant”? Vagy ezt a területet is befolyásolja egy oligarchia valahonnan?!

Úgy gondolom ez hamarosan kiderül! (frissítve: kiderült! 🙁

Rohadó agyonkorrumpált magyar IT 1
Rohadó agyonkorrumpált magyar IT 2
Rohadó agyonkorrumpált magyar IT 3
és így tovább….

Rohadó agyonkorrumpált magyar IT konklúzió )

A minőségi gyártáshoz pedig nem más kell mint piac – melyet jelenleg is a külföldi gyártók osztanak fel -, és  tőke – melyet ezek a gyártók áramoltatják ki az országból -, ahelyett, hogy a költségvetés milliárdjait egyszerűen az országban tartanánk. Ha 15 éve rendelkezünk azzal a tőkével ami már kifolyt szoftver-licencek és profit gyanánt, lehetne akár saját “Windows”-unk ami bárhol legyőzhetné a Microsoft termékeit, hiszen az amerikai vállalat fejlesztői között számtalan kiváló magyar elme dolgozik jelenleg is. Bár a rendszerünk a blackPanther OS büszkén felveszi a versenyt Magyarországon is, az elmúlt évtizedekben a döntéshozás által elkövetett hibák miatt bizonyos területeken el kell fogadnunk, hogy semmilyen más rendszer nem jó alternatíva (még).

 • Sokan nem értik, hogy a Microsoft termékeken kívül, hogy lehetne mást alkalmazni, hiszen ott vannak a kompatibilitási problémák…

Aki ezt nem érti, teljesen alkalmatlan arra, hogy ilyen területeken döntéseket hozzon, vagy egyáltalán az ilyen helyzeteket felmérje, függetlenül attól, hogy mi a végzettsége. Tegyünk rendet a fejekben!

 1. Hogy hol van az leírva bárhol, hogy az amerikai Microsoft vállalat terméke egy nemzetközi szabvány!? Nem az!
 2. Hol van az leírva, hogy bárkinek Microsoft Windows-t kell használnia?! Nem kell!
 3. Hol van az leírva, hogy a magyar iskolákban egy külföldi gyártó termékét kell oktatni?! Nem kell(ene engedni)!
 4. Miért nem várható el a tanároktól az önképzés, más, valódi informatikai tudás megszerzéséhez, oktatásához? Elvárható lenne!
 5. Egy számítástechnikai tudást igénylő állásában elvárható az átfogó informatikai tudás és nem Microsoft termék ismeret.
 6. Egy alkalmazott mondja meg, hogy majd milyen terméken végzi vagy nem végzi a munkáját? Nem, a munkakört az arra alkalmas ember tölti be
 7. Egy vállalkozást lehet(ne) kötelezni arra, hogy az infrastruktúráját, milliós beruházásokkal MS termékekből építse fel? Nem!
 8. Miért nem akar senki fizetni egy Linux alapú rendszerért egy fillért sem, ha közben a Microsoft milliárdokat visz el?
 9. Miért nem baj Magyarországon, hogy amerre a szem el lát milliós értékű illegális szoftver használat a jellemző?! Bizony baj!

Ha a Microsoft a termékével a piacon akar maradni, akkor alkalmazkodjon a piac, főként egy ország igényeihez és nem az ország alkalmazkodik egy termékhez amiért milliárdokat fizet.

Nagyon nagy út vár még mindenkire, főként azokra akik kezében a döntéshozás van, mert sok mindent meg kell érteniük nekik is, mint ahogy sok felhasználónak is:

 • Sokan azt hiszik, hogy a szabad szoftverek fejlesztése – azért mert akár ingyen is elérhetőek -, az a készítőnek nem kerül semmibe.

Csak, ha a befektetett idő vesszük alapul a legegyszerűbb alkalmazás is komoly költségekkel jár, hozzá tartozik az infrastruktúra és akár egy weboldal fenntartása mint minimális rezsiköltség.

 • Sokan azt hiszik, hogy a szabad szoftver egy bizonytalan, mert megszűnhet.

Ezt jellemzően azok gondolkodjak akik teljesen alkalmatlanok egy ilyen projekt felmérésére. Meg kell érteniük, hogy nem a két véglet létezik, a fizetek vagy nem fizetek érte! Amennyiben “nekem” szükségem van egy szabad szoftverre, akkor támogassam a fejlesztést és a fenntartást, hogy a fejlesztő motiválva legyen. Egyébként milyen jogalapunk lenne egyáltalán a bírálatra, hogy az megszűnik-e vagy sem?

Elég volt már a külföldi – gyártói – uralomból! Ezt ismerték fel végre ( valóban ez történt?!) a Magyar Kormányban is, a Digitális Jólét Program résztvevői és szervezői mindennél nyitottabb és átgondoltabb lépésről tanúskodtak amikor a programot elindították. És igen! 15 év után immár a blackPanther OS is részt vett ebben a programban, képviselve az alternatív operációs rendszerek közötti választási szabadságot és az egyetlen, már 15 éves magyar alternatívát.

A tegnapi napon vált elérhetővé a kormany.hu oldalon a Digitális Jólét Program részvevőinek listája.

A programról készült kiadvány innen is letölthető.

A blackPanther OS egyszerűsített bemutató anyaga amely a kiadványban is szerepel, innen tölthető le.

További digitális anyagokat a “Letöltés” szekcióba találtok.


Besorolva mint , , , ,

Hozzászólások lezárva

Megújult márkaoldalunk a Facebook-on! Hírekkel, értesítésekkel, különlegességekkel..

Látogatás oda

Error: Please enter a valid email address

Error: Invalid email

Error: Please enter your first name

Error: Please enter your last name

Error: Please enter a username

Error: Please enter a password

Error: Please confirm your password

Error: Password and password confirmation do not match