Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Alkalmazások, új programok telepítése

blackPanther Magyarország Alkalmazások Alkalmazások, új programok telepítése
Alkalmazások, új programok telepítése

Alkalmazások, új programok telepítése

Szerző: Adminisztrátor

blackPanther OS  (CD/DVD) verziótól függetlenül biztosan lesz olyan alkalmazás amelyre szükségünk van és még nincs telepítve a kész rendszerünkre. Az alkalmazásokról általánosságban annyit, hogy amennyiben egy adott nyílt forráskódú szoftver nem található meg a rendszerünkben, akkor annak felvételéhez a felhasználói csoportban lehet beküldeni erre vonatkozó kérést.

Telepített és telepíthető programok kezelése

A blackPanther OS-ben a világon egyedülálló módon érhető el az App-Helper szolgáltatás. Ezt a szolgáltatást azért találtuk ki, hogy megszabaduljunk a csomagokkal teletömött szoftverközpontoktól. Hogy miért? Hogy legyen egy kicsi és könnyen kezelhető alaprendszerünk, illetve felmérésünk szerint egy felhasználó átlagosan 12 (nem több!) alkalmazást használ rendszeresen.

Továbbá: mert más rendszerek felhasználói azt mesélték, hogy a kezdő hiába nézi őket, csak egy halom szoftvert lát, amiből nem tud dönteni, így kényszerből elkezdi az összeset feltelepíteni. Majd a számtalan ellenőrizetlen alkalmazásból a fele talán úgy is működik ahogy gondolta, annak a másik fele meg nem éri el azt a minőséget amit egy szoftvertől elvárhatunk. És még ott vannak a felület nélküli alkalmazások amivel nem tudnak mit kezdeni.

A blackPanther OS-be egyébként is nagyon komoly előkészület, tesztelés és szigorú feltételek után kerül be egy szoftver, mi blackPanther-policy-nek hívjuk, erről olvashatsz itt a tudásbázis szócikkeiben is. De vannak igények nem épp “csiribiri” szoftverekre is. 

Az eredeti Linux-os elképzelés szerint, szoftverközpontokból  – csomagkezelőkből – kezelhetjük a tárolókba elhelyezett, vagy már feltelepített programokat. Ezekben a keretprogramokban bogarászva tudjuk kiválasztani azt amire esetleg szükségünk van, majd meg kell keresnünk, hogy hova került vagy, hogy honnan indítható.

Mi ezen gyökeresen változtattunk! Bár meghagytuk a lehetőségét egy-egy szoftverközpont telepítésének is. Ha ilyenre vágysz a  “csomagkezelés” szócikket szükség esetén nézd át a tudásbázisunkban.

A 14.x sorozatban debütált – és nagyon bevált – az App-Helper (Alkalmazás Segítő) ami leegyszerűsíti a programok telepítését egyetlen kattintásra. Mivel a telepítési művelet – nem telepített alkalmazásnál is – a menüből indítható, egy meghatározott, emberi logika szerint felépített helyről, a telepítés végén pontosan ugyanott kell keresnünk, ugyan onnan kell indítanunk!

Az App-Helper megértése

Különösebb “csodára” vagy több oldalnyi magyarázatra ne számíts, ugyanis roppant egyszerű!

A még nem telepített, de telepíthető – az általunk javasolt – alkalmazásokat a menüben blackPanther OS logó jelöli, és olvasható mellette az alkalmazás funkciója is. A menüben egyszerűen kattintsunk a kiválasztott elemre és az “App Helper” (avagy Alkalmazás segítő) segít nekünk, hogy kiválasztott alkalmazás azonnal használhatóvá váljon, mint ahogy a képeken is láthatjuk.

Amennyiben a menüben nem találunk egy csomagot, az nem azt jelenti, hogy nincs blackPanther OS-re, hanem azt jelenti, hogy csak a – szerintünk – legjobbakat tüntettük  fel. 

És mi lehet még nagyszerűbb?!

Nem más mint az App-Mime, ami szintén a blackPanther OS-el töltött évek és a felhasználói szokások eredményeként született meg itt a blackPanther OS háza táján! Az alábbi kép alapján egyszerűen meg lehet érteni, hogy egy-egy műveletre az AppMime segítségével elkerülhetjük az alkalmazások keresését, mert a rendszer azonnal felkínálja az elérhető vagy a telepíthető alternatívákat is.

Programok keresése

Amennyiben tudjuk, hogy milyen szoftvert keresünk, akkor csak annyit kell tennünk, hogy begépeljük a nyitott menübe (vagy az Alt+F2 lenyomása után megjelenő a keresőmezőbe!).

Ha nem tudjuk pontosan melyik alkalmazás felel meg az elvárásainknak, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert a funkciójuknak megfelelően csoportokba rendeztük őket. Így már igazán egyszerű a megfelelő program kiválasztása, csak vess egy pillantást a képekre is.

A programok keresését és telepítését elvégezhetjük a kedvenc konzolunkban is. Nem kell megijedni, ez nem az a horror-konzol, amit másoknál láttál, vagy hallottál! Hidd el ezt szeretni fogod, sőt a fiatalabbak szerint menő is, egy Yakuake terminálba írogatni a parancsokat. Tehát nem kell mást tennünk, csak begépelni a kívánt program nevét a ‘telepites’ parancs után.

Hogy fenti képes példánkban szereplő FileZilla programnál maradjak, ugyanaz konzolban így néz ki:

Ezen a képen mindkét telepítési módot bemutatjuk

Fent a Yakuake konzol ami F12-re nyílik , itt adtuk ki a telepítés parancsot! Alul az App-Helper telepítette fel.

Mi van akkor ha nem jut eszünkbe a program neve? Használd a keresési lehetőséget! Például így:

És használhatjuk a “bash-completion”-t is, ami így működik:

Ugye egyszerű volt?! 😉

És mikor azt gondoltad, hogy nincs tovább.. De bizony van!

Jó, jó ez csak opcionális de jobb, ha tudod. Ha most szabadultál Microsoft Windows büntetésed alól hosszú évek után, biztosan furcsa is volt ez a “konzolozás” meg, hogy egyetlen dologra több megoldás is van a megszokott “Setup.exe”-n kívül.  Mivel Linux alapú rendszerről beszélünk most is, bizony egy-egy feladatra – mint a telepítési példában is láthatjuk – számtalan megoldás is lehet. Ezzel a cél az, hogy te magad urald a környeztet és ne ő téged. Te döntöd el, hogy neked mi az ami megfelel és nem a környezet fogja megmondani, hogy mit kell tenned. Na ez most jól hangzott, de nem mindig ilyen fenékig tejfel a dolog. Ugyanis, ha nem tudod mit csinálsz, bizony jobb a “Setup.exe” mert káosz lesz belőle.

No de ne legyünk érzelgősek mert ez egy új, más és szabadabb világ és még itt van nekünk az AppImage -ba csomagolt alkalmazások, ide-oda rakhatom telepítési módszere. Ezt egyszerűen így kell elképzelni, hogy most a “Setup.exe”-nél maradjak : Setup.AppImage !

Az AppImage nagyon hasonló a Mac OSX telepítésére, így ha láttál ilyet, neked ez nagyon fog tetszeni. Ha még nem láttál, akkor meg azért fog tetszeni, mert mellette a “Setup.exe” olyan, mintha atomfizikai feladatokat kellene végezni.

Az egész folyamatot ebben a videóban prezentálom is nektek!

És még mindig nincs vége!

A folytatáshoz nézd meg itt az “Egyéb alkalmazások telepítése” szócikket amit megtalálsz szintén a tudásbázisunkban!

Minőségi szoftver hiányát azonnal jelezd a Facebook csoportban, és mi beépítjük pár napon belül.

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem